Kultura prehitevanja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Kultura prehitevanja

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 15, 2022 13:10

Zakaj mi ne verjameš, da se nam to redno dogaja??
Misliš, da lažem?
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Jul 15, 2022 13:17

Sigurno tukaj ni možno priti debati do konca. Sem pa prepričan, da bi zaleglo, če bi policija v takšnih primerih konkretno oglobila tistega, ki je očitno v prekršku.

In še to po sistemu, večja in dražja kot je jahta, gliser.. , višja je globa.
Vem, nerealno, pa vendar bi delovalo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 15, 2022 13:17

Verjamem, da se ti to dogaja, ampak (večina) ne počne tega zanalašč, da bi te jezila.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 15, 2022 13:21

Kovač napisal/-a:Sem pa prepričan, da bi zaleglo, če bi policija v takšnih primerih konkretno oglobila tistega, ki je očitno v prekršku.

Samo zato, ker ti pluje preblizu, ali dela valove, še ni v prekršku. Ker v zakonu pač ni določeno, kako daleč stran od tebe mora plut.

Vse, kar se ne spodobi, še ni prekršek. Pa tega sploh ne zagovarjam, da se razumemo. Tudi jaz ne maram nestrpnežev in brezobzirnežev :roll:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 15, 2022 13:36

Enkrat sem enega ribiča pred M. Lošinj mestno marino, skoraj nagazil, ko sem zapuščal privez. Med tem ko sem pospravljal štrike sem ga spregeldal in je že kurblal motor ves v paniki. Hitro sem odvil in na srečo ni bilo nič, samo nekaj mahanja z rokami. Se je pa model postavil točno na plovno pot v in iz marine, tko da si ne očitam nič. Hočem pa povedat, da je treba bit za krmilom pri stvari, vsaj v bolj prometnih področjih. In ruta Unije Kamenjak je v sezoni precej prometno območje.

V pravilih izogibanja sicer piše, da morajo srečevanja in prehitevanja potekati na varni razdalji. In varna razdalja verjetno ni, da nekomu gledaš v krožnik ali pa šteješ dlake na sosedovi muci ampak je varna razdalja, kot opisano zgoraj. Torej vsaj 4x1.6 dolžilne plovila.
10m plovilo ima varen prostor 64m,
15m plovilo ima varen prostor 96m,
24m plovilo pa 153,6m.
Probajmo upoštevat to, pa bo manj slabe volje.
Policija pa lahko že zdaj tolmači varno razdaljo po svoje, tako da če oceni, da s svojim plutjem ogrožaš druge, te lahko oglobijo in se ne moreš nikamor pritožit, ker razdalja ni dorečena v pravilniku.
Se vam zdijo zgornje razdalje premajhne, prevelike? Meni se zdijo kar smiselne.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 15, 2022 14:32

Lepo napisano Marchy !

Sem pa gledal en talk show na eni od hrvaskih TV programov te dni, pogovor je tekel ravno okoli prometa po Jadranu, vse vecje guzve in nespostovanja predpisov.

Kot kaze bodo pojacali nadzor, saj vlada marsikje pravilo mocnejsega, posebej pa so bli kriticni do glisiranja preblizu obale. Predlagajo se stroge kazni za take primere in najbrz je prav tako, če sicer ni prave kulture !

O glisiranju preblizu obale tule nismo se nicesar rekli, bi pa najbrz lahko nasli kake povezave z obravnavano temo
kovac50
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a kovac50 » Ne Jul 17, 2022 21:34

Pozdravljeni
Zanimiva debata.......popolnoma vas razumem jadralci......vse kar opažate se dogaja tudi meni, vendar ko sediš v kajaku in veslaš kar naenkrat ugotoviš da se vi jadralci enako obnašate kot motornjaki do "šibkejših" udeležencev......neštetokrat sem bil deležen bližnjega srečanja z jadrnico ki ne odstopa s kurza, seveda ni tako ogrožujoče pri 6knot kot motornjak pa vseeno.....sam bi bil vesel če bi plovilo predvsem pravočasno nakazalo spremembo smeri , tako da veš da si opažen.....glede razdalje pa 50m je ok, včasih bi bil vesel če bi bila vsaj 30.....ja imam izpit za čoln , poznam pravila izogibanja........
Lp
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Jul 17, 2022 23:11

ma ja če Človek ni zadovojen sam s sabo se mu stalno dogajajo krivice,motornjaki,jadralci,kajakaši,sosedje otroci so preglasni, na koncu ga tudi verjetno tudi žena vara in njegov najljubši klub je izgubil tekmo ker je bil sodnik Pi..., da ne začnemo z politiko,davki, verjetno oz dvomim da nekdo vozi preblizu ker hoče namerno delat škodo,prej verjamem da se mu nekam strašno mudi ker se mu strašno mudi ima verjetno probleme in takemu se je dobro lepo umaknit ker da bi se prepiral z nekom ki se mu strašno mudi nekako ni dostojno
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jul 18, 2022 20:03

kovac50 napisal/-a:Pozdravljeni
Zanimiva debata.......popolnoma vas razumem jadralci......vse kar opažate se dogaja tudi meni, vendar ko sediš v kajaku in veslaš kar naenkrat ugotoviš da se vi jadralci enako obnašate kot motornjaki do "šibkejših" udeležencev......neštetokrat sem bil deležen bližnjega srečanja z jadrnico ki ne odstopa s kurza, seveda ni tako ogrožujoče pri 6knot kot motornjak pa vseeno.....sam bi bil vesel če bi plovilo predvsem pravočasno nakazalo spremembo smeri , tako da veš da si :!: opažen.....glede razdalje pa 50m je ok, včasih bi bil vesel če bi bila vsaj 30.....ja imam izpit za čoln , poznam pravila izogibanja........
Lp

Točno to, kar opisuješ je problem. VSAK VIDI SAMO SVOJO RIT! A vidite jadralci, KAKO AGRESIVNI STE !!!
Isti problem je na cesti. Šoferji preklinjajo kamionarje, ti kolesarje, kolesarji motoriste, ti vse ostale udeležence, pa zopet na začetek. FANTKI! Zaenkrat je tale cesta za vse. Mogoče bo nekoč imel vsak svojo. Zaenkrat pa! Malo strpnosti in bomo vsi lahko gor, drugače pa, ….
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » To Jul 19, 2022 06:34

Se za to sekirat in obremenjevat res brez veze.
mirno morje
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jul 19, 2022 07:41

Če smo že pri magičnih formulah... Jaz se ne sekiram in ne obremenjujem zaradi stvari, na katere nimam vpliva in jih ne morem spremeniti 8)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jul 19, 2022 07:50

kr en napisal/-a:A vidite jadralci, KAKO AGRESIVNI STE !!!

Pa pravijo, da jadranje pomirja :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 19, 2022 15:12

H2O napisal/-a:Ja Nikola T, zanalašč to počnemo :roll:
Pa vsi hlaponarji smo kreteni.

Zadovoljen?
Oprosti, H2O, ampak jaz ne čisto.

Ko sem bil star kakih 5 let , sem imel čast, da sem ob vsakem prihodu vlaka v Rateče tekel na na železniško postajo in potem smel najprej na hlaponu (parni lokomotivi) piskati, ko je pri vožnji z enega konca vlaka na drugega v Ratečah peljala čez cesto iz Rateč v Planico in Tamar, kasneje pa sva to vožnjo često opravila sama s kurjačem, brez strojevodje. Že takrat sem paziti na nivo vode v kotlu (najvažnejši kazalnik), pospeševati in zavirati vlak (in rabiti zavore samo na lokomotivi in na celem vlaku). In imel sem že predstavo, česa vsega še ne vem (mazanje ležajev, pregrevanje slabo namazanih, preverjanje delov na utrujenost materiala s kladivcem, kjer so po zvenenju prepoznali razpoke... Tako imam precej dobro predstavo, na kaj vse so vedeli in imeli v mislih "hlaponarji" - ljudje, ki so skrbeli, da je hlapon deloval kot treba, in med tistimi, ki sem jih spoznal, niti slučajno ni (bilo) nobenega kretena.

Če misliš obesiti stereotip, da so vsi XXX kreteni na koga, si - lepo prosim - izberi drugo ime, ne hlaponarji.

Problem je uporaba stereotipa (brez dobrega premisleka).

Malo pridige o stereotipih tipa "vsi XX so YY".
    Recimo, da so prebivalstvo Slovenije Slovenci. Za prebivalstvo Slovenije - torej Slovence v smislu zgornjega stereotipa - se (za potrebo tega pokaza) izkaže, da je povprečna dolžina eregiranega penisa 8,9 cm.

Problem je v interpretaciji podatkov. Med prebivalci Slovenije so namreč tudi zelo stari (za katere nimam dobrih ocen o erekciji) in tisti pred puberteto, ki jim penisi še niso zrasli in tudi erekcija še ni niti pogosta niti posebej izrazita. Potem so med prebivalci Slovenije - s podobnim razponom starosti, katerih je tudi v polni spolno aktivni dobi "erekcija" 1-3 cm.

Če torej koga zanima povprečna velikost eregiranega penisa med moškim prebivalstvom Slovenije med - denimo - 13 in 53 leti, bi bilo to 22,5 cm (in recimo da ena sigma - standardna deviacija - 5,3 cm, pa če predpostavimo Gaussovo porazdelitev, lahko domnevamo, da bo pri tej populaciji skoraj gotovo ne bo krajšega eregiranega penisa 22,5-2*5,3 cm=22,5-10,6 cm=11,9 cm, in ne večjega od 22,5 + 10,6 cm=33,1 cm.

Pa zdaj zato, ker je nekdo razumel, da so v stereotip vsi Slovenci vključene tudi Slovenke (in dalje kot zgoraj) in da misli, da povprečje pomeni, da morajo vsi (s Slovenkami vred) imeti povprečne penise, kot je on izračunal - je pač treba vzdihniti, da se v najboljšem primeru ne razume na več reči (vključno statistiko in penise), v slabšem primeru pa nas skuša vreči na finto, in sicer tako, da je jasno, da nas ima za bebce.

Seveda je mogoče tudi nekaj vmes, in sicer da ga je okolje naučilo uporabljati stereotipe, ne da bi pomislil, kaj pravzaprav pomeni, kar je rekel (ali napisal). Čisto možno je tudi, da se komu zdi, da morajo vsi uganiti, koga in kako je imel v mislih, tudi če se ni jasno izrazil. Ampak to navaja k zanimivi predpostavki, da domneva, da so njegovi sogovorniki (ali bralci in dopisovalci) bralci njegovih misli, in je jezen, če jih ne uganejo.

Hmmm... zanimiva predpostavka. Tako imajo često žene o možeh in tudi obratno (da bi moral drugi biti sposoben brati njihove misli. Bi bilo vsaj včasih nerodno, če bi jih res lahko brali :wink: :mrgreen:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jul 19, 2022 15:21

Marjan Tomki napisal/-a:Če misliš obesiti stereotip, da so vsi XXX kreteni na koga, si - lepo prosim - izberi drugo ime, ne hlaponarji.

Tega ne trdim jaz, če nisi pogruntal :roll:

Pa tudi izraza hlaponarji si nisem jaz izbral, ampak nas tako (zaničljivo) imenujejo jadralci.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

t

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 19, 2022 15:37

H2O napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Če misliš obesiti stereotip, da so vsi XXX kreteni na koga, si - lepo prosim - izberi drugo ime, ne hlaponarji.

Tega ne trdim jaz, če nisi pogruntal :roll:

Pa tudi izraza hlaponarji si nisem jaz izbral, ampak nas tako (zaničljivo) imenujejo jadralci.
Mogoče je res, da tega ne trdiš ti, si pa ti to zapisal v svoj članek na forumu.

In hlaponarja te morda imenujejo NEKATERI jadralci, ne pa vsi. Jaz sem jadralec in te evidentno ne imenujem tako (če nisi pogruntal).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost