Za vse, ki razmišljate o oceanski plovbi
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
pešekan napisal/-a:30.02.2013 bodi na glavnem pomolu Tenerifeimej samo zlati ecmc ali kaj podobnega
Pešekan,
Februar je sicer super za prečenje iz Kanarov proti Karibom (pasati so dobro vzpostavljeni in si lahko obetaš hitro pasažo) a večina jadralcev preči prej (nov, dec, jan) iz drugih razlogov:
1)Glavna sezona na Karibih je nekje od konca novembra do srede maja. Če prideš sredi marca imaš le še 2 meseca, potem pa te začenjajo skrbeti hurikani in moraš nekam na varno. Premalo časa, da v miru piješ rum na vseh lokacijah, ki si jih želiš obiskati.
2) Če hočeš biti konec februarja na Kanarih boš plul po sredozemlju pozimi. Upam, da imaš dobro gretje in da uživaš v zimskih viharjih in mrazu ...
Bolj udobno je odpluti iz Jadrana spomladi in uživati na poti celo poletje. Jeseni pa na Kanare.
Poglej si moj blog, če se ti da (žal je v Angleščini zaradi prijateljev, ki ne znajo Slovensko).
Moja izkušnja: Še prehitro sem odvihral skozi Sredozemlje in moral izpustiti preveč lepih krajev. Če bi šel še enkrat bi si verjetno vzel 2 leti za sredozemlje.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
pešekan napisal/-a:heron hvala za nasvete, samo mi bomo samo potniki ko bo naš Edo končal streho in odplu po svetu
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Potem bo pa Edo moral narediti vsaj 'mornarja motorista' (če ga še nima...)
Pa najbrž bodo morali potniki potem financirat posadko - mogoče katero od tistih, ki jih je Tex nalepil po temi navtika in bejbe - kar pa najbrž ne bo poceni
Pardon, Edo
Pa najbrž bodo morali potniki potem financirat posadko - mogoče katero od tistih, ki jih je Tex nalepil po temi navtika in bejbe - kar pa najbrž ne bo poceni
Pardon, Edo
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Mat2000 napisal/-a:Marjan Tomki napisal/-a:Potem bo pa Edo moral narediti vsaj 'mornarja motorista' (če ga še nima...)
...
to je brez veze, najbolje, da naredi kakšen rya tečaj.
Mornar motorist je bolj komedija.
Mornar motorist proti RYA tečaj
- Če si to delal, sem prepričan, da poznaš razliko med RYA tečajem in RYA certifikatom.
Ne vem pa, zakaj se nisi natančno izrazil. Ideja namreč je, da bralci na forumu dobijo pravilno predstavo o tem, kar pišeš - zlasti če imaš izkušnje - tudi takrat, ko se šališ.
Udeležba na RYA tečajih - o katerih doslej nisem slišal nič slabega - namreč ne pomeni nujno opravljanja preizkusa in pridobitve certifikata.
Po tem, da omenjaš komedijo na to, da sem omenil naziv mornar motorist, je vprašanje, ali veš, kaj - pravno - pomeni ta naziv. V kontekstu, kjer sem ga uporabil, ima pravno veljavo. Ali (oziroma kdaj in kje vse) je pravo komedija, je druga zgodba (oziroma veliko zgodb).
V nasledjem besedilu so (seveda) povezave na vire...
Mornar motorist
- Mornar motorist je izkaz, ki ga izdaja uprava za pormorstvo RS.
Imetnik pooblastila o nazivu »mornar motorist« sme:
• poveljevati ladji z bruto tonažo do 100, ki ni trgovska ladja, in na njej upravljati ladijske motorje z močjo do 250 kW v meji plovbe »plovba po Jadranskem morju«
• poveljevati trgovski ladji z bruto tonažo do 100 in na njej upravljati ladijske motorje z močjo do 250 kW v meji plovbe »nacionalna plovba« in
• upravljati čoln za javni prevoz do 50 potnikov ali čoln za gospodarske namene ne glede na moč motorja v meji plovbe »nacionalna plovba«.
Bistvena zadeva so potniki. Voditelj čolna - izkaz, ki ga ima večina na forumu - sme voziti le posadko. Pravna razlika v odnosu do posadke ali do potnikov je precejšnja.
O kakovosti tega preizkusa ne bom napisal nič - o tem naj napiše kaj kdo, ki ima ta naziv, ali pa - če to gleda - kdo z Uprave za pomorstvo, s svoje plati.
RYA Certificates of Competence
- http://www.rya.org.uk/coursestraining/courses/certcomp/pages/certificatesofcompetence.aspx
Formal training courses are not compulsory in order to achieve a Certificate of Competence. Instead, provided that you have sufficient experience and seatime, you can put yourself forward for an exam to test your skills and knowledge. However, many candidates choose to book themselves into an RYA training centre for a course or some tailor-made tuition to prepare them for the exam.
Kolikor lahko vidim, preiskus opravi Royal Yachting Association Examiner, certifikat pa izda Maritime and Coastal Agency - približni ekvivalent naše Uprave za pomorstvo, ki poleg teh izdaja še kup drugih certifikatov, med katerimi je nekaj tudi prodobnih tudi 'mornarju motoristu'.
Dovolj dober vpogled v pogoje za pristop k preizkusu za RYA/MCA certifikate je morda tudi tule - iz tega je videti, kako pomemben pogoj so izkušnje in videti je, da se te formalno izkazujejo z dnevniki s plovbe.
Mimogrede, za poklicne mornarske izpite v Hrvatski in (kolikor vem - o tem najbrž kaj lahko napiše barba-capo) pri nas ni nič drugače.
RYA Tečaji
- RYA tečaji so način za pridobivanje znanja (in izkušenj).
RYA/MCA Yachtmaster Coastal Certificate of Competence
An examination by independent RYA Examiner can follow the course and if successful you will be issued with the RYA Yachtmaster Coastal Certificate of Competence.
http://yachting-school.co.uk/rya_coastal_skipper.htm
RYA/MCA Yachtmaster Offshore Examination
An examination by independent RYA Examiner can follow the preparation 'course' and if successful you will be issued with your RYA Yachtmaster Offshore qualification.
http://yachting-school.co.uk/rya_yachtmaster.htm
Preizskusi in izkazi o opravljenih preizkusih so torej drugo kot samo udeležba na tečaju.
Correct me if I am wrong, please.
MarjanTomki,
Formalno imaš prav.
Jaz imam certifikat mornar motorist in sem ga šel delat tako, bolj za zabavo. Tečaj je bil zabaven, nekaj sem se celo naučil (predvsem o velikih ladjah), Izpit pa je mqlo razširjen izpit voditelja čolna. Samo da pri mornar-motoristu moraš pa res znati zadeve, ker ni odstopanja.
Torej smem voziti potnike.
Mi pa to bolj malo pomaga izven Slovenije.
RYA je v bistvi "klubsko" potrdilo brez pravne veljave v večini držav (kot na primer kakšno potrdilo jadralne zveze Slovenije), a v veliko državah sploh ne rabiš formalnega izpita za upravljanje barke.
Kar pa te takoj vprašajo, če hočeš kje delat (kot delivery skipper ali skipper na čarterju ali celo dobit službo kot skiper) je pa RYA, dejanske izkušnje, reference in priporočila.
Predvsem zato, ker je RYA šola/certifikacija razširjena po vsem svetu, in ker imajo po vsem svetu enake standarde za dosego certifikatov (tako se vsaj hvalijo).
Tule v Karibih vidiš skoraj na vsakem otoku ene par jadrnic, kjer se učijo na RYA tečajih za opravljanje RYA certifikatov. Pa fantje in dekleta kar pridno vadijo manevre v praksi. Imajo tudi nočne plove itd.
Izpit mornar motorist lahko narediš ne da bi enkrat sedel v čoln.
Če bi ti imel čarter firmo: Koga bi najel za skiperja ? Nekoga, ki ima nek formalen papir od neke nepoznane male podalpske državice skoraj brez morja in za ta papir nimaš pojma kaj pomeni. Še tega ne veš, če tip pozna angleške izraze za dele barke in komande itd....
Ali bi vzel nokoga, ki ima RYA tečaj (pač stopnjo, ki jo rabiš), za katerega veš, da je tip delal praktične tečaje, veš kaj se je učil in kaj mora znati.
Po mojem je bilo o tem govora pri komentarju, da je mornar-motorist joke od izpita.
Formalno imaš prav.
Jaz imam certifikat mornar motorist in sem ga šel delat tako, bolj za zabavo. Tečaj je bil zabaven, nekaj sem se celo naučil (predvsem o velikih ladjah), Izpit pa je mqlo razširjen izpit voditelja čolna. Samo da pri mornar-motoristu moraš pa res znati zadeve, ker ni odstopanja.
Torej smem voziti potnike.
RYA je v bistvi "klubsko" potrdilo brez pravne veljave v večini držav (kot na primer kakšno potrdilo jadralne zveze Slovenije), a v veliko državah sploh ne rabiš formalnega izpita za upravljanje barke.
Kar pa te takoj vprašajo, če hočeš kje delat (kot delivery skipper ali skipper na čarterju ali celo dobit službo kot skiper) je pa RYA, dejanske izkušnje, reference in priporočila.
Predvsem zato, ker je RYA šola/certifikacija razširjena po vsem svetu, in ker imajo po vsem svetu enake standarde za dosego certifikatov (tako se vsaj hvalijo).
Tule v Karibih vidiš skoraj na vsakem otoku ene par jadrnic, kjer se učijo na RYA tečajih za opravljanje RYA certifikatov. Pa fantje in dekleta kar pridno vadijo manevre v praksi. Imajo tudi nočne plove itd.
Izpit mornar motorist lahko narediš ne da bi enkrat sedel v čoln.
Če bi ti imel čarter firmo: Koga bi najel za skiperja ? Nekoga, ki ima nek formalen papir od neke nepoznane male podalpske državice skoraj brez morja in za ta papir nimaš pojma kaj pomeni. Še tega ne veš, če tip pozna angleške izraze za dele barke in komande itd....
Ali bi vzel nokoga, ki ima RYA tečaj (pač stopnjo, ki jo rabiš), za katerega veš, da je tip delal praktične tečaje, veš kaj se je učil in kaj mora znati.
Po mojem je bilo o tem govora pri komentarju, da je mornar-motorist joke od izpita.
Lep pozdrav, Tomaž.
Da se malo vrnemo na temo: za zimsko branje priporočam del spodnjega foruma, ki se nanaša na (stalno) življenje na barki:
http://www.ybw.com/forums/forumdisplay.php?f=22
http://www.ybw.com/forums/forumdisplay.php?f=22
- VirtoSailor
- Kontraadmiral
- Kraj: Velenje-Bunarina
-
al
Grega295 lep odlomek knjige je to. Včasih se sprašujem a je taka romantika sploh še možna?!
Yachting boat forum pa redno obiskujem. Sicer prevladujejo tam oholi Angleži a je res veliko koristnih informacij. Pa tudi nivo komunikacije je pravi. Mi je všeč.
Zanimivo mi je bilo brati tisti temo: sami na barki za božič... Saj plovba je romantična a ne zamišljam se biti sidran recimo na Lefkadi, decembra (pa da te še kaka nevihta pere...). Skratka: sam- mogoče kako etapo, drugače pa se raje vrnem na debato o joškah
Kurc. Delat je treba še mal pa ne vse zapravt.
Če si sposodim en citat in ga malo priredim:"Porabil sem že veliko denarja za barko, opremo in potovanja - ostalo sem pa zapravil."
Yachting boat forum pa redno obiskujem. Sicer prevladujejo tam oholi Angleži a je res veliko koristnih informacij. Pa tudi nivo komunikacije je pravi. Mi je všeč.
Zanimivo mi je bilo brati tisti temo: sami na barki za božič... Saj plovba je romantična a ne zamišljam se biti sidran recimo na Lefkadi, decembra (pa da te še kaka nevihta pere...). Skratka: sam- mogoče kako etapo, drugače pa se raje vrnem na debato o joškah
Kurc. Delat je treba še mal pa ne vse zapravt.
Če si sposodim en citat in ga malo priredim:"Porabil sem že veliko denarja za barko, opremo in potovanja - ostalo sem pa zapravil."
Nazadnje spremenil al, dne Sr Jan 16, 2013 15:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti