Hitrost

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Okt 04, 2013 13:49

Ufo 28 in J niso ravno klasične jadrnice, so že malo našpičene. Evo ko enkrat potegne zgleda pa takole http://www.youtube.com/watch?v=l75CcGpcYjc
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
brovch
Kapitan korvete
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a brovch » Pe Okt 04, 2013 21:50

UFO 28 je super barčica, skoda je le, ker mono klasa kot pri nas (justin ten) počasi usiha. Nekaj atrakcije oz. popestritev je tudi nočna regata pred barcolano.
http://www.youtube.com/watch?v=b10YGcSuLW0
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » So Okt 05, 2013 20:09

Ne smemo pozabiti, da so jadrnice zelo različno grajene.

Na eni strani imamo racer-cruiserje, kjer je poglavitno udobje, pri regatiranju pa se te zanašajo na čim boljši handicap. Te barke že v osnovi nimajo predispozicij za glisiranje, saj so pretežke.

Na drugi strani pa imamo racerje, ki pa se precej razlikujejo v konceptih gradnje. Če pogledamo na primer jadrnice, ki plujejo okoli sveta in preko oceanov, so večinoma grajene tako, da hitro izglisirajo, a po drugi strani dokaj slabo jadrajo v veter. To je pač kompromis, ki ga pri dizajniranju sprejmejo, saj te jadrnice večino časa jadrajo z vetrom. Po drugi strani pa imamo jadrnice, ki jadrajo priobalne regate, ki so večinoma v obliki palic, kjer pa je hitrost v veter navadno izredno pomembna. Te jadrnice so povsem drugih oblik. Obenem je tukaj tudi veliko taktiziranja, prav tako pa so pogosto tudi moči vetrov nižje in s tem ne omogočajo glisiranja...

Torej, verjetno še nekaj časa ne bomo videli "normalno" opremljene čarterske jadrnice, ki bi bila sposobna glisirati pri vetrovih pod 20vz... Žal...
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » So Okt 05, 2013 22:07

Jaz se nič ne spoznam na jadrnice, ki lahko glisirirajo...več od 9-10 vozlov še nisem šel z jadrnico ( bila je elan 333 ), pa še to le velikem valu...

Zato me zanima : a jadrnice , ki glisirajo imajo tudi kobilico ? normalno dolgo, torej ca 2 metra ? če da , a je kobilica tudi težka kot pri navadnih barkah kot npr. SO 37 ? če pa nimajo kobilice oz jo potegnejo notr v trup, kako da se potem ne prevrne ?

verjetno lahko glisira samo z vetrom pa s špinakerjem ?

kje bi se lahko kdaj zapeljal s tako jadrnico -jahto ca 11 metrov ? a so za tako jadranje kaki tečaji oz. kje se da najti tako barko s skiperjem ?ali jo moraš kupit potem pa čakat na dober veter pa potem se pa ne upaš do glisiranja ?

sem slišal, da slovenska jadrnica Val 35 lahko tudi glisira ?

sem pa včasih pred leti surfal in glisiral, to je the best, ampak srf nima kobilice ...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Okt 05, 2013 22:14

Poletni veter napisal/-a:sem slišal, da slovenska jadrnica Val 35 lahko tudi glisira ?

Elan 350:
http://youtu.be/gwVufN4K2xo

http://youtu.be/qM1iXMc3fXc
sly
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sly » Ne Okt 06, 2013 12:34

Vse jadrnice (enotrupci) imajo (v pravilu) kobilico in balast.

Pri jadranju z vetrom je to pogosto le odvečni upor, a vendar, načeloma nikoli ne jadraš popolnoma z vetrom (polare, fizika itd.), pa še navidezni veter se z večanjem lastne hitrosti pomika proti premcu, tako da še kako potrebuješ kobilico...

Na drugem linku od @Grega295 se lepo vidi glisiranje E350, a tukaj moraš vedeti, da to barko vozi eden najboljših skiperjev v SLO, s profi posadko, da ne govorimo o tem, da je to E350 RP, ki je dodatno olajšana (beri: cca. 600 kg manj od serijske). V sami barki je bilo le tisto, kar mora ostati, da bi barka še štela za cruiserja. Torej nič sidrnih vitel, dodatnih akumulatorjev, webasta, bojlerjev itd.; še goriva je v tanku le toliko, kot ga predpisujejo regatna pravila oz. da je dovolj za plutje do štarta in eventuelno nato nazaj do marine...

Iz prve roke sem slišal od ekipe na videu, da se jim je vsaj enkrat zgodilo, da so se tudi sami vprašali, kako "na koncu" pospraviti jadra... Torej, za takšno jadranje potrebuješ vrhunsko opremo, vrhunsko ekipo + primerne pogoje in velike "cojones".

Klasično grajene barke sicer v primernih pogojih začnejo prehitevati krmni val, a žal nikoli ne izglisirajo... To so te zgodbe o 10 do 12 vozlov pri barkah dolžine 10-12 metrov.

Sicer pa ena od bark, ki so racer-cruiserji in hitro izglisirajo so Pogo-ti: LINK, a žal je najbližja za rentat v Grčiji... Potem imamo še Seascape 27, a to je že povsem drug koncept...
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Okt 06, 2013 14:12

hvala obema za komentar in linke, zdej mi je malo bolj jasno....z vetrom v bok verjetno ne more glisirati , ali pač ... ?

Kobilice teh bark so verjetno tiste dolge palice z kapljo svinca na koncu ? koliko taka utež na koncu tehta ?

Drugač pa Elan 350 oddajajo v Biogradu, milsim da je je ime Kiki... samo to je čarter barka, tako da ne vem kako bi to šlo, glede na opremo čarter barke -kot pravite...

tako da glisiranje ostaja zame mokre sanje -z jadrnico seveda, hehe...ampak že video je lepo gledati...
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Okt 06, 2013 14:35

sem si se Pogo-te pogledal, super so, 9 m ali 10,5 m bi takoj vzel za svojo....ampak če sem prav videl, na videu se da kobilica deloma potegniti v trup , morda je pa tem catch glisiranja z vetrom v krmo ?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Okt 06, 2013 16:58

Poletni veter napisal/-a:hvala obema za komentar in linke, zdej mi je malo bolj jasno....z vetrom v bok verjetno ne more glisirati , ali pač ... ?

Kobilice teh bark so verjetno tiste dolge palice z kapljo svinca na koncu ? koliko taka utež na koncu tehta ?
...

Ko je dovolj vetra, lahko primerna barka glisira več ali manj v vsako smer razen naravnost v veter (ko je v okovih).

Tista dolga reč, na kateri je kaplja nečesa težkega, pri večini bark ni palica, ampak podovodno krilo, ki je pomemben del preprečevanja bočnega zanosa (in s tem pogona v želeno smer).

Če je fiksirana (pravokotno na palubo), potem to krilo, ki nosi balast, tudi samo skrbi za bočni zanos; če je kobilica nagibna, potem ima enotrupna jadrnica praviloma še poseben smernik za držanje smeri (oziroma za izravnavo bočnega zanosa) na vsaki strani - in privetrni smernik je praviloma dvignjen iz vode (enako kot privetrni list krmila).

Primer take jadrnice (ki glisira), so jadrnice IMOCA 60, ki smo jih spremljali okrog prejšnjega novega leta (2012/2013).

Founded in 1991 and recognised by ISAF (International Sailing Federation) since 1998, IMOCA is the class association, which takes care of 60-foot Open monohulls (18.28 metres). With more than twenty skippers signed up, its championship includes two round the world races, a round Europe race and several ocean races. The IMOCA class aims to make ocean racing more international and it brings together ideas about competitions, innovation, human adventure and safety.

Zmagovalna lani: MACIF
Slika

MACIF is one of the most recent monohulls in the IMOCA fleet. Fast, reliable and solid, she built her reputation right after being launched in 2011: 4th in the Transat Jacques Vabre, 1st in the B to B Transat and 2nd in the 2012 Europa Warm’Up. In less than a year, MACIF has already covered over 21,100 miles, confirming all her potential.

Designer: VPLP / Verdier
Construction: CDK Technologies / Mer Agitée
Launched: August 16th 2011
Length: 18.28 m
Beam: 5.70 m
Draught: 4.50 m
Displacement: 7 700 kg
Mast height: 29 m
Centreboards: 2
Keel blade: Mechanically welded
Sail area upwind: 340 sq metres
Sail area downwind: 570 sq metres

Glisiralo je pa tole takole
Slika

Ampak manevriranje (prečenje, kroženje...), s tem ni tako enostavno, kot na mini-12 :lol:

Tule je pa nekaj razmišljanja o spremembi pravil razreda (predpisane nekatere lastnosti kobilice in jambora) in o tem, kam sedaj razmišljajo snovalci:
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Okt 06, 2013 20:12

Tomki, hvala še tebi....zdaj mi je vse skupaj malo bolj jasno..se pravi, da moram z ženo rentat Elan 350 potem pa probat kako to gre, hehe....glisiral verjetno ne bomo, ampak žena bo pa vseeno vipla na pomoč , hehe..
ZigaJ
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a ZigaJ » Po Okt 07, 2013 21:11

Klasično grajene barke sicer v primernih pogojih začnejo prehitevati krmni val, a žal nikoli ne izglisirajo... To so te zgodbe o 10 do 12 vozlov pri barkah dolžine 10-12 metrov.

Po valu navzdol že lahko dosežejo take hitrosti. Konstantno, oz. za daljši čas pa verjetno ne. Čeprav...

http://www.youtube.com/watch?v=olg636aLZzg

Sem tudi mislil da klasično oblikove barke ne morejo bistveno preseči teoretične hitrosti trupa. Pa je na zgornjem posnetki vidno da v dosti malem valu klasična barka prehiteva val, pa 17 vozlov naj bi presegla. Kako je to mogoče?
sly
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sly » To Okt 08, 2013 18:26

@Marjan

Kazati IMOCA60 jadrnice je, kot da bi se nekdo spraševal, kako voziti 200 km/h z avtom, potem pa bi mu prilepil Formulo 1 in rekel, saj ni problema, celo 300 km/h gre brez težav :roll:

Prav tako ni resnična trditev, da te jadrnice glisirajo v praktično vse smeri. No ja, praktično vse... Pri glisiranju je TWA povsod od boka proti krmi, le da se AWA premika proti premcu z večanjem lastne hitrosti, zato tudi izgleda, kot da glisirajo v veter...

Žal se ne spomnim več, od kod imam to informacijo, a vem, da mi je nekdo nekoč omenil, da so "nagnali" E350 krepko čez 20vz. To pomeni, da te hitrosti niso nedosegljive, je pa dejstvo, da v teh primerih hodiš po konici noža. Zelo veliko super posnetkov iz Youtuba se na koncu konča s štraorco oz. polaganjem 8) Če nimaš ekipe (in denarnice), ki je na to pripravljena, potem je bolje krajšati in imeti ves čas "primerno" kvadraturo glede na pogoje.

Ko smo že na tem; ja, praktično vsaka jadrnica bi eventuelno izglisirala, če bi razmerje potisne sile proti uporu bilo zadostno :oops: Torej, čista fizika.

@Poletni veter
V Biogradu imaš cca. 14xE350...

Pogo ima pregibno kobilico. Ko jadraš, je ta vedno v "spuščenem" položaju, torej tudi pri jadranju z vetrom. To je predvsem zaradi varnosti in pa uravnoteženosti plovila... Dviguje se le za dostop do plitvih sidrišč (peščene plaže na atlantski obali) in za prevoz.
Pogo 30 ima kar 2,5m globoko kobilico, kar je pa BISTVENO, je pa masa, ki znaša pri prazni barki LE 2,8 tone po navedbi proizvajalca.
Samo za primerjavo: Ne dolgo nazaj sem omenil, da imajo čarterske E340 približno 6 ton (OK, E340 je nekoliko daljša od Pogo 30, a vendar...). To naredi največjo razliko.

Le za primerjavo, E340 naložena za družinsko jadranje proti povsem izpraznjeni isti barki za regato - spominja me na reklamo za Snickers, le da zamenjamo "lačen" za "obtežen". Kot dan in noč, kot da jadraš z drugo barko...

Eh, dovolj nalaganja...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Okt 08, 2013 21:43

sly napisal/-a:Na drugi strani pa imamo racerje, ki pa se precej razlikujejo v konceptih gradnje. Če pogledamo na primer jadrnice, ki plujejo okoli sveta in preko oceanov, so večinoma grajene tako, da hitro izglisirajo, a po drugi strani dokaj slabo jadrajo v veter. To je pač kompromis, ki ga pri dizajniranju sprejmejo, saj te jadrnice večino časa jadrajo z vetrom. Po drugi strani pa imamo jadrnice, ki jadrajo priobalne regate, ki so večinoma v obliki palic, kjer pa je hitrost v veter navadno izredno pomembna. Te jadrnice so povsem drugih oblik.

Katere jadrnice (serijske) so znane po tem, da gredo dobro v veter? Če prav razumem, je recimo Pogo super za plovbo z vetrom, v orco pa ne bi bil posebno hiter? So ožje barke boljše za plovbo v veter?

Če bi torej želel barko min 33 ft, ki gre super v orco - kam naj gledam - X Yachts?
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Sr Okt 09, 2013 00:33

ZigaJ napisal/-a:

Po valu navzdol že lahko dosežejo take hitrosti. Konstantno, oz. za daljši čas pa verjetno ne. Čeprav...

http://www.youtube.com/watch?v=olg636aLZzg

Sem tudi mislil da klasično oblikove barke ne morejo bistveno preseči teoretične hitrosti trupa. Pa je na zgornjem posnetki vidno da v dosti malem valu klasična barka prehiteva val, pa 17 vozlov naj bi presegla. Kako je to mogoče?

Luzerji..............res ni čudno,da je tolko nesreč na morju.Samo malo bolš bi se porasporedili na barki in bi letelo.

Kdaj je že bilo ...................tista močna burja na Barkolani............1999 mogoče ali celo malo prej.Takrat ko je eno od Tuta Trieste vozil Paul Cayard in k je vžgala burja je spravu jadra in šel domov.Mi smo takrat dvignili fulšpin in odleteli. No..............enkrat vmes nas je potopilo.Jaz sem vinčal špin na kabini in sem bil do pasu v vodi................NORO.

No,.............sej....................na zadnji stranici nas je pa zvrnlo in smo bli 15 minut z jamborjem v vodi.....................se tista kurba našpičena ni hotela dvignt............tako je pihalo. Dizajner barke Valliceli ni verjel,da se barka noče dvignit.

Uf.................
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Okt 10, 2013 09:19

Grega295 napisal/-a:Katere jadrnice (serijske) so znane po tem, da gredo dobro v veter? Če prav razumem, je recimo Pogo super za plovbo z vetrom, v orco pa ne bi bil posebno hiter? So ožje barke boljše za plovbo v veter?

Če bi torej želel barko min 33 ft, ki gre super v orco - kam naj gledam - X Yachts?

Tole za Pogote baje velja, ja.
Za v veter mislim da velja tudi glede ožjih bark... glej npr. RC44.

Za (veliko)serijske pa ne vem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost