Šola jadranja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

RokC
Desetnik

Šola jadranja

OdgovorNapisal/-a RokC » Ne Jul 13, 2014 08:29

Pozdravljeni,

V jadranju sem popoln začetnik, veselje in interes do tega načina življenja pa je veliko! Zato razmišljam, da bi se udeležil ene od jadralnih šol. Na internetu se ponuja kar nekaj različnih izvajalcev tečajev, tudi cene so primerljive.

Kakšne so kaj vaše izkušnje, katere šole priporočate?

Trenutno se nagibam k tej varianti: Navtična šola F. Arnuš: http://nautica-jadranje.si/sola_jadranja iz dveh razlogov:
1. Pri njih sem opravljal izpit za voditelja čolna in sem bil z njihovim delom zelo zadovoljen,
2. Glede šole jadranja sem samo na njihovi spletni strani zasledil, da ob koncu začetnega tečaja prejmeš mednarodni certifikat ISSA-Yacht level 2 in ob koncu nadaljevalnega tečaja ISSA-Yacht level 3.

Kaj pomenita ta certifikata?

Cilj je te, da bom samostojen na jadrnici, se pravi, da ne potrebujem več skiperja. Sta ta dva tečaja dovolj, da pridobiš takšno znanje? Navsezadnje, nadaljevalni tečaj je poimenovan tudi skiper tečaj :)

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem,
lep pozdrav,
Rok
klemenc
Praporščak

šola

OdgovorNapisal/-a klemenc » Ne Jul 13, 2014 08:49

Bil na tečaju , ki ga ponuja firma Špinaker. Tečaj poteka v Piranu na Elan 33.
Bruno Potokar je fajn možakar in odličen pedagog-res veliko odneseš v dveh dneh po cca 8ur.
LP, srečno
RokC
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RokC » Ne Jul 13, 2014 10:36

Gledal sem tudi to ponudbo, vendar se še vedno bolj nagibam k Arnušu, saj tam zajema začetni tečaj 6 dni, cena glede na št. ur pa je enaka. Tudi ta licenca, ki jo dobiš, se mi zdi dodaten +.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Ne Jul 13, 2014 11:22

Z možem sva tečaj opravila pri Brunu Potokarju preko Spinakerja. Tečaj je odličen! Lahko primerjam s konkurenco, ker ni bil edini tečaj, ki sva ga opravila. G. Potokar je odlična, po mojem mnenju, najboljša izbira.
borro
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a borro » Ne Jul 13, 2014 13:41

Po mojem skromnem mnenju daleč najboljša in strokovna šola jadranja NASA
http://www.na-sa.eu/sola-jadranja/
Igor Orlov, Dušan Puh, x-yachts......
pri njih sem bil že trikrat, in vsakič nepozabno...Igor ima toliko znanja in pa izkušenj iz prakse, da mu ni konca ....
lp Borut
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Po Jul 14, 2014 22:01

Rok C, pravis da si se popoln zacetnik...zato ne prevec komplicirat, pojdi v prvo solo , ki ti bo omogocila cim vec prakse na jadrnici...ko boš naredil to prvo šolo, pojdi se v kako drugo šolo , pa še enktar ponovi v tretji šoli...potem si pa najemi barko, vzemi za taprvic skipfreja ali prijatelje KI ES ZNAJO in se podaj morju naproti...samo par dni na jadrnici ti ne bo dalo dovolj znanaj za samostojno plovbo..

Kolega iz avstrije dela izpiti za jadrnico . obvezno je 3 tedne in ca 500 preplutih milj na jadrnici pod vodstvom instruktorja, s ele potem gres lahko delat izpit, ki je spet na barki in profesor pride iz Dunaja...ca 30 % jih pade na izpitu...tako je to v Avtriji, ki nima morja...pri nas so pa vsi kapitani...
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Sr Jul 16, 2014 11:30

Pomoje se boš največ naučil, če prosiš kakega izkušenega kolega da gresta skupaj in potem počasi pod nadzrom delaš čimveč sam. Kakorkoli pa boš šel skozi pot učenja se ti bo tudi po deset letih dogajalo, da boš kaj spoznal in se naučil. Na lep ali malo manj lep način...

Jaz s šolami nimam izkušenj. Si pa predstavljam, da ko si v nekem terminu v šoli in so pogoji za plovbo taki kot so, pač privajaš na te pogoje. Ko greš naslednjič je lahko vse precej drugače... Dejstvo pa je, da moraš nekje spoznati vsaj osnove, preden greš na plovbo

Največ prinese kilometrina oz "miljnina" na morju :)
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Jul 17, 2014 18:17

Ravno te dni sem bil zelo veliko na X35 v lasti navtične šole NASA, ki jo vodi Igor Orlov.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
RokC
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RokC » To Jul 29, 2014 12:53

Pozdravljeni,

Torej... poslal sem povpraševanje na nekaj podjetij, ki organizirajo šole jadranja in se odločil za prvo možno opcijo, ki je bila na razpolago....

pravkar sem prišel domov iz začetnega dvodnevnega tečaja, ki sem se ga udeležil pri Spinakerju. Tečaj je vodil Gregor Jeretič in bilo je odlično! Se že dogovarjamo za naslednji termin nadaljevalnega tečaja.

Lep pozdrav,
Rok
segi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a segi » To Avg 05, 2014 22:56

Sem se udeležil šole jadranja v sklopu Jadralnega kluba Ljubljana in lahko rečem, da je bilo ok.

Res pa je, da je šlo samo za šolo jadranja, ostale veščine se nismo učili (pristajanje, sidrenje itd.) tako, da se splača pogledat tudi za kaj drugega.

Recimo NASA zna bit super zadeva, pravtako Arnuš.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » To Avg 12, 2014 18:02

RokC napisal/-a:Pozdravljeni,

Torej... poslal sem povpraševanje na nekaj podjetij, ki organizirajo šole jadranja in se odločil za prvo možno opcijo, ki je bila na razpolago....

pravkar sem prišel domov iz začetnega dvodnevnega tečaja, ki sem se ga udeležil pri Spinakerju. Tečaj je vodil Gregor Jeretič in bilo je odlično! Se že dogovarjamo za naslednji termin nadaljevalnega tečaja.

Lep pozdrav,
Rok

Pozdravljen. A lahko malo opišeš kako je bilo pri Spinakerju? Koliko vas je bilo tečjanikov? Koliko ste prepluli?

Hvala.
RokC
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RokC » Sr Avg 13, 2014 12:52

Pozdravljen. A lahko malo opišeš kako je bilo pri Spinakerju? Koliko vas je bilo tečjanikov? Koliko ste prepluli?

Hvala.

Pozdravljen Borut,

Bilo nas je 5 tečajnikov + skipper. Tečaj je trajal dva dni v Izoli.

1.Dan:
Na začetku smo se seznanili z jadrnico, z deli jadrnice in pokazali/ponovili osnovne vozle. Potem smo skupaj pripravili jadrnico na izplutje. Ker je bila prvi dan napoved glede vetra boljša, kot za naslednji dan, smo se odpravili jadrat. Vloge na plovilu smo si menjavali tako, da je vsak vse poizkusil.
Prvi dan smo tečaj končali malo prej, kot je bilo po urniku, saj nas je iz morja pregnala nevihta. Preden smo pripluli do marine je že konkretno pihalo. Inštruktor se je odločal med opcijo, da gremo v marino ali gremo nazaj ven in tam počakamo, da se morje umiri, saj od tečajnikov nihče ni imel pojma o pristajanju. Na koncu smo se odločili za marino, saj je bilo na srečo tam več prijaznih ljudi ki so nam pomagali pri privezu. Med drugim nam je pomagal gospod iz marine, ki nas je »potiskal« z gumenjakom proti vetru, saj smo morali pristati med dvema jadrnicama. Ta del tečaja je bil še posebej pester, predvsem pa poučen, saj vidiš, da v slabem vremenu pri parkiranju jadrnice res ni heca in mora biti ekipa zelo usklajena.

2.Dan:
Naslednji dan ni bilo toliko vetra, zato smo celi dan trenirali izplutje in pristajanje (bočno, z krmo in z premcem). Spet se je vsak preizkusil v vsaki funkciji, ki je potrebna pri teh manevrih.

Upam, da sem odgovoril na tvoje vprašanje. Če še te kaj zanima samo vprašaj.
Lep pozdrav,
Rok
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 13, 2014 17:22

RokC napisal/-a:
.......................
vidiš, da v slabem vremenu pri parkiranju jadrnice res ni heca

Ko se že učiš, se nauči še to.

Plovilo se ne parkira!

Plovilo se priveže, zasidra, itd. Nikakor parkira, ker plovilo moraš spojit z obalo ali dnom.

Uživaj in vedi, da se moraš veliko naučit.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
RokC
Desetnik

OdgovorNapisal/-a RokC » Sr Avg 13, 2014 17:33

Hvala za popravek! :)
Če smo že pri pravilnih izrazih.. a je izraz pristajanje primeren?

Lp,
Rok
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Avg 14, 2014 00:10

Je.
S plovilom se pristaja, potem se ga priveže.
ALi pa se s plovilom sidra.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta