jadra
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
jadra
za 36 feet barko,dobra potovalna jadra znesejo 3,3 ke po baje kr ugodni ceni.Ni tko mal...Paste na svoja jadra kolkor se da.
Je kdo kaj novega nabavljal,da mal primerjamo..
Je kdo kaj novega nabavljal,da mal primerjamo..
nisem še ,je pa blizu,ker sem se naveličal,da ne morem dobro v veter jadrat,sem imel letos iz Cavtata gor veeeeeeeeeeliko SZ in je blo kar dosti milj narjenih na račun slabega kota v veter.Sedaj je bil Podunavac na barki in smo jambor prešteleli in skrivili,je veliko bolje sam ni še to kar čem imet.
Malo bom pa še se pozanimal,zato sem tudi tu malo objavil,da se mal pomenimo
Malo bom pa še se pozanimal,zato sem tudi tu malo objavil,da se mal pomenimo
Zdele bi vprašu nekaj za kar boste jadralci verjetn popadal po tleh pa vseeno.
Nič ne vem o jadrnicah,no ne prav dosti.
Sem jadral ene parkrat 15 let nazaj, tudi od od pule do kornatov in nazaj samo me nekaj strašno ni zanimalo preveč pa še ko smo se vračali nas je po turbo burji peljal čez kvarner, 4m val in ne vem koliko vetra samo vem da smo šli s s samo pol sprednjega jadra 9,5 vozla z 11 m jadrnico medtem ko v lepem vremenu ni šlo več kot 7,5 vse je škripalo nabijalo .Skiper zatežen k sto mater, nobene ralaksacije.
No ker je govora o jadrih me zanima , omenjate genovo ali skrajšano genovo, ko sem bil jaz na jadranju smo zategovali flok-sprednje jadro(ne spinaker), Je to eno in isto ali ne. Če je zakaj je rekel flok?
LP.
Nič ne vem o jadrnicah,no ne prav dosti.
Sem jadral ene parkrat 15 let nazaj, tudi od od pule do kornatov in nazaj samo me nekaj strašno ni zanimalo preveč pa še ko smo se vračali nas je po turbo burji peljal čez kvarner, 4m val in ne vem koliko vetra samo vem da smo šli s s samo pol sprednjega jadra 9,5 vozla z 11 m jadrnico medtem ko v lepem vremenu ni šlo več kot 7,5 vse je škripalo nabijalo .Skiper zatežen k sto mater, nobene ralaksacije.
No ker je govora o jadrih me zanima , omenjate genovo ali skrajšano genovo, ko sem bil jaz na jadranju smo zategovali flok-sprednje jadro(ne spinaker), Je to eno in isto ali ne. Če je zakaj je rekel flok?
LP.
cibro napisal/-a:No ker je govora o jadrih me zanima , omenjate genovo ali skrajšano genovo, ko sem bil jaz na jadranju smo zategovali flok-sprednje jadro(ne spinaker), Je to eno in isto ali ne. Če je zakaj je rekel flok?
LP.
Genova se razteza preko stranskih pripon proti krmi, flok pa seže le do njih ali manj.
http://www.val-navtika.net/val-149/nasv ... od_a_do_z/
Moja genova bo 3 radialna in imela bo peno všito,da se lepše rola in kar je še važneje,da poje žep ki nastane ko krajšaš genovo.Pa vertikalne letve,edino želel sem težjo gramaturo materiala,tko da se ne bom sekiral pol al jo je mal preveč zunaj pri kakem vozlu vetra preveč....
Jadro bo tudi razrezano strojno in ne ročno,pa posebno elastični šivi,ki jih smeš močneje obremenit,,,
Al slabše jadro mi že k muski ne paše...
LP Iztok
Jadro bo tudi razrezano strojno in ne ročno,pa posebno elastični šivi,ki jih smeš močneje obremenit,,,
Al slabše jadro mi že k muski ne paše...
LP Iztok
-
Bouges Nina
- Admiral
Brane Glavno imam 6 let staro in ima prevelok trebuh,kar onemogoča vožnjo ostro v veter,genova je 20 let in je bila parkrat popravljana in nima več prave oblike.Problem je isti slab kot v veter in ker imam še na robu palube pripone je to zelo varno,spet pa odžre kako stopinjo...
Recimo Vektor 36 gre za hec 15 stopinj bolj v veter,ima pa regatno kobilo in snast...
Recimo Vektor 36 gre za hec 15 stopinj bolj v veter,ima pa regatno kobilo in snast...
Sam sem bil letos izredno presenečen nad First 35, ki ima 104% flok v primerjavi z E340, na katerem sem navadno jadral in ki ima 130% genovo (ne me držat za točne procente...cca.).
Dejstvo je, da gre First MNOGO bolje v veter. Skoraj nisem mogel verjeti, da je to mogoče. Je pa res, da so na Firstu bila 2 leti stara jadra, a Elan, tudi ko je imel nova jadra, ni šel tako dobro v veter. Prav tako je bila neverjetna uravnoteženost barke. Kot med prečenji sem imel manj kot 80°, kar se mi je zdelo skoraj neverjetno.
Nasploh je pri charterskih barkah problem v tem, da jambor ni praktično nikoli pravilno nastavljen, prav tako pa bi bilo potrebno prenastavit zategnjenost pripon. Spodnje so večinoma preveč zategnjene, kar največkrat poravna jambor, kar se pri iztrošenih jadrih pozna kot velik trebuh, ki je na napačnem mestu in samo polaga barko...
Glede triradialnega kroja za genovo pa moram opozoriti na dejstvo, ki ga mnogi viri potrjujejo: Ta tip kroja ni primeren za krajšave, saj pride do obremenitev materiala na napačnih mestih in to močno skrajša življenjsko dobo jadra. Cross cut jadro ima prvo leto ali dve nekoliko slabše lastnosti, a po tem času se baje zadeva izenači oz. je slednje celo v prednosti.
Sicer pa, 3,3k€ se mi zdi dokaj ugodna cena za komplet jader...
Lp
Dejstvo je, da gre First MNOGO bolje v veter. Skoraj nisem mogel verjeti, da je to mogoče. Je pa res, da so na Firstu bila 2 leti stara jadra, a Elan, tudi ko je imel nova jadra, ni šel tako dobro v veter. Prav tako je bila neverjetna uravnoteženost barke. Kot med prečenji sem imel manj kot 80°, kar se mi je zdelo skoraj neverjetno.
Nasploh je pri charterskih barkah problem v tem, da jambor ni praktično nikoli pravilno nastavljen, prav tako pa bi bilo potrebno prenastavit zategnjenost pripon. Spodnje so večinoma preveč zategnjene, kar največkrat poravna jambor, kar se pri iztrošenih jadrih pozna kot velik trebuh, ki je na napačnem mestu in samo polaga barko...
Glede triradialnega kroja za genovo pa moram opozoriti na dejstvo, ki ga mnogi viri potrjujejo: Ta tip kroja ni primeren za krajšave, saj pride do obremenitev materiala na napačnih mestih in to močno skrajša življenjsko dobo jadra. Cross cut jadro ima prvo leto ali dve nekoliko slabše lastnosti, a po tem času se baje zadeva izenači oz. je slednje celo v prednosti.
Sicer pa, 3,3k€ se mi zdi dokaj ugodna cena za komplet jader...
Lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost