problem motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

problem motor

OdgovorNapisal/-a igor1 » Ne Maj 04, 2008 11:17

imam motor wolwo penta 4,3gi.Ko sem imel barko še na suhem sem motor laufal brez vode in sesul impeler.Impeler sem sicer zamenjal vendar imam problem,da se sedaj temperatura ne dvigne popolnoma nič,tudi po daljši vožnji se kazalo ne prestavi.Ko pa motor ugasnem in dodam samo kontakt,se kazalec dvigne za četrt.Ko pa motor prižgem,se cca po 2-min.temperatura zopet spusti in tako tudi ostane.Sicer pa motor dela bp.Pri termostatu je vse ok.
Ali je morda preveč hlajen.
lp. igor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 04, 2008 18:04

A si prepričan, da je pri termostatu vse OK? Preveri, če se ni zaskočil popolnoma odprt. Poskusi ga tudi segreti v posodi na štedilniku, zraven pa daj termometer, da lahko spremljaš temperaturo...
Če je termostat OK, potem se motor ne more preveč hladiti. Lahko da ti je crknil senzor za temperaturo... Kako topel pa je motor na otip med delovanjem? Se pod obremenitvijo dvigne temperatura? Torej ko glisiraš, kaj kaže števeč? Še kar nič?

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Maj 05, 2008 07:31

Ko zglisiram še vedno kaže nič.Ko sem nehal vozit je motor bil normalno topel.Termostat sem pa očistil in ga nazaj namestil.Zakaj izključujem termostat?zato ker ko sem dal barko v vodo je motor delal 10 minut in ker je bil impeler sesut se je temperatura poskočila skoraj do maksimuma.Torej je pri termostatu vse ok.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Maj 05, 2008 08:39

Ce je termostat ok, poskusi odviti senzor za temeraturo, segrej salico vode in ga vtakni noter. Ce se ne premakne, preveri napeljavo med senzorjem in instrumentom, nato pa se instrument sam. To bi moralo pokriti vse moznosti. Ce lahko kje dobis senzor, ki dela, ga lahko prikljucis na instrument in tako testiras tega.Po tvojem opisu je mozno, da imas nekje vroc kratek stik, ali tocko, kjer se ob segrevanju povezava med instr. in senzorjem prekine.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Maj 05, 2008 11:24

Ko ugasnem motor in dodam samo kontakt se kazalec za temperaturo pokaže na četrt.Ko pa motor prižgem pa se čez dve minute temperatura popolnoma izniči.Zadevo z senzorjem pa bom poskusil čez štirinajst dni,ko bom zopet odšel v pulo.Ta preizkus poročam takrat.
lp.igor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 05, 2008 11:30

Hmm, če takoj dela, potem pa ko motor teče pa temperatura pade je res verjetno problem v kakšnem kontaktu ali pa senzorju... Mogoče je oddelal svoje in ga motijo tresljaji motorja.

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » So Maj 17, 2008 20:05

Kot sem omenil,poročam čez štirinajst dni.No termostat mi ni dal nekako miru in sem ga iz preventive zamenjo.In zadeva dela bp.Ko sem imel v roki starega in novega sem pa res opazil razliko na starem,da je malce bolj odprt kot pa novi.Temperatura sedaj dela šolsko bi lahko rekel,saj odpira točno na sredini kazalca.Je pa res,da na mercu. je ta poseg bistveno enostavnejši,ko pa na wolvu.Hvala za vse odgovore in za vašo pomoč.
Imam pa naslednji problem:da nekaj v motorju ropota in ne morem,ugotoviti kje in kako.Ko dodam plin ta zvok poneha,altenator ne ropota,saj sem snel jermen,nikakor ne ugotovim ni pa prijetno.Prosim pa ,če ima gdo telefonsko št.od kakšnega mehanika iz Pule,ali bližnje
okolice? Do sedaj mi je pomagal LORIS vendar je se je dečko zelo zelo podražal,tako da mi vaš nasvet in izkušnje pridejo zelo prav.
lp.Igor
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » Ne Maj 18, 2008 08:48

Imam dobre izkušnje s servisom VALANT iz Medulina. Imajo pooblaščen servis za mercruiser in niso pretirano dragi. Tel. 00385 52 576-636, ali mob. 098 255 940-Nenad.
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Maj 21, 2008 18:32

Bom poskusil s tem Nenadom in hvala za odgovor.Če pa še ima kdo dobro izkušnjo z kakšnim mehanikom v okolici Pule pa prosim za tel.
lp.
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Sr Maj 21, 2008 22:14

igor1 napisal/-a:Bom poskusil s tem Nenadom in hvala za odgovor.Če pa še ima kdo dobro izkušnjo z kakšnim mehanikom v okolici Pule pa prosim za tel.
lp.

Večino nas iz Pule servisira kvalitetno Marinić Željko:
"BRODSKI MOTORI" Obrt za popravak i održavanje brodskih motora, PULA, Tršćanska 20
(098) 217 745
Jaz sem izredno zadovoljen z njim.
branko-mirko
Kapitan korvete

motor

OdgovorNapisal/-a branko-mirko » Če Maj 22, 2008 13:25

kaksen je ta ropot in koliko je star motor pri meni je tud nekaj ropotalo pa sem na koncu ugotovil da so klapne ki so v izpuhih dotrajane oz.pobralo je gumice pa se slisijo pri malem gasu ko pa dodas pa ta zvok zgine prenasa pa se po celem motorju kod da bil venti (Marine Water Shutter Exhaust Mercruiser)
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Maj 26, 2008 08:56

Ja možno bi bilo,da bi bile res te klapne na izpuhih.Lansko leto sem menjaval izpuhe in nisem polagal pozornosto na te klapne,ker je motor dovolj visok, tako da voda ne more skozi te klapne.Bom pa preveril tudi to varianto.Zvok pa rez prihaja nekje od zadaj,tako da bom tudi to preveril.Hvala.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Maj 26, 2008 10:05

Volvo je pred par izdal objavo, da se naj pooblaščeni serviserji ob servisih protivalne klapne ("exhaust water shutter") zmečejo ven, ker povzročajo več problemov kot pa jih rešujejo. Mnogokrat se namreč zgodi, da klapna pregori in pade v izpuh, ki ga največkrat zaduši in s tem povzroči kup problemov.

Pa še par namigov glede pregrevanja ;) Upam da obvladaš angleščino

LP

Slika

Slika
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov