Cristoforo Colombo

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

PeterV
Admiral

Cristoforo Colombo

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 20, 2016 22:34

Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Pe Maj 20, 2016 23:06

PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Maj 20, 2016 23:22

Predvsem je bil velik jadralec. Misliš, da se je zavedal, posledic svojega odkrivanja sveta?
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

Re: Cristoforo Colombo

OdgovorNapisal/-a Leut » Pe Maj 20, 2016 23:53

Vsak, ki pozna zgodovino, v tem članku lahko odkrije kup netočnosti oz. napak, kar pomeni, da je pisec članka strokovno zelo površen oz. ne pozna dovolj materije, o kateri piše. Internet in naši tiskani mediji (tuji niso nič boljši) kar mrgolijo s tovrstno pisarijo in veliko, preveč ljudi verjame, da je vse, kar piše v Wikipediji, suho zlato. Na žalost v njej kar mrgoli napak, površnosti, netočnosti ...
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » So Maj 21, 2016 22:20

Kaj če bi enkrat za spremembo poskušali najt pozitivne, dobre strani?
Aja, je težko ne?
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » So Maj 21, 2016 22:34

PeterV napisal/-a:Kaj če bi enkrat za spremembo poskušali najt pozitivne, dobre strani?
Aja, je težko ne?

Eno je forum, ki ga pišejo člani, tu se strinjam s tabo, ko pa gre za časopisne ali druge javne članke, ki so namenjeni širši javnosti (med njimi jih ni malo, ki o marsičem veliko vedo), ki pričakuje točnost in verodostojnost avtorja, potem ni opravičila! Ne more objavljati kar vsak nekritično karkoli, tudi če je doronamerno, če ne obvlada ...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Maj 21, 2016 23:08

O tem lahko kaj po koncu plovne sezone.

Kolumb je različnim rečem pomenil različne reči:
evropejcem je odprl dostop do dotlej neznanih dežel,
prebivalcem novega kontinenta pa 'dobrine' civilizacije...

Vse plati bi bilo dobro imeti v mislih.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Maj 22, 2016 00:26

Kakorkoli že. Bo pa za vedno zapisan kot človek, ki je odkril Ameriko.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 22, 2016 00:31

Daki napisal/-a:Kakorkoli že. Bo pa za vedno zapisan kot človek, ki je odkril Ameriko.

on je odkril "indijo" kot prvo.

wikipedija je prosta enciklopedija, kjer lahko jaz, jutri, odprem škrbino, in opišem morjeplovca kot forum, ki se ukvarja splošno z kinologijo. ker to ni znanstvena, ampak odprta enciklopedija.

to, da so vikingi tam bili tisoč let pred njim, in da so normalno funkcionirali s staroselci in ne pobili/pokradli/zasužnjili cel kontitent...tisti ki ni tega zmožen dojet...je res lahko v ponos svojim otrokom in okolici.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Maj 22, 2016 08:29

kr3mn1 napisal/-a:
Daki napisal/-a:Kakorkoli že. Bo pa za vedno zapisan kot človek, ki je odkril Ameriko.

on je odkril "indijo" kot prvo.

wikipedija je prosta enciklopedija, kjer lahko jaz, jutri, odprem škrbino, in opišem morjeplovca kot forum, ki se ukvarja splošno z kinologijo. ker to ni znanstvena, ampak odprta enciklopedija.

to, da so vikingi tam bili tisoč let pred njim, in da so normalno funkcionirali s staroselci in ne pobili/pokradli/zasužnjili cel kontitent...tisti ki ni tega zmožen dojet...je res lahko v ponos svojim otrokom in okolici.

Wikipedija je prosta enciklopedija, a se v njej označijo in iz nje postopno odstranijo trditve, ki ne temelje na utemeljenih virih.

Da smem zapisati trditev v wikipedijo (in da ostane v njej), mora taka trditev nekje drugje zdržati kritiko strokovnjakov tega področja. V prispevku v Wikipediji mora biti tak vir naveden, sicer se prispevek najprej označi in če vsebina kasneje ni utemeljena, neutemeljeni del umakne.

V bistvu to ni drugače pri 'klasičnih' enciklopedijah - če vas to zanima, poglejte nekaj člankov o istih rečeh v različnih izdajah Enciklopedia Britannica ali katere podobne.

V glavnem, če jaz napišem na wikipedijo manjkajoče podatke o svojem dedu ali stricu, teti ali nekaj sestričnah, o katerih tam so prispevki, ti podatki ne bodo obstali, če ne navedem verodostojnih virov (matična knjiga, objave v znanstvenih publikacijah, objave v medijih iz časa dogodkov itn.).

To je lahko problem, saj se kup stvari v medijih ne objavi, ali pa se mediji (vključno z objavami na internetnih medijih) ne ohranijo, tako da teh informacij po pravilih lahko sploh ni mogoče več vključiti v wikipedijo.

Velja, da je zgodovina brez virov kot znanost mrtva, in pri wikipediji velja podobno.

Kar bi jaz lahko napisal - ne glede na to, kako točni so podatki - bi imelo le status anekdote. Wikipedija pa naj ne bi bila zbirka anekdot in zato mehanizem, ki sem ga omenil.

Zdaj grem pa jest, potem pa dokončat pomol in sestavljat jadrnice.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Po Jun 13, 2016 18:44

Imel sem možnost govoriti s karibskimi domorodci. Belci so prinesli samo trpljenje. Domačini so z darili sprejeli tiste, ki so jih na koncu pokradli in pobili. Ne mi reč, da Kolum o tem ni nič vedel. Edini preostali domorodci so na otoku Dominica. Vas je ležala na vzhodni strani otoka. Kolumb se ni mogel zasidrati in je sidral na zahodni odkoder so se njegovi poskušali skozi pragozd prebiti do vasi Kalingo "indijancev", ki so obvladali teren. Kolumb je imel toliko izgub, da se je odpovedal zasedbi otoka in je raje šel naprej. Potomci so edini preživeli daleč naokrog. Karibi so v času suženjstva bili karantena za sužnje iz Afrike. Na vsakem otoku so ostanki zaporov za sužnje. Toliko o dobrobiti, ki jo je prineslo odkritje Amerike. Belci so jo zasedli in vsilili svojo kulturo. To je tako pozitivno, kot, če bi en s puško prišel h tebi domov, posilil in pobil domače, zapičil zastavo in rekel: " To sem jaz odkril, to je moje"
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Jun 13, 2016 19:00

Moraš pa priznat, da je bil dober jadralec, ali?
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Jun 13, 2016 19:35

PeterV napisal/-a:Moraš pa priznat, da je bil dober jadralec, ali?

Ah ne, pojma ni mel .. to so ga marsovci.. ops... maligani in z njimi povezana sreča vodili do tja :lol: :lol: :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost