Kako nastaviti traveler glede na kot jadranja ?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 18, 2012 18:02

Knjigo Davida Seidmana sem bral (mislim da na barki pri Mic-Ticu).

Tudi jaz sem se iz nje naučil kup reči (o priliki moram spet pogledati, kako se naredi pašnjak z eno roko - to sem pozabil :oops: ).

Pokrije - in sicer dobro in zanimivo - vse od začetka - pa do vzdrževanja plovil, vpletanja očes na vrveh. Za vsako reč zakaj sploh, kako, kdaj... Pri tem nobena reč ni poenostavljena tako, da bi ne bila točna, in nobena zadeva ni predstavljena tako, da bi bila nejasna ali nezanimiva.

In ne osredotoča se samo na tekmovalne tehnike ali samo na ta ali oni tip barke, zajame večino tega, kar bi lahko srečal - tako da je prebrano uporabno tudi za reči in položaje, ki niso bili omenjeni.

In seveda tisti del, ki ga je o trimanju drsnika škote glavnega jadra napisal Mic-Tic drži - in potem od tam dalje o telovadbi s pomikanjem vrvi za dva cm sem ali tja - ne glede na to ali je rol ali ne, ali je pretegnjeno ali ne - tudi drži.

Če ti samo enkrat rata, da pri tem s premikom te ali one vrvi za nekaj cm najdeš položaj, ko barka res steče, ti po mojem na jadrnici nikoli več ni dolgčas. Kadar se ti pa res ne da, pa tudi ni problem dremati pod jadri barke, ki se gunca pod jadri počasneje, kot bi se lahko.

Na povezavi, ki jo je dal Mic-Tic lahko knjigo naročiš, ni pa videti nič od vsebine.Tudi na Amazonu ni vpogleda v knjigo, na spodnji povezavi pa je videti stran-dve - toliko, da sem se jaz lahko spomnil, katera knjiga je že bila to.

Avtor tega - tudi odličnega - komentarja pravi, da so novi izdaji predvsem dodana poglavja o novih tehnologijah (GPS in navijalna jadra.), nič prejšnjega pa ni pokvarjenega, in pokaže tudi te dve ali tri strani, da lahko dobiš vtis.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Okt 18, 2012 18:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Če Okt 18, 2012 18:06

Marchi napisal/-a:
snake napisal/-a:Rol glavno jadro je namenjeno čarterju in lagodnemu jadraju (pitju). Tako,da kdor si je to omislil bi moral prej razmišljat,da s tem izgubi veliko jadralskega potencijala barke.

No no, tale je malo nizka :roll:

Če nimam tekmovalnih Atomic smuči, še ne pomeni, da ne morem uživat pri smučanju in nascat tudi kakšnega "naduvanega", ki pa ima top ultrasonično opremo.
Razlika med našpičeno Elanko in "čartersko" Elanko istega trupa in dolžine je pri hitrosti morda 25% in 10° manjšem kotu v veter ampak, če jo ima nekdo, ki ne zna tega izkoristit oz. po najverjetnejšem scenariju, nima posadke, ki bi obvladala vsa jadra, potem pa...

Ja...............tle maš dosti prav,vsaj,kar se smučanja tiče. Nekoč smo mi mulci s starimi Elankami in kavbojkami ter doma spletenimi puloverji vladali Kaninu. Zagrebčani k so meli vso top opremo so pa "škijali na Kaninu i hvatali braun bojo.

Kar se pa jadranja tiče si dal dobre podatke................se pa vseeno ne strinjam z njimi. Ne moreš verjet kaj je zmožna "nora " posadka naredit z barko.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 18, 2012 18:24

snake napisal/-a:Rol glavno jadro je namenjeno čarterju in lagodnemu jadraju (pitju). Tako,da kdor si je to omislil bi moral prej razmišljat,da s tem izgubi veliko jadralskega potencijala barke.

Jaz sem redko (razen nekaj tekem) jadral z večjo barko, ki ni imela roll jader, pa nekako ni bilo zapitja - v glavnem je (tudi) to odvisno od posadke in ne od tipa jader :wink:

snake napisal/-a:Ja...............tle maš dosti prav,vsaj,kar se smučanja tiče. Nekoč smo mi mulci s starimi Elankami in kavbojkami ter doma spletenimi puloverji vladali Kaninu. Zagrebčani k so meli vso top opremo so pa "škijali na Kaninu i hvatali braun bojo.

Kar se pa jadranja tiče si dal dobre podatke................se pa vseeno ne strinjam z njimi. Ne moreš verjet kaj je zmožna "nora " posadka naredit z barko.

Ja, samo trik je v tem, da lahko 'nora posadka', ki res ve kaj dela prav lepo pelje tudi z neoptimalno opremo (pretegnjena jadra itn.) - bistveno bolje, kot nemotivirani - ali začetniki - ali zapiti z ni važno kako odlično. Enako, kot se ti spomniš s lastne smučarije na Kaninu :wink:

Poglej si Mic-Ticov opis z letošnje Barcolane - v oni bonaci so iz čistega užitka šibnili nekaj sto bark, ko ni pihalo skoraj nič. In kolikor vem, sta obe jadri rol - in mislim da tudi že obe precej stari z vsemi posledicami. Precej se mi zdi, da je bilo med tistimi kar nekaj takih z boljšimi jadri, ki se jim pa v bonaci 'kao ni dalo zaj..avati'.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Okt 18, 2012 18:35, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Okt 18, 2012 18:28

Držimo se teme o nastavitvah travelerja in škote jader.

Grega295 pa nas je že opozoril, da se debata roll vs. full batten lahko nadaljuje tule:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4582&highlight=
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Okt 18, 2012 23:23, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Okt 18, 2012 19:07

Vsak teliček na svojo stran. Ok, saj imamo vsi svoja mnenja.
A neverjetno je, kako bojeviti postanemo Slovenci, ko steče debata o jadranju, regatah...

Kaj si mislim o tem, sem napisal enkrat letos v temi, ki jo je sprožil Bauerjev članek iz Slo. Novic.

Vsi samo gledate na tistega pol vozla, na neke kvazi ekstreme itd.... Krasno. Jaz si bi želel, da bi bili bolj objektivni oz. vsaj tako pametni, da bi razumeli, da igranje frajerjev v jadralnih oblekah za šankom pač ni vse.

Smo tudi ljudje, ki jadramo drugače. Recimo v dvoje in na daljše ture. Takrat si ne predstavljam biti brez roll jadra.
Seveda s tem nisem "ta prav" jadralec :roll:
A roll jadro je le ena od "bolečih" debat.

Kolikor berem forum se prepričan, da ima(mo) večina premalo znanja in izkušenj, da bi svoje trditve postavljali za de facto. Forum je stvar debate. Argumentirane in nežaljive. Komplekse je treba zdraviti drugje.
Zase ne verjamem, da bi prav dolgo poslušal kakega pametnjakoviča, če bi debata tekla v živo. Zato se je dobro včasih postaviti v tako vlogo.
Pa da pojasnim: enako na živce mi gredo "pametnjakoviči" kot primitivci.

Očitno manjka kaka politična tema, da bo kost za glodat a realno tukaj kaj drugega niti ne pričakujem.
Vsak goni svoje brezglavo in si liže ego. Malo je argumentirane debate, vse je na: jaz sem itd...

Vem, da so težki časi in tudi meni gre marsikaj na k.... A tukaj naj bi bili ljubitelji morja...

Pa saj ne vem, če je vredno....
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Okt 19, 2012 07:37

Vprasanje je bilo; kaj s trevelerjem, upam da je bilo misljen treveler gl jadra. Treveler genove pac trimas drugace.

Ali imas navijalno Gl. jadro ali pa klasicno, je irelevantno.
Pac pri navijalnem nimas takega ucinka oz odziva in moras biti se bolj vztrajen.
So pa zanimive prijazne provokacije, ki popestrijo temo, ce so v mejah dobrega ukusa...
Enaki zanimivi so tudi odzivi, ki popestrijo temo. Zazeljeni so pa tudi forumski policaji, ki nas spravijo nazaj na temo, ce niso prevec nadlezni in POLICAJSKI :-)
Marjan Tomki nisi bral moje biblije samo na barki, temvec si jo mi vrnil ,ko si se selil in si jo ponovno nasel :D
Zivele selitve!

Trimanje genove, je tudi vpisano v tej knjigi.
Osnovna nastavitev trevelerja je, da so skotine, pravokotno na prvi straj. S pomikanjem trevelerja naprej ali nazaj pa potem odpiras ali zapiras, spodnji ali zgornji del jadra, delas propeler, v mocnem vetru itd.
Seveda Si morata slediti oba jadra. O tem pa je toliko teorij, da lahko odpremo novo temo.
Najnovejsa je da gledas genovo in gl. Jadro kot celoto eno krilo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Okt 22, 2012 22:00

MicTic napisal/-a:...
Marjan Tomki nisi bral moje biblije samo na barki, temvec si jo mi vrnil ,ko si se selil in si jo ponovno nasel :D
Zivele selitve!

:oops:

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 13, 2012 20:44

To je prevod (in priredba) tiste strani iz Mic-Tic-ove "biblije"
Slika

Tule notri se ni hotelo dati urediti v tabelo drugače, kot da sem naredil jpg in ga prilepil...

Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » To Nov 13, 2012 21:17

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:33, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Nov 13, 2012 22:34

Seveda imaš lahko svoje mnenje :lol:
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Nov 14, 2012 08:56

Mat2000;
Eni pač znajo, drugi smo pa luzerji 8)
Je pa zanimivo, kako se te luzerji velikokrat peljejo mimo jadrnic z "pravimi"
jadri.
Pač luzerska sreča. :oops:

Vsak ta pravi jadralec, ki hoče jadrati v vsakem vremenu ima po več klasičnih jader, ki jih menja na vreme in pogoje.
Rol glavno jadro, ti pač to prihrani. Se pa strinjam ni optimalno.
Predvidevam, da ker si pravi jadralec tudi nimaš rol Genove....ali pač :roll:
Nazadnje spremenil MicTic, dne Sr Nov 14, 2012 09:14, skupaj popravljeno 1 krat.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Nov 14, 2012 09:10

Marjan Tomki:
Hvala, da si prepisal zadevico.
Mogoče jo bi moral kopirati še v bazo tehničnega znanja ali pa temu podobno rubriko. :roll:

Mat2000;
če dobro prebereš, je govora o klasični genovi in klasičnem glavnem jadru.
z klasičnem vpetjem buma.
Toda deluje tudi pri rol jadru z vpetjem buma na strehi pred vhodom v barko.
Takrat, pač poiskušaš narediti približek temu in z malo vaje in OBČUTKA stvar narediš kar sprejemljivo. NI pač vedno vse 100% zadostuje pa za hitro UDOBNO jadranje.
Res je da ti malo gl. jadra sicer primankuje pri vrhu, toda zagotavljam ti, da deluje tudi pri nas "luzerjih".
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 15, 2012 13:37

Kopiranje v bazo znanja

Zaenkrat je večina tistega, kar je teoretično za v bazo znanja napisana tako, da je nekaj v enem, drugo v drugem prispevku - saj so izkušnje enega morjeplovca take, drugega drugačne.

To konsolidirati je zahtevna reč - slabo konsolidiran prispevek pa lahko ne le zavaja, ampak je lahko dobesedno nevaren. Dokler ni časa, da kdo to naredi dovolj dobro, namesto prenosa v bazo znanja raje naredim kazalec od tam na temo, kjer je zadeva izvirno obravnavana.

Tako je (že dolgo) kazalec na tole iz stare teme o zanimivih povezavah v bazi znanja in - odkar sem iz tiste naredil kazala, od tam.

Več o tem pa tule

Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » So Nov 17, 2012 18:40

No, naj se jaz povem svoje mnenje :
-seveda je klasicno glavno jadro boljse kot roll jadro, kle ni dvoma...tudi za dvigati in zlagati in ce imas lazy jack spolih ni noben problem, z zelo sva vse to pocela sama pa se dva mala otroka sva imela v kokpitu...je tudi hudo pihalo pa sva vse sama krajsave delala, pa je bil bok ladje pod vodo...tako da si ne predstavljam, da bi kdo na lastniski barki raje imel roll jadro...
-enkrat sem plul z elan 333 , ze dolgo je tega, ime ji je bilo Jonathan white, bila je lastniska barka , menda je bila od lasznika Jonathana , ki pa jo je dal v tudi v charter...sli smo 3 mandlci iz Simunov, pihalo je ko satan, bilo je konec septembra, baarka in jadrovje je bilo peprosto fantasticno..nisem se bil na boljsi barki in nisem se lepse jadral...od takrat prisegam na elan 333 z klasicnimi jadri...valovi so bili kot hribi, jugo je sekal z orkansko mocjo, mi smo pa uzival...
-ampak kako leto nazaj sem imel pa Sun Odisej z roll jadrom, ki je pa imelo pokoncne ojacitve v jadru pa jadra so bila nova pa bi rekel , da tudi malo vecja kot jih imajo sicer Sun odisejke...to pa tudi ni bilo slabo in dam kako dol takemu jadru...

Ampak vseeno : ni ga cez filing, ko vleces jadro gor pa se polni pa zacne barka vleci pa se nagibati pa živeti...tega pri roll jadrsih zal ni...pa ko mocno piha pa delas krajsave pa je barjka nagnjena pa se kaj zatakne pa ne moreš dati usesa jadra na jambor, pa štriki letijo okrog...jaja, tudi to je lepo..
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 19, 2012 16:47

Poletni veter, o
    navijalnih jadrih z vertikalnimi letvicami proti
    navijanju okoli buma proti
    navijanju v bum z vodoravnimi letvicami proti
    klasiki z vodoravnimil letvicami (full batten) - itd.
je govora v temi navijalno glavno v full batten, Navijalni vjambor vs navijalni (v) bum in delno v temi Krajšanje jader. Če boš dodal prispevek tja, se bomo tam najbrž z veseljem - spet - zadebatirali o tem.

V tej temi naj bi bilo govora o ravnanju (trimanju) jader z drsniki (travelerji)., in o nasvetih avtorjev knjig in zlasti našimi izkušnjami o tem.

Če je gradivo o tem raztreseno med sporočili o vsem mogočem drugem, tistega o čemer v osnovi gre tema tu ne najdeš več zlahka - ali pa sploh ne.

Forum ni (samo...) klepetalnica, ideja je, da informacijo najdeš tudi kasneje, ko jo potrebuješ; zato pa se je potrebno vsaj do neke mere držati teme (ne smetiti). Če se tega ne držimo, bi bilo potrebno prebrati ves froum, da najdemo tista dva prispevka, ki obravnavata naš problem.

Saj je mogoče naknadno očistiti temo, in če ne bo šlo drugače, bo moderator tega področja foruma prej ali slej pometal ven (po možnosti v drugo temo, lahko pa se zgodi, da tudi izbriše) reči, ki imajo vsebino, ki niso v zvezi s temo.

Ampak to je delo, ki žre čas in pri katerem ga je mogoče zlahka tudi kaj polomiti, tako da lepo prosimo, da kolikor le mogoče pišete/pišemo prispevke v teme, kamor vsebinsko spadajo - zlasti po tem, ko vas kdo (upam da prijazno) opozori :wink:

V bistvu pa sem zdajle tudi jaz zasmetil (oziroma posr.l) temo :oops:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta