Blokada motorjev ?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Blokada motorjev ?

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Mar 06, 2008 00:04

Torej, se morda komu sanja, od kdaj ( letnik ali pa model motorja ) imajo Mercruserji blokado motorja na obratih ?
Kako je mogoče, da imam blokado na motorju z frgazerjem ? ( pri 4200 obratih )

lp.Tex
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 06, 2008 19:17

Mislim, da je blokada pri Thunderbolt V sistemu vžiga, ki ga ima tvoj motor. Zakaj pa ga blokira že pri 4200 vrt/min, pa nimam pojma. Načelno bi ga morala blokada spustiti še precej višje... Kako pa si izmeril vrtljaje? Če si to počel z vgrajenim obratomerjem, je lahko napaka v njemu ali pa imaš zadaj narobe nastavljenega (število cilindrov)...

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Mar 07, 2008 12:29

Jah, imaš kar prav gledal sem vgrajeni obratomer, ki pa naj bi bil nastavljen prav ? ( sicer mi ni jasno, ker ko sem imel notri motor z 6 cyl mi je pravilno obratomer kazal, če je bil nastavljen na 8 cyl,)
sedaj ko je pa notri V8 pa imam nastavljeno na 12 pulse da kaže prav ! ? )
kazal pa naj bi pravilno saj v prostem teku lepo kaže 650 obratov,
če pa nastavim na 8cyl pa oratomer kaže 1000 obratov ! ?

Še eno vprašanje :)

Kakšno velikost propelerja bi bilo pametno dat gor saj mi sedaj z 21P trokrakim sploh ne dela dobro !

1. izglisira malo bolje kot je prej z 4.3 V6 vendar je slišati kot bi šel propeler v prazno :( če dam gas do konca !

2. če dam pri 35 miljah gas iz polovice do konca, je zopet kot bi "drsel" propeler sicer lepo potegne, ampak čuti se da gre nekaj v prazno !

3. pri končni brzini mi pa tolče blokada !

PS: motor in noga sta 100% ok, tudi sestavljeno je 100% !

V mislih sem imel 23P toda ali bo to good ?

Hval Lp.Tex
MarijanR
Kapitan bojne ladje
Kraj: Radenci

Re: Blokada motorjev ?

OdgovorNapisal/-a MarijanR » Pe Mar 07, 2008 18:20

Tex napisal/-a:Torej, se morda komu sanja, od kdaj ( letnik ali pa model motorja ) imajo Mercruserji blokado motorja na obratih ?
Kako je mogoče, da imam blokado na motorju z frgazerjem ? ( pri 4200 obratih )

lp.Tex

Pozdravljeni
Sem imel isti problem :idea: Poglej razdelilni prstsn,če je v njem vzmet in centrifugalna uzež,ga zamenjaj.Pri meni je bil problem v tem.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 07, 2008 18:22

Jah težko je reči kakšen korak obesit gor ampak če je bil prej 4.3L motor, potem bo vsaj 23" korak pravi. Če dobiš 25" verjetno še bolje, vendar ne vem če sploh obstaja za Alpha One... Samo to so le ugibanja, moral boš preverit. Če ni 25", potem je treba imeti nogo z drugim (manjšim) prestavnim razmerjem, kar pomeni, da se propeler zavrti malce hitreje...

Glede obratomerja je pa tako. Če imaš nastavitev do 12, potem je to verjetno obratomer, ki se uporablja na izvenkrmnih motorjih! Tisti, ki pa so za vgradne motorje imajo napisane cilindre! To 12 pa ne pomeni valjev, ampak polov alternatorja (navitja), ki jih lahko nastavljaš... Tukaj bo finta...

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Mar 10, 2008 11:19

Sedaj sm dobil Mirage 23" in ga grem stestirat za vikend če bo vreme dopuščalo.
Mislim da paše na Alfo tudi od Bravo One !

Obratomer je originalen, torej za notranji motor.
Imam pa na njem opcije :
1. za 4cyl
2. za 6cyl
3. za 8cyl
4. za 12 pulse ? in na to mi deluje tko kot mora ? :)

Bom dal slike...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Apr 07, 2008 08:59

Admin, obstaja morda kakšna formula za izračun propelerjev ?
Imam problem, z 23P trikrakim propelerjem mi gre odlično, odlično izglisira tudi z več osebami in motor se navrti do konca,
z 26P štirikrakim, pa gre tudi odlično samo se pa ne navrti do konca, malo težje sicer izglisira,z 4 osebami, sicer se vedno več kot zadovoljivo. ko pa izglisira pa potegne precej bolje ! Moram pa z obema zmerit še brzino z GPSjem ! ( crknil mi je števec za brzino )

Potem imam pa problem še pri drugem čolnu,( Formula 29 PC ) kjer smo zamenjali motorje iz 7.4 na Magnum 502 .
tudi tukaj bodo potrebni drugi propelerji,zato bi bili kakšni izračuni dobrodošli...
Hvala Lp.Tex
AlfistaSi
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a AlfistaSi » Po Apr 07, 2008 10:51

Pozdravljen!
Ker sem se tudi sam malo zanimal za te stvari, sem naletel na tale link: Propeler calculator
Mogoče bo pa še komu v pomoč.

Ciao Alfista :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 07, 2008 20:32

Živjo Tex!

Obstajajo kalkulatorji, enostavnejši in zahtevnejši... Problem je pa sledeč. Če vzameš nekaj takega, kot ti je na linku priporočil moj predhodnik, boš dobil okvirni odgovor. Če pa greš na nek specialni kalkulator, pa je potrebno kot vhodni podatek vnesti celo kopico podatkov, ki pa je niti slučajno nimaš. No na koncu je potreben še praktičen preizkus nekaj različnih propelerjev... Ti podatki, ki ti manjkajo, so razne konstante in parametri trupa, oblike V dna, dolžine vodne linije, profila dna na vodni liniji, pa na 1/4 širine in ne vem kaj še vse... V glavnem zadevo je tako amatersko nemogoče točno izračunati!

Ja to, da s 4 krakim bolje vleče je povsem normalno. To je tudi namen večkrakih propelerjev. Mogoče bi bil zate pravi 25" trikraki ali 24" štirikraki... To bi bila moja ocena... 26P s štirimi kraki, pa je verjetno že prevelika obremenitev za motor in normalno ne more doseči končnih vrtljajev. Poskusi dobiti 24" štirikrakega in bo raketa...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov