Štartava v Ribiški vasi v Tržaški zaliv. Napovedan je zahodni veter, okrog 5 vozlov ali celo manj.
Hitro ugotoviva, da je vetra več kot napovedano, okrog 10 vozlov in da bova šla dlje, kot sva sprva mislila.
Na koncu je pihalo med 10 in 15 vozli iz W, SW, tako da sva se odločila da potegneva do Umaga. Pri Savudriji, sva dvignila genaker in odlično jadrala, hitrost barke ves čas okrog 7 vozlov, zato sva cilj prestavla do Novigrada. Štartala sva okrog 13h in se v Novigradu privezala za valobranom okrog 18h. Fantastično jadranje, konstanten veter, prijetne temperature.
V Novigradu začuda gneča na pomolu. Zveva, da poteka regata Benetke - Novigrad - Benetke. Kmalu se večina bark odveže od valobrana in začne se drugi, nočni del regate, nazaj do Benetk. Lepo za pogledat in vreme jim je služilo samo vetra je zvečer zmanjkalo, tako da so prestavili štart za eno uro.
Sem pa z občudovanjem opazoval posadke. Večinoma dobesedno stari mački, po dva do trije na eni barki, barke od 7 do 10+ metrov, vsi na izi, skulirani, se odpravljajo na nočno plovbo. To bom, ko bom velik
Barke smo z valobrana v mrak spremljali še dolgo časa.
Naslednji dan, jutranje svaljkanje po barki, zajtrk, kapučino na rivi in štart okrog 11h. Pred Umagom srečava Polanca in Clipperja, ki uprizarjata sinhrono jadranje. Lep pogled. Pozdravimo se in si zaželimo lep dan. Za kaj več žal ni bilo časa. Pa drugič.
Vetra je do 5 vozlov NW zato motorirava z odprtimi jadri.
Pri Savudriji probava še z genakerjem in tudi veter se malo obrne. Piha SW, med 5 in 8 vozli. Hitrost barke med 2,5 - 4. Uživancija. Nočeva hiteti zato se ne ukvarjava s hitrostjo barke ampak preprosto uživava. Jadra so ves čas na isti strani, tako da vsake toliko samo preveriva škote in jih po potrebi nastaviva. Uff težko nama.
Med tem pa selfie sem pa selfie tja ...
Ves čas v Tržaškem zalivu tudi panulam. Tik pred ciljem, pri izlivu Soče zagledam jato galebov, ki se panično zaletavajo v morje. Odvijeva bliže in vidiva celo jato nekih tunidov (verjetno palamid ali lucov), ki preganjajo jato manjših rib za popoldansko malico. Vse je kazalo, da se nama bo nasmehnila sreča, a jata izgine v globino in ni je več na spregled. Uff, prvič sem videl tak prizor in "tunidi" so bili res enkratni. Mogoče bo kdo vedel za kakšno ribo gre. Velikosti tam okrog pol metra in šviga sem in tja z veliko hitrostjo. Ni se metala ven ampak samo, razburkala morje in plavala podobno kot delfin, vendar veliko hitreje oz. manj elegantno.
Ob 18h priveževa v domači marini. Krasen vikend je za nama in vsemi, ki ste jadrali ta dva dni.