Nasveti pri sidranju z jadrnico

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Nov 05, 2011 14:37

u-r-o-s napisal/-a:
Piki napisal/-a:
u-r-o-s napisal/-a:Kakšno oranje sidra v močnem vetru je nekaj čisto običajnega.

Tudi slučajno ne bo držalo !

Še kako drži!

Ne drži, vsaj pri mojih sidranjih ne !
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Nov 05, 2011 18:24

Potem se tvojemu sidranju reče vezanje za fiksno točko ;)
LP, Uroš.
zeljko
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a zeljko » So Nov 05, 2011 18:32

Vsako sidro orje, in to vsakemu, koliko je pa odvisno od sidra in podlage.
Dajte kamen zraven sidra zvečer, in zjutraj po nevihti prečekiraj. No razen če ga zatakneš kam.
Imam pa eno vprašanje. Koliko od vas orjalcev uporablja dodatno vrv na začetku sidra za izvlecti, oziroma odhakljati sidro?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Nov 05, 2011 18:33

u-r-o-s napisal/-a:Potem se tvojemu sidranju reče vezanje za fiksno točko ;)

Nima smisla, ti oraj, jaz bom pa sidral. :wink:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Nov 05, 2011 18:40

zeljko napisal/-a:Vsako sidro orje, in to vsakemu, koliko je pa odvisno od sidra in podlage.
Dajte kamen zraven sidra zvečer, in zjutraj po nevihti prečekiraj. No razen če ga zatakneš kam.
Imam pa eno vprašanje. Koliko od vas orjalcev uporablja dodatno vrv na začetku sidra za izvlecti, oziroma odhakljati sidro?

Normalno, da ti lahko zaorje pri nevihtnem udaru oziroma precej močnem vetru, drugače pa ne bi smelo. Sam nisem mislil na nevihto in orkanske udare, ampak sidranje pri malo močnejšem vetru, recimo 20 vozlov ali malo čez...
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Ne Nov 06, 2011 09:49

Sidranje je res zelo preprost manever in ga mogoče precej kapitanov vzame precej na lahko.Zato noben stavek na to temo ni odveč.Neketeri si ne dajo priznat da nekaterih stvari ne znajo :evil: tudi meni sidro večkrat zaorje,kljb dovoljšni verigi.morda je kriva teža sidra.Imam 15 kg delto na 4,5t jadrnici-tekšna so bila priporočila.Ima kdo prverjeno boljšo rešitev :?:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 06, 2011 09:57

Ženske pravjo, da veličina ni škodljiva...,večja teža sidra pri sidranju pa tud ne.Za 11,5 m jadrnico in njenih 6,5 t je dovolj 11,5 kg težko sidro na verigi,jaz imam 28,5 kg težko sidro,pa še nisem občutil, da je pretežko,zaoralo je pa tudi že..
LP Iztok :lol:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Nov 06, 2011 11:43

Ker rad dobro spim, za svoje sidranje JAZ poskrbim.
Če pa "čarter" imaš soseda, bo tvoja slika zjutraj bleda! :wink: :wink: :wink:
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Nov 06, 2011 15:45

Hm, jez verige oz.sidra nikoli ne napenjam z motorjem...sidro dela samo, zato je take oblike da se samo vkoplje....res pa je, da sidram samo na mivki...še nekej : vsi pišete o 3-5 kratknku globine : jaz spustim verige 5-7 kratnika globine...pa vedno sidram na globini ne več kot 7 metrov....veriga namreč deluje kot amortizer sunkov: členi se med seboj stalno stikajo in raztezajo...nikoli se ne sidrajte z 2 sidroma...pa na sidro v uho privežite špago, nanjo pa malo bojico, da vam ne bo kdo sidral čez vašo verigo...seveda mora biti sidro dovolj težko in pol ne more biti problema...pa na GPS naštimaš alarm -radius 15 metrov pa lahko noč...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Nov 06, 2011 17:20

Pred sidranjem poiščem primerno lokacijo in vprašam najbližjega, ki je že zasidran, koliko verige ima spuščene. To je pomembno zaradi kroga, ki bi ga delali barki v primeru obračanja vetra. Na Hrvaškem sem spuščal verigo max 5 kratnik globine, v Grčiji pa tudi več.

Za amortizer uporabljam utež. Skoraj pri vsakem sidranju!

Primeren je tudi hakl za verigo, da razbremeniš sidrno vitlo.

Pa ne pozabite tudi na sidrno jadro. Zelo praktična zadeva, čeprav na prvi pogled zgleda malce komplicirana.

O vsem tem je že mnogokrat tekla debata prav tukaj na forumu :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Nov 06, 2011 17:27

Da ne bo preresna debata - eno vprašanje:

Ste že kdaj opazovali kakšnega čarterista - poljaka, rusa ali pa čeha - kako se sidra ali pa privezuje?
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Ne Nov 06, 2011 17:55

Moja kruta izkušnja z bojico na sidru:Lastovo Skrivena,mirna jesenska noč.Jadrnica lebdi nad sidrom.Okoli druge ure sa pripelje nevihta brez nevihtnega piša.Samo zagrmi,pihne in se ulije.Vse v desetih sekundah.Čista tema,jadrnica pa nikakor ni stala v veter,kar bočno je vse skupaj neslo.Bojice nikjer.Globina se veča,iz6 na 9.Skočim v raspenjeno črno morje in se potopim pod barko.Nesrečna bojica se je zateknila za eliso :!: Torej sem sam sebi izpulil sidro :oops: Teoretično je možnost,da te trenutni veter vrže točno čez bojico in to točno čez eliso :?: Izkušnja je bila res kruta.Ta dogodek me je še dolgo preganjal.Moj nasvet-ne seri s raznoraznimi bojicami prvezanimi na sidru.
zeljko
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a zeljko » Ne Nov 06, 2011 18:05

diligence napisal/-a:Moja kruta izkušnja z bojico na sidru:Lastovo Skrivena,mirna jesenska noč.Jadrnica lebdi nad sidrom.Okoli druge ure sa pripelje nevihta brez nevihtnega piša.Samo zagrmi,pihne in se ulije.Vse v desetih sekundah.Čista tema,jadrnica pa nikakor ni stala v veter,kar bočno je vse skupaj neslo.Bojice nikjer.Globina se veča,iz6 na 9.Skočim v raspenjeno črno morje in se potopim pod barko.Nesrečna bojica se je zateknila za eliso :!: Torej sem sam sebi izpulil sidro :oops: Teoretično je možnost,da te trenutni veter vrže točno čez bojico in to točno čez eliso :?: Izkušnja je bila res kruta.Ta dogodek me je še dolgo preganjal.Moj nasvet-ne seri s raznoraznimi bojicami prvezanimi na sidru.

Na koncu se ti pa še eden ''turist'' skuša vezat na to malo bojico :)
Prvič, zadnjič in nikoli več s to bojo
Barka brez sprednjega vinča, vse na roke, sidro delta 25 kg, utež na 35 m, od tam naprej vrv, barka 5 ton, dolžina 10m in nikoli problema
No, je pa res pa ponavadi ne spim ravno trdno na sidru... stvar podzavesti
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Nov 06, 2011 18:17

Se je tudi že meni v Krivici en privezal na bojico in sem mu moral zadevo GLASNO razložit, da to ni OK. Potem je nisem več prakticiral.. :cry: :lol: :( :) :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 06, 2011 18:27

V glavnem samo sidram.
Kot je rekel Joško, treba je spustiti dosti ketne.
To, da je potrebno imeti dovolj dolgo ketno in primerno sidro je jasno ne?

Potem pa naštimam alarm globine, jakost vetra in pozicijo. Spim kot top.

Ne se bat sidrat! Učite se in poizkušajte. Kaj lepšega, kot po dobrem jadranju, sidranje v lepem zalivu.
Nazadnje spremenil al, dne Ne Nov 06, 2011 19:52, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov