Pozdravljeni!
Sem v fazi ožjega izbora svoje prve jadrnice. Tista, ki mi je najbolj všeč, ima v vpisnem listu napisano: z rubežem pridobljena zastavna pravica,.. Rubežnik: M. HOJS
Naj povem, da mi je jadrnica všeč, a me zanima nekaj dejstev:
Se jadnica sploh lahko prodaja?
Kdo je dejanski lastnik ( lastnik iz vpisnega lista - izvršitelj)?
Kje dobiti informacijo o višini dolga?
Ali lahko lastnik plača kar je dolžan, se stvar izbriše in proda s kupoprodajno pogodbo?
Kako se nakupa lotiti?
Hvala za napotke. LP
Nakup plovila -z rubežem pridobljena ...
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Kolikor mi je znano, je prodaja zaradi rubeža otežena. Pogovori se z rubežnikom, saj bi moral kupnino za barko dobiti rubežnik (izvršitelj) in ne dejanski lastnik.
Izvršitelj ti bo lahko dal tudi vse ostale informacije o višini dolga itd., vendar pa boš verjetno moral večino stvari reševati po pisni poti, saj so take informacije zaupne narave.
Izvršitelj ti bo lahko dal tudi vse ostale informacije o višini dolga itd., vendar pa boš verjetno moral večino stvari reševati po pisni poti, saj so take informacije zaupne narave.
AndrejF napisal/-a:Kolikor mi je znano, je prodaja zaradi rubeža otežena. Pogovori se z rubežnikom, saj bi moral kupnino za barko dobiti rubežnik (izvršitelj) in ne dejanski lastnik.
Kolegi nepremičninarji mi govorijo, da je npr. nakup zarubljene nepremičnine velikokrat farsa, saj prejšnji lastnik ''pooblasti prijatelje'', da ustrahujejo potencialne kupce, počakajo na drugo ali tretjo dražbo in kupijo nepremičnino v imenu dolžnika še po bistveno nižji ceni...baje se dogaja marsikaj na teh dražbah. Jaz bi sigurno poiskal pravno pomoč.
Drugače pa pokliči Hojs-a in vprašaj kdaj je razpisan naslednji narok javne dražbe, če sploh...Mogoče je nekaj narokov že bilo in bo vesel kakršnekoli ponudbe...
NASA napisal/-a:Hojs ne dela več.
Lastnik bi barko rad prodal, zato ima oglas.
Jaz bi jo pa rad kupil, a po kakšni poti? Lastnik pravi naj dam aro, da z njo pokrije stroške dolga.
lp
Daš aro, da pokrije stroške dolga...
Ne seri dajat lastniku kakršnegakoli denarja!!!
Hojs res ne dela več, njegove stranke so random razdelili med izvršitelje po SLO...
Tako sem pred nekaj časa kupil avto... Prek izvršitelja sem zvedel kdo je upnik, upniku sem direktno plačal kupnino , le-ta pa mi je avto sprostil pri izvršitelju...
Gre nekaj živčkov... samo dolžniku NE DAJAJ denarja... ker taki so dolžni vsenaokrog, še tebi bo!!
Hojs res ne dela več, njegove stranke so random razdelili med izvršitelje po SLO...
Tako sem pred nekaj časa kupil avto... Prek izvršitelja sem zvedel kdo je upnik, upniku sem direktno plačal kupnino , le-ta pa mi je avto sprostil pri izvršitelju...
Gre nekaj živčkov... samo dolžniku NE DAJAJ denarja... ker taki so dolžni vsenaokrog, še tebi bo!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
-
matejofski
- Viceadmiral
Moja OKP sporoča, da se je najbolje obrniti direktno na upnika. Hojs je bil samo izvršitelj, ki je bil določen na predlog upnika in je do svoje razrešitve opravljal rubež premičnin. Najlažje bo, če se proda barka z neposredno prodajno pogodbo, pod pogojem, da upnik izda pisno izjavo o ustavitvi izvršbe in izbrisu zastavne pravice, v kolikor bo kupnina v višini obveznosti dolžnika (oz. s strani upnika potrjena višina kupnine) poravnana direktno upniku na njegov račun - to se tudi navede v sami kupoprodajni pogodbi. Preden ni vsega že dorečenega, ne plačuj nobenega denarja prodajalcu.
V registru zastavnih pravic na Ajpesu je običajno navedenih več podatkov, kar ti lahko olajša iskanje upnika. Lahko pa se obrneš tudi na Ministrstvo za pravosodje, da ti sporočijo, kdo je prevzel spis (poveš jim opravilno št. izvršbe).
Dejanski lastnik je v tem trenutku tisti, ki je v vpisniku plovil vpisan kot lastnik, vendar je njegova lastninska pravica omejena z zastavno pravico upnika. Verjetno je vpisana tudi prepoved odtujitve, zato torej ne bo mogel kar tako prenesti lastninske pravice na tebe.
V kolikor pa se bo barka prodajala na dražbi, pa je spet drugačna zgodba...
Če boš rabil več info, javi na ZS podatke in bo pogledala.
Lep pozdrav,
Matej
V registru zastavnih pravic na Ajpesu je običajno navedenih več podatkov, kar ti lahko olajša iskanje upnika. Lahko pa se obrneš tudi na Ministrstvo za pravosodje, da ti sporočijo, kdo je prevzel spis (poveš jim opravilno št. izvršbe).
Dejanski lastnik je v tem trenutku tisti, ki je v vpisniku plovil vpisan kot lastnik, vendar je njegova lastninska pravica omejena z zastavno pravico upnika. Verjetno je vpisana tudi prepoved odtujitve, zato torej ne bo mogel kar tako prenesti lastninske pravice na tebe.
V kolikor pa se bo barka prodajala na dražbi, pa je spet drugačna zgodba...
Če boš rabil več info, javi na ZS podatke in bo pogledala.
Lep pozdrav,
Matej
Strinjam se, pogovoriti se je treba z upnikom oz. njegovim zastopnikom ali izvršiteljem. Vprašanja so:
1. Iz kakšnega razloga je bil izvršitelj razrešen (poplačilo izvršbe ali določitev drugega izvršitelja) - če je Hojs šel v penzijo, je moral biti določen nov izvršitelj. Če pa ni, pa zadeva še vedno ni ad acta.
2. Ali se izvršba glasi na premično premoženje in ali je barka v to premoženje zajeta ali izvzeta. Če je slučajno izvzeta, ali za to obstaja uradni dokument?
3. Če je izvršitelj podal zahtevo za vpis rubeža barke in je bil vpis opravljen ali ne, je predmet še vedno v stanju "zarubljen". Evidence niso merodajne, saj mora vpis izvesti dolžnik sam na zahtevo izvršitelja. Če ga v predpisanem roku ne izvede, mora za to poskrbeti izvršitelj. Lahko pa oba "pozabita".
Jaz se takih stvari s svojim denarjem ne bi upal iti, pa naj mi prodajalec še tako lepo rožice sadi. Nikakor. "Prodajalec" v izvršbi na njegovo premično premoženje ne sme prodajati, razen v soglasju z izvršiteljem.
1. Iz kakšnega razloga je bil izvršitelj razrešen (poplačilo izvršbe ali določitev drugega izvršitelja) - če je Hojs šel v penzijo, je moral biti določen nov izvršitelj. Če pa ni, pa zadeva še vedno ni ad acta.
2. Ali se izvršba glasi na premično premoženje in ali je barka v to premoženje zajeta ali izvzeta. Če je slučajno izvzeta, ali za to obstaja uradni dokument?
3. Če je izvršitelj podal zahtevo za vpis rubeža barke in je bil vpis opravljen ali ne, je predmet še vedno v stanju "zarubljen". Evidence niso merodajne, saj mora vpis izvesti dolžnik sam na zahtevo izvršitelja. Če ga v predpisanem roku ne izvede, mora za to poskrbeti izvršitelj. Lahko pa oba "pozabita".
Jaz se takih stvari s svojim denarjem ne bi upal iti, pa naj mi prodajalec še tako lepo rožice sadi. Nikakor. "Prodajalec" v izvršbi na njegovo premično premoženje ne sme prodajati, razen v soglasju z izvršiteljem.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost