2T ali 4T motor manjše moči

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

2T ali 4T motor manjše moči

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 12, 2008 19:34

Temo sem razdelil iz debate o materialu gumenjaka, ker smo malo zašli... No sedaj pa lahko tukaj po mili volji razpredate kaj je bolje...

Glede motorja sem jaz osebno za 2T. Če ga malo rabiš, je vzdrževanje manjše, je lažji ima manj problemov... Vsekakor pametno je kupiti 2T. Če pa narediš veliko ur, potem pa 4T...

LP
Nazadnje spremenil admin, dne Pe Feb 15, 2008 19:16, skupaj popravljeno 1 krat.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » To Feb 12, 2008 20:01

Admin ima prav do zadnje pike!
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » Sr Feb 13, 2008 11:52

Vsekakor vzemi 4-taktni motor. Zakaj?

Zdi se mi, da nekatere komentarje, ki favorizirajo 2t pišejo ljudje, ki uporabljajo predvsem ''močnejše'' motorje 25KM+ oziroma še veliko več. Pri teh zverinah so naštete prednosti kar očitne (predvsem veliko manjša teža 2t motorjev). Pri manjših motorjih pa vsekakor priporočam 4T.

1. Teža. Ni res, da so vsi 2T ''veliko lažji''. Npr. 4T in 2T Yamaha 4KM imata praktično enako težo okoli 21kg. Pri tem ima 4T pri počasnem kruzanju ob obali porabo okoli 2-3 dcl/h, kar posledično pomeni, da je za npr. nekajurno odkrivanje samotnih zalivčkov in plaž, potrebno s seboj vzeti pol manj bencina kot npr. pri 2T. To pomeni, da je 4T v končni fazu ubistvu ''lažji''.

2. 4T brez problema prevažaš tudi v ležečem položaju v prtljažniku, paziti je potrebno le na to, da leži ''na ročki''.

3.Tega, da 4T ne svinja, ni potrebno ponavljati. Če 2T zaženeš v vedru vode je le-ta po nekaj sekundah voda popolnoma črna, pri 4T pa ostane ''bistra''.

4. 4T krasno delujejo pri nizkih vrtljajih. V najekonomičnejšem področju vrtljajev 4T 4HP ni bistveno glasnejši, meni osebno se celo bolj dopade, kot zvok 2T. Vsekakor pa velja, da se 4T dobro obnese pri nizkih obratih, nasprotno pa ima 2T raje visoke vrtljaje.

5. Vzdrževanje. So lastniki, ribiči, domačini, ki imajo na teh malih yamahah po 1000 ur ali več delovanja, pa nimajo problemov. Želim reči, da so praktično vsi motorji narejeni precej kvalitetno vzrdžjivo in tistih nekaj 10 ur sezonske vožnje, ki jo naredimo počitnikarji, je zanje mala malica. Posledično tudi ni za pričakovati nekih ogromnih vzdrževalnih stroškov, ki so pri 2t res nižji. Vendar pa če si vsaj malo mojstra, da npr. zamenjaš olje v peti in preveriš ostale malenkosti, ti bo ob doslednem vzdrževanju 4T služil vrsto let ob majhnih stroških. Saj se motor ne pokvari kar tako.

6. V 4T vliješ bencin in zadeva dela. Torej nobenih skrbi z dolivanjem olja v gorivo. Ena skrb manj.

Seveda sem lastnik YAM 4KM 4T. Imel sem tudi 2KM, ju primerjal tudi v vodi in seveda obdržal 4T, 2T pa prodal, torej govorim iz prve roke.
rajko
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a rajko » Sr Feb 13, 2008 22:56

Jaz sem lastnik 4T in ga tudi ne bi zamenjal za 2T. Ravnanje, tudi servisiranje le tega ni nič kaj zahtevno. Preveriš, oz. zamenjaš olje v motorju, s pomočjo tube v peti, preveriš kake so svečke, zamenjaš filter...s kolegom sva sama očistila celoten sklop vžiga, tako da sedaj deluje kot urca, je tih in izredno varčen.

Z 2T motorji nimam posebnih izkušenj, glede na to, kar pa so mi govorili razni prodajalci, ko sem sam kupoval (rabljen) čoln, da 2T porabi tam med 15 in 20 litri goriva na uro in da je to pač normalno, češ da luksuz stane,...pa ja, na koncu sem kupil čoln z 4T za primerljivo ceno, motor Yamaha 50 je kot nov, tih in izredno varčen (med 5 in 8 l/uro).

Taka je moja izkušnja.
Marko67
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marko67 » Če Feb 14, 2008 07:42

mornar napisal/-a:Vsekakor vzemi 4-taktni motor. Zakaj?

1. Teža. Ni res, da so vsi 2T ''veliko lažji''. Npr. 4T in 2T Yamaha 4KM imata praktično enako težo okoli 21kg. Pri tem ima 4T pri počasnem kruzanju ob obali porabo okoli 2-3 dcl/h, kar posledično pomeni, da je za npr. nekajurno odkrivanje samotnih zalivčkov in plaž, potrebno s seboj vzeti pol manj bencina kot npr. pri 2T. To pomeni, da je 4T v končni fazu ubistvu ''lažji''.
.

Poraba na YAM 4KM 4T je precej večja kot 2-3 dcl/h , saj na mojem elan T401 je bila

lp Marko
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » Če Feb 14, 2008 11:33

Ja, Marko, to sigurno, da je res. Samo ti si z njim poganjal skoraj ladjo. Verjamem, da ti je pil mogoče tudi liter in pol.
Pozabil sem omeniti, da sem imel v mislih 30kg gumico z eno osebo. Če je voda mirna in če tako gumico voziš z majhnim plinom, pa skoraj zihr dosežeš 3-4 deci.
Sicer pa je bil ravno s temle motorčkom dosežen Guinness-ov rekord 108.262km s 4,5 litri bencina:

http://www.lake-link.com/pressreleases/ ... leaseID=39
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Če Feb 14, 2008 14:50

Vidim da do dobra obvladate porabo pa mi prosim naj lastniki sedajšni ali bivši Yamah 60 2T povedo kolikšna je poraba, če motor poganja gumenjaka 5 m s plastičnim dnom sem ga ravnokar kupil in še nisem imel priložnosti poskusne vožnje. Informacije iz prve roke so pa kod sami veste vedno dobrodošle.
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Če Feb 14, 2008 17:31

Predlagam, da se tema razdeli ali preimenuje v 2t/4t motorji!
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Pe Feb 15, 2008 04:08

Sam sem imel 5KM hondo (poraba 8dl), pa sem prodal in sedaj gledam večjega, močnejšega. Ker 14 dni na leto ni ne vem kaj, mi za moč okoli 25 konjev poraba ni najbolj pomembna. Prihodnost je štiritaktna, drži. Težko je potegnit računico.
Uporabniški avatar
Tomzi
Višji praporščak
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a Tomzi » Pe Feb 15, 2008 08:12

Papa, lahko ti podam mojo izkušno z porabo...Bila je sicer 2T Yamaha 50, in gumenjak 4.5m s trdim dnom. Pri normalni družinski vožnji (2 odrasla+2 otroka zanemarljive teže+osnovna krama) je bila poraba okrog 8l/h, pri hitrosti okrog 20 milj na uro (malo nad zglisiranjem).Se pa stvar drastično poveča s kakšnim smučarjem zadaj, ali pa z dodatnimi osebami..tudi na 15l/h.
LP T
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 15, 2008 19:19

50 do 60 konjski 2T motor z lahkoto pogoltne 25 l/h pri polnem plinu, normalno pa okrog 11 do 14 l/h, na kakšnem čolnu je montiran pa nima prav nobene veze. Če ga voziš normalno na nekje 2/3 plina, je to to... Pač na manjšem in lažjem čolnu je potovalna hitrost večja, na težjem in večjem čolnu pa manjša... Kolikšna pa je povprečna poraba, pa se v navtiki ne navaja, ker je to stvar načina plovbe posameznika. Pri smučanju pa je običajno povprečna poraba zelo majhna in ne visoka, če le ni smučar prevelik strokovnjak... Pobiranje z vode, padci, iskanje smuče... Motor je polovico časa na prostem teku, poraba pa takrat minimalna...

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Feb 15, 2008 21:03

Pri porabi je tako "brez nič ni nič" Kolega je na novem 4takt Mercury pil tudi do 30 l, ampak tako kot je bilo rečeno lahko se voziš ali pa premikaš. Meni moj 2T Suzuki 8, tudi ni pil če sem bil sam in če smo "panulal" sam ko sem šel pa ob mraku domov smo šli pa kr po elisi! Takrat pa 4l na uro. Je pa res relativno in sorazmerno s časom. Lahko od Rovinja do Pule 2dni pa poraba 3dcl/h, lahko pa 45min in 8-10l.
rajko
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a rajko » Pe Feb 15, 2008 23:53

na čolnu imam dva rezervoarja za gorivo: 30 + 20l;

pri 2T porabi bi to pomenilo vsaj vsakodnevno iskanje črpalke...kar pa ni vedno tako enostavno, še manj pa prijetno.

še vedno sem zagovornik tišjih in varčnejših 4T motorjev
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » So Feb 16, 2008 10:30

Da še malo razširimo temo.. (upam da nimate nič proti :) )
Zanima me če ima kdo izkušnje z Evinrude E-tec motorji (2T z direktnim vbrizgom). V teoriji naj bi imeli dobre lastnosti obeh 2T in 4T motorjev, predvsem lažji, tišji, lažje vzdrževanje in nekoliko manjša poraba in s tem bolj ekološki. Zanima pa me kako je s tem v praksi? Peljal sem se z njim en krog vendar na čolnu od prodajalca (jurca), tako da nekih pametnih informacij nisem zvedel.
Nekako sem skeptičen in mislim da je 4T še vedno v prednosti vsaj kar se tiče porabe in emisij (tako izpušnih kot akustičnih) :wink:
Mislim pa da ima po novem tudi Tohatsu motorje z direktnim vbrizgom?
LP Blaž
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » So Feb 16, 2008 10:30

Tudi pri nas smo imeli (zelo kratkotrajno) dilemo 2t/4t moči 15KM za napihljiv čoln. 4t Yamaha je imela mislim da okrog 50kg, 2t pa 36kg in že tu je precejšnja razlika. Glede porabe je v bistvu vseeno, ker za tistih nekaj ur na leto pač ne bomo gledali na vsak liter, iz istega razloga nismo gledali na nabavno ceno enega ali drugega. Prevladala je torej manjša velikost in teža 2t.

Zdaj pa še ugotovitve iz prakse: poraba je lahko od skoraj 0 do okrog 7 l/h (po moji oceni), pri normalni uporabi (do 3/4 plina) to pomeni nekaj litrov na uro.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti