Raymarine ST60 problem s globinomerom

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

jež
Višji vodnik

Raymarine ST60 problem s globinomerom

OdgovorNapisal/-a jež » Ne Sep 23, 2012 10:27

Pozdravljeni,
na jadranju nam je sredi zaliva med dvigovanjem sidra s elektronskim vinčem, prenehal delovati globinomer. Na displeju so, kjer bi morala biti hitrost, samo tri črtice. Kjer so pisali metri pa so sedaj feeti. Je možno da je zaradi premajhnega toka v akumolatorjih, naprava naredila factory reset. Če je, kako je možno zadevo nastaviti nazaj. Globinomer je Raymarine ST60 TRIDATA.

Kakršnakoli hitra pomoč bo zelo dobrodošla.

Hvala in Lep pozdrav, Tomaž
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Sep 23, 2012 10:53

Malo pobrskaj tukaj

http://www.manualslib.com/manual/138220/Raymarine-St60-Tridata.html

Drugače pa pozdavljen na forumu...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
jež
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jež » Ne Sep 23, 2012 11:52

Ta manual dejansko imamo na jadrnici. v njem ni nikjer zapisano kako je s nastavitvijo globine. Samo kako se nastavljajo offseti. Ali obstaja manual ob prvi nastavitvi po factory resetu?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 23, 2012 23:51

Iz tvojega (pre)skopega opisa in narave napake sklepam, da na plovilu nimaš vgrajenega avtopilota, saj bi bila v tem primeru 3 data napajana preko avtopilotovega SeaTalka, ki ima interno vgrajen filter napajanja. Vgrajen filter tovrstne špice lepo poreže in zaščiti instrumente.
Nadalje iz opisa napake sklepam, da je z instalacijo na plovilu nekaj hudo narobe. Iz iskušenj pri tovrstnih primerih pa sem skoraj prepričan, da gre za plovilo na katerem je izvedba instalacije izredno vprašljiva.

Nisi nič opisal jadrnice niti kako imaš vezano vendar predvidevam, da je električni (ne elektronski) vitel priključen na isti akumulator (ne akumolator) kot instrument in če je bil še prazen potem obstaja zelo velika verjetnost, da ste instrument skurili z napetostno špico, ki nastane kot prehodni pojav ob izklopu komande vitla. Kot sem rekel obstaja zelo velika verjetnost.

Črtice pomenijo:
- sonda ni priključena
- okvara na sondi
- okvara na oddajnem ali sprejemnem delu sonarja-globinomera.
- podatek o globini ni prisoten na SeaTalk vodilu v kolikor imaš 3 data repeater

Naslednja najverjetneša varianta okvare pa je ta, da ste nekako uspeli 3 dato nastaviti v repeater mode in ker na SeaTalku ni priključenega Master instrumenta repeater ne dobi podatka o globini zato izpiše "---".

Kaj sedaj:
1. Resetiraj instrument (glej navodila)
2. Nato pojdi v Dealer setup in nastavi mode na MASTER (ne Repeater) (glej navodila).

Nekatere 3D niso imele factory reseta, zato moraš tam ročno popraviti mode, enote in nastavitve offset-a novejše pa se bodo po resetu postavile na master, enote v feet in offset na 0, ter še nekaj malenkosti.

Jež upam, da se tudi predstaviš.

LP NT

Za vse morjeplovce:
Če želite kvaliteten odgovor potem TOČNO opišite vse detalje.
jež
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jež » Pe Sep 28, 2012 21:07

Težava je bila uspešno rešena. Kriv pa je bil slab akumolator.

repeater mode je bil nastavljen na master in ker je edino globinomer na jadrnici tisti ki uporablja sonar, s tem ni bilo težav.

Aparature so bile vezane v Sea talk, ki je ob slabem akumulatorju naredil factory reset. Energije za ponovno vzpostavitev globinomera pa očitno nii bilo.Tri dni smo potem pluli samo na garminove koordinate na navtični karti. Ko pa so se akumulatorji ob nočni vožnji na motor iz Vrulj do Telaščice dovolj napolnili sem ponovno naredil factory reset aparatur in na globinomeru je pokazalo 196 feet. Verjemite da smo ga dobro "zapili" tisti večer.

Nauk vsem ki najemate(najemamo) charterje: Poskrbite, da vam zagotovijo da je akumulator res dober. Omejen radio, nedovolj hladen pir in čelne lučke so nas naučile te lekcijne na resnično slab način.

Lep pozdrav in hvala za vsako pomoč.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Okt 12, 2012 10:58

Ni pa to slaba vaja, ker nikoli ne veš, kdaj te bo kaj pustilo na cedilu in boš moral preklopiti na manual, electronic free potepanje. Jaz vem, da sem preveč odvisen od vseh naprav in bi mi prav prišlo tako treznjenje in manualne veščine, ki sem jih že pozabil npr.:
- merjenje hitrosti,
- merjenje globine,
- uporaba kompasa,
- določanje pozicije in smeri na papirnati karti
- spust in dvig sidra brez vinča
idr.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti