Vezanje na obalo
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Vezanje na obalo
Letos zopet malo vec prakticiram vezanje na obalo. Me pa zanima koliko napnete krmno/obalno vev: tako da je vrv v zraku/zategnjena ali pac popuscena (se napne iz vode le po potrebi)? Kaj je boljse?
(Btw, danes zjutraj nas je na Mljetu tako vezane dobila kar mocna tramontana - sicer v zalivu zasciteno a vseeno so prileteli tu in tam mocni sunki in sem se raje odvezal ter presidral samo na sidro - se mi je zdelo, da je barko vsseno prevec vleklo bocno ob sunkih in so bile sile kar velike...)
(Btw, danes zjutraj nas je na Mljetu tako vezane dobila kar mocna tramontana - sicer v zalivu zasciteno a vseeno so prileteli tu in tam mocni sunki in sem se raje odvezal ter presidral samo na sidro - se mi je zdelo, da je barko vsseno prevec vleklo bocno ob sunkih in so bile sile kar velike...)
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Vihar napisal/-a:Imam vprašanje katere vozlje uporabljate in ali se kaj vrv poškoduje pri vezanju na skale?
Tega načina - vezanja na obalo - se poslužujem tako malo, da je obraba zanemarljiva.
Če pa je že tako, da situacija ogroža štrik, naredim tako kot Zlatko83.
Aja... glede vozlov; Pašnjak. Da ga lahko razvežem tudi če kaj vleče.
Vihar napisal/-a:Imam vprašanje katere vozlje uporabljate in ali se kaj vrv poškoduje pri vezanju na skale?
Pasnjak seveda (da se razveze), isto naredimo zanko okrog skale (ce je le mozno pustim drevesa na miru). Pomembno: na barki samo na bitvo navit, tako da lahko v 3 sekundah popustis in gasa.... Strik gres ze kasneje iskat (2 leti nazaj mi je to zelo prav prislo, ko je letela odsidrana barka direktno na nas vezane na obalo in smo se odpeljali ravno za misjega...)
tomaz_slo napisal/-a:Vihar napisal/-a:Imam vprašanje katere vozlje uporabljate in ali se kaj vrv poškoduje pri vezanju na skale?
Ko bom imel večje plovilo, bom za vez na obalo (okoli skale) uporabljal zanko iz 2m dolge 6-8mm debele verige... In vrvi bodo ostale nepoškodovane.
Točno tako sem videl dva dni nazaj vezane jahte v Zaklopici na pašmanu.
Veriga zvezana v krog pol pa vrv do barke.
Ženska je z tenderjem privlekla do obale ketno in vrv, pa sem ji sel pomagat ketno okoli skale namotat, ker je bila veriga kar konkretno težka.
Se mi je pa izplačalo,ker mi je čez 5 min pripeljala za zahvalo dve mrzli piksni pira
Veriga je sicer dobra stvar, a neuporabna ravno zaradi zgoraj napisanega. Žal ne moreš vedno računati, da ti bo kdo priskočil na pomoč. In tudi kadar piha se je treba hitro zvezat na obalo, zato transport s tenderjem odpade.
Sam imam 3m konec 30ke z vpletenima ušesoma skozi katera potegnem privezno vrv.
Skok v vodo z vrvjo in po 15 sekundah je že barka zvezana okoli skale.
Sam imam 3m konec 30ke z vpletenima ušesoma skozi katera potegnem privezno vrv.
Skok v vodo z vrvjo in po 15 sekundah je že barka zvezana okoli skale.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta