Aditivi za gorivo

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

Aditivi za gorivo

OdgovorNapisal/-a boss » Po Sep 12, 2011 18:57

Zanimajo me vaše izkušnje z aditivi za gorivo/nafto. Vem, da je optimalno da ali izprazniš, posušiš tank, ali pa naliješ polno nafte. Prva varianta je malo komplicirana, kam pa bom z nafto, druga pa ravno tako misija nemogoče, ker če imaš 400 l nafte v tanku, barko v marini ali na suhem na Hrvaškem, se bo hitro našel kakšen ljubitelj poceni vožnje, se priklopil na tvoj rezvoar in počasi praznil (ali pa na hitro).

Vem da obstojajo razni aditivi, ki nase vežejo vodo, vendar pa niso prijazni do šob, še posebej, če imaš dizla novejših generacij. Moj motor je Yanmar 6LPA, 315 HP.

Vaše izkušnje?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 12, 2011 18:59

Tale tvoj dizel bo čez sebe pogoltnil poleg vode še malo peska, pa svinjarije in še kaj... :D Odličen Toyotin motor, ki ni občutljiv na kvaliteto goriva. Pravo nasprotje sodobnim motorjem s skupnim vodom...

Drugače pa pozimi VEDNO in OBVEZNO povsem poln tank, pa tudi če je brez aditivov! Ampak res POL DO ROBA!!! Vse ostalo bo pomenilo probleme naslednje ali pa čez dve leti...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Sep 13, 2011 08:29

Ne pozabite na alge, ki se naberejo na dnu rezervoarja. Zaradi njih sem izgubil dva dni dopusta v Grčiji.
Za pojasnilo si bom izposodil kar tole temo, da ne odpiram nove, če dovoliš.

Po prvih dveh dneh prihoda v Grčijo, ko sem barko uredil, opral in po prezimovanju zmontiral vse potrebno, sem misleč, da je vse tipi topi, odplul proti mestu in kasneje proti kanalu, ki povezuje odprto morje z velikim zalivom za mestom Preveza. Po kakšnih 20 minutah plovbe crkne motor. Parkrat ga probam oživet, vendar brez uspeha. :twisted: Ker naju je s hčerko že nosilo proti robu kanala, hitro odpreva jadra in se obrneva nazaj proti izhodišču. Na srečo je kar dobro pihalo in tudi smer je bila prava. Ko se nedaleč stran od marine zasidrava, se takoj lotim iskanja napake. Najprej pri glavnem filtru in onem na motorju, kasneje preverim še cevi. S pumpo za pomožni čoln, katere konec sem nataknil na cev goriva poskušam očistiti cev, vendar brez uspeha. No, na koncu ugotovim, da je zabasan ventil za gorivo, nameščen takoj nad rezervoarjem. Očistim svinjarijo, dolgo črno sluzasto reč in motor je pripravljen na ponovno plovbo.

Zaplujeva po tem kanalu, ko nama spet crkne motor, tokrat pol milje naprej. Brez pomišljanja odprem jadra in ponovno nazaj na sidrišče na čiščenje. Spet je bil z algami zabasan ventil. Tokrat ga kar odstranim, pred glavnim filtrom pa namestim še predfilter. Na srečo sem imel na barki rezervne cevi za gorivo :D , tako da je vse dokaj hitro opravljeno in naslednji dan končno odplujeva na kratkotrajen dopust.
Ko sva se vračala nazaj pa hudiča :twisted: spet pred kanalom crkne motor. Hiter pregled odkrije tokrat zabasan predfilter. Po očiščenju le tega motor spet veselo prede.
V marini se odločim za generalko. Vso nafto - 80l pretočim v kante, na rezervoarju odprem inšpekcijsko luknjo in očistim tank vse svinjarije, predvsem pa alg. Nafto nato skozi cedilo pretočim nazaj. Kasneje si zrihtam tudi Kentov aditiv, ki čisti ventile, istočasno pa nase veže vodo in razkraja alge. Zdaj, po mesecu in pol motor deluje brez problema.
Kje sem storil napako, da so se nabrale alge?
Barka je bila 9 mesecev na suhem, rezervoar je bil poln nafte (rezervne, iz Slovenije). Dve leti nazaj je bil tank že odprt in očiščen, takrat je bila prisotna voda.
Ali bo naslednje leto ponovno problem s tem?
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 13, 2011 09:13

Da so se nabrale alge, je morala biti prisotna voda. Ta je bila lahko v rezervoarju že prej ali pa se je pojavila čez zimo. Prva varianta pojava vode je kondenziranje zraka v rezervoarju, če le-ta ni poln povsem do roba, druga varianta pa je lahko tudi v oddušniku, čez katerega je možno, da priteče kakšna meteorna voda. Točno ta problem je imel naš Novinec na svoji bivši motorni Bavarii 33 HT... Po vsakem pranju barke je bila v tanku voda...

Za zimovanje dizelskih tankov je važno:
1. napolni s svežo nafto pred zimovanjem povsem do roba. Če gre barka na suho potem še s kantico dolij nafto, da priteče ven čez oddušek.
2. med tem polnjenjem dodaj aditiv-stabilizator (ni nujno, je pa priporočljivo)
3. natančno preveri naliv za polnjenje in pa oddušek, da si prepričan, da tam ne more priti do prodora vode, deževnice

Vse enako velja tudi za bencinske tanke, prednost je tam le ta, da voda ne bo povzročila nastanka alg, bo pa vseeno povzročala težave spomladi, ko jo bo z dna potegnil motor...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 13, 2011 09:24

Mislim da je problem v tem, da zadnja leta nafti (po zakonu) dodajajo biodiesel... ta se sčasoma "pokvari" in zamaši filtre in dovode... na netu je dosti napisanega o tem, zato sem tudi sam pred dilemo: napolniti tank pred zimo in tvegati zamašitev, ali pustiti v tanku čim manj goriva in pred sezono natočiti svežega...
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Sep 13, 2011 10:10

no zdej ste pa še mene zj..al!!!! No sm mislu da je najbolš nalit do fula ( nisem mislu tko kt admin prav s kantico nalivat k bo na klocnih) pa zdej vidm da so spet nove finte v igri...
prej k je bil bencin sem pustil čimbolj prazen tank in nikoli nisem imel problema, zdaj ko je pa naftaš pr bajti je pa zgleda tole cela znanost...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » To Sep 13, 2011 10:22

Vse prebral, vse to mi je jasno, hvala za vaše iskušnje.

Vendar je problem, vsaj zame, pustiti barko s polnim tankom. Enkrat sem to naredil, 2006, v Baški na Krku (Tiger), spomladi je bilo v tanku samo še cca 30 od 150 litrov, plus kondenz. Potem sem pa celo sezono cca 2 krat na teden ali po kakšni bolj valoviti vožnji, čistil separator oziroma spodaj na pipici stočil cca 1 deci vode.

Zdajšna barka ima 300 l rezervoar, nobene ključavnice za gorivo, sicer nimam več parkiranega na Krku, vendar vseeno nisem prepričan, da me bo čakal poln tank. Še posebej, ker ima večina domačinov dizle za zimski ribolov. In potem sem še na slabšem, imam kondenz plus vsaj 200 eursko luknjo v denarnici :( .

Res je tudi, da lansko sezono na novi barki nisem dal notri nič in tudi nisem imel polnega tanka. Letos sem naredil cca 80 ur, redno kontroliram separator in nisem opazil vode, nič, še...

Vendar kot pravijo "bolje sprečit, nego lečit" , ali ima kdo kakšen konkreten nasvet za aditiv, kateri in kje ga kupiti?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 13, 2011 10:28

večna debata :cry:

http://www.diesel-fuels.com/

http://www.diesel-fuels.com/algae-x/mag ... ioning.php

tukaj ,kar nekaj izveš... je pa o tem napisano malo morje...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 13, 2011 10:30

boss, kje pa maš vezan, da ti vn kradejo ??
Drugače lahko kupiš zuamašek z ključavnico...

PS: matejc prodam oz menjam aditiv za italjanski slovar :wink: :lol:

jaz uporabljam tega Star brite pa dela...

http://www.youtube.com/watch?v=ft8xVTwFMiY
Nazadnje spremenil Tex, dne To Sep 13, 2011 10:33, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Sep 13, 2011 10:30

Matejc napisal/-a:no zdej ste pa še mene zj..al!!!! No sm mislu da je najbolš nalit do fula ( nisem mislu tko kt admin prav s kantico nalivat k bo na klocnih) pa zdej vidm da so spet nove finte v igri...
prej k je bil bencin sem pustil čimbolj prazen tank in nikoli nisem imel problema, zdaj ko je pa naftaš pr bajti je pa zgleda tole cela znanost...

Matejc, ne se sekirat. Tud, če boš ti delu vse po P.S. ti nau nč pomagal. Zakaj? Ker se jaz pred tem nisem striktno držal navodil in je verjetn že vse polno alg v kestlnu :P :P :P
Pred vsako sezono, na zelo prazen tank nalijte MOTUL-ov aditiv, ki veže vodo in svinjarijo v neškodljivo emulzijo, ki jo nato motor pokuri.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
boss
Kontraadmiral

Tex

OdgovorNapisal/-a boss » To Sep 13, 2011 10:49

Kot sem napisal, so mi nafto ukradli na Krku, V Baški, suha marina. Mislim pa, da so to marino že zaprli.

Zdaj preko zime parkiram enako na kopnu, na Lošinju. Vem za ključavnice vendar so običajno ključavnice namenjene poštenim ljudem, barabam ključavnica ni ovira...

Pogledal Star Brite, je za bencinske motorje, omenja 2 in 4 taktne...
Na dieselfuels.com, je pa res ogromno zapisano, vendar predvsem na dodatni filtraciji. Na barki imam poleg originalnega filtra za gorivo tudi dodaten separator, steklen, drži cca 1 L, original Yanmar, podoben kot propagirajo na dieselfuels.

Je pa blazno zanimiv prispevek Algae-X, magnetic fuel separator, cela znanost, sam ne verjamem, da gre v naše male barke :P .
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Sep 13, 2011 10:53

Jao jao. Kot smo že velikokrat napisali, nafta je za ogrevanje, plin za kuhanje, BENCIN pa za vožnjo. :lol: :lol:
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Sep 13, 2011 11:12

Jaz sem vedno v tank, v katerem je bila še nekje četrtina goriva (bencin), dodal aditiv, ki veže vodo nase in nikoli ni bilo vode v separatorju.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Sep 13, 2011 11:13

Podjetje LINDE v Ljubljani prodaja BOOTS DIESEL ADDITIVE od LIQUI MOLY , 1l 36 eur za 10 000 litrov gorva.

Ima pa tudi KENT, FUEL GUARD 2 , 10eur za 50l goriva.

Vsebovati mora sredstvo za razkroj bakterij in preprečevanje nastajanja le teh.
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » To Sep 13, 2011 11:27

Hvala Val.
Točno to sem iskal, sem že poklical, zelo prijazna sogovornica, imajo vse, pa tudi cene so primerljive z yachticon. Preko interneta pa se nekako izogibam nakupom, raje imam osebni stik, sem pač staromoden ;).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov