Film - Vse je izgubljeno - All is lost - komentarji

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Dec 13, 2013 22:02

Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Pe Dec 13, 2013 23:26

gledam take film all is lost : sej se na oceansko jadranje nic ne spoznam, ampak enkrat sem nekje bral, da ladje ki se potaplja nikakor ne smeš zapustiti...ker ce se potapla, se ne pomeni da se bo res potopila...menda je veliko slabše iti na rešilni čoln in zapustiti brako...jadrnice so namrec nasli pogosto na pol potopljene , posadka jih je zapustila in umrla na morju, jadrnice so pa ostale na vodi z vso hrano in pijačo in tedne in msece kljubovale neurjem in valovom....
wituri
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a wituri » Ne Dec 22, 2013 13:03

V petek sem šel gledat film, pri polni dvorani stolov si nas je samo 5 prišlo ogledat film :D Film mi je zelo dober, moraš se pa vsaj malo spoznat na jadranje, da veš kaj počne in zakaj. V filmu ni dialoga, niti z kakšnimi navideznimi osebami kot v filmu Cast Away - Brodolomec. Film vam priporočam in si ga je vredno it ogledat.

Lp
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Po Dec 23, 2013 14:37

Jaz sem užival v filmu. Sicer je imel par "filmskih", ampak... to je igrani film. :)
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Dec 23, 2013 20:40

ECHO napisal/-a:Jaz sem užival v filmu. Sicer je imel par "filmskih", ampak... to je igrani film. :)

Npr. "This is a SOS call"....namesto "mayday". Pa samostojno vzpenjanje na jambor s skripcem s tako lahkoto...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 24, 2013 00:17

Prestavljeno iz teme o oceanski plovbi.
dijo_porko napisal/-a:Jaz bom rekel tako:
Odlicna igra RR, ampak prevec nebuloz v filmu, da bi ga lahko ocenil kaj vec kot povprecnega (+ da prvic zakolne sele en 6 dan, jaz bi klel prvo uro (ce je prevec spoilerja lahko brisete)).
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Pe Dec 27, 2013 15:58

Sej, marsikaj se da očitat. Prehitro mu je zalilo akumulatorje, bilge pumpa bi mogla prec delat. Po drugem rolu je predpone od jaborja odzeral z nožem itd.
Takega obrata, hvala bogu, nisem doživel, me pa zanima koliko morja gre noter skozi vrata? Ali zrak zadrži vdor vode?
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Pe Dec 27, 2013 16:52

je**no :twisted:
Redford snema zadnje čase odlične filme.

ECHO napisal/-a:Ali zrak zadrži vdor vode?

Seveda zdrži, ker je nestisljiv.
Ampak plovilo mora biti res vodotesno in tu ne govorimo samo o "gumicah" okoli oken in vrat. Gre za lastnosti in konec koncev tudi kvaliteto opreme ter konstrukcije - vodotesne pregrade t.i. bulkheadi z določenim volumnom, strogo zapiranje le teh med plovbo itd. itd.

In uporaba mayday ali sos je isto sra... drugo.... :twisted:
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Dec 27, 2013 17:03

Slootack napisal/-a:je**no :twisted:
Redford snema zadnje čase odlične filme.

ECHO napisal/-a:Ali zrak zadrži vdor vode?

Seveda zdrži, ker je nestisljiv.
Ampak plovilo mora biti res vodotesno in tu ne govorimo samo o "gumicah" okoli oken in vrat. Gre za lastnosti in konec koncev tudi kvaliteto opreme ter konstrukcije - vodotesne pregrade t.i. bulkheadi z določenim volumnom, strogo zapiranje le teh med plovbo itd. itd.

In uporaba mayday ali sos je isto sra... drugo.... :twisted:

Zrak je mnogo bolj stisljiv kot druge stvari ki jih poznamo,ampak do doloćene meje
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Pe Dec 27, 2013 17:06

pale napisal/-a:
Zrak je mnogo bolj stisljiv kot druge stvari ki jih poznamo,ampak do doloćene meje

ja, dokler vse drugo ne popusti
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Dec 27, 2013 19:25

Če zrak nima kam uiti (zrakotesno nad njim in dovolj močno, da zdrži tlak) prepreči vdor vode (kot je napisal Slootack), čeprav je stistljiv (kot je napisal Pale).

Poskus
    Natočiš vode v umivalnik, okrog obrneš 'prazen' kozarec (v resnici poln zraka) in ga potisneš v vodo z odprtino navzdol. V kozarec bo spodaj prišlo malo vode - kolikor se zrak stisne, torej čim globlje tem več, ampak mehur bo ostal.

In to včasih tudi v resnici gre, ne le na filmu.

Zgodba
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Dec 27, 2013 19:52

Poletni veter napisal/-a:gledam take film all is lost : sej se na oceansko jadranje nic ne spoznam, ampak enkrat sem nekje bral, da ladje ki se potaplja nikakor ne smeš zapustiti...ker ce se potapla, se ne pomeni da se bo res potopila...menda je veliko slabše iti na rešilni čoln in zapustiti brako...jadrnice so namrec nasli pogosto na pol potopljene , posadka jih je zapustila in umrla na morju, jadrnice so pa ostale na vodi z vso hrano in pijačo in tedne in msece kljubovale neurjem in valovom....

Filma še nisem videl, tako da o tem, kar ste videl tam, ne vem nič.

Tečaj preživetja na morju položaje, ki jih omenjaš, razloži - in v simuliranih okoliščinah tudi treniraš, kaj in kako v katerem.

Za nekatere oceanske dogodke (tekme itn.) je tudi obvezno, da ima najmanj nekaj (predpisano število) članov posadke tak tečaj (veljavnost mislim da je tri leta, potem je treba osveževati - jaz bi bil že goden za obnovitev).

Spodnja fotka (pod katero je video) je z rešilnega splava z enakega tečaja, ki ga je imel isti predavatelj v Beljaku (Willach).
Slika

Jasno je, da iskalci z letala lažje opazijo barko kot eno glavo, lažje rešilni splav kot eno glavo, lažje več ljudi, ki se za roke drže v krogu kot eno glavo... To je - poleg psihične podpore, ki jo dajejo drug drugemu in je bistvena, in to smo tudi trenirali - eden od pomembnejših razlogov, da je lažje preživeti skupini kot posamezniku.

Drugo je, da klic may-day praviloma vsebuje podatke o položaju. Veter manj hitro nosi barko, če je zalita na površini, kot bi nosil rešilni splav - tudi, če tega zadržuje plovno sidro. Tako je, če ostaneš pri barki tudi manjša verjetnost, da te odnese iz območja, kjer začno iskati.

Poenostavljeno - če barko zalije tako daleč, da bi bil v notranjosti premočen in ni več šans s črpanjem ipd. - in bi bil v nevarnosti, da pri dokončni potopitvi ostaneš ujet v njej - ni se pa še potopila, bi bilo treba verjetno v rešilni splav, vendar ga pustiš privezanega nanjo, dokler se poškodovano/zalito plovilo obdrži na površini.

Nekdo z nožem (ki mislim, da mora biti v priboru splava) pa mora stalno stražiti pripravljen, da prereže to vrv, če bi se barka do konca potopila.

Tisto z nožem je problem - hudo ni zaželeno, da prebodeš kakšno komoro splava, istočasno pa moraš prerezati vrv dovolj hitro, če je treba - in jaz se ne spomnim več, kakšen je bil tisti nož. Ja, čas je za osvežitveni tečaj...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Dec 29, 2013 20:39

danes sem si ogledal film, pa sem ugotovil samo dve stvari - da je RR dober igralec in da predolgo jadram (je bilo kar nekaj buč) :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Dec 30, 2013 18:40

Na začetku manjka napis mladini nad 7 let ogled odsvetujemo,ker je v njem preveč budalaštin.
30 vozlov vetra jadra pa pri miru..
ladja ga skor povoz pa ni odziva
čvek po postaj se sliši,kabel pa 5 centi iz konektorja........
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Dec 31, 2013 00:31

Sam sebi sem se zdel neumen, ker sem šel to sranje sploh gledat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost