Charter
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
Poletni veter
- Kapitan
- Kraj: Ljubljana
Jaz pa imam morda eno trapasto vprašanje.
Veliko sem prejadral s kameradi, že več kot deset let redno hodimo po dvakrat za en teden, a nikoli nisem rabil skrbeti za najem - čarter. To je vedno porihtal kdo drug, ki je pač imel čas.
Letos pa sem se odločil, da grem v malo bolj intimnem vzdušju, v dvoje, brez pijanih kameradov in bom iskal jadrnico tam okrog 30 čevljev v oktobru. Vem, da se bo treba malo pogajati in seznam čarteristov sem si tudi naredil. Ni mi pa jasno kako je s temi kavcijami. Ali jim moraš dejansko položiti tistega jurja ali več ali samo pomahaš s kreditno kartico? Ker se mi zdi, da smo kar nekajkrat jadrali brez kavcije in nikoli nismo barke (tako močno) poškodovali, da bi nam čarterist kavcijo dejansko vzel.
Torej kako je s temi kavcijamI?
Veliko sem prejadral s kameradi, že več kot deset let redno hodimo po dvakrat za en teden, a nikoli nisem rabil skrbeti za najem - čarter. To je vedno porihtal kdo drug, ki je pač imel čas.
Letos pa sem se odločil, da grem v malo bolj intimnem vzdušju, v dvoje, brez pijanih kameradov in bom iskal jadrnico tam okrog 30 čevljev v oktobru. Vem, da se bo treba malo pogajati in seznam čarteristov sem si tudi naredil. Ni mi pa jasno kako je s temi kavcijami. Ali jim moraš dejansko položiti tistega jurja ali več ali samo pomahaš s kreditno kartico? Ker se mi zdi, da smo kar nekajkrat jadrali brez kavcije in nikoli nismo barke (tako močno) poškodovali, da bi nam čarterist kavcijo dejansko vzel.
Torej kako je s temi kavcijamI?
-
adriaticsailor
- Poročnik bojne ladje
Kavcijo moraš v vsakem primeru dati. Lahko uporabiš Mastercard/Visa, kjer si charterist zavaruje vrednost kavcije. Če je po končanem najemu vse ok, potem rezervacijo stornira. Lahko pa daš denar, ampak je malo nerodno, da naokoli prenašaš toliko gotovine;)
V praksi čarteristi ne komplicirajo za manjše poškodbe in za vsako ceno (posoda, kakšna luč itd..). Seveda je odvisno od čarterista. Če pa pokvarite kaj pomembnejšega, dražjega, pa se plača v vsakem primeru...
LP
V praksi čarteristi ne komplicirajo za manjše poškodbe in za vsako ceno (posoda, kakšna luč itd..). Seveda je odvisno od čarterista. Če pa pokvarite kaj pomembnejšega, dražjega, pa se plača v vsakem primeru...
LP
Kot je napisal adriatcisailor, bi pa dodal da pri kartici preveri, da imaš dovolj limita (in da ga nisi tisti mesec že porabil z nakupi). Lahko daš tudi na več kartic. Pa shrani si potrdila o rezervaciji in odblokadi - meni je enkrat blokada ostala še cel mesec, sem potem moral urejati na banki.
Pa še nasvet: bodi zelo pozoren pri prevzemu in skiperja s katerim delaš prevzem opozori na vse "najdbe". Meni se je to že večkrat izkazalo kot super, ker velikokrat jih opozoriš na zadeve, ki jih spregledajo pri prevzemu in so veseli, ker lahko uredijo. Po drugi strani pa vidijo, da si resen in da hočeš imeti barko v dobrem stanju.
Pa še nasvet: bodi zelo pozoren pri prevzemu in skiperja s katerim delaš prevzem opozori na vse "najdbe". Meni se je to že večkrat izkazalo kot super, ker velikokrat jih opozoriš na zadeve, ki jih spregledajo pri prevzemu in so veseli, ker lahko uredijo. Po drugi strani pa vidijo, da si resen in da hočeš imeti barko v dobrem stanju.
Letos se je prijatelj odločil, da pelje družino naokoli z jadrnico. Čeprv nikoli ni bil na jadrnici je sam izbral. Ogledoval si je last minit barke od 40 do 47 fit. No na koncu je dva tedna prj se odločil za enega z 42 fitov bavarijo za lepih mislim, da nekaj manj kot 1500 €. Vzel me je za pomočnika. Zanimivo pa je bilo to. Da ko smo prišli na barko mi jo je pač razkazal. Sam sem ga povprašal za to in ono. Nič kaj posebnega ni bilo le komando za vinč so zamenjali, ker je kabel prekinjal. Brez kakega podpisovanja o prevzemu ali kompliciranja. Priznam prvič bil na čarterski barki in mi je vse to bilo novo. Barka je bila brezhibna in teden dni je bilo brez nobenega problema. Pri povratku sem se malo bal kako bo z predajo. Zanimivo brz nobenega problema. Par malih pripomb za tender čakljo in vrvmi prednjega jadra. Za vse te pripombe je takoj v pričo mene poskrbel. Tako da resnično pozitivno prnečen. In če bom kdaj š kak čarter vozil ga bom vskemu priporočal.
Lep dan.
Lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
ljubo napisal/-a:42 fitov bavarijo za lepih mislim, da nekaj manj kot 1500€
Bolj ko preračunavam, bolj se mi dozdeva, da ponudniki ob takšni ceni en ku.c zaslužijo.Taka jadrnica na leto izgubi vsaj 10 ali 20 tisoč € vrednosti... kje so pa še stroški osebja, reklame, marine, zavarovanja, vzdrževanja in popravil...
Nekatere čarter agencije in tudi zavarovalnice ponujajo t.i. skipersko zavarovanje.
To pomeni, da zavaruješ znesek kavcije. Se ne spomnim točnega zneska, mislim pa da je bilo 200€ vplačila za 1500€ kavcije. Tako da če se kdo ne počuti siguren ....
Če pa slučajno pride do poškodbe barke in gre za večjo škodo, kjer je potrebno koriščenje zavarovanja, pa je potrebna še prijava na policiji oz. kapetaniji, kjer vas še oglobijo
(od 1000kn naprej). Tako v primeru kavcije ali zavarovanja.
To pomeni, da zavaruješ znesek kavcije. Se ne spomnim točnega zneska, mislim pa da je bilo 200€ vplačila za 1500€ kavcije. Tako da če se kdo ne počuti siguren ....
Če pa slučajno pride do poškodbe barke in gre za večjo škodo, kjer je potrebno koriščenje zavarovanja, pa je potrebna še prijava na policiji oz. kapetaniji, kjer vas še oglobijo
H2O napisal/-a:ljubo napisal/-a:Tako poceni dopusta ga skoraj ni.
Zato pa je vsako leto več čarteristov...
Pa vendar so cene v zadnjih 5 letih zrastle za 30-50%. Sem čisto slučajno našel par starih cenikov iz leta 2010. No, morda gre za novejše in bolj opremljene barke, a vseeno, barka, katere najem danes stane 1.500 € na teden je bila leta 2010 1.000-1.100.
Jaz za čarteriste ne bi glih jamral, da se jim ne splača. Povečini so vsi korektni in v glavnem so barke v dobrem stanju. Včasih pa naletiš na barko, kjer ti v enem tednu crkuje vse po malem, dokler nekje ne obtičiš z okvaro, ki ti jo 2 dni popravljajo (že zgodilo). Seveda ti izgubljenih dni ne more nihče vrniti, dejstvo pa je, da se barke med sezono samo čistijo, vzdrževanje pa pade na zimske mesece.
-
snetaskera
- Kapitan korvete
Tako kot so omenili predhodniki - vedno shrani odrezek o vplačilu kavcije.
Nekater sicer naredijo le kopijo kartice z ročnim "posom" (takšnim, ki so ga uporabljali včasih) in ti ob povratku vrnejo vse kopije. V tem primeru se online rezervacija niti ne izvrši. Je pa res, da sem takšen način doživel le tam, kjer večkrat najamemo barke in gre tudi na zaupanje.
Tudi jaz imam izkušnjo, da so mornarji veseli, če jim ob prevzemu pokažeš stvari, ki jih je treba popraviti in so jih sami verjetno spregledali. Jaz zahtevam tudi kakšne rezervne gambete, in drobni material, ki se na cherterskih barkah pogosto kvari, ki ga po večini dajo brez vprašanj, ga jim pa po prevzemu tudi komplet vrnem, saj to "mornarji" radi vzamejo s seboj domov...
Pa prijetno plovbo!
Lp, A
Nekater sicer naredijo le kopijo kartice z ročnim "posom" (takšnim, ki so ga uporabljali včasih) in ti ob povratku vrnejo vse kopije. V tem primeru se online rezervacija niti ne izvrši. Je pa res, da sem takšen način doživel le tam, kjer večkrat najamemo barke in gre tudi na zaupanje.
Tudi jaz imam izkušnjo, da so mornarji veseli, če jim ob prevzemu pokažeš stvari, ki jih je treba popraviti in so jih sami verjetno spregledali. Jaz zahtevam tudi kakšne rezervne gambete, in drobni material, ki se na cherterskih barkah pogosto kvari, ki ga po večini dajo brez vprašanj, ga jim pa po prevzemu tudi komplet vrnem, saj to "mornarji" radi vzamejo s seboj domov...
Pa prijetno plovbo!
Lp, A
H2O
Čarterist ni glih samo najemnik:
(SSKJ)
čárter in chárter -ja [čar-] m (á) pogodba o najemu ladje ali letala za določen prevoz ali listina o tej pogodbi
dejansko tisti, ki opravlja čartersko dejavnost najame od lastnika plovilo in ponudi storitev nastanitve, kot bi oddal apartma ali hotelsko sobo. Zato je storitev nastanitve obdavčena 13 % , za storitev oddajanja v najem plovila pa (na Hrvaškem) 25%
Čarter dejavnost:
"Charter djelatnost je iznajmljivanje plovila ili pružanje usluge smještaja na plovilu u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH sukladno posebnom propisu kojim je regulirano pružanje usluga u nautičkom turizmu (čl. 2. Pravilnika o uvjetima za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila sa ili bez posade i pružanje usluge smještaja gostiju na plovilu).

Ker vidim, da ves čas uporabljaš naziv čarteristi za podjetja, ki oddajajo plovila: čarteristi so najemniki plovil
Čarterist ni glih samo najemnik:
(SSKJ)
čárter in chárter -ja [čar-] m (á) pogodba o najemu ladje ali letala za določen prevoz ali listina o tej pogodbi
dejansko tisti, ki opravlja čartersko dejavnost najame od lastnika plovilo in ponudi storitev nastanitve, kot bi oddal apartma ali hotelsko sobo. Zato je storitev nastanitve obdavčena 13 % , za storitev oddajanja v najem plovila pa (na Hrvaškem) 25%
Čarter dejavnost:
"Charter djelatnost je iznajmljivanje plovila ili pružanje usluge smještaja na plovilu u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH sukladno posebnom propisu kojim je regulirano pružanje usluga u nautičkom turizmu (čl. 2. Pravilnika o uvjetima za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila sa ili bez posade i pružanje usluge smještaja gostiju na plovilu).
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost