Nasvet za zacetnika v jadranju

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Maj 25, 2017 16:23

Pri nas na Savi tud jadramo oz smo jadral kr veliko.Piha včasih ornk, je pa cca 12 km dolgo aku jezero.Sedaj imamo drčo,pomol...tko da komot prideš.Pa če bi ti bilo všeč tu jadrat,lahko pr men puščaš barko,da ti ni treba vedno vse pakirat..
LP Iztok
entrenous71
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a entrenous71 » Pe Maj 26, 2017 17:36

kje je nova drča na savi? trboje?
potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » So Maj 27, 2017 11:48

omas napisal/-a:Mi je rekel pravkar v Izoli na kapetaniji da se z D kategoriji ne sme vozit po Slovenskem morju.. Ker ni zaliv in obmocje zavetja. Je rekel da je v Italiji par takih varnih zalivov tu jih pa ni. Mi imamo odprto morje takoj ko smo do kolen v vodi.. Kupis barko potem se pa z njo ne smes vozit. Jo bom dal na kompost zvecer pa bom rajsi bicikel gonil..

Samo to je pa res cudno... daj vprasaj se v PI ali pa v KP registriraj, kjer so ti rekli za 1000 m. Meni so tudi na vsaki kapetaniji drugace povedali koliko bom lahko dobil plovnega, kot da ima vsaka svoje zakone. Potem sem se pa v PI se nekako najlazje dogovoril pa tudi kapetan se mi je zdel vredu, ko sem bil doli. Sicer pa imamo nekaj zalivov ipd. in ne razumem ravno teh for.

Jaz se s kajakom veselo vozim po nasem morju pa tudi daljse ture delam in precim zalive kjer sem definitivno vec kot 1000 m od obale pa zaenkrat se nisem imel tezav. Ne vem kaksne izkusnje imate ostali se mi pa zdi zelo malo verjetno, da bi v nekem vetru, ko jadras, prisli delat kontrolo?

polanc napisal/-a:Pri nas na Savi tud jadramo oz smo jadral kr veliko.Piha včasih ornk, je pa cca 12 km dolgo aku jezero.Sedaj imamo drčo,pomol...tko da komot prideš.Pa če bi ti bilo všeč tu jadrat,lahko pr men puščaš barko,da ti ni treba vedno vse pakirat..
LP Iztok

Tole je tudi meni zanimivo in bi bil vesel kaksne dodatne informacije. Kateri veter pa je ugoden za jadrat? Imam pa eno skrb, kar se rek tice, namrec da bi spregledal kaksno vejo, deblo ali kaj podobnga in posledicno poskodoval kobilico ali krmilo. Kako je s tem? V morju ali jezerih tega ni toliko pa sem malo manj v skrbeh.
matoz
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matoz » Če Jul 06, 2017 19:35

Zdravo vsem skupaj....

Ker je ravno omenjeno jadranje po Velenjskem jezeru, me zanima, če je za to potrebno kakšno dovoljenje, najava, ali se samo pride in jadra?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Matej
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jul 06, 2017 19:42

no, na vrbsko jezero ne bos šel jadrat, razen če ne misliš nakazat kakih 50.000 evrčkov. Tam je omejeno število plovil, in ko eno gre ven, lahko šele drugi da čoln not.
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Če Jul 06, 2017 20:08

[quote="matoz"]

Ker je ravno omenjeno jadranje po Velenjskem jezeru, me zanima, če je za to potrebno kakšno dovoljenje, najava, ali se samo pride in jadra?
/quote]

V Velenju prideš in greš jadrat. Ob čolnarni imaš urejen slip, ki ga NI potrebno plačati. Če imaš s seboj še družbo, lahko gredo med tem ko ti jadraš ostali na vodna igrala (seveda brezplačno) ali pa si poiščejo kakšno drugo aktivnost...
potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » Pe Jul 07, 2017 06:57

kr3mn1 napisal/-a:no, na vrbsko jezero ne bos šel jadrat, razen če ne misliš nakazat kakih 50.000 evrčkov. Tam je omejeno število plovil, in ko eno gre ven, lahko šele drugi da čoln not.

To sem pa v tem casu izvedel... sicer mi niso povedali kako tocno je s tem ampak, da potrebujem dovoljenje ce zelim s katamaranom na vodo... do kaksnih podrobnejsih informacij se pa nisem uspel prebit... vsaj na maile niso ravno odzivni.

A ve kdo kako je z jadranjem na Bohinjskem... po vsem tistem cirkusu s placevanjem?
naiven
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a naiven » Pe Jul 07, 2017 13:45

snetaskera napisal/-a:V Velenju prideš in greš jadrat.

rabiš izpit za voditelja čolna po celinskih vodah?
kinpur
Kapitan fregate
Kraj: Zbilje, Ankaran, Sesljan

OdgovorNapisal/-a kinpur » Pe Jul 07, 2017 23:34

Tudi na Zbilju se da jadrat.
https://m.facebook.com/jkkermar/

Pot pod noge in pridite.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Jul 07, 2017 23:52

potepuhec napisal/-a:
A ve kdo kako je z jadranjem na Bohinjskem... po vsem tistem cirkusu s placevanjem?

Tu imaš pravilnik:
https://www.bohinj.si/design/uploads/co ... -rezim.PDF

Jaz sem pred mesecem dni govoril z izposojevalcem čolnov v zalivu nasproti prostora "Pod skalco". Vprašal sem ga kako je s temi prispevki in je rekel, da se to še ne izvaja. Če smo realni, 2 evra res ni nek strošek za celodenvno jadranje. Glavni strošek je parkirnina, saj boš avto pustil kje v bližini jezera. Svetujem ti, da katamaran sestaviš v zalivu Naklova glava. Tam boš imel mir pri sestavljanju in hkrati je tu po omenjenem pravilniku tudi dovoljeno vstopno/izstopno mesto. Parkirišče je par korakov stran. Če pomisliš, da boš s svojim plovilom plul v Triglavskem narodnem parku, je to velik luksus in boš na tistih petnajst evrov hitro pozabil.
Mirno morje in široko obzorje.
potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » Ne Jul 09, 2017 07:49

Hvala za info. Ce bo vreme grem malo kampirat na Bohinjsko zato me je zanimalo kako je s tem, da ne bi bilo kaksnih neprijetnih presenecenj na licu mesta. 2 € ni dosti, je pa dobro vedet ali je to potrebno ali ne, se bolj pa, ce ni kaksnih prepovedi, da se mi ne zgodi podobno kot z Vrbskim :)
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Ne Jul 09, 2017 10:20

Dober si, če boš v tem času našel prostor v kampu. Sicer pa je v kampu Zlatorog eno od treh pristanišč, kjer je dovoljen privez katamarana za čez noč. Tedenski privez te stane 20 eur, kar je spet malo v primerjavi s cenami boj v koncesijskih zalivih na Hrvaškem.
Bi bil prav vesel objave tvoje izkušnje, če ti uspe par dni kampiranja s katamaranom ob Bohinjskem jezeru.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 11, 2017 14:17

Bohinjsko jezero
Na naših jadrnicah (mini-12) je celoletna nalepka, ampak nisem urejal tega in ne vem, kakšna je bila cena. S temi nalepkami smo že nekajkrat letos dali jadrnice na vodo in spet iz nje (nekaj tekem izven Bohinja). Smotrno je torej pogledati, kdaj se bolj splača to od 'dnevnih' ali kakršne so sicer 'karte' za postavljanje plovila na vodo.

Ko so že omenjali težave iz prejšnjih nekaj leto:

Odkar smo odstopili klubski pomol občini Bohinj (tako da je zdaj občinski, mi pa uporabniki), nam ne grozijo več, da ga bodo na naše stroške odvlekli na deponijo. Nasprotno: na občinske stroške smo šli iskat deske, da smo ga na novo obili z lesom. Naši dve 'ramp' za dostop nanj so tudi zamenjali z eno daljšo, kar nam ustreza (je pa bilo tudi tu treba obiti železje z lesom).

V glavnem, letos se z našimi v Bohinju spet da dobro jadrati.

Za tekmo (Fireball, FJ za Slo pokal v Bohinju, zraven kampa) sem pa plačal štartnino, ne pa posebej za dajanje jadrnic v vodo. Morda so organizatorji imeli kak dogovor (in plačilo) za vse udeležence skupaj...

Na Zbiljskem jezeru je videti, da je zdaj tudi izposoja SUPov (in so uredili dostop blizu okrepčevalnice 'Sidro').

Drča za spust v vodo - kovinsko ogrodje, obito z lesom - še malo naprej od tam je razmeroma ozka in najbrž bolj primerna za mala plovila na karelu kot na prikolici (čeprav so policaji in gasilci tam čez spravili v vodo in iz nje tudi svoje gumenjake s prikolice) in je ne zaračunavajo. Za zdaj tudi ni nobenih parkirnin, čeprav zna biti ob koncu tedna tesna s prostorom.

Kolikor vem, so - poleg jader in vesel - dovoljeni le električni motorji (razen za javne čolne, tj. gasilci, policija, reševalci...).

Slike, posnetki in podobno pa so zdaj večinoma drugje, ne tu.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 11, 2017 14:57

Živjo Marjan, lepo, da si nazaj. :wink:
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Če Jul 13, 2017 14:54

Ja, Welcome back :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta