Kdaj se jadrnica lahko prevrne?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Kdaj se jadrnica lahko prevrne?
Lep pozdrav,
eno "preživetveno" vprašanje... Pod kakšnimi pogoji pogoji se jadrnica lahko prevrne. Katera vrsta kobilice je ustreznejša in kakšne so prednosti in slabosti različnih tipov?
Pri postavljanju vprašanj s pravilnimi izrazi se še učim, zato ne zamerite, če moja terminologija še ni prava.
Hvala za odgovor,
Grega
eno "preživetveno" vprašanje... Pod kakšnimi pogoji pogoji se jadrnica lahko prevrne. Katera vrsta kobilice je ustreznejša in kakšne so prednosti in slabosti različnih tipov?
Pri postavljanju vprašanj s pravilnimi izrazi se še učim, zato ne zamerite, če moja terminologija še ni prava.
Hvala za odgovor,
Grega
Hvala
Hvala za odgovor...
Lp
grega
Lp
grega
u-r-o-s napisal/-a:Obrne se lahko v primeru da barka izgubi sam gredelj, drugače ni strahu, da bi se zadeva obrnila. Tudi če jo "zrola" po valu se bo obrnila nazaj.
Tale izjava bi po mojem zahtevala strokovno potrditev. Kot je meni znano, je zelo pomembno, kakšne oblike je trup(ali ima kabino ali ne). Prekooceanski "dirkalniki" samotarjev so skoraj brez kabine in če se tisti "splav" obrne, ga nima kaj postaviti nazaj (že videno na TV). Tudi pri obračanju je vprašanje, koliko vode medtem zajameš
Menim, da bi se barka kaj hitro postavila na glavo, če bi se pokrilo nekaj zaporedij..torej, če reful barko položi, kar se dogaja, in da so visoki valovi, se lahko jadro dotakne morja, ustvari se podtlak in barka se ne postavi nazaj, vsaj ne takoj, in če imaš smolo, pride naslednji val, ki polije jadro in ga potopi pod nivo kjer lahko kobilica še prevaga barko na pravo pozicijo, se pravi pokonci, in če imaš še večjo smolo, nisi zaprl vrat, in je morje vdrlo v barko.. potlej si jo uspešno potopil..stari mornarji pravijo, da barko potopiš od znotraj, ne od zunaj.. verjetno so s tem mislili prav to.. jaz pa sam tega raje ne bom poskušal..in ko mi je enkrat zalilo barko, podrl se je večji val, in sem potem dva dni sušil vse kar je bilo noter. sem zdaj previden..zapiram vrata, in tudi vsakič ko hočem not letijo grde besede, ker moram odpirat vrata.. a se je pokazalo za dobro.. od takrat nisem imel poplave..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Bistvena razlika je, če govorimo o majhnih jadrnicah, z gredlji in potovalnih oz. velikih jadrnicah s težkimi kobilicami.
Tisto z gredljem prevrneš že ko se usedeš vanjo, če si vsaj malo "talenta".
Če je kolčkaj velika in težka, s primerno kobilico in pametjo v glavi, ti jo ne bo uspelo prevrniti, kar še ne pomeni, da se ne more prevrniti.
Vzroki, ki so povezani in ki vplivajo na morebitno prevračanje so:
- prevelika površina jader
- ekstremno visoki, lomeči se valovi
- napačen kot jadranja
- poškodbe (npr. odpadla kobilica...)
Sam imam izkušnjo s polaganjem 7m jadrnice 90 stopinj na gladino morja. Kot pravi "navigator", me je položil burjin reful. Ob tem so se jadra spraznila in kobilica nas je postavila nazaj. Če bi takrat prišel kakšen mega val, bi šli morda še kakšno stopinjo naprej in bogve kam še.
Bavarie (11m) mi pa do sedaj ni uspelo spraviti več kot toliko, da se je spodnji rob barke pošteno namakal v morju.
Prva jadrnica je imela precej regatno nastavitev, t.j. razmerje med višino jambora, kvadraturo jader in težo ter globino kobilice, vse v službi hitrosti,
druga je čarterska, tako da je trotl ziher in gre vse v smeri ohranjanja materiala (da ne pade jambor) in teže kobilice, ki prevladuje v igri sil, vse v službi varnosti,
Glede prevračanja jadrnice pa še tole.
Šterk+ opisuje, kako je preživel neurje, ko je bil zaprt v jadrnici nekaj dni, medtem ko se je ta prevračala na vse možne načine. Ko je posijalo sonce, je jadrnica stala pokonci in razen pokozlane in razmetane notranjosti je bilo vse ok.
Tisto z gredljem prevrneš že ko se usedeš vanjo, če si vsaj malo "talenta".
Če je kolčkaj velika in težka, s primerno kobilico in pametjo v glavi, ti jo ne bo uspelo prevrniti, kar še ne pomeni, da se ne more prevrniti.
Vzroki, ki so povezani in ki vplivajo na morebitno prevračanje so:
- prevelika površina jader
- ekstremno visoki, lomeči se valovi
- napačen kot jadranja
- poškodbe (npr. odpadla kobilica...)
Sam imam izkušnjo s polaganjem 7m jadrnice 90 stopinj na gladino morja. Kot pravi "navigator", me je položil burjin reful. Ob tem so se jadra spraznila in kobilica nas je postavila nazaj. Če bi takrat prišel kakšen mega val, bi šli morda še kakšno stopinjo naprej in bogve kam še.
Bavarie (11m) mi pa do sedaj ni uspelo spraviti več kot toliko, da se je spodnji rob barke pošteno namakal v morju.
Prva jadrnica je imela precej regatno nastavitev, t.j. razmerje med višino jambora, kvadraturo jader in težo ter globino kobilice, vse v službi hitrosti,
druga je čarterska, tako da je trotl ziher in gre vse v smeri ohranjanja materiala (da ne pade jambor) in teže kobilice, ki prevladuje v igri sil, vse v službi varnosti,
Glede prevračanja jadrnice pa še tole.
Šterk+ opisuje, kako je preživel neurje, ko je bil zaprt v jadrnici nekaj dni, medtem ko se je ta prevračala na vse možne načine. Ko je posijalo sonce, je jadrnica stala pokonci in razen pokozlane in razmetane notranjosti je bilo vse ok.
Vsa čast Šterku, verjetno ga ni jadralca pri nas in tudi širše ki ne bi slišal zanj, in njegove knjige so že skoraj obvezen del literature na jadrnicah
toda.. nekaj nelogičnosti se pojavlja v teh zgodbah, ki so skregane z fiziko in zdravo pametjo.. matematika pravi, da ko se barka nagne na 120% z jamborjem v morje, se bo raje postavila navpično z jamborjem dol, kot obratno, če se njegova barka obračala okrog in krog... no, ne vem.. preživel je, da je to napisal..druga stvar ki me zmotila pa je ko se je ujel na laks, ki ga je vlekel za barko.. tudi tu se bo vsak, ki je poskusil iz morja potegnit osebo, strinjal z mano, da je to zelo težko izvedljiv manever, neverjetno je, kako težak je lahko človek, ki ga vlečeš iz vode na plovilo.. in to ko barka stoji..držat se za laks, ko barka pelje z petimi do sedmimi vozli, in se celo potegnit na barko,pa se mi zdi že mission imposible..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Ja samo vprašanje, kaj upošteva matematika, jambor brez jadrovja ali z, ker če z jadri, mora sila obrata premagati površino npr. 50m2 jader, ki se upirajo nadaljevanju poti skozi vodno maso.
Če poizkusiš potopiti surfarsko jadro, ki leži na vodni gladini, vidiš kakšna sila in čas sta potrebna da ga postaviš navpično pod vodo
O zgodbah morjeplovcev pa itak vsi vemo, da smo vsi že jadrali pri 10bf in 10m valovih, a ne.
Zadnjič je kolega na Lastovu jadral pri 60vozlih, ker je bila napoved pač taka.
Ampak žal je spregledal, da je bilo 60 vozlov v velebitskem kanalu, na Lastovu pa 25-30.
Strah ima velike oči.
Če poizkusiš potopiti surfarsko jadro, ki leži na vodni gladini, vidiš kakšna sila in čas sta potrebna da ga postaviš navpično pod vodo
O zgodbah morjeplovcev pa itak vsi vemo, da smo vsi že jadrali pri 10bf in 10m valovih, a ne.
Zadnjič je kolega na Lastovu jadral pri 60vozlih, ker je bila napoved pač taka.
Ampak žal je spregledal, da je bilo 60 vozlov v velebitskem kanalu, na Lastovu pa 25-30.
Strah ima velike oči.
Ja če je imel laks recimo 0.8mm bi to še bilo izvedljivo, saj je še težje privleči večjo ribo, ki se upira, lovim namreč na roke. Mislim, da je bistveno težje povleči gofa 20kg na roke, kot pa človeka, ki se ne upira. Glede s fizikalnega stališča okoli tega z laksom, pa je treba vedeti da premagujemo le upor človeka v morju, med vlečenjem, ki pa ni tako velik. Meni se zdi to izvedljivo.
Gaso napisal/-a:Ja če je imel laks recimo 0.8mm bi to še bilo izvedljivo, saj je še težje privleči večjo ribo, ki se upira, lovim namreč na roke. Mislim, da je bistveno težje povleči gofa 20kg na roke, kot pa človeka, ki se ne upira. Glede s fizikalnega stališča okoli tega z laksom, pa je treba vedeti da premagujemo le upor človeka v morju, med vlečenjem, ki pa ni tako velik. Meni se zdi to izvedljivo.
gašo se strinjam ,če ti vlečeš človeka na barko.drugo pa je če se sam v vodi vlečeš na barko ki pluje-
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti