Ležišča "po čez"

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

smrekar
Praporščak

Ležišča "po čez"

OdgovorNapisal/-a smrekar » Po Nov 07, 2016 23:33

Zdravo,

kot vemo so ležišča v jadrnicah obrnjena "po dolgem", tj. v smeri dolžine jadrnice. Vseeno obstajajo tudi redki modeli jadrnic, ki imajo ležišča "po čez", npr. Sun Odyssey 33i
Slika

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s tem, kako se na takšnih ležiščih spi? Je čudno, ko se jadrnica ziblje?

Hvala in lp
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Nov 08, 2016 04:19

Če ne pluješ, ko del posadke spi, je isti šmorn. Če pa se odpravljaš na daljše plovbe, pa zna biti moteče, če imaš glavo pol metra nižje, kot noge.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Nov 08, 2016 06:09

.

V yugo vojski je bila na "torpednjači" ena postelja obrnjena na počez.

Ta je bila izključno za novega člana posadke, ali pa po kazni. Skratka, najslabše se je spalo, počivalo na postelji počez z boka na bok.

Je pa danes na morju marsikaj drugače. Ne rineš ven v vsakem vremenu. Sidranja, privezovanja, nočitve na splošno so v veliko lepših vremenskih pogojih kot takrat v času yu vojske.
Osebno ne bi imel nič proti, če bi imela barka počez posteljo.

.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kapitan72
Praporščak
Kraj: Kamnik-Premuda

OdgovorNapisal/-a kapitan72 » To Nov 08, 2016 06:46

Sam imam na plovilu obe možnosti, dolga leta sem spal v premcu po dolgem pa mi ni bilo všeč valjanje sem in tja ,po tem sem se preselil zadaj kjer spim počez se zibam sedaj gor in dol spim fantastično pa še boljše se sliši okolica pa bližje je če je potrebna kakšna nočna intervencija!
Kakor za koga je treba probat pa vidiš a ti odgovarja.
L.P.
Kapitanova beseda je zakon!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Nov 08, 2016 13:24

kapitan72 napisal/-a:Sam imam na plovilu obe možnosti, dolga leta sem spal v premcu po dolgem pa mi ni bilo všeč valjanje sem in tja ,po tem sem se preselil zadaj kjer spim počez se zibam sedaj gor in dol spim fantastično pa še boljše se sliši okolica pa bližje je če je potrebna kakšna nočna intervencija!
Kakor za koga je treba probat pa vidiš a ti odgovarja.
L.P.

Da, tudi meni tako bolj paše.
Nekdo je pisal da ni fajn, če imaš glavo dolgo nižje kot noge... a v teh posteljah se lahko (skoraj) vedno obrneš - pa je spet vse prav.

Kakor komu paše - verjetno je pa še bolj prav - glede na razmere. Na sidru je kdaj tudi zelo konkretno valjanje ali poskakovanje - in takrat človeku prav pride, če lahko zamenja položaj spanja.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Nov 08, 2016 16:27

:D
Tudi sam raje spim na počez in obvezno s kako mornarko :roll:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 08, 2016 17:07

:) jaz nimam ležišča po čez, ker imam premajhno barko, bi si ga velikokrat želel, ker vedno spim samo na sidru in ko bočno valja ne boš spal, ko spiš po dolžini, če pa bi imel po čez bi spal kot dojenček :wink: 8)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 08, 2016 19:58

Bi več spal in manj seksal..tko da jaz mam rad po dolgen pa je kr ok
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 08, 2016 20:45

polanc napisal/-a:Bi več spal in manj seksal..tko da jaz mam rad po dolgen pa je kr ok

:D za seksat je vseeno ali si podolg ali počez, je vse ok, če je mornarka taprava, ups, pa smo šli iz teme :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 08, 2016 20:47

Nismo iz teme, saj je tema ali je ok počez..
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » To Nov 08, 2016 21:36

Ni važno al podolg al počez.. v glavnem da (se) da.. meni je pa sicer glede spanja vseeno.. itak zaspim kot top..še posebno lepo in hitro po parih špricarjih :lol: :wink:
tomaž65
Naddesetnik
Kraj: Krško-Split
Kontakt:

Počez

OdgovorNapisal/-a tomaž65 » Sr Nov 09, 2016 17:04

Zdravo

Jaz imam zadnjo kabino katera je narejena za počez .Po mojem lepše spiš obrnjen požez nekako manj čutiš valove.

Lp
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Nov 09, 2016 20:30

Vse trditve držijo pri spanju na sidru.
Zanima pa tudi mene, kako je pri dolgih, tedenskih potovanjih po širnih morjih. Na to bodo pa odgovorili morjeplovci z veliko začetnico.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » Če Nov 10, 2016 14:15

Pri večjih valovih prvo noč ne spiš veliko. Iščeš položaj, pa te vedno znova vrže v nasprotni kot. Sam sem si za drugo noč izbral vzdolžni položaj, a sem si ležišče zožal na minimum (z rezervnimi jadri), potem pa je še utrujenost dodala svoje in se je dalo odspati kakšno uro.
Veliko vetra in mirno morje
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Nov 10, 2016 14:30

Najbolje je spat čim bližje težišču jadrnice in čim nižje, ker tam je najmanj gibanja. V tem primeru to pomeni salon. Če je zelo hudo pa na tleh v salonu.
Po mojih izkušnjah se v premcu ne da spat, če orcaš (se pravi jadraš v veter). Krma je vsekakor veliko boljša opcija. Ker pa so ležišča v krmi ponavadi široka si moraš nekako ustvarit manjši prostor (jadra, blazine za v kokpit) ali pa se napne platno, ki preprečuje premikanje ko spiš in to je najboljša rešitev. Platno je obvezno, če spiš v salonu, da ne padeš na tla.
Jaz imam še kajuto med salonom in prednjo spalnico in spodnje ležišče v kajuti je absolutno najboljše ležišče med jadranjem - nizko in zelo blizu sredine jadrnice.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov