MERCURY 25MR
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
MERCURY 25MR
Zanima me kaj menite o tem motorju,pač nekdo prodaja čoln in ga noče prodati brez motorja,ker imam sam Tomosa18.Razmišljam če bi vzel vse v kompletu in potem prodal mercurija,al pa bi prodal tomosa.Škoda se mi zdi tomosa,ker je kot nov,pa še nič ne dobim za njega.
Pa če kdo ve koliko bi dobil za tak Mercury?
Zanima me še koliko tak motor pije.??Predvidevam da nekje 10l ali več??
Pa če kdo ve koliko bi dobil za tak Mercury?
Zanima me še koliko tak motor pije.??Predvidevam da nekje 10l ali več??
tole sem gledal:
http://www.avto.net/mornar2003/ads/boat.asp?id=50882
maestral 30F,plastično dno,3,5m
motor Mercury 25 MR
Mislim da mora bit čoln nekje 90 letnik,za motor pa ne vem.Ga jutri pokličem pa ga uprasam,kako in kaj.
http://www.avto.net/mornar2003/ads/boat.asp?id=50882
maestral 30F,plastično dno,3,5m
motor Mercury 25 MR
Mislim da mora bit čoln nekje 90 letnik,za motor pa ne vem.Ga jutri pokličem pa ga uprasam,kako in kaj.
Deli so čisto vsi, pa tudi če je star 50 let! Ravno to je prednost Mercury-ja ali Evinrude-a pred vsemi ostalimi... Leta niso pomembna! Še posebej je odličen Mercury, saj je servis za vsakim vogalom na obali. Praktično ni kraja na Jadranu, kjer ne bi bilo vsaj enega serviserja za Mercury. Seveda pa se motorja lahko lotiš tudi sam, edini problem ti bodo povzročali ključi, saj so vsi vijaki colski. Če nimaš pravega orodja raje pusti pri miru, saj boš naredil več škode kot koristi... Lahko pa si kupiš garnituro colskih ključev, potem pa v napad.
LP
LP
tako, kot je admin napisal. glede rezervnih delov, dobiš kar hočeš....cena pa je kar visoka. pač ni tomos.
glede delovanja pa je tako, če je bil motor normalno vzdrževan, bo delal kot urca, ne glede na leta. mogoče bo šla kaka cinšpula ali pa semering v peti...
sam imam mercury 20 km letnik 74....sem ga sam celega razdrl in pregledal, zamenjal kar je bilo slabo, pa tega ni bilo dosti oz. nič...tesnila sem sam naredil, dela kot nov, vžiga 10 krat bolje kot tomos, vedno s prve, rabi okli 10 litrov 2% mešanice. Pri pregledu ni bilo večjih težav z orodjem oz. vijaki...kar si prijel si odvil, noben vijak ni bil zapečen ali sprijet kot pri tomosu...
kar se tiče orodja za popravila...vse je colcko...tudi navoji...torej moraš paziti, da ne izgubiš kake matice. sam sem tiste matice oz. vijake, ki bi jih hipotetično lahko pogosteje šraufal, prebrusil na metrične, drugače pa se da dosti s ključem 13 naredit.
v glavnem...čoln, ki ga gledaš bo s tistim mercurijem letel kot sneta sekira, s tomosom 18 pa bistveno slabše, sploh, če bo familija gor.
glede motorja je po mojem iz 80 let...proti koncu ....sporoči serijsko št. mootrja in ti sporočim letnik
glede delovanja pa je tako, če je bil motor normalno vzdrževan, bo delal kot urca, ne glede na leta. mogoče bo šla kaka cinšpula ali pa semering v peti...
sam imam mercury 20 km letnik 74....sem ga sam celega razdrl in pregledal, zamenjal kar je bilo slabo, pa tega ni bilo dosti oz. nič...tesnila sem sam naredil, dela kot nov, vžiga 10 krat bolje kot tomos, vedno s prve, rabi okli 10 litrov 2% mešanice. Pri pregledu ni bilo večjih težav z orodjem oz. vijaki...kar si prijel si odvil, noben vijak ni bil zapečen ali sprijet kot pri tomosu...
kar se tiče orodja za popravila...vse je colcko...tudi navoji...torej moraš paziti, da ne izgubiš kake matice. sam sem tiste matice oz. vijake, ki bi jih hipotetično lahko pogosteje šraufal, prebrusil na metrične, drugače pa se da dosti s ključem 13 naredit.
v glavnem...čoln, ki ga gledaš bo s tistim mercurijem letel kot sneta sekira, s tomosom 18 pa bistveno slabše, sploh, če bo familija gor.
glede motorja je po mojem iz 80 let...proti koncu ....sporoči serijsko št. mootrja in ti sporočim letnik
No jaz imam skoraj identično kombinacijo
, le 20km Mercury. Po moje je ta motor izdelan enkrat po 1980.
Ti kar pusti ta motor namesto Tomosa, ki se bo samo mantral.
Edini problem do sedaj sem imel z semeringom v peti, kot je povedal weta, drugače pa dela kot urca.
Me pa zanima kako je z impelerji pri teh starejših Mercury-jih? So kaj bolj vzdržljivi od Tomosovih (T10, T18)?
Ti kar pusti ta motor namesto Tomosa, ki se bo samo mantral.
Edini problem do sedaj sem imel z semeringom v peti, kot je povedal weta, drugače pa dela kot urca.
Me pa zanima kako je z impelerji pri teh starejših Mercury-jih? So kaj bolj vzdržljivi od Tomosovih (T10, T18)?
Impelerji so dobri tako kot vsi ostali! Kupi original Quicksilver in pozabi na probleme. Za tistih nekaj EUR razlike jaz ne bi tvegal... Glede Tomosa in njihovih impelerjev pa ne bi izgubljal besed... Kako lahko vitalen del motorja naredijo tako "šlampasto", da se jih večina po nekja urah "obrne"???
LP
LP
Mogoče tole komu pride prav:
Pred kratkim sem bil v tovarniški trgovini Unior Zreče (zraven bazena nad avtobusno postajo) imajo prav vse colske ključe, ki si jih lahko zamisliš, po praktično enakih cenah kot so metrični
sicer je pa tako:
namesto 5/16'' je M8
namesto 7/16'' je M11
namesto 5/8'' je M16
namesto 3/4'' je M19
pri teh so razlike do 0,125mm
Ostale je treba kupiti colske.
Sicer sem s ključem M22 odvil matico 7/8'' ki drži mali zobnik na motorni osi v peti, a ta ključ lahko natakneš le na povsem nepoškodovano matico, ker je malo premajhen.
Pred kratkim sem bil v tovarniški trgovini Unior Zreče (zraven bazena nad avtobusno postajo) imajo prav vse colske ključe, ki si jih lahko zamisliš, po praktično enakih cenah kot so metrični
sicer je pa tako:
namesto 5/16'' je M8
namesto 7/16'' je M11
namesto 5/8'' je M16
namesto 3/4'' je M19
Sicer sem s ključem M22 odvil matico 7/8'' ki drži mali zobnik na motorni osi v peti, a ta ključ lahko natakneš le na povsem nepoškodovano matico, ker je malo premajhen.
motorni
Zelo vesel sem vaših mnenj in hvala za odgovore.Danes sem dobil mail od lastnika in pravi da je motor 88let,je pa drugi lastnik motorja in čolna,prej nej bi ga imel nek starejši gospod.Naj bi bilo vse redno servisirano in konzervirano.Je pa možen tudi preizkus na Dravi.Pa tudi za ceno pravi da bi se dalo še kaj zmeniti.Tako da ga jutri pokličem in se zmenim da ga pridem za vikend pogledat in preiskusit.
Če bo vse super bo verjetno šel kar z menoj na gorenjsko,upam da me kdo ne prehiti.
theuros..ti imaš enak čoln,pa me zanima kje naj ga najbolj pogledam,oziroma kje misliš da bi lahko puščal,če slučajno kaj pušča.Čeprav po slikah sodeč zgleda zelo ohranjen.
lp
Če bo vse super bo verjetno šel kar z menoj na gorenjsko,upam da me kdo ne prehiti.
theuros..ti imaš enak čoln,pa me zanima kje naj ga najbolj pogledam,oziroma kje misliš da bi lahko puščal,če slučajno kaj pušča.Čeprav po slikah sodeč zgleda zelo ohranjen.
lp
motorni napisal/-a:Mogoče tole komu pride prav:
sicer je pa tako:
namesto 5/16'' je M8
namesto 7/16'' je M11
namesto 5/8'' je M16
namesto 3/4'' je M19
Ojojojoj "motorni"! Kje si pa ti pobral te mere??? A ti veš kaj v strojništvu pomeni M? M ni oznaka za zev ključa ampak za metrični navoj... Ne vem kakšno vezo ima to s ključem??? No nekako standardni vijak M8 ima zev ključa 13, recimo M10 ima 17, M12 pa 19 in tako dalje.... No na kakšnem Tomosu boste našli tudi precej nestandardnih vijakov M7, ki pa imajo zev ključa 11. Ampak to ne gre skupaj s ključi...
Druga stvar je recimo 7/16 matica ali vijak, na katerega ponavadi ne spraviš 8 ključa, 9 pa je precej prevelik. No namesto 5/8 je res dober tudi ključ 16, vendar pa to velja za vse večje mere, saj razlika do nekje 0,5 mm ni problematična. Probleme vam bo delala tudi pogosta mera 1/2", ki je dejansko 12,7, še huje je 3/8, ki je 9,5... Ključa 9 zagotovo ne natakneš, 10 pa se obrne in narediš hudičevo škodo...
Sicer pa odličen nasvet! Kdor se misli lotit popravljanja ameriških motorjev naj si privošči nekaj teh ključev. Unior je dobra izbira, vendar pa ni poceni...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov