Pomožni motorji
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pomožni motorji
Že nekaj časa spremljam trg izvenkrmnih motorjev manjše moči.
In glej ga hudiča, praktično vsi motorji ki se prodajajo so "bili pomožni motorji na večjih čolnih"
Ne vem ali ne znajo prodajalci napisat po pravici. No, sej kakšen je res z kakšne barke ampak večina jih pa ni nikoli bila kot pomožni motor, zato me prav razpi....di ko vidim motor ki sploh ni primeren za pomožnega (kratka noga, neprimerna moč in navor..) prodajalec pa z angelskim glaso zatrjuje da nima motor niti 10 ur za sabo...prav norca se delajo iz potencijalnih kupcev...
PS: motor ki je bil stalno na barki, kot pomožni motor je lahko veliko slabše ohranjen kot motor ki je normalno obratoval, saj so motorji narejeni za obratovanje, ne pa za guncanje na ograji (pod soncem..skozi v soli...)
In glej ga hudiča, praktično vsi motorji ki se prodajajo so "bili pomožni motorji na večjih čolnih"
Ne vem ali ne znajo prodajalci napisat po pravici. No, sej kakšen je res z kakšne barke ampak večina jih pa ni nikoli bila kot pomožni motor, zato me prav razpi....di ko vidim motor ki sploh ni primeren za pomožnega (kratka noga, neprimerna moč in navor..) prodajalec pa z angelskim glaso zatrjuje da nima motor niti 10 ur za sabo...prav norca se delajo iz potencijalnih kupcev...
PS: motor ki je bil stalno na barki, kot pomožni motor je lahko veliko slabše ohranjen kot motor ki je normalno obratoval, saj so motorji narejeni za obratovanje, ne pa za guncanje na ograji (pod soncem..skozi v soli...)
res je, motor je delan zato, da dela. Življenska doba motorja je kar dolga, če je pravilno vzdrževan. kaj hitro se lahko pojavi korozija v notranjosti če motor dolgo ne dela, izpostavljen pa je motorju. Bog ne daj da p omožni motor ni bil v uporabi v sezoni, po sezoni pa še očiščen ni bil(jah zakaj pa bi bil če pa ni nič delal).
Jaz raje vzamem z malo več urani pa redno vzdrževan, kar pa vsi motorji niso.
lp
Jaz raje vzamem z malo več urani pa redno vzdrževan, kar pa vsi motorji niso.
lp
Ej Nuvolari, a ti si že tko obupan s tvojo novo banco da boš kar pomožni motor kupil? Malo heca. Kakor jaz poznam stvari je s pomožnimi motorji križ. In sicer vedno je prevelik in v napoto, potem kupiš čim manjšega a ti takšen mali 3,5 ali 5 KS v težkem morju ne pomaga nič, v mirnem morju pa ti ponavadi tudi glavni motor ne dela težav." Skratka, kamorkoli se obrneš imaš rit vedno zadaj." Torej, moli boga da vse dela normalno.
lpg
lpg
https://medisken.si
Montira se ga vedno lahko, pač potrebuješ ustrezen nosilec, ki pa naredi kopalno ploščad neuporabno in grdo. Jaz bi o tem nehal razmišljati, pač tvegaš vedno z enim motorjem, tako je in nisi edini...
Pomožni motor je OK recimo 4 do 5 konjev, vendar le v mirnem morju. Če se hočeš premikati v močnejšem vetru z valovi, bo potrebnih vsaj 8 konjev. No taki motorji pa so že preveliki in kar lepo pozabi na rezervo.
Sam sem pred leti vedno imel s sabo še Tomosovo štirico s propelerjem 120. To je tisti najmanjši, ki ima najboljši vlek od vseh. No in sem zadevo enkrat preiskusil v mirnem. Odlično! No potem pa sem preiskus naredil še po malo burje in videl, da imam motor v takih razmerah le za okras... No čoln pa je bil 5,4m dolg gliser z notranjim motorjem 3.0L. Vse skupaj pod tono teže...
LP
Pomožni motor je OK recimo 4 do 5 konjev, vendar le v mirnem morju. Če se hočeš premikati v močnejšem vetru z valovi, bo potrebnih vsaj 8 konjev. No taki motorji pa so že preveliki in kar lepo pozabi na rezervo.
Sam sem pred leti vedno imel s sabo še Tomosovo štirico s propelerjem 120. To je tisti najmanjši, ki ima najboljši vlek od vseh. No in sem zadevo enkrat preiskusil v mirnem. Odlično! No potem pa sem preiskus naredil še po malo burje in videl, da imam motor v takih razmerah le za okras... No čoln pa je bil 5,4m dolg gliser z notranjim motorjem 3.0L. Vse skupaj pod tono teže...
LP
Ej fantje morjeplovci, ob vseh debatah o okvarah, razmišljanjih o pomožnih motorjih in raznih težavah na morju, ali je že kdo razmišljal o organiziranju neke vrste prve pomoči med morjeplovci. Bral sem že neka razmišljanja o skupinski včlanitvi v Seatow. Ja madona kaj pa mi, saj nas je že 500 in ni hudič da je nekdo blizu ko imaš težave. Razmišljal sem da bi recimo admin odprl novo poglavje oziroma temo, kjer bi določil neke lokacije ali marine kjer bi se potem vpisali člani ki imajo tam privezane barke ali tam samo letujejo in seveda njihove mobi številke. Ja verjetno bi bil potem problem varovanje osebnih podatkov. Najboljša varianta je po mojem čim prejšnje in številčnejše srečanje morjeplovcev in debata na to temo. Kaj pravite? Ker vikende vsi radi preživljamo na morju bi bil kakšen dan med tednom zvečer najbolj primeren in seveda nekje na sredi Slovenije, mogoče Trojane?
lpg
lpg
https://medisken.si
gregor.n napisal/-a:Ej Nuvolari, a ti si že tko obupan s tvojo novo banco da boš kar pomožni motor kupil? Malo heca. Kakor jaz poznam stvari je s pomožnimi motorji križ. In sicer vedno je prevelik in v napoto, potem kupiš čim manjšega a ti takšen mali 3,5 ali 5 KS v težkem morju ne pomaga nič, v mirnem morju pa ti ponavadi tudi glavni motor ne dela težav." Skratka, kamorkoli se obrneš imaš rit vedno zadaj." Torej, moli boga da vse dela normalno.
lpg
ja računal sem na max 5 ks sam če nč ne pomaga pri mal hujšjem morju pol bom nehal razmišlat ker močnejši so pa prevelki kot je rekel admin.
lp
gregor.n napisal/-a:Ej fantje morjeplovci, ob vseh debatah o okvarah, razmišljanjih o pomožnih motorjih in raznih težavah na morju, ali je že kdo razmišljal o organiziranju neke vrste prve pomoči med morjeplovci. Bral sem že neka razmišljanja o skupinski včlanitvi v Seatow. Ja madona kaj pa mi, saj nas je že 500 in ni hudič da je nekdo blizu ko imaš težave. Razmišljal sem da bi recimo admin odprl novo poglavje oziroma temo, kjer bi določil neke lokacije ali marine kjer bi se potem vpisali člani ki imajo tam privezane barke ali tam samo letujejo in seveda njihove mobi številke. Ja verjetno bi bil potem problem varovanje osebnih podatkov. Najboljša varianta je po mojem čim prejšnje in številčnejše srečanje morjeplovcev in debata na to temo. Kaj pravite? Ker vikende vsi radi preživljamo na morju bi bil kakšen dan med tednom zvečer najbolj primeren in seveda nekje na sredi Slovenije, mogoče Trojane?
lpg
to niti ne bi moglo bit tok slabo.. jaz bi bil takoj za kaj takega. zakaj si sami med sabo ne bi pomagali, saj smo raztreseni po celem jadranu. admin kaj misliš?
lp
igor1 napisal/-a:Kaj pa yamaha 4 se tudi da odpret?
lp.
Johnson in Yamaha imata 6-8 ps motorje enake ( tako 2t in 4t). Le vplinjač je manjši oz. pri yamahah je motor el. omejen. Te se odpre brez večjih problemov. 4 ke in 5 ke pa bosta odprla do teh 8 ps le s "friziranjem".
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
Tole z medsebojno pomočjo med člani foruma je odlična ideja. Ja kot smo pred časom že načeli... Potrebno bo ustanoviti Klub Morjeplovec, potem pa bo vse lažje. Ta sezona bo pač šla mimo tako kot je, nekateri se med sabo že poznamo in imamo telefonske nekaterih... Pač organizirajte se med sabo. No po sezoni pa bomo rekli kakšno bolj krepko in upam, da nam čez zimo uspe odpreti klub ali društvo, pač nekaj v tem smislu, da je uradno, potem tudi ni več problem z osebnimi podatki... Se pač sprejme sklep.
Glede navijanja motorjev za rezervni motor, pa kar pozabite. Seveda se da na nekaterih modelih pobrati ven kakšno blokado in dobiš ven enako, kot ima naslednji enak model. To je OK, vendar to ni friziranje motorja... Friziranje odpade, ker za rezervni motor potrebuješ veliko kubaturo, da ima motor velik navor, zraven čim višje prestavno razmerje, da ima propeler čim manj vrtljajev, poleg tega pa še čim večji propeler po premeru in čim manjši po koraku... Obstajajo prav posebne serije motorjev, ki so namenjene prav temu ali pač montaži na razne splave, pontone... To je recimo Yamahina serija High Thrust!
LP
Glede navijanja motorjev za rezervni motor, pa kar pozabite. Seveda se da na nekaterih modelih pobrati ven kakšno blokado in dobiš ven enako, kot ima naslednji enak model. To je OK, vendar to ni friziranje motorja... Friziranje odpade, ker za rezervni motor potrebuješ veliko kubaturo, da ima motor velik navor, zraven čim višje prestavno razmerje, da ima propeler čim manj vrtljajev, poleg tega pa še čim večji propeler po premeru in čim manjši po koraku... Obstajajo prav posebne serije motorjev, ki so namenjene prav temu ali pač montaži na razne splave, pontone... To je recimo Yamahina serija High Thrust!
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov