Metuljček
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Re: Metuljček
V bistvu imam kosnik ne tangun, saj ga uporabljam za gennaker. A ima haklce na obeh straneh, ki bi jih bilo mozno namestit na rinko jambora in rob genoe. Je pa precej mocan, upam, da ne bo pretezak, bom probal, ne vem kako bo tudi glede dolzine, ce ne bom pa pac nabavil se tangun.
Kako dolocis dolzino tanguna za genoo?
Kako dolocis dolzino tanguna za genoo?
Samo zaradi metuljcka jaz ne bi kupoval tanguna, ker ti bo vecino casa v napoto. Ce si bos pa kdaj omislil spinaker, ga pa kupi jadru primernega.
Jaz zvezem bum, da se ne ukvaram z glavnim jadrom in malo popravim kot, da genova ne opleta.
Jaz zvezem bum, da se ne ukvaram z glavnim jadrom in malo popravim kot, da genova ne opleta.
Tangun je v bistvu namenjen spinakerju in ga na Jadranu za pritrditev genove pri jadranju z vetrom v krmo uporabiš, ker ga pač imaš na barki. Za daljše poti pa je tangun del "obvezne" opreme, tudi če nimaš spinakerja in je glede dolžine tanguna dobro da od jambora sega preko pritrdišča sprednje pripone na premcu.
Težo tanguna ti bo itak nosila dvižnica, s katero boš uravnaval tudi "trebuh" genove med jadranjem. Za zategovanje tanguna (oz. zadnjega roglja genove) navzdol, pa lahko uporabiš kar drugo škotino genove, da ti genove s tangunom v valovih ne bo dvigovalo.
V "haklc" tanguna moraš vpeti vrv škotine genove in ne očesa na roglju genove, ker imaš sicer težave s pospravljanjem genove, če se veter preveč okrepi.
Težo tanguna ti bo itak nosila dvižnica, s katero boš uravnaval tudi "trebuh" genove med jadranjem. Za zategovanje tanguna (oz. zadnjega roglja genove) navzdol, pa lahko uporabiš kar drugo škotino genove, da ti genove s tangunom v valovih ne bo dvigovalo.
V "haklc" tanguna moraš vpeti vrv škotine genove in ne očesa na roglju genove, ker imaš sicer težave s pospravljanjem genove, če se veter preveč okrepi.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
mirante napisal/-a:V "haklc" tanguna moraš vpeti vrv škotine genove in ne očesa na roglju genove, ker imaš sicer težave s pospravljanjem genove, če se veter preveč okrepi.
A vpneš na škotino ali na pašnjak, če je?
Na škotino,da lahko vrv zdrsi ko se genova krajša.
samodaje napisal/-a:Samo zaradi metuljcka jaz ne bi kupoval tanguna, ker ti bo vecino casa v napoto. Ce si bos pa kdaj omislil spinaker, ga pa kupi jadru primernega.
To ni čisto res. Jaz imam genaker in whisker pole (tangun) ki ga uporabljam samo za metuljčka.
Potrebno je razumeti, da v angleški terminologiji ločijo med whisker polom (ki je namenjen metuljčku) in spinaker polom, ki je namenjen spinakerju. Pri nas se za oboje reče tangun, ampak nista čisto enaka.
Whisker pole je ponavadi tanjši in pogosto raztegljiv. Tak je tudi moj in moram reči, da je to zelo uporabna zadeva. Zelo hitro ga namestiš in čisto ok pelješ downwind. Genaker potrebuje veliko več časa, da ga namestiš. Sploh če si na družinski barki, kjer ni velike posadke.
SVB ima whisker pole tudi za večje barke, jaz sem dal link za velikost barke kot jo ima 1officer.
In kar je pomembno, zadeva se zloži, in jo jaz brez težav spravim poleg čakelj na krovu.
polanc napisal/-a:Na škotino,da lahko vrv zdrsi ko se genova krajša.
Točno tako, poleg tega se pa ponavadi da naviti genovo tako, da se istočasno tudi tangun nasloni na sprednji štraj.
Sam men se pa zapele po skotini tko da na ograji ostane..je pa vseskup storasto,zato ne koristim veliko.
- 1stofficer
- Admiral
andrejv napisal/-a:samodaje napisal/-a:Samo zaradi metuljcka jaz ne bi kupoval tanguna, ker ti bo vecino casa v napoto. Ce si bos pa kdaj omislil spinaker, ga pa kupi jadru primernega.
To ni čisto res. Jaz imam genaker in whisker pole (tangun) ki ga uporabljam samo za metuljčka.
Potrebno je razumeti, da v angleški terminologiji ločijo med whisker polom (ki je namenjen metuljčku) in spinaker polom, ki je namenjen spinakerju. Pri nas se za oboje reče tangun, ampak nista čisto enaka.
Whisker pole je ponavadi tanjši in pogosto raztegljiv. Tak je tudi moj in moram reči, da je to zelo uporabna zadeva. Zelo hitro ga namestiš in čisto ok pelješ downwind. Genaker potrebuje veliko več časa, da ga namestiš. Sploh če si na družinski barki, kjer ni velike posadke.
SVB ima whisker pole tudi za večje barke, jaz sem dal link za velikost barke kot jo ima 1officer.
In kar je pomembno, zadeva se zloži, in jo jaz brez težav spravim poleg čakelj na krovu.
Po cem nastavis dolzino teleskopskega tanguna? Po filingu vedno priblizno enako al spreminjas?
1stofficer napisal/-a:
Po cem nastavis dolzino teleskopskega tanguna? Po filingu vedno priblizno enako al spreminjas?
Moj ni zvezno nastavljiv, ima samo nekaj možnosti dolžin. Pač eksperimentiras in se učiš. Jaz že vem, kaj je bila najboljša možnost na (prejsnji) barki. Na novi bom pa še probal.
Js sem na čarterskih barkah za genovo, po macgyversko, uporabil kar čakljo, ki sem jo oprl na jambor. Sicer občasno pade dol, pa popraviš, pa gremo dalje...
mimodami napisal/-a:Js sem na čarterskih barkah za genovo, po macgyversko, uporabil kar čakljo, ki sem jo oprl na jambor. Sicer občasno pade dol, pa popraviš, pa gremo dalje...
Na regatah, ko so šibki vetrovi so vedno čaklje v uporabi, malo za genaker malo za genovo tako se porabi vse razpoložljive tangune
- 1stofficer
- Admiral
Evo, s tangunom za gennaker in dviznico za gennaker. Cist OK dolzine je, nc ne rabim dokupovat. Pa fajn gre barka, se pozna vsaj pol vozla, plus kot krmnega vetra je vecji. 160- 200 awa bp
Vesel k radio

Vesel k radio

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost