Lexmar 6 SC

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

Lexmar 6 SC

OdgovorNapisal/-a francelj » To Apr 15, 2008 13:57

Pogosto vidim reklame za ta čoln, ki naj bi ga izdelovali v Sloveniji po italijanskih načrtih. Prav oblikovanje naj bi bila njegova pomembna prednost. Če prav razumem, tudi oblikovanje trupa in s tem plovne lastnosti.

Ali kdo pozna čoln in izdelovalca?
Admin je zelo pohvalil kvaliteto drugega slovenskega izdelovalca, kako pa je pri tem? (najraje bi videl, da bi pohvalil vse, kar je pri nas narejeno :P )

Velikost čolna nekako ustreza mojim željam, bi prav rad slišal mnenja tistih, ki so ga videli in z njim pluli. Med najcenejšimi ta čoln ravno ni.

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 15, 2008 20:22

Sem videl ta čoln, malo ogledal še nedokončanega na enem od sejmov (mislim, da lanska Internautica), vendar pa nisem z njim plul, tako da težko dam nek komentar. Je kdo plul z njim ali vsaj natančno videl dokončanega?

LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Apr 15, 2008 22:26

Našel, ponujajo ga v najem. Piše sicer Lexmar Cruiser 7 CS, vendar so podatki pri opisu enaki kot za Lexmar 6 CS, (pri opremi je celo navedeno pravo ime). Letnik 2008. Mora biti še čisto nov (upam, da vsaj do konca narejen :wink: )

Torej, ga bom najel za prvomajske praznike, če bo le vreme pravo, in potem kaj napišem.

Težava je le, da ga ne bom imel skoraj s čem primerjati. Moje izkušnje z gliserji od 4 do 15 m so namreč precej skromnejše kot adminove :oops:

Lahko pa se dobimo in kdo od poznavalcev prisede za en krog. Ocene in mnenja bomo potem sestavljali ob kakem pivu, sladoledu ali vročem čaju (odvisno od vremena).

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 15, 2008 22:34

Evo, če utegnem, pridem pogledat in sprobat zadevo, potem pa skupaj podava neko mnenje... Kje pa se čoln nahaja? Ga misliš najeti na SLO obali?

LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Apr 15, 2008 22:52

hisanavalovih.com

Kaže, da imajo priveze v marini Izola. Jutri jih pokličem, še prej pa mogoče vremenarja.

Ja, seveda, zelo lepo povabljen. Nekaj časa si lahko vzamem že naslednji teden ali pa prav med prazniki. Z družino bomo nekaj dni na obali, nismo se še domenili kdaj točno.

LP Francelj
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » To Maj 13, 2008 15:29

In? Ste se kaj zapeljali ali ne? Me zelo firbec matra...
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Maj 13, 2008 23:55

Ni še uspelo. Pred prazniki so obljubljali, da bo čoln v vodi med prazniki, takrat pa jih nisem dobil po telefonu. Približno hkrati sem se dogovarjal s proizvajalcem, ki je povedal, da imajo doslej napravljena le dva čolna. Eden, ki sicer že ima lastnika, je bil tedaj razstavljen nekje v južni Italiji, drugi pa je bil "pravkar" izdelan za čartersko podjetje. Domenili smo se, da bodo poskusili pri čarteristu urediti posebno ceno za meni podobne firbce, ki bi si sposodili čoln za en dan. Posredno so mi dali vedeti, da sicer enodnevne izposoje niso bile predvidene.

Na Internautici sem si ogledal prav ta čoln, ki bo na posodo, pa imam malo mešane občutke. Sporočim, ko ga bom videl in preizkusil na vodi.

Ne sodi čisto v to temo. Bil sem tudi pri proizvajalcu čolna OM 19 SCO na Vrhniki. Omenjen par tem spodaj. Zanimivo, da je tudi ta napravil samo dva primerka in bo pri naslednjem še marsikaj popravil. Načeloma ni prav poceni za tako majhen čolnič, ampak kot pravi Admin, naj bi bil kvalitetno narejen. Razmišjam ali je smiselno plačati toliko za "prototip", ki je povrh še testno plovilo???

LP Francelj
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Maj 24, 2008 23:06

O Lexmarju zaenkrat nič novega, še vedno ga nameravam preiskusiti v vodi, če bo šlo v drugem tednu junija. Sem se pa že precej ohladil, ko sem ga videl v živo. Sploh pa, za letošnjo sezono ga ni mogoče kupiti, imajo zasedeno proizvodnjo.

Iščem še kaj drugega, gliser dolg približno 6 metrov, najraje s kabinico. Novulari je že pred časom spraševal ali kdo pozna tole:

http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=53226

Gliser Seamax in Johnson faststrike 150. Možakarja sem poklical, motor je star 11 let, čoln pa 3. O čolnu na netu ne najdem ničesar, na sliki je videti zanimiv, iščem nekaj takega.

Bom zelo vesel vaših mnenj ali pa predlogov za kaj drugega.

LP Francelj
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Ne Maj 25, 2008 01:20

hja tud meni je bil všeč takrat ko sem gledal v rangu teh cen.. sicer ga možak že kar dolgo prodaja pa je iz 14.000 na 13.000 spustu ceno. o čolnu seamax tud jaz nisem najdu kaj oprijemljivega.

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 25, 2008 13:13

Po moje je kar OK stvarca, samo na 6 m dolžine bi si pa jaz želel imeti notranji motor. Tale izvenkrmnik ti bo pošteno papal gorivo, pa še hudičevo napoto ti dela na krmi. Namesto kopalne ploščadi imaš motor! :evil:
Kakšen 3.0L ali celo 4.3L motor v podobnem čolnu dobiš tudi za spodoben denar... Pa še prodaš ga z lahkoto, tole z 2T 150 konjskim motorjem pa se vsak izogiba.

LP
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Maj 25, 2008 13:20

Nuvolari, si ti ta čoln šel pogledat? Meni je uspelo le govoriti s prodajalcem, ker se je preko vikenda ravno odpravljal na morje. Mi je bil pripravljen napravit še kako fotografijo s svojim mobijem, pa jih moj mobi ne zna sprejemat, njegov pa jih ne zna poslat na računalnik. Tehnika narodu! :?

Tole moje spraševanje se mogoče zdi neresno. Najprej sem govoril o novem čolnu, ki bi stal skoraj 30.000, zdaj pa o nekem rabljenem za manj kot pol te cene. Razmišljam podobno kot je Nuvolari in verjetno večina, ki nimamo velikih izkušenj s čolni doslej. Bi dal nekaj več za nov čoln, če bi mi bil res všeč in bi verjel, da bom z njim prepričal tudi družino. In če bi potem zares morje vedno bolj postajalo naša skupna strast, bo treba čoln čez nekaj let zamenjati za kaj takega kot ima Pajer1. Takle rabljen čoln ne bo zgubljal vrednosti tako hitro, kot nov. Če le ne bo velikih stroškov z njim :?

Razmišljal sem tudi o malo novejšem motorju, npr. Suzuki 140 4t. V kompletu z nekim fishermanom je naprodaj, samega pa še nisem našel.

Preveč idej?
Na koncu bomo šli letos na morje z našo dobro staro gumico :wink:

LP Francelj
Nazadnje spremenil francelj, dne Sr Maj 28, 2008 21:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 25, 2008 14:28

.
Franceljnu in podobnim v razmislek, kot dobronameren nasvet!

Malo se bom pridružil tejle debati z razmišljanjem in izkušnjami, ki sem jih nabral v svoji 30letni karieri morjeplovca.

Predvsem bi se omejil na stroške, ki so v času nakupa zelo zabrisani oz. zamegljeni in nam jih prodajalec ne oriše kot nekaj kateremu ne moreš uiti.

Ko nam prodajalec kot zelo ugodno proda barko za recimo 20 000 EUR, je to lahko res ugoden nakup. Toda ...........

Malo premislimo kje bomo barko potrebovali, kako bomo opravili transfer do vode, od vode na zimovanje-vsaj pol leta ? EUR, in predvsem s čim bomo to napravili. Tukaj nas čaka kar nekaj stroškov. Prikolica ?EUR, primeren avto, ki lahko vleče našo lepotico, izpit za prikolico (kar hitro potrebujemo kat. EkB), privezne spone na prikolici niso poceni, tehnični pregled, pa še kar nekaj malenkosti.

OK sedaj imamo barko že doma ali pri vodi in nas čaka barvanje podvodnega dela z Primer-jem 2X in proti obrastu 2X. Čas, čopiči, valjčki in potrošni materjal so tudi strošek.
Ko opravimo to, je na vrsti oprema. Bokobrani, vrvi, sidra pa še nekaj malenkosti. Elektronika GPS, FF, avdio oprema, kompas. Zavarovanje!
Spust v vodo in privez ?EUR.

Takole na prst če računam od cene, ki smo jo določili v začetku je potrebno dodat kar nekako 4-5000 EUR oz. 15-25% nabavne cene.
Ko se kupi rabljeno barko pa verjetno veliko opreme ostane na njej.

Toliko za sedaj! Je pa to moje osebno razmišljanje oz. izkušnje.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Maj 25, 2008 14:51

Hvala Pajer1 za komentar in nasvet.

Tale forum je zares odličen. Iz tvojih prejšnjih prispevkov, pa tudi iz nekaterih drugih, sem nekaj takega že slutil. Mimogrede je kupec tvojega bivšega čolna tu na forumu slišati zelo zadovoljen s čolnom in ceno, čeprav je številka na hitro zgledala malo višja, kot se zdijo povprečne v oglasih :)

Na večino stroškov sem že pomislil. Avto sem kupil letos nov, težak je 1550 kg, kljuko bo dobil v kratkem. Čolni te dolžine s prikolico so skupaj navadno težki približno toliko. Se pravi, ne bo potebe po dodatnem izpitu. Na bokobrane, vrvi, sidra in elektroniko sem pomislil, nisem pa se še odločil za barvanje. Čolni, tudi novi, ki jih gledam, so že bili v vodi in moram vprašati kaj je že na njih. Za letos tudi ne računam, da bi bil čoln v vodi več kot en mesec in bi na Lošinju mogoče še šlo brez barve proti obrastu (se lepše sliši kot "antifouling") :wink:

LP Francelj
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Maj 25, 2008 15:58

Admin, saj prav ta motor mi ne gre.

Notranji ali izvenkrmni motor? Tukaj na forumu sem dobil vtis, da je z notranjimi več težav. Lastnih izkušenj nimam. Kopalna ploščad seveda pride prav, cela klop zadaj v 6m gliserju, ki jo pri notranjem ponavadi požre pokrov motorja, pa tudi.

Imam cel kup vprašanj o nekaj novih in rabljenih čolnih, tudi o Domnovem. Upam, da se vam bom lahko pridružil na srečanju konec tedna, kjer bo več priložnosti za debato.

LP Francelj
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Ne Maj 25, 2008 20:19

francelj: ne nisem šel čolna pogledat, ker se takrat nisva ujela s časom. pol je blo pa itak tko da sem se za novga odloču.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov