Krasen zapis.
Jadrnica za začetnika
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
sodnick napisal/-a:...
Se pa ne strinjam z enim od predhodnikov, da se na malih jadrnicah ne naučiš uporabnega znanja za velike barke.
Verjetno si ta vtis odnesel z mojega prispevka.
Ne gre za to, kot si ti razumel - jaz se zadnje čase daleč največ preganjam ravno na nekaterih takih majhnih in na njih tudi učim.
Šlo je za to, da so katere male manj primerne za neposreden prenos posamezne veščine na večje, druge bolj. Vse izkušnje pa pridejo prav.
Mini-12 ima - razen motorja, sidra, spalnice, stranišča in kuhinje (in špinakerja, ker ne moreš prestavljati tanguna, in ima zato genaker) - praktično vse, kar imajo velike, in se z vsem tudi enako ravna kot na velikih: rol prvo jadro, glavno ki se krajša, vang, trimanje zadnje pripone, genaker, nagibanje sicer balastne barke s prenosom svoje teže... in vse tu naučeno je neposredno uporabno na velikih balastnih barkah, kakršne večina najema.
Pri tem je enako neposredno odzivna na to, kar narediš, kot so tvoje izkušnje z malimi.
Na optimistu sicer dobiš občutek za veter, vodo, val, pršec, vreme... in se tudi takoj odzove tudi na malenkosti, ampak ravnanje s tistim jadrom ni neposredno prenosljivo na recimo najeto Bavario 38.
Tudi na laserju in podobnih enosedih dobiš kup izkušenj, ki so uporabne na večjih, ampak ravnanja s sprednjim jadrom, kdaj in kako krajšati se pa tam ne naučiš, ker tega pač nima.
FJ in omenjene Elanove male jadrnice imajo glavno in sprednje jadro, nekatere tudi genaker, in vse pri teh postavitvah jader je neposredno uporabno na večjih.
Ni pa zrolanja prvega jadra in ni nujno, da ima krajšanje glavnega jadra, kar pomeni, da se težko varno pelje v zelo močnem vetru - in zato se tega dela ne da neposredno prenesti.
Tudi izkušnje s surfanja pridejo prav - izjemno neposreden občutek za veter, občutek kako deska steče pod vetrom in po valu, občutek sil pri obratih...
Ampak ravnanja s krmilom, trima zadnje pripone in vožnje v zelo šibkem vetru na večini sodobnih surfov (če so premalo plovni) ne moreš izkusiti.
Tako od nekaterih malih lahko na velike neposredno preneseš več, z drugih manj. Seveda pa so vse izkušnje uporabne in dragocene.
.sodnick napisal/-a:Moje izkušnje so sledeče. Na 470 je bila cena zamujenega manevra ali prepočasnega popuščanja jader "plavanje" in postavljanje barke nazaj. Pri večjih barkah (seveda ob primernih razmerah) če kaj zamočiš malo ropota, plapola, lahko te zasuka v veter. Predvsem gre vse malo počasneje. Po mojih izkušnjah precej manj zahtevno jadranje, seveda z manj pristnimi užitki. Se je pa treba navadit krajšanja in manevrv z jadri, ki so na vaski barki za odtenek drugačni. Zahtevnejši pa so manevri v marinah, pristaniščih. Pa manj občutka imaš na krmilu, sploh če je barka z volanom. Letos (oz. lani - 2012) poleti sem spet malo jadral z Laserjem v nekem kampu in je bilo skupaj z močnim maestralom prav prijetno
Na Bohinjskem jezeru ima izposojevalec čolnov vsaj pet let zeto ali dve - podobno laserju - pa ne vem, če sem jo videl pluti dvakrat. Sam po vsem sodeč ne zna učiti začetnika, in če ti kdo ne pokaže, v spremenljivem vetru najbrž precej padaš v vodo.
FJ, ali drugih od omenjenih bark z glavnim in prednjim jadrom je za velike neposredno uporabno veliko več.
Na mini-12 - ki je bila razvita za invalide - pa so mi povedali (jaz se dogodka ne spomnim), da se mi je prvič v življenju v barko usedel 70+ letnik in se peljal pet minut, prišel nazaj, rekel 'trenutek, prosim', zginil za četrt ure in se vrnil z vrečko sendvičev in nekaj plastenkami pijače in izplul za ves dan po jezeru. Začelo se je pa tako, da je rekel, da si je vedno želel naučiti se jadrati, zdaj pa je prestar.
In trik je, da se učiš z užitkom (perfekcija rata in enostavno čutiš in uživaš, ko rata). To je tudi razlog, da (doslej mislim da vedno) na tej vrsti barke uspešno poskrbimo, da jadranje začne zares zanimati partnerice zagrizenih jadralcev, ki so se dotedaj bolj vozile zraven in včasih tudi 'trpele', da bo mir v družini, zdaj pa imajo često v družini dva zagnana skiperja.
Na večji barki so večje sile in zato vmes vitli in prenosi in tudi zato težje in manj neposredno čutiš, kdaj je ratalo. Še vedno je lahko pri dobrem skiperju in/ali voditelju tečaja tudi iskanje perfekcije na večji barki užitek, zna pa iz tega nastati tudi gnjavaža in to potem nima smisla.
sodnick napisal/-a:Torej če vprašaš mene, je treba samo dobit nekje kakšno manjšo barko in probat. Meni osebno je šlo precej hitro in sem se veliko naučil na svojih napakah. Res pa je, da je treba izbrat razmere, ki so objektivno primerne za učenje.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Jan 03, 2013 11:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Se strinjam. Predvsem pa tvoje drži, če bi se rad naučil "popolno" jadrati. Jaz nikoli nisem veliko detajliral in nastavljal jadra.
Tudi sedaj jih pač nastavim po občutku, gledam kako so napeta, nisem pa nek ekspert in ko sem bil enkrat na regati v ekipi na Justin Ten barki sem dejansko videl kaj vse se dela z jadri.
Ampak če vzameš jadranje kot sprostitev in zraven še kot dopust je tudi z nepopolno nastavljenimi jadri vse skupaj čisti užitek, vsaj zame.
Pa še vsakič ko malo gledaš na hitrost, si lahko misliš, da imaš vsaj 15% rezerve
Vem pa, da je za jadranjem veliko teorije in znanja, samo kot sem rekel je to zame preveč, člede na to da jadram cca 3-4 krat na leto in dajem poudarek predvsem na varnost.
Tudi sedaj jih pač nastavim po občutku, gledam kako so napeta, nisem pa nek ekspert in ko sem bil enkrat na regati v ekipi na Justin Ten barki sem dejansko videl kaj vse se dela z jadri.
Ampak če vzameš jadranje kot sprostitev in zraven še kot dopust je tudi z nepopolno nastavljenimi jadri vse skupaj čisti užitek, vsaj zame.
Pa še vsakič ko malo gledaš na hitrost, si lahko misliš, da imaš vsaj 15% rezerve
Vem pa, da je za jadranjem veliko teorije in znanja, samo kot sem rekel je to zame preveč, člede na to da jadram cca 3-4 krat na leto in dajem poudarek predvsem na varnost.
LP, Sodnick
Zakaj bi bilo preprosto, če se lahko komplicira!
Človek, ki še nima nič jadralskih izkušenj, bi rad začel z jadranjem, vi pa pišete magisterske disertacije o jadranju. Nazadnje bo še izgubil veselje do nekaj najlepšega, kar obstaja na svetu.
Mitja!
Jaz bi na tvojem mestu z veseljem sprejel ponudbo, ki ti jo je dal Iztok (polanc), potem ti bo že marsikaj bolj jasno. Zraven pa prebiraj zapise ljudi iz prakse ( Al, sodnick )
Lep pozdrav vsem!
Človek, ki še nima nič jadralskih izkušenj, bi rad začel z jadranjem, vi pa pišete magisterske disertacije o jadranju. Nazadnje bo še izgubil veselje do nekaj najlepšega, kar obstaja na svetu.
Mitja!
Jaz bi na tvojem mestu z veseljem sprejel ponudbo, ki ti jo je dal Iztok (polanc), potem ti bo že marsikaj bolj jasno. Zraven pa prebiraj zapise ljudi iz prakse ( Al, sodnick )
Lep pozdrav vsem!
- VirtoSailor
- Kontraadmiral
- Kraj: Velenje-Bunarina
@VirtoSailor: glede na vsa priporočila in obsežnem "raziskovanju" po internetu se mi zdi precej dobra izbira. Se skoraj že vidim na njej Smile Vendar ali je cena 1000€+ primerna? Na hrvaškem portalu http://www.ijedrenje.com/ je kar nekaj 430ic, ki so kar precej ceneje.
Vredna vsakega evra ko pomislim koliko nasmehov smo doziveli na njej, pri jadranju in pa v kakem zalivu na sidru z hladnim pirckom v roki. Ja, morda je cena neprimerna za trenutne razmere in tudi nisem rekel da je ne spustim. Cakam pa na ponudbo ki jo nebom mogel zavrniti, drugace barko obdrzim in bom na njej uzival se leto ali dve. Ce pa gledamo denar mi je pa dolzna za vse kar sem na njej postoril(kar naslednjemu lastniku nebo treba), veliko vec kot pa za koliko jo prodajam.
LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
- Marjan Tomki
- Admiral
@MitjaP
@snake
Kako začeti
- Mini-12 bodo predvidoma spet v vodi nekje v začetku aprila, in če prideš pomagat,ko bomo to dajali v vodo (plavajoči pomol in nekje dvanajst do morda dvajset bark), se bomo skupaj tudi peljali - če ne tisti dan (če bo prepozno, ko končamo), pa enega celega naslednjega, ki si ga boš s tem zaslužil.
Če bodo okoliščine primerne (če čisto nič ne piha, ne gre) te bodo v 15 minutah barka, veter in voda - trije nezmotljivi učitelji - naučili, kako in zakaj se pelješ. V naslednji uri se boš naučil obrniti proti vetru (prečiti, tack) in z vetrom (kroženje, jibe) in sicer boš to znal narediti, ne da bi znal povedati, kako - roke in noge bodo znale tudi ko jezik še ne bo znal o tem nič pametnega reči.
In tudi meni ne bo treba reči skoraj nič.
Če bo aprilsko srečanje morjeplovcev v Bohinju in križano s tem, da se tudi lovimo v barkah mini-12, bo to še ena prilika in na koncu tega boš znal toliko reči, da mi zdajle ne bi verjel, ker ti jih bo kdo pokazal, ti boš poskusil narediti in ti bo ratalo.
Še največ pa se boš naučil, če prideš obakrat in to tedaj, ko boš ti česa učil morjeplovske hlaponarje. Ampak ne bodi presenečen, če se bodo ti tudi učili tako hitro, da te bodo na naslednjem ovinku že 'šibnili'.
Več zgodb - tudi kako so se na mini-12 učili jadrat Rusi - pa tule.
@snake
- Je kdo kjerkoli na tem forumu napisal, da se na malih barkah ne naučiš jadrat? Če je, jaz na to še nisem naletel.
mitjap napisal/-a:...
Mogoče ve kdo ali se da pridobljeno znnaje dobro prenesti potem na kakšno bolj resno "družinsko" jadrnico?
...
Na različnih malih barkah se pač naučiš različne reči in nekatere od teh reči so precej neposredno uporabne na večjih, ki jih lahko najpogosteje najameš, druge pa na takih niso enako neposredno uporabne.
Kaj neposredno na družinsko barko prenosljivega se lahko naučiš na kateri vrsti male barke, je seveda od vrste barke do barke različno, in če na to vprašanje daš odgovor urejeno čisto enostavno zato, ker drugače ne bo razumljiv, lahko temu kdo tudi reče kompliciranje.
Seveda bi bilo mogoče namesto, da o tem pišem, odgovoriti, da je zadeva prekomplicirana, da bi se dala razložiti. Pa ni, lahko je sicer slabo razložena (glej moj 'podpis') ali pa se komu ne da brati - ampak zadnje ni moj problem.
Ampak o tem smo pisali, ker je MitjaP o tem postavil vprašanje.
Povezavo na eno (dobro in jasno) diplomsko nalogo Teorija jadranja (avtor Tilen Kusterle ) pa lahko najdeš v kazalu baze znanja - tokrat nalašč ne dam povezav tudi sem.
Kako začeti
- Tudi načinov, kako lahko začneš, je neskončno - in vsi, ki so ti v veselje in pri katerih se nikomur nič hudega ne zgodi (in se ne priučiš kakšne bedarije, ki bi lahko bila nevarna kasneje), s padanjem v vodo ali brez njega, so dobri in primerni.
Obisk ob in na Savi pri Polancu s poskusom na taki jadrnici je pa najboljši način, kako lahko vidiš, ali je prav tak Elan, kot ga recimo prodaja Virto-Sailor trenutno barka zate.
-
rjavolasa skipperka
- Viceadmiral
- Kraj: LJUBLJANA
Pozdravljeni,
moja izkušnja z začetkom jadranja je sledeča.
S fantom nisva nikoli jadrala ali se vozila s čolni. Po temeljitem razmisleku sva kupila jadrnico tipa H-800. Imela sva vikend tečaja jadranja v zmernem vetru, kar je za naju pomenilo "rokenrol", saj tega nisva bila navajena. Sedaj je minilo skoraj 2 leti od nakupa in sva odšla jadrat že do Brionov.
Čeprav so bili začetki težki se je splačalo
moja izkušnja z začetkom jadranja je sledeča.
S fantom nisva nikoli jadrala ali se vozila s čolni. Po temeljitem razmisleku sva kupila jadrnico tipa H-800. Imela sva vikend tečaja jadranja v zmernem vetru, kar je za naju pomenilo "rokenrol", saj tega nisva bila navajena. Sedaj je minilo skoraj 2 leti od nakupa in sva odšla jadrat že do Brionov.
Čeprav so bili začetki težki se je splačalo
-
rjavolasa skipperka
- Viceadmiral
- Kraj: LJUBLJANA
rjavolasa skipperka napisal/-a:polanc napisal/-a:Do Brionov iz kje?
iz Portoroža
Midva z ženo pa iz Ankarana( kjer sem imel privez na Sv. Katarini) z Elan 430 (tako kot jo prodaja Virtosalor) okrog Kornatov in nazaj.
Pri tem sem se večkrat vprašal, če tisti na 8m jadrnici uživa dvakrat bolj kot midva.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Ne, z jadralskega stališča ne uživa nič bolj.
Tudi sam stojim za mnenjem, da se na manjših in najmanjših (npr. optimistih) nauči največ. Čeprav se na številnih npr. ne da krajšati jader ali nimajo flokov - se da vsa znanja prenesti na večje barke. In tudi z manjšimi se da jadrati v težkih razmerah - in v bonacah. V obeh ekstremih je učenje zelo učinkovito, sploh če je za vsaj približno varnost tudi poskrbljeno.
Sam sem se največ naučil na regatah optimistov, kasneje zet in laserjev, pa fireball-ov, itd. In tudi pridobil občutka za krmilo, jadra... sile na kobilici in trupu, itd.
In ja... tudi jadranje z Zeto (Laser kopija) tja do Brionov sodi zraven.
Tudi sam stojim za mnenjem, da se na manjših in najmanjših (npr. optimistih) nauči največ. Čeprav se na številnih npr. ne da krajšati jader ali nimajo flokov - se da vsa znanja prenesti na večje barke. In tudi z manjšimi se da jadrati v težkih razmerah - in v bonacah. V obeh ekstremih je učenje zelo učinkovito, sploh če je za vsaj približno varnost tudi poskrbljeno.
Sam sem se največ naučil na regatah optimistov, kasneje zet in laserjev, pa fireball-ov, itd. In tudi pridobil občutka za krmilo, jadra... sile na kobilici in trupu, itd.
In ja... tudi jadranje z Zeto (Laser kopija) tja do Brionov sodi zraven.
- Marjan Tomki
- Admiral
@skiperka
@Rok-11
@Rok-11
- Za optimista je dobro, če si lažji od 65, še bolje lažji od 55 kg. Če imaš več, si idealen, da iz njega učiš 'mularijo' - če te ne šibnejo, imajo gotovo kaj naštimano narobe, in ko iščejo, kaj je to, se učijo hitro ko strela.
In ko najdejo, imajo usta do ušes - nobenega problema z motivacijo.
- Škoda, da ni kakšnega potopisa s tistega potepa. Je pa najbrž podoben užitek, kot so ga opisali fantje (s puncami in/ali družinami) z nekaj dolgih in lepih potepanj z gumicami - samo da za iste razdalje rabiš še malo več časa in vsaj tako skrbno oko na vremenu.
Drugače so pa okusi različni - nekdo bi kampiral z bivalnikom in v njem hladilnikom, pečico, televizorjem... drugi z motorjem in mini iglu šotorčkom. Tu je podobno.
In jaz gotovo ne bi šel stavit, da tisti v bivalniku ali veliki prikolici uživa bolj.
- VirtoSailor
- Kontraadmiral
- Kraj: Velenje-Bunarina
Midva z ženo pa iz Ankarana( kjer sem imel privez na Sv. Katarini) z Elan 430 (tako kot jo prodaja Virtosalor) okrog Kornatov in nazaj.
Pri tem sem se večkrat vprašal, če tisti na 8m jadrnici uživa dvakrat bolj kot midva.
Drugo leto tudi jaz če jo ne prodam planiram malo dalšo ruto Cres-Lošinj-Silba-Olib in nazaj potem še Susak-Unije in kolikor bo pač časa. Mislim iti tako na minimum (praktično živeti na barki in po zalivih). Tale tvoja ruta me torej zelo zanima. Če bi jo lahko malo bol opisal bi blo super.
LP
VS
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta