Solina 27

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

mare76
Višji vodnik

Solina 27

OdgovorNapisal/-a mare76 » To Avg 08, 2017 12:52

Da se ne bo še kdo nategnil s tole barko, kot sem se jaz.

V Punatu DN Nautica renta barko Solina 27, First Lady. Zadeva je poceni, izgleda, kot da ima vse, kar imajo velike in ko sem iskal last minute, je bila ena od prostih izbir. Sicer je menda redno oddana. Ker na netu ni najti kaj dosti o njej, razen nekih poljskih strani, naj po enem tednu plutja dam par opazk:

Dvižna kobilica: nikjer v opisu sploh ni omenjeno, da je kobilica dvižna. Že konstrukcijsko je izvedba zanič, kobilica ko je spuščena in barka pri miru, ob vsakem najmanjšem zibanju tolče, ko pa malo bolj zaziba, se pa strese cel jambor in sprednji štraj. Da ne omenjam, da biti brez balasta pomeni, da te že 15 vozlov položi, kar je sicer super za jadrat in če imaš dovolj posadke, ne predstavljam pa si, kaj bi bilo, če bi me dobilo težko morje in konkreten veter.

Zunanji motor – spet, ni nikjer omenjeno. Če hočeš spravit barko na 5 vozlov, gas na 90%, glasen tako, da se v kokpitu ne moreš normalno pogovarjat. Pri višjih obratih pride do resonance z nekimi koleščki pri nosilcu, ampak to se da rešit z basanjem wc papirja vmes.

Tank za bencin - v specifikacijah (nausys) piše 60L, tip pri prevzemu mi je rekel 40L, dejanske kapacitete ne ve nihče. Števca seveda nima. Definitvno je pa premajhen in potem si kot motornjakar vezan na pumpe, ki jih v tem delu ni ravno na pretek. Ko sem ob checkinu vprašal za porabo, mi je tip tvezil nekaj o dobrem litru na uro.

Avtopilot zunanji ST2000 – 30% časa vozi cik-cak, kot bi bil pijan in to v bonaci. Vem, da se da nastavljati občutiljivost in odzivnost, ampak glede na to, da je polovico časa deloval normalno, nisem šel spreminjat tega, da ne bi bilo še slabše.

Globinomer, brzinomer - ne delata, ampak ok, to je še najmanj

Je še nekaj malenkosti, ki se tičejo jader, ampak o tem nima smisla. Npr. genove ne moreš zategnit po zadnjem robu, ker sploh nima všite vrvice, kar je pri orci kar slabo, ker je potem vozičke treba porivati daleč naprej. Krajšava za glavno jadro je narobe speljana, v primeru krajšanja obvezno dodaten štrik okoli buma,...

Skratka to je barka, narejena za jezera ali kvečjemu za dnevne izlete, ne pa za celotedensko križarjenje po Jadranu.
Važno, da se jadra...
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Avg 12, 2017 16:07

ja, takole je:
pred najemom bi se moral pozanimat kakšna je to barka - na netu, če ne pa pri firmi, ki barko oddaja...
....je pa lepo, da si opozoril ostale potencialne najemnike :?
mare76
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mare76 » Ne Avg 13, 2017 15:05

Saj sem se pozanimal vnaprej pri posredniku, ki mi rihta barke in po netu, pa dvižna kobilica ni nikjer posebej omenjena (no, zdaj je). Da zanič izvedbe, zaradi katere na sidru ali boji ne moreš spat, če ni čista bonaca, niti ne omenjam...

Dopust smo pač prilagodili zmožnostim barke in tudi s posrednikom sem se že dogovoril za kompenzacijo ob naslednjem najemu, tako da na koncu vse OK.
Važno, da se jadra...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti