Majsko jadranje

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Majsko jadranje

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 23, 2016 13:46

S kolegom sva se zmenila, da bova ta vikend malo prezračila jadra.
Štartava v Ribiški vasi v Tržaški zaliv. Napovedan je zahodni veter, okrog 5 vozlov ali celo manj.
Slika

Hitro ugotoviva, da je vetra več kot napovedano, okrog 10 vozlov in da bova šla dlje, kot sva sprva mislila.
Slika

Na koncu je pihalo med 10 in 15 vozli iz W, SW, tako da sva se odločila da potegneva do Umaga. Pri Savudriji, sva dvignila genaker in odlično jadrala, hitrost barke ves čas okrog 7 vozlov, zato sva cilj prestavla do Novigrada. Štartala sva okrog 13h in se v Novigradu privezala za valobranom okrog 18h. Fantastično jadranje, konstanten veter, prijetne temperature.

V Novigradu začuda gneča na pomolu. Zveva, da poteka regata Benetke - Novigrad - Benetke. Kmalu se večina bark odveže od valobrana in začne se drugi, nočni del regate, nazaj do Benetk. Lepo za pogledat in vreme jim je služilo samo vetra je zvečer zmanjkalo, tako da so prestavili štart za eno uro.
Sem pa z občudovanjem opazoval posadke. Večinoma dobesedno stari mački, po dva do trije na eni barki, barke od 7 do 10+ metrov, vsi na izi, skulirani, se odpravljajo na nočno plovbo. To bom, ko bom velik :lol:

Slika

Barke smo z valobrana v mrak spremljali še dolgo časa.
Slika

Naslednji dan, jutranje svaljkanje po barki, zajtrk, kapučino na rivi in štart okrog 11h. Pred Umagom srečava Polanca in Clipperja, ki uprizarjata sinhrono jadranje. Lep pogled. Pozdravimo se in si zaželimo lep dan. Za kaj več žal ni bilo časa. Pa drugič.
Slika

Slika

Vetra je do 5 vozlov NW zato motorirava z odprtimi jadri.
Pri Savudriji probava še z genakerjem in tudi veter se malo obrne. Piha SW, med 5 in 8 vozli. Hitrost barke med 2,5 - 4. Uživancija. Nočeva hiteti zato se ne ukvarjava s hitrostjo barke ampak preprosto uživava. Jadra so ves čas na isti strani, tako da vsake toliko samo preveriva škote in jih po potrebi nastaviva. Uff težko nama.
Slika

Med tem pa selfie sem pa selfie tja ...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ves čas v Tržaškem zalivu tudi panulam. Tik pred ciljem, pri izlivu Soče zagledam jato galebov, ki se panično zaletavajo v morje. Odvijeva bliže in vidiva celo jato nekih tunidov (verjetno palamid ali lucov), ki preganjajo jato manjših rib za popoldansko malico. Vse je kazalo, da se nama bo nasmehnila sreča, a jata izgine v globino in ni je več na spregled. Uff, prvič sem videl tak prizor in "tunidi" so bili res enkratni. Mogoče bo kdo vedel za kakšno ribo gre. Velikosti tam okrog pol metra in šviga sem in tja z veliko hitrostjo. Ni se metala ven ampak samo, razburkala morje in plavala podobno kot delfin, vendar veliko hitreje oz. manj elegantno.

Ob 18h priveževa v domači marini. Krasen vikend je za nama in vsemi, ki ste jadrali ta dva dni.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Maj 24, 2016 12:45, skupaj popravljeno 7 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Maj 23, 2016 13:52

Super reportaža. Sva se pa okoli Polanca in Clipperja motala tudi moja malenkost in pa Bouges Nina :D :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 23, 2016 13:55

Ja, je rekel polanc, da sta tam nekje. Verjamem, da ste se imeli super in da ste kakšno ušpičili na sidru.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Maj 23, 2016 18:56

In naša mačka je na morju slišala pravega in (zanjo prvega) morskega psa..., videla ga na srečo ni.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Maj 23, 2016 19:30

Lepo napisano in doživeto.... Lepe fotke....

Prijetno jadranje še naprej!

LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Maj 23, 2016 20:12

:D Marchi, odlično. Jaz pa sem noč na nedeljo prebil na sidru pri izlivu reke soče, vso noč je pihala šibka burja, guncal pa sem se ko majmun, spanje nikakvo. Zjutraj po osmi uri pa bonaca dopoldan, potem pa jadranje proti trstu in tudi prvo letošnje kopanje 8)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 23, 2016 20:17

Alesjo, jaz sem se namenil k izlivu Soče, končal pa sem v Novigradu :lol: In to samo zato, ker sem rabil pomol, da sem psa peljal lulat, ker se mi ni dalo ukvarjat z tenderjem :lol: :lol:

Nina, pa ja ni mačka slišala našega psa, ki je pozdravljal polanca in clipperja?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 23, 2016 21:11

Novinec, kje se potepaš?
Jaz ne misim iti čez Gibraltar po svojo prvo tuno, upam da ne.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Maj 23, 2016 21:28

Marchi, sam sem se že večkrat znašel, tudi v samem središču dogajanja in opazoval tune med lovom pa ko jim tudi galebi kradejo plen. To kar si videl so bile po vsej verjetnosti manjše tune in prejšnjo nedeljo jih je ravno pri izlivu soče bilo največ, pa tudi krepko velike, tako so ribolovci poročali. :)
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Maj 23, 2016 21:50

Marchi napisal/-a:
Nina, pa ja ni mačka slišala našega psa, ki je pozdravljal polanca in clipperja?

Točno tega.
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral
Kraj: Lucija-Izola B33

OdgovorNapisal/-a clipper » To Maj 24, 2016 08:40

Ja, vikend zelo lep za druženje in jadranje.
Super drugič še :wink:

Maja hvala za privez :lol:
Semper Fidelis
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Maj 24, 2016 10:25

:lol: :lol: :lol: :lol: Lepo je biti včasih vmes :wink: .
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » To Maj 24, 2016 14:51

Tudi midva s sinom bila okoli savudrijskega svetilnika v nedeljo.

Srečala skupino delfinom, jaz videl dva, sin pa tri kako iz vode se igrajo. Za fotke pa so bili prehitri, odplavali v hrvaške vode ;-)

Lepo jadranje 5,5 vozla v veter. Potem je po 16 uri je veter čisto padu, hitrost pa tudi na 1,5- 2 vozla.

Čas za genaker. Sin ga prvič vozil. Brezhibno. Pa sva na 6 vozlov potegnila.
:-)
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » So Maj 28, 2016 08:23

To je to! Za take trenutke človek živi. Lepo.
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Sr Jun 01, 2016 10:09

Ja, Borut to je to.
Uživat v naravi, jadranju, druženju, bivanju...
Zame je tudi fajn kakšno regato dati skozi, da vidiš kako ti gre v primerjavi z drugimi in da ti je v veselje, da si vsakič malo boljši.
Druge bolj žene tekmovalnost, ego in tekmovanje/merjenje moči in zmage nad drugimi...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost