Sail drive ali osovinski pogon

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Ne Nov 17, 2013 19:14

igorb popolnoma se strinjam glede jadra. Kako je pa z enim in drugim pa misli, da je razlika.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 18, 2013 09:16

Ljubo, lahko malo več podrobnosti o tisti barki z osovinskim pogonom (dolžina, kje je elisa...) in o vremenu (kako visoki in dolgi oziroma kratki so bili valovi...)

Lahko, da ni toliko prednost - kar zadeva zajemanje v prazno - osovinski ali sail drive, ampak je enostavno na tisti barki kaj narobe - in če je, bi bilo dobro izvedeti, kaj...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Nov 18, 2013 09:39

Da vam dam mal mislit :D V kolikor misliš it okoli sveta je po mojem mnenju najboljš osovina. Kajti tam je najmanj šans, da ti kaj crkne. V kolikor pa ti nekje bogu za nogo crkne S drive potem si pa v pi... Mislim, da je tudi naš član Tepeš nekaj razmišljal v tej smeri, da predela na osovino če se ne motim.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 18, 2013 09:55

Če greš okrog sveta, bi Šterk rekel, da je motor 9 briga oz. iz Kosijevih blogov, ki ravno sedaj potuje po svetu (Fiji), je jasno, da motor več uporablja za delanje elektrike in vode, kot za plutje. En ali drug pogon sta ok, če sta vzdrževana, sam pa imam raje saildrajv predvsem iz razlogov, ki jih navaja ljubo in zato, ker ga imam :lol: :lol: in ravno to hočem povedat, da kaj dosti izbire nimamo. Tisto kar imamo, imamo, če pa kupuješ novo, pa tudi ne boš verjeto vztrajal, da ti pri novi barki zamenjajo pogon, ker je toliko boljši od drugega, ker ni.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Nov 18, 2013 10:30

To je bilo moje mišljenje. In seveda pripoved, ki jo imel sosed na privezu. Je pa res odvisno kje je elisa. Koliko je nazaj, koliko je blizu trupa. Drugače kot pri vseh ostalih stvareh sem za zadevo, ki je čim manj komplicirana. Saj v tem času smo pravi majstri za zakomplicirat zadevo. Kot konstruktor pa se zavedam, da najtežje je napravit enostavno.
pomisli in zgodilo se bo
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 18, 2013 10:40

Jaz imam osovinski pogon, je enostavnejši, cenejši za vzdrževanje, stara klasika :oops:
Strinjam se, da je sail drive boljša rešitev za manjše (naše barke), dokler seveda brezhibno dela. Je tudi več vzdrževanja. Če pa gre kaj narobe, pa bo potrebno barko dvignit iz vode. Osovino pa bom zamenjal tudi, ko je barka v vodi.
Sicer pa ima nekaj kolegov na jadrnici sail drive, pa nimajo posebnih problemov. Edino enemu kolegu je na novi barki crknil nov sail drive. Težava je bila, ker je barko vzel na leasning, računal na poletni čartrer, imel vplačane rezervacije za celo poletje, proizvajalec pa si je vzel maksimalen čas za odpravo garancijske napake (takrat je bilo menda 60 ali celo 90 dni). Tako je izgubil celo sezono in preko 20.000 DEM. Tudi potem, se spomnim, je vedno preklinjal njegov sail drive. Pač ni imel sreče :idea:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 18, 2013 11:28

Izguba v čarterju nima veze s to temo in prednostjo enega pogona pred drugim. Če bi gledali na vsako stvar s to logiko, potem ne bomo daleč prišli.
Čarteristi pa imajo, če so pravi, zavarovane izpade dohodkov zaradi tehničnih okvar ipd., tako da jim lepo kaplja denar v blagajno tudi med popravili, preverjeno. Če pa bi se res mudilo, se saildrajv popravi ali zamenja na liftu v urci ali dveh. Vsekakor hitreje kot se zakrpa luknja od nasedle barke ali kaj podobnega.
Nisem pa vedel, da se da zamenjat osovinski pogon brez dvigovanja na kopno in brez rizika, da vdre voda, kar bi imelo pogubne posledice. Daj malo opiši, kako gre ta menjava osovine v vodi.
Na saildrajvu lahko v vodi teoretično zamenjam samo eliso in cink anodo in nič drugega, pa še to raje ne bi počel, ker ni preprosto.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Nov 18, 2013 12:20, skupaj popravljeno 2 krat.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 18, 2013 12:14

Odstraniš oz. sprostiš volvo ležaj, potegneš os ven in začepiš luknjo. Pred tem še z "abcigerjem" iz osovine demontiraš prirobnico. Sam sem imel že osovino zunaj, v vodi menjal volvo ležaj,... Sicer ti uide nekaj vode v barko, ampak, če se dobro pripraviš, veš, kaj delaš in si še malce spreten, gre in ni krize :idea: Če si spreten, imaš v barki manj kot 10l vode. Moraš pa vedno imet pripravljen rezervni scenarij, če se pri demontaži/montaži kaj zalomi, da takoj ukrepaš. Dobro je če imaš še nekoga, ki sproti z kalužno črpalko črpa vodo iz barke.
Morata pa bit vsaj dva in vedet, kaj delata :!: Seveda je treba v vodo :(
Tudi serviserji, stari mački napravijo tako. Verjetno tudi kak naš morjeplovec naredi enako. Seveda je to izhod v sili in ne stalna praksa. Če je le možno, stvari načrtujemo tako, da se te stvari opravijo med planiranim dvigom barke. Če pa te možnosti ni, oz. če je nesorazmeren strošek, obstaja tudi ta alternativa.
Se pa spomnim komičnega dogodka izpred par let, ko so na eni barki želeli menjat eliso in so v vodi demontirali os. Pozabili so sneti cink iz osi in os se je zataknila ravno v takšnem položaju, da ni šel niti čep v luknjo, niti niso mogli nataknit nazaj volvo ležaja. Potem je šlo vse narobe. Pri roki ni bilo imbusa, da bi demontirali cink, ko so našli imbus, so bile luknje na vijaku polne morske nesnage in se imbus ključ ni mogel vstavit v vijak,..... Ampak vse so rešili brez pretirano veliko vode v barki. najbolj je nasrkal tisti, ki je moral z roko začepiti luknjo osovine, dokler niso rešili težav.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Po Nov 18, 2013 14:47

Prednost osi je zagotovo ta, da je v pogonskem sistemu manj delov, ki bi se lahko pokvarili, prednost SD pa je predvsem ta, da je jadrnica pri jadranju nekoliko hitrejša, ker SD zaradi svoje oblike nudi nekaj manj upora.
Po mojih izkušnjah na dolge proge v povprečju prejadraš 80 - 90 % poti, ostanek pa prepluješ s pomočjo motornega pogona. Ker so poti čez oceane dolge, se vendarle nabere tudi precej motornih ur.
Sam sem se lani odločil, da bom zamenjal motor in da bom namesto SD namestil os, pa potem spomladi za nov motor niso imeli na zalogi menjalnika za os in so mi hkrati zagotovili, da je Craftsmanov SD precej močnejši od Lombardinijevega in zdaj imam na barki spet namontiran sail drive :).
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 18, 2013 18:29

mislim da ima vsak sistem prednosti in slabosti,če sam delaš je enostavnost velika prednost,bolj kot je sistem sofisticiran več stane vzdrževanje,vsak sistem je ob normalni uporabi in rednem vzdrževanju dober,meni so naprimer med dvigovanjem barke odlomili nosilec ležaja,bron je bil preprosto slabo odlit mogoče nekvaliteten in ga je korozija notri razžrla moral sem zalaminirat novega,strošek ni bil pretiran ampak sedaj imam na njem montirane cinke,in morje cinke lepo pobira.moja osebna izbira če bom kdaj objadral svet bo imela barka osovino in skeg odšel in prišel bom z vetrom.
meni se zdi da saildrive bolj koristi proizvajalcem bark kot mornarjem lepo izrežeš luknjo in noter daš motor,če hočeš lepo zalaminirat statveno cev moraš že nekaj znat in tak delavec več stane.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti