Sem bil pa prvič na Barkolani in je situacija povsem drugačna kot na manj številčnih regatah, saj se veter meša ves čas in je zares težko vozit optimalen trim. Da ne omenjam, da pol bark ne pozna pravil glede prednosti
Barkovljanka 2016
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Letošnja Barkolana je bila ugodna za barke, ki gredo dobro v veter (tukaj tudi verjetno razlika med MJ in AR). Mi smo bili na JustinTen in smo takoj po štartu šli na spin, pa je kmalu bilo jasno, da tako ostrega kota v takih refulih ne bomo mogli vozit in smo šli na genovo. Barke so še z genakerji imele probleme. In potem večino regate orcanje, kar je za 20kt vetra + refuli na krhki barki kot je JustinTen kar akcija.
Sem bil pa prvič na Barkolani in je situacija povsem drugačna kot na manj številčnih regatah, saj se veter meša ves čas in je zares težko vozit optimalen trim. Da ne omenjam, da pol bark ne pozna pravil glede prednosti
LP, Sodnick
Spinakerjev je kar nekaj potrgalo. Kot sem napovedal, bo veter mejni, je pa na levi strani prve stranice bilo več špin/genakerjev, kot na desni. Kakšen veter ste imeli ob štartu pod Brakovljami? Pri Miramaru so bili kar refuli.
Jah, nepoznavanje prednosti ni tak problem, razen pri križanju. Bolj je problem, ker se nimaš kam umaknit, ko te trije napadejo z desne, ti pa imaš na levem boku parkiranega enega italijana
.
Vsem, ki ste preživeli, čestitam.
Jah, nepoznavanje prednosti ni tak problem, razen pri križanju. Bolj je problem, ker se nimaš kam umaknit, ko te trije napadejo z desne, ti pa imaš na levem boku parkiranega enega italijana
Vsem, ki ste preživeli, čestitam.
Dobre 3 ure dirkanja, 740 v skupni razvrstitvi, 128 v 2 kat. Nimam pojma, kaj to pomeni, edino, da smo naredili rezultat na eni največjih regat na svetu, se imeli super in preživeli.
Nazaj grede pojadramo do Timavo ob zasluženi malici. Smile Smile
...mi pa po 4 urah in 20 minut prečkali ciljno črto. Zmatrani, spihani, slani, zmrznjeni na koncu pa srečno veseli da smo prišli do cilja. 1062 v skupni razvrstitvi, v razredu potovalnih pa 808-ti.
Nevem kako opisat občutkov, začetek spektakularen, dve leti poprej sem prišel na barkolano samo gledat, to pa da smo letos štartali se sploh ne more primerjat samo z gledanjem...do prve boje smo šibali skoraj z vetrom tudi do 7 - 7.5 vozlov in se kosali z jadrnicami ki so bile dva tri metre dalše od moje. po 55 minutah smo prišli na prvo bojo, pritisk se mi je dvignu za x2, prvič na regati, prvič na obratu z sploh še kakšno jadrnico ob sebi. Malo smo morali popravit kurz v levo, boja je bila meter, dva od nas, desno za nami je prišla za kakšnih pol metra blizu večja jadrnica sva se nekako "zmenila" da jaz grem malo levo on pa malo desno in se je vse srečno izšlo. Reku bi da smo bili nekje na sredini flote. Naslednje 3 ure smo z prvo krajšavo glavnega jadra, majhnim flokom in vsi štirje člani na desnem boku jadrnice orcali v veter in valove, šlo je slabo in pihalo je močno, večina jih je takrat prišlo mimo nas in ostali smo bol med zadnjimi. Nismo se udali, cilje je še pred nami moremo naprej! Nekako smo po treh obratih le prišli zadosti visoko da smo šli mimo četrte boje. Valovi so se umirili, burja pa je bila sunkovita iz skor nule na 20-30 vozlu (preklinjanje). Potem se je nekako ustalila, dvignili smo celo glevno jadro in menjali flok za genovo in tako šli do cilja. Medtem so se pred in za nami pridružile še nekatere jadrnice in za na piko na i smo zadnje dve milji dohiteli in prehiteli jadrnico iz naše clase...
Po cilju smo zavili do bližnjega pomola na zaslužen počitek in kozarec za nazdravit. Vedeli pa smo da je treba še domov do villagiota, zato smo kaj hitro se odpravili in v mraku prispeli "domov".
...skratka nepozabno!
Bravo James za vztrajnost. Naju čaka še malo treninga vožnje v veter. Samo verjetno se fizike ne da premagat, bi rekel Kosmina ml.
V prvi bojni liniji pa je zgledalo takole. Tega zornega kota verjetno ne bomo več doživeli.
Bunkeljni
https://youtu.be/os4cLcVFew8
kratek filmček
https://youtu.be/tAmahw0RcAA
V prvi bojni liniji pa je zgledalo takole. Tega zornega kota verjetno ne bomo več doživeli.
kratek filmček
https://youtu.be/tAmahw0RcAA
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Okt 11, 2016 11:57, skupaj popravljeno 2 krat.
aleks09 napisal/-a:Ej Marchi.. ma ste bli facečestitam za uživanje.. vaše in naše ob gledanju... in ja .. Trst je naš !
![]()
![]()
![]()
So pa fantje za zajtrk začeli s pivom in potem pogruntali, da če gre not, mora tudi ven in v jutranji burji, ko smo se peljali na štart, to ni bilo lahko opravilo
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Okt 10, 2016 18:13, skupaj popravljeno 2 krat.
-
Bouges Nina
- Admiral
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Bravo, Lure in klapa vseh iz 'villagiota'!
Marchi napisal/-a:Bravo James za vztrajnost. Naju čaka še malo treninga vožnje v veter. Samo verjetno se fizike ne da premagat, bi rekel Kosmina ml.![]()
![]()
Bunkeljni
![]()
kratek filmček
https://youtu.be/83Wlfpacezk
- Upam, da Marchi ne bo zameril, če sem prikvačkal še slike pod povezave na filmčke - in zares je prvi video 'bunkeljni' krajši in pokaže štart, drugi pa daljši in pokaže utrinke od izplutja iz 'vilagiota' do jadranja v cilj
- Ko bo kaka prilika, bi o tem (jadranje s skrajšanimi jadri proti vetru v sunkih) rad slišal še kaj več (kakšna je barka, koliko vas je bilo na krovu, so samonavijalni vsi vinči ali kateri od njih ne, sta bila en ali dva na vinču glavnega jadra ob sunkih... )
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Okt 11, 2016 07:28, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- johnny1300
- Viceadmiral
- Kraj: Straža
- Kontakt:
Marchi. Mi smo štartali na levi strani linije, kjer je bilo res malo več gužve, ampak smo se spretno prebijali naprej in smo bili na liniji kakih 10 sekund po štartnem signalu. Bilo je tudi precej refulov (o jakosti težko govorim, saj nimamo nobenih inštrumentov, ne bi pa rad bil ribič
), ampak večja težava je bilo mešanje zaradi vseh jamborov, večinoma višjih od našega.
Mi smo štartali super potem pa so nas večje barke "zasenčile" in smo se kar utopili... Potem počasi ponovno nabiranje speeda in dalje. Ponavadi se na regati po startu očistiš in lepo voziš v čistem vetru, tu pa je bilo to nemogoče.
Je bil pa kot vetra neugoden za spinaker, genakerja pa na tej barki nimamo.
Skupaj smo vozili dve uri in 12 minut.
Mi smo štartali super potem pa so nas večje barke "zasenčile" in smo se kar utopili... Potem počasi ponovno nabiranje speeda in dalje. Ponavadi se na regati po startu očistiš in lepo voziš v čistem vetru, tu pa je bilo to nemogoče.
Je bil pa kot vetra neugoden za spinaker, genakerja pa na tej barki nimamo.
Skupaj smo vozili dve uri in 12 minut.
Nazadnje spremenil sodnick, dne To Okt 11, 2016 13:27, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Sodnick
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov