MOB - človek v morju
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
MOB - človek v morju
Lepo dokumentirano, kaj se zgodi, če pretiravaš. Vseeno srečen konec, kljub mrzlemu morju.
https://youtu.be/PQ6KVqLg_uY
Kaj pa vi, ste kdaj potrenirali reševanje človeka iz morja ali celo izvedli reševanje v resnični situaciji?
Pod jadri v težkem morju in vetru, ni prav enostavno.
https://youtu.be/PQ6KVqLg_uY
Kaj pa vi, ste kdaj potrenirali reševanje človeka iz morja ali celo izvedli reševanje v resnični situaciji?
Pod jadri v težkem morju in vetru, ni prav enostavno.
- 1stofficer
- Admiral
Re: MOB - človek v morju
Treniral sem, v normalnih pogojih. V kaksnem neurju bi bilo tezko a bi se pac moral potrudit.
Vecji problem bi bil v primeru, da si edini na krovu, ki zna jadrat, pa glih tebe odplakne v vodo ...
Vecji problem bi bil v primeru, da si edini na krovu, ki zna jadrat, pa glih tebe odplakne v vodo ...
Jaz sem pred 10 leti delal izpit za reševalca iz vode po programu D, za osebe, ki izposojajo plovila na celinskih vodah. V Kopru in Velenju smo imeli praktično usposabljanje. 2 na raftu in 1 v vodi smo komaj spravili "obnemoglega človeka" v raft, preko tubusov je zajebano u 3PM, prvič, ker je tubus debel, sploh, ker je Hypalon bil že rahlo "lepljiv", poleg tega smo pa vsi imeli na sebi neopren in obnemogel človek brez moči, če je v neoprenu in ne more pomagat, se zalepi na tubus kot oni ježek na trakovih. Na gumenjak z zrcalom in platformo je verjetno lažje ... aja, pardon, nisem bil pozoren, tvoje vprašanje se nanaša na jadrnice, sorry
Nazadnje spremenil pinosat, dne Po Apr 12, 2021 22:23, skupaj popravljeno 2 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Ženo sem naučil, da sama pospravi jadra, kresne motor, če bi padel v morje.
Potrenirala sva pa tako, da sem med jadranjem(poletni maestral) vrgel bokobran v morje in ji rekel, da ga gre iskat.
Po par poskusih, sem bolj mirno scal iz krme.
Potrenirala sva pa tako, da sem med jadranjem(poletni maestral) vrgel bokobran v morje in ji rekel, da ga gre iskat.
Po par poskusih, sem bolj mirno scal iz krme.
Če jih je dosti na barki, je zadeva relativno enostavna ker so manevri hitro izvedeni. Problem je, če si sam...( takega padca še nisem poskusil in si niti ne želim
. Posadka pa je naredila eno samo napako; ko je jadralec padel v vodo in jih je odnašalo, ni nihče gledal za njim. Takrat mora skiper obvezno določiti nekoga, ki stalno z očmi spremlja človeka v vodi dokler ga le lahko vidi in nanj ( v njegovo smer ) kaže z roko. Tako skiper točno ve ( potem ko umiri barko ), kam mora zapluti. Da ne bo pomote; to je iz prakse
. Sicer pa; če sem sam, je za barko nekaj vrvi v vodi...( ne vem, če deluje, teoretično bi moralo, praktično pa ne bi rad poskusil
. Če pa nas je več, je manever MOB obvezen...
- 1stofficer
- Admiral
Ko postane 'zanimivo' si obvezno na life jacket zapnem prenosni VHF z GPS. Cist tko, za vsak slucaj
Poducim pa potnike, kaj je treba narest a se ne zanasam prevec na to. Ce nic drugega pravim, zapelji jadrnico v veter. Frfotalo bo, razmetavalo jadra a se bo ladja vsaj ustavila 
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
NIL napisal/-a:Če jih je dosti na barki, je zadeva relativno enostavna ker so manevri hitro izvedeni. Problem je, če si sam...( takega padca še nisem poskusil in si niti ne želim. Posadka pa je naredila eno samo napako; ko je jadralec padel v vodo in jih je odnašalo, ni nihče gledal za njim. Takrat mora skiper obvezno določiti nekoga, ki stalno z očmi spremlja človeka v vodi dokler ga le lahko vidi in nanj ( v njegovo smer ) kaže z roko. Tako skiper točno ve ( potem ko umiri barko ), kam mora zapluti. Da ne bo pomote; to je iz prakse
. Sicer pa; če sem sam, je za barko nekaj vrvi v vodi...( ne vem, če deluje, teoretično bi moralo, praktično pa ne bi rad poskusil
. Če pa nas je več, je manever MOB obvezen...
Ko jadram sam - in to je vsaj polovico časa - nikoli ne tvegam. Oblečen varnostni pas... vedno. Nobenih vrvi v vodi.
Izkušnjo imam pa z druge strani - bil sem človek v morju, ker sem še kot mulc pri prečkanju Kvarnerja nekoč skočil čez krov - po byboat, ki ga je odtrgalo. Vetra cca 5 Bf, jugo, kar nekaj valov... in je hudič, kako hitro se tudi barko izgubi iz vidnega polja dokler si v vodi. V čolnu je bolje - ga pa veter precej hitro podi in ga je težko umiriti oz ustaviti. Najbolje je bilo, če sem bil v vodi in čoln držal.
Foter me je sicer OK pobral, a je kar čuden občutek, ko ti na valovih nad glavo (oz nekje blizu) zapleše večtonska škatla. Še težje je pa prijeti in obdržati dovolj dolgo, da zlezeš gor. Najlaže gre z dovolj debelo vrvjo, da jo lahko dobro primeš in se potegneš vsaj delno gor.
Ko ti kdo pade v vodo, takoj obrneš v veter in še malo čez, da ti veter jadra poklopi z druge strani, krmilo pa potem obrneš v nasprotno stran in ga fiksiraš v skrajnem položaju. S tem se barka ustavi, umiri in potem začne počasi bočno drseti z vetrom. Čisto nič ni potrebno popuščati jader.
Temu se reče "pritajevanje", je ena od tehnik preživetja v viharju in jo na tečaju pokažemo.
Če si prej orcal ali pa jadral z vetrom v bok, te po takem manevru bočno odnaša nazaj približno proti tistemu, ki je padel z barke. Če pa si jadral z vetrom v krmo, potem zaviješ v veter in po privetrni strani proti človeku v morju.
Res je, človeka v morju moraš stalno gledati, sicer se ti v večjih valovih hitro izgubi.
Prižgeš motor in se približaš človeku v morju, vržeš vrv z obročem in narediš krog okoli njega, da se po vrvi lahko potegne na barko.
Jadra pospraviš le, če imaš višek posadke, ki to lahko naredi in če te jadra pri reševanju preveč ovirajo.
Temu se reče "pritajevanje", je ena od tehnik preživetja v viharju in jo na tečaju pokažemo.
Če si prej orcal ali pa jadral z vetrom v bok, te po takem manevru bočno odnaša nazaj približno proti tistemu, ki je padel z barke. Če pa si jadral z vetrom v krmo, potem zaviješ v veter in po privetrni strani proti človeku v morju.
Res je, človeka v morju moraš stalno gledati, sicer se ti v večjih valovih hitro izgubi.
Prižgeš motor in se približaš človeku v morju, vržeš vrv z obročem in narediš krog okoli njega, da se po vrvi lahko potegne na barko.
Jadra pospraviš le, če imaš višek posadke, ki to lahko naredi in če te jadra pri reševanju preveč ovirajo.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
- 1stofficer
- Admiral
Za resevanje v vetru z jadri gor mors bit pa fejst dobr izurjen, da bi res ravno pofockal tocno doloceno tocko - cloveka v morju. Plus je treba racunat, da bo trajalo da se clovek ujame in ga ti ujames in potegnes ven. Tacas pa se lahko barka cudno obrne, veter prime jadra in si v p.... js osebno si tega ne bi upal pocet. Takoj bi ruknil jadra dol, motor in po najkrajsi mozni poti do cloveka. Seveda upostevaje to kar pises na koncu ko prides zraven.
Ja veš,tale Miran,ki je tole napisal,je z svojo barko v zadnjih letih naredu,smo zadnjič neki sešteval, cca 150 tisoč milj,tako da če on tko pove,pol to tko je...Priznam pa ,da bi tud jaz dal jadra dol,ker nisem tega vešč..
- 1stofficer
- Admiral
polanc napisal/-a:Ja veš,tale Miran,ki je tole napisal,je z svojo barko v zadnjih letih naredu,smo zadnjič neki sešteval, cca 150 tisoč milj,tako da če on tko pove,pol to tko je...Priznam pa ,da bi tud jaz dal jadra dol,ker nisem tega vešč..
Razumljivo seveda. Mi je kazal 'trener' ki sem si ga privoscil kako se jadra v rikverc. Kontra obrnes glavno jadro plus se nekaj drugih stvari... nisem ravno sledil pa tu probal raje ne. Do tam imam se precej daleeeec
Jaz sem pa to pritajevanje, heave to po Angleško poizkusil ze prvi dan ko sem bil na barki. Saj je cist simpel, še ženo sem naučil 
Če se najprej ukvarjaš s pospravljanjem jader, je nevarnost, da človeka v morju izgubiš iz oči in ga potem na valovitem morju ne najdeš več.
Zelo pomaga tudi, da na GPS-u takoj pritisneš funkcijo MOB. Predvsem ponoči je to obvezno, da potem najdeš mesto, kjer si izgubil člana posadke.
Kadar jadram sam, tudi jaz za barko vlečem kakšnih 40 metrov vrvi. Če padeš z barke imaš potem 10 sekund časa, da ujameš vrv, sicer ...
Zelo pomaga tudi, da na GPS-u takoj pritisneš funkcijo MOB. Predvsem ponoči je to obvezno, da potem najdeš mesto, kjer si izgubil člana posadke.
Kadar jadram sam, tudi jaz za barko vlečem kakšnih 40 metrov vrvi. Če padeš z barke imaš potem 10 sekund časa, da ujameš vrv, sicer ...
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
mirante napisal/-a:Če se najprej ukvarjaš s pospravljanjem jader, je nevarnost, da človeka v morju izgubiš iz oči in ga potem na valovitem morju ne najdeš več.
Pa imaš na sebi tudi varnostni pas in si pripet na barko s kakšno gurtno ali vrvjo kadar si zunaj - ali je to (vrv v vodi) edini varnostni element?
Pogosto na sebi nimam rešilnega jopiča in nisem privezan, se pa privežem, ko je več kot 30 vozlov vetra.
Vrv v vodi je koristna stvar in sem to že uspel preskusiti, ko sem si na krmi umival lase in me je odplaknil val.
Vrv v vodi je koristna stvar in sem to že uspel preskusiti, ko sem si na krmi umival lase in me je odplaknil val.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti