PROSIM ZA MNENJE

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

max
Naddesetnik

PROSIM ZA MNENJE

OdgovorNapisal/-a max » Če Avg 18, 2011 18:55

Pozdravljeni !
S prijateljem kupujema motorno plovilo ,ker so najina mnenja različna prosiva za nasvet .
Samo plovilo z osnovno opremo tehta 4000 kg,tank 500l,voda150in štiri osebe z prtljago je to cca.5000kg.Opremljeno je z motorjema Volvo(benzin) 2x4,3GXI/DPS 225KS/168KW.
Vprašujeva ali sta motorja dovolj močna za normalno izglisiranje in samo vožnjo oz.ali sta podhranjena .Vprašanje je tudi poraba dveh takšnih motojev .
Lep pozdrav in hvala! Max
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Če Avg 18, 2011 19:01

5 ton na suhem zelo težko izglisira! :D
Max, daj raje povej katero plovilo je to. Tako bo veliko lažje debatirat.
max
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a max » Če Avg 18, 2011 20:25

Odločava se med plov. Chaparral 290 Signature ali Bavaria 28 sport .
Lp. Max
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » Če Avg 18, 2011 21:18

bavario pa D4 motorje
--Bodybanger--
max
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a max » Pe Avg 19, 2011 08:13

Ja D4 motorji ,če bi lahko izbiral, ampak prodajalec ima trenutno plovili z navedenimi motorji in res ugodno ceno.Zato se odločamo med tema dvema.
Prosim za pomoč in lep pozdrav ! MAX
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » So Avg 20, 2011 13:33

Po moje je to super kombinacija plovila in motorja. Poraba bo okoli 60l/h, pri 25nm. Lahko celo manj.
max
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a max » Ne Avg 21, 2011 09:08

Ja poraba je kar precej velika ,ali obstaja kakšna formula za izračun .
No prodajalec ponuja omenjeno plovilo tudi z motorjem Volvo 5,7 239kw 320KS.Ali je to dovolj moči za normalno izglisiranje in kolikšna je pol potrošnjaa pri takem motorju .
Prosim za kašno mnenje -odgovor !
L.p.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Avg 21, 2011 11:34

Osebno bi raje vzel močnejši parček ker ima precej večjo konjenico... in če zglisira, sicer bl s težavo z enim, ni vrag da z dvema ne bo... moje mnenje...

glede porabe pa, ahhhhh.... sej poznaš un komad Od Bifeja Do Bifeja... dej namest bife pumpo :lol: :lol:
no mal heca, pomoje bi taklle kompletek res scukal ene 60 na uro... pa itak da je odvisn od tvoje teže roke, sploh pa bl je važn kok ti na miljo pokur... kontaktiri gregor.n, on ma bavario z enim motorjem, ampak porabo ti bo pa že loh povedu... men je Bayliner 285, 350MAG požrl okol litra na minuto ( na še ena enota :lol: :lol: )
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 21, 2011 12:08

Matejc napisal/-a:... men je Bayliner 285, 350MAG požrl okol litra na minuto ( na še ena enota :lol: :lol: )
To bi moralo biti pa okrog 17 ml/s (mililitrov na sekundo) :lol: :lol:

Sicer sem pa malo in na hitro pogledal; recimo google marine fuel efficiency je dal malo pod 7 milijonov zadetkov, ampak med tem še nisem našel nobenega primernega naslova, ki bi se ukvarjal s tem (formule porabe itn.) in za okoliščine, za katere mislim, da ti sprašuješ.

Za idejo kako to gre - in ta se vsaj nanaša na mala plovila - mogoče http://www.boatingmag.com/skills/calculating-fuel-consumption. Mimogrede, namen tega članka je v glavnem, da lahko oceniš, koliko najmanj goriva rabiš, če se odpravljaš na določeno pot in s tem, kje moraš najti črpalko, ne pa iskanje kombinacije plovila in pogona z majhno porabo ali primerjave med plovili.

V članku sicer zaman iščem v njem omenjeno formulo (jo pa najbž lahko sestavim iz opisa).

Link pripenjam zato, ker je v njem nekoliko pojasnjeno, da gre za porabo na uro pri konjskih močeh, ki jih motor v tistem času razvija in pri danih vrtljajih. - in tam tudi malo piše, da to nima enostavne zveze s prevoženo potjo.

To - da je ta zveza odvisna od kupa reči, o katerih si večina ne bi razbijala glave - je verjetno eden razlogov, zakaj tisti, ki verjetno te dejavnike razumejo, rajši obrnejo vprašanja tistih, ki se ne, na šalo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Avg 22, 2011 10:47

Max pozdravljen,
če prebereš moje prispevke pod plovilo gregor.n (Bavaria 27 sport, VP 5,7gxij), boš vedel skoraj vse. Na kratko pa takole. En motor je OK, plovilo je cenejše za nakup in vzdrževanje, dva sta bolje ampak vprašanje je cene. Res je da z enim motorjem barka ne skoči iz vode, ampak gre. Jaz se vozim že 4 leta (naredil 292 ur)brez vsakršnega problema, poraba pa je točno takšna: (po EVC)
Pri 25 vozlih, kar je najbolj optimalna hitrost, je TRENUTNA poraba med 60 in 70 litri, odvisno od morja, ali od 2,5-2,9 litra na navtično miljo.
Povprečno porabo (to je tista ki jo večina računa) pa imam jaz 33 litrov na uro. Če te zanima še kaj več se mi javi na ZS ali me pokliči.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Avg 22, 2011 17:46

max napisal/-a:Ja poraba je kar precej velika ,ali obstaja kakšna formula za izračun .
No prodajalec ponuja omenjeno plovilo tudi z motorjem Volvo 5,7 239kw 320KS.Ali je to dovolj moči za normalno izglisiranje in kolikšna je pol potrošnjaa pri takem motorju .
Prosim za kašno mnenje -odgovor !
L.p.

Poraba bo v vsakem primeru pri normalni plovbi zelo podobna. V kolikor ni bistvene razlike v ceni, kupi močnejše motorje.

Plovila s 5 tonami, ki lahko križarijo s 25 vozli, porabijo okoli 2.5 - 3 L/m, kot ti je napisal Gregor. Pri tako "majhni" porabi, jaz o naftaših še ne bi razmišljal, saj ne porabijo bistveno manj, stanejo pa bistveno več!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 22, 2011 19:03

V Bavario 28 kakor jaz vem ne gredo D4 motorji ampak D3!
D3 motor je bil katastrofalen, mnogo okvar, sedaj pa so ga povsem redizajnirali in naj bi bil dober. Do sedaj še nisem slišal nekih večjih problemov... Katerakoli diesel konjenica (tudi 2 x 170 KM) bo za to Bavario OK, če pa greš na 2 x 220 diesel, to bo pa itak raketa!

Pri bencinu je zgodba precej drugačna, 2 x 4.3 MPI bo povsem OK in barka bo lepo plovna. Moči je 100 KM več kot pri Gregorju, res je nekaj več tudi mase, vendar še vedno moč prevlada. Če si lahko privoščiš, potem kupi to z 2 x 4.3 in boš več kot zadovoljen. Poraba bo po obeh motorjih skupaj nekje 70 l/h pri potovalki od nekih 25 Kn. Torej kot so že pred mano rekli nekaj preko 2,5 l/NM, v slabem morju pa verjetno nekje 3 l/NM. Povprečje je relativna stvar in je brezvezen podatek, ki ga vsi tako radi navajajo, plujemo pa ziher ne vsi enako...

Z enim motorjem bo poraba zanemarljivo manjša, kakšen liter... Zakaj? Zato, ker bo preobremenjen, potovalka bo na 4.000 vrt/min, tam pa je izkoristek že slab... Pri 2 x 4.3 bo potovalka na 3.600 do max 3.700 vrt/min.
max
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a max » To Avg 23, 2011 23:55

Hvala vsem za koristne informacije.Imel bi pa še eno vprašanje,kako pa je z manevriranjem plovila z dvema motojema oz.z enim.
Do sedaj smo si vedno izposojali plovila z enim motorjem,pa mislim da je z dvema manevriranje lažje ?????

Lep pozdrav ! Max
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 24, 2011 22:20

Daleč od tega, da bi bilo lažje, če tega nisi vajen!!! Za začetnika sta dva motorja in še krmilo smrt... Ko pa si vajen, potem pa je poezija... Še posebej na tistih z aksami. :wink:
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Avg 24, 2011 22:24

Pri manevriranju si boš bolj pomagal z bowthrusterjem (premčnim motorjem) kot pa z drugim pogonskim motorjem.
Sem sam sprobal, ko sem imel pri najeti barki dva osovinaša in še premčni motor....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov