Ranieri Revolution

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

JureGL
Višji vodnik
Kraj: Celje - Poreč

Ranieri Revolution

OdgovorNapisal/-a JureGL » To Jan 10, 2012 22:16

Najprej vsem lep pozdrav. Že dlje časa sem bralec vašega, našega foruma ne dolgo nazaj pa sem se celo registriral. Sicer iz zelo preprostlega razloga. Trdo delo je pripeljalo tako daleč, da si bom lahko v roku leta dni privoščil malo več in za to potrebujem vašo pomoč, mnenja in nasvete.

Ranieri Revolution mi je zelo všeč, saj mi model (npr.: http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=118421 ) osebno nudi vse kar potrebujem. Dobra razporeditev prostora s sedišči in ležalnimi površinami, vizualno luštn čoln in prostorn glede na dolžino in širino čolna. To je pa tudi vse kar vem o tej znamki. Zato vas prosim, da mi pomagate. Kako je s plovnimi lastnosti, ali so kakšne posebnosti pri tej znamki oz. modelu, kaj morem paziti in ali motor kot na oglasu zadostuje nezahtevnemu uporabniku kot sem sam. Saj mi je prioriteta le vožnja iz zaliva v zaliv morda še kakšna vleka tuba ali smučarja, če bodo otroci to želeli. Upam, da sem se pri vsem dovolj razumno izražal. :)

Za vašo pomoč se zahvaljujem.

LP,

Jure
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Jan 10, 2012 23:15

Kljub temu, da bodo verjetno drugači komentarji, se mi zdi to za začetnika povsem soliden čoln, s katerim ne boš imel veliko stroškov. Pa poglej da trup ni barvan in preskusi motor - vsaj na slušalke... Pa številke trupa in motorja preverit, da ne bo presenečenj...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jan 10, 2012 23:38

Coln z posadko, gorivom in nekaj krame ima okoli 800kg...
50HP je zelo zelo malo. Plul bo, seveda, vendar ce ti je kaksen bolj vsec z mocnejsim motorjem bi bilo bolje...

Poyoren bodi na letnik motorja. Honda je imela 2008 ze vse motorje einšpricarje, tale ni!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Jan 10, 2012 23:50

Spoštovani Mama Micka,
bil sem ponosen lastnik fishermana Galia 485 + Suzuki DF40. Preplul mnogo, bil tudi na lanski ruti. Z vso kramo. Z družino smo gor 3x zaporedoma prespali. Pa smo bili pod streho, imeli smo 20lvode, 65l goriva, pomožni motor, plato pira, spalke, dva AKU-ja, GPS, celo ročni UKV, pa kuhalnik itd...
Pa smo potovali brez problemov (potovalka 18vozlov, končna 24 vozlov), s 5 letnim otrokom.
Zato se nikakor ne strinjam s tvojim mnenjem, katerega sem celo pričakoval.
Aja, pa tudi smučarija in vleka tube gre...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 11, 2012 00:04

g. Tomaž in kaj si sedaj zdaj mene napadel???

Saj nisem napisal, da ne gre, celo napisal sem, da gre. Pripomnil pa sem, da ce ima varjanto z možnejšim motorjem, da bi bilo bolje.
In glede moči tudi ne mores primerjati Honde in Suzukija. Zal je Honda zelo len motor.

In čestitke, za tvojo vidovitost, da si med 2800 uporabniki pričakoval ravno mene in da bom napisal ravno to. Svaka čast!

Prosim pa umiri se, ker jaz sem podal mnenje, kot si ga podal ti in ne zdravi svojih kompleksov na meni. Vse se da povedati na povsem normalen način.
Če si pa hotel povedati, da imas ti tudi GPS pa UKW postajo pa je primernejsa tema tale http://www.morjeplovec.net/forum/viewforum.php?f=16 ker 1kg te opreme nima kaksne posebne veze...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jan 11, 2012 00:40

JureGL, kar pogumno. Manj konjev, manj stroškov za zavarovanje, gorivo, prikolico... Manj kot 5m - nimaš davka... Za začetnika in tvoje namene čisto o.k..
Konec koncev se pol Italijanov vozi s 40 konji. Sicer zato ker ne rabijo izpita, ampak če s 40 konji (ki jih še malce navijejo) ne bi glisirali, bi si omislili polizpodrivna plovila.

mamaMicka, nimam kaj predstavit - ostala sta mi le GPS in VHF; oba uporabljam v avtu - GPS za navigacijo, VHF pa da poslušam kje Zoki natika lisice. Ko bo kaj na dvorišču, pa z veseljem...
Moja burna reakcija na tvoj odgovor pa je zgolj posledica prebiranja foruma v zadnjih dneh, kjer je zaslediti eno samo 'prepucavanje'.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jan 11, 2012 00:43

V tej temi o drugem, kot vprasanju jureGL sem over and out!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jan 11, 2012 07:57

Na tem čolnu je 50KM res zelo malo. S 70 konji bi bil to čisto drugačen čoln, to je sigurno. Naš član Mile ima podobnega Ranierija se mi zdi in je imel prej gor 40KM sedaj pa 70KM pa naj on pove če je razlika.

Jaz sem imel na gumenjaku 4,5 metra 50KM, ki je še dosti lažji pa nisem bil zadovoljen, pač različni okusi in potrebe.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Jan 11, 2012 08:52

Če se lahko se bi še jaz vtaknil v razgovor o motorju. Ti fishermani so malce bolj težki kot npr. kaka aquamar samoa in že ta gaga s 40km. Kakor je MM predlagal (mislim, da ni hotel popolnoma nič slabega s tem povedat - le dobra namera) bi osebno gor nabil motor 70+. Moraš vedeti da te lahko na morju (skoraj sigurno te bo) ulovi kako slabo morje in vreme in s tistim švoh motorjem bo bolj slabo vplivalo nate. Tudi to kar je napisal tomaz_slo je delno res da bo manj pokuru itd... Stroški se ti bistveno ne bodo razlikovali. Vstopil boš v društvo siromakov na tak ali drugačen način :lol: . Sicer zgleda barka precej ohranjena, mislim pa da je podhranjena s konjenico. Za nek razmislek ti povem da sem imel Elana 495 GT s 85km 2t Suzuki-jem pa ti povem, da mu je manjkalo ene 15 konjičev. No sej bodo še drugi kaj pripomnili. Raje rezerva kot da je na knap. Mislim da boš razočaran s 40km.

Lp,
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Sr Jan 11, 2012 10:47

v startu oglasa je že napaka, Ranieri Revolution ima po tovarniških podatkih le 4.55 metra dolžine in ne 4.95 metra kot je navedeno v oglasu, razlika je očitna, maksimalna predvidena instalacija je 60 ks, se pravi da je na tem čolnu motor več kot dovolj močan, teža samega čolna brez motorja pa le 320 kg. Ranieriji so znani po svoji kvalitetni, čvrsti in lahki konstrukciji,
recimo 5 meterski Ranieri ima težo samo 385 kg, spadajo v višji kakovostni razred, primerjava z recimo Aquamarjem ipd. ni možna.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jan 11, 2012 15:46

Ko smo pri moči motorja imam eno vprašanje za poznavalce...
Kako je mogoče pri nas registrirati plovilo s 25-35KM močnejšim motorjem, kot ga kot maksimalnega deklarira proizvajalec?
primer takega plovila:
http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=118382
in pa
http://www.giomare-yachts.com/produse.php?id=3
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Jan 11, 2012 18:05

To so italianski motorji, ki so tovarniško tako narejeni, zaradi zakona, ki je veljal v italiji, da ne rebiš imet registracije za motorje do 25 konjev. Sedaj so to mejo dvignili na 40 konjev in 1000 ccm. Zato so se na trgu pojavili motorji z deklaracijo 25 oz 40 konjev, v resnici pa gre za močnejše motorje.
Tako lahko najdeš razne kombinacij 25/35, 25/40, 25/50, 40/50, 40/60 in tako dalje.
Lahko pa uporabiš funkcijo išči, je kar nekaj napisanega o tem.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jan 11, 2012 18:38

Glens, v tem primeru gre za motor 115KM na plovilu ki dopušča 80KM. In to ni skrito.
JureGL
Višji vodnik
Kraj: Celje - Poreč

OdgovorNapisal/-a JureGL » Sr Jan 11, 2012 18:54

Hvala vsem za mnenja.. tudi sam sem podvomil o moči motorja, ampak kot je rekel tomaz_slo majhen motor, majhni stroški.
Je pa dejstvo do nočem kupiti vprašljivo zadevo zaradi česa bi mi kasneje bilo žal.
Kupujem čoln za dlje časa saj nimam denarja, da bi vsaki dve leti zrastel za meter. :)
Gledal sem tudi: http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?ID=114962 vendar po pravici se bojim tako "velikega" motorja in stroškov, ki jih (morda) za sabo potegne. Se morda motim?
Koliko je okvirn letni strošek takšnega čolna kot je na zadnjem linku (brez priveza in bencina) 500eur ali 1000eur?
Rečeno mi je bilo 500eur z servisim, registracijo, zavarovanjem in vinjeto.
btw. metraža and 5m in davek na luksus je res tako mizerni ali sem narobe razumel.

Še enkrat vsem hvala za pomoč.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Jan 11, 2012 20:17

No to bo pa težko. Skoraj vsak Morjeplovec od začetka z leti raste v dolžino. Če ti nimaš takega namena, potem vsekakor zate pride v poštev daljši in močnejši. Zgoraj sem ti svetoval kot začetniku...
Namreč: meter daljši čoln pomeni da boš bolj neodvisen od vremena (predvsem tu mislim na letni maestral) in boš lahko med dopustom zaradi tega več preplul.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov