Izkoristek jet pogona...
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Izkoristek jet pogona...
Rad bi si razširil obzorje znanja, zato bi prosil za mnenje. Nekaj sem ze Googlal, vendar nisem nasel nic pametnega.
Ko se menimo so si mnenja zelo nasprotujoca.
Ali ima jet pogon boljsi ali slabsi izkoristek napram outbordu?
Ko se menimo so si mnenja zelo nasprotujoca.
Ali ima jet pogon boljsi ali slabsi izkoristek napram outbordu?
Takšen pogon je namenjen plovilom, ki plujejo po vodah po katerih je zelo težko pluti s pogonom na propeler. Lahko zaradi rastja ali globine vode. Plovilo z jet pogonom ima med glisiranjem zelo majhen ugrez.
Plusi tega pogona (po mojih izkušnjah):
- poleg zmožnosti plutja po težavnejših "terenih"
- enostavno vzdrževanje zaradi zelo malo gibljivih delov in ni prenosev preko zobnikov kot pri Z pogonu naprimer.
- Za cca 50% cenejši pogon od Z pogona.
Minusi jet pogona:
- Težavna plovba, oziroma manevriranje pri nizkih hitrostih,
- Morska trava na gladini morja ga včasih zabaše, če jo je preveč na kupu.
- Cca 10% manjši izkoristek moči motorja in končne hitrosti.
To je to. Pišem za Jet pogone, ki se uporabljajo na gliserjih. Za katamarane in hidrogliserje pa nimam izkušenj.
Plusi tega pogona (po mojih izkušnjah):
- poleg zmožnosti plutja po težavnejših "terenih"
- enostavno vzdrževanje zaradi zelo malo gibljivih delov in ni prenosev preko zobnikov kot pri Z pogonu naprimer.
- Za cca 50% cenejši pogon od Z pogona.
Minusi jet pogona:
- Težavna plovba, oziroma manevriranje pri nizkih hitrostih,
- Morska trava na gladini morja ga včasih zabaše, če jo je preveč na kupu.
- Cca 10% manjši izkoristek moči motorja in končne hitrosti.
To je to. Pišem za Jet pogone, ki se uporabljajo na gliserjih. Za katamarane in hidrogliserje pa nimam izkušenj.
V8 + Jet drive
Jet pogonov je v prodaji kar nekaj. 500€ letno je kar huda in mislim da sam jet pogon ni tako občutljiv kot so občutljivi visoko naviti Rotax in podbni motorji v teh malih zverinah. Tam pa verjamem da zna biti vzdrževanje drago. Sam pogon pa ni tako zahteven.
Berkeley jet pogoni, katere dobro poznam sam, so zelo nezahtevni. Edina zadeva je, da mu ne zmanjka olja, ki maže imepeler (št 1 na sliki) in gumijasto objemko (št. 12 na sliki) in pa da ne se ne vrti "na suhem" več kot na prostem teku. Olje pa skozi dobiva preko odprtine št 44 na sliki, do katere je speljana cevka iz posodice za doziranje olja.
Berkeley jet pogoni, katere dobro poznam sam, so zelo nezahtevni. Edina zadeva je, da mu ne zmanjka olja, ki maže imepeler (št 1 na sliki) in gumijasto objemko (št. 12 na sliki) in pa da ne se ne vrti "na suhem" več kot na prostem teku. Olje pa skozi dobiva preko odprtine št 44 na sliki, do katere je speljana cevka iz posodice za doziranje olja.
V8 + Jet drive
Pri JET pogonu je velikokrat glavni vidik VARNOST. To je recimo pri vseh skuterjih in pa tudi tenderjih. Tam je JET "lušten" tudi zato, ker ga lažje daš na platformo, saj iz čolna nikjer ne štrli noga in propeler, temveč je vse gladko...
Na večjih jahtah ima JET podoben izkoristek, vendar še vedno nekaj manjši, je pa obremenitev motorjev bolj konstantna in "mehka", kar velikim dizlom z nekaj 1.000 konji zelo gode... Pri jetu imaš lahko tudi dodaten motor, ki ni vedno v uporabi, recimo poznamo primere z dvema velikima dizloma in v sredini še en jet, ki ga žene plinska turbina z ogromno močjo... Če rabiš hitrost, jo pač prižgeš in takrat ne sprašuješ koliko kuri...

Na večjih jahtah ima JET podoben izkoristek, vendar še vedno nekaj manjši, je pa obremenitev motorjev bolj konstantna in "mehka", kar velikim dizlom z nekaj 1.000 konji zelo gode... Pri jetu imaš lahko tudi dodaten motor, ki ni vedno v uporabi, recimo poznamo primere z dvema velikima dizloma in v sredini še en jet, ki ga žene plinska turbina z ogromno močjo... Če rabiš hitrost, jo pač prižgeš in takrat ne sprašuješ koliko kuri...
jet pogon
sem čist frišn na forumu.Me je pa pritegnilo vaše pisanje o jet pogonih.Jaz sem bil do pred meseca dni lastnik regala rush xp yet z 125ks mercruiserjem.Imel sem ga 10 let in imam same pozitivne misli o njem.Kupil sem 5 let starega in sem ga imel vsako leto 14 dni v morju.Res sem ga po sezoni izpiral v sladki vodi(ptuj).Servisiral sem ga pred sezono,in nekih stroškov ni blo.(do 200 evrov)Letos so mi pa na servisu na hrvaškem pokazali kam lahko priklopiš cev z sladko vodo za izpiranje,tako da niti na jezero ne bi rabil hodit.Mi ga je pa letos jugo razbil in sem ga prodal.Zanimivo pa je glede porabe.Popil mi je od 12 do 20 litrov na uro.Zadnja leta manj,ko sem ugotovil da ni najboljš če nas je 5 na čolnu ko gremo smučat.Tako da mislim da ne pije kaj več od zunajkrmnih motorjev.Sicer bi imel zdaj kot vsi vsaj meter daljšega in tudi iščem,glede pogona pa mislim da je zaradi varnosti dosti boljši yet pogon.Manj je možnosti da bi po nesreči koga poškodoval.Toliko za prvič.lep pozdrav vsem
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta