Priklop plovila na elektriko
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
zlatizlatko
- Kapitan korvete
Priklop plovila na elektriko
Zanima me, kako prakticirate čez zimo? Imate plovila v marini cel čas priklopljena na elektriko, ali ne?
Razmišlja, zaradi vzdrževanja akumulatorjev, tudi varnosti delovanja bilge pump, je že pametno plovilo pustiti priključeno na elektriko.
Po drugi strani pa sem slišal, da je že prišlo do požarov na plovilih, ki so bila priklopljena na elektriko, predvsem zaradi napak na instalaciji.
Ko pogledam po marini, eni imajo barke priključene non-stop, drugi spet ne.
Vem, da je najprimerneje vsak mesec obiskati plovilo, malce preveriti stanje in porihtat stvari, ampak jaz tega časa žal nimam, pa tudi ne kakšnega domačina, ki bi mu to zaupal.
Razmišlja, zaradi vzdrževanja akumulatorjev, tudi varnosti delovanja bilge pump, je že pametno plovilo pustiti priključeno na elektriko.
Po drugi strani pa sem slišal, da je že prišlo do požarov na plovilih, ki so bila priklopljena na elektriko, predvsem zaradi napak na instalaciji.
Ko pogledam po marini, eni imajo barke priključene non-stop, drugi spet ne.
Vem, da je najprimerneje vsak mesec obiskati plovilo, malce preveriti stanje in porihtat stvari, ampak jaz tega časa žal nimam, pa tudi ne kakšnega domačina, ki bi mu to zaupal.
Sicer očitno, še nisi prebral pravil marine
Nikjer naj nebi bilo dovoljeno imeti plovila priklopljenega na elektriko,ko te ni
Tisti,ki imajo, bi jim bilo treba to izklopit,je pa res, da nekateri imajo vklopljeno, ampak imajo ugasnjeno stikalo na pomolu...
Sam si pravilno povedal, res je najboljši obisk 1x mesečno !
PS: kje pa imaš barko, da je težko priti do nje 1x na mesec ? ( v nekaterih marinah se da dogovorit z mornarji, da ti jo pogledajo in malo prižgejo, v nekaterih pa to ne smejo delat )
Sem pa že sam razmišljal, če bi taka zadeva laufala za normalno ceno ( da bi 1x mesečno pregledoval barke, prižgal motorje, zamenjal lovilce vlage,preveril cerade,vrvi... in poslikal ter javljal norebitne napake lastnikom,ki so preveč oddaljeni oz nimajo časa - ampak kaj ko so švabi še bolj škrti kot gorenci
)
Nikjer naj nebi bilo dovoljeno imeti plovila priklopljenega na elektriko,ko te ni
Sam si pravilno povedal, res je najboljši obisk 1x mesečno !
PS: kje pa imaš barko, da je težko priti do nje 1x na mesec ? ( v nekaterih marinah se da dogovorit z mornarji, da ti jo pogledajo in malo prižgejo, v nekaterih pa to ne smejo delat )
Sem pa že sam razmišljal, če bi taka zadeva laufala za normalno ceno ( da bi 1x mesečno pregledoval barke, prižgal motorje, zamenjal lovilce vlage,preveril cerade,vrvi... in poslikal ter javljal norebitne napake lastnikom,ki so preveč oddaljeni oz nimajo časa - ampak kaj ko so švabi še bolj škrti kot gorenci

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Kot so že rekli pred mano:
1. načelno to itak nikjer ni dovoljeno...
2. Ne počni tega, tudi če ti dovolijo! Lahko je problem pri raznih ozemljitvah in čez nekaj mesecev boš brez Z noge, brez propelerja, brez osovine, brez krmila... Galvanski tokovi lahko tukaj naredijo boga in pol!
3. Za namen vzdrževanja akumulatorjev si omisli solarno celico!!! Najbolje, da jo koristiš čez celo leto, če pa je na tvoj čoln ni kam montirat, potem kupi eno 10 do 20W in jo priveži z vrvmi na cerade ali platformo samo za čez zimo... Tako bodo akumulatorji spomladi imeli 13,7 V in enako bodo vsak dan sproti napolnjeni...
1. načelno to itak nikjer ni dovoljeno...
2. Ne počni tega, tudi če ti dovolijo! Lahko je problem pri raznih ozemljitvah in čez nekaj mesecev boš brez Z noge, brez propelerja, brez osovine, brez krmila... Galvanski tokovi lahko tukaj naredijo boga in pol!
3. Za namen vzdrževanja akumulatorjev si omisli solarno celico!!! Najbolje, da jo koristiš čez celo leto, če pa je na tvoj čoln ni kam montirat, potem kupi eno 10 do 20W in jo priveži z vrvmi na cerade ali platformo samo za čez zimo... Tako bodo akumulatorji spomladi imeli 13,7 V in enako bodo vsak dan sproti napolnjeni...
no, super, saj pravim, da nisem odkril ravno tople vode, ampak v nekaterih marinah pa tega ni
in od tega bi tudi težko živel, ampak, za kak tank nafte in pivo bi pa bilo
PS: samo upam ,da ne misliš firme ferelli
Kot je že nekdo tukaj rekel, poslujemo z vsem, razen drogo
PS: samo upam ,da ne misliš firme ferelli
Kot je že nekdo tukaj rekel, poslujemo z vsem, razen drogo

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Tex napisal/-a:PS: samo upam ,da ne misliš firme ferelli![]()
Ja Tex, verjetno je Ferelli. Saj vidiš pri nas, nekateri čolni so celo leto odprti, voženi, jih šraufajo, sedijo na njih, verjetno jih tudi zračijo
Ker pač drugega nimajo za početi. Po mojem so tudi hodili skoraj vsak dan v čevljih dokler nisem popizdil
V marini v Vrsarju sem videl mornarje to početi, eno barko na pomolu so redno zračili, kurblali mašino itd.
Kar se pa ekipe Ferelli v Vrsarju tiče (ne vem kako je drugod) - niti enega nisem slišal, da bi imel karkoli reči čez njih; ful profi odnos, na barko niti slučajno ne stopi nihče brez copat prek čevlja, naredijo vse OK ...
Kar se pa ekipe Ferelli v Vrsarju tiče (ne vem kako je drugod) - niti enega nisem slišal, da bi imel karkoli reči čez njih; ful profi odnos, na barko niti slučajno ne stopi nihče brez copat prek čevlja, naredijo vse OK ...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta