JADRALCI, KJE STE?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

JADRALCI, KJE STE?

OdgovorNapisal/-a Joško » To Dec 08, 2009 23:48

V tem času, odkar sem se registriral na forumu, opažam, da je še najmanj objavljenih tem, povezanih z jadranjem. Sem kar malo razočaran, zato sem se drznil vprašati, JADRALCI, KJE STE?
Kaj res nimate nobenih vprašanj, ali vam nikoli nič ne crkne, recimo kakšen ležaj, pa osovina ali karkolo drugega? Ali pa imamo res tako malo problemov z jadrnicami, da pač samo prebiramo ostale teme.
Brez zamere in lep dan, konec tedna bo pihalo.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
silba
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a silba » Sr Dec 09, 2009 08:34

Ja če bi bli vsi na morju toliko kot ti bi verjetno več časa posvetili debatam o jadranju,vsekakor pa upam ,da se kdaj srečamo na morju!LP :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 09, 2009 08:52

Ne vem kako je z vami, ampak meni, kar nekaj manjka, če nisem vsaj enkrat tedensko v marini in se naužijem pogleda ob srebanju odlične bele kave v klubu Burja v Marini Izola.
LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Dec 09, 2009 10:07

Ojla, jaz sem na barki za vikende kadar je vreme kolikor toliko OK (razen če je dež). Drugače pa če rabim kakšno pomoč glede informacij o delu na jadrnici običajno povprašam pod ostalimi za to namenjenimi rubrikami (npr. popravila in obnova). Se pa strinjam, da bi morda lahko užgali kakšno debato o samem jadranju .... npr. na kaj je potrebno paziti pri nastavitvah jader (finese, špinaker, genaker,...), izkušnje jadralcev z neverinom, itd.
Tole glede ravnanja z jadrnico v slabem vremnu (ko te ujame neverin), bi morda lahko odprli kakšno temo pa si malo izmenjali izkušnje...

Drugače pa tudi pozimi veselo jadramo..... :D

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Dec 09, 2009 11:53

Smo prisotni, smo. Mogoče imamo res manj problemov kot motoristi, ali pa raje zamolčimo, če kaj polomimo, raztržemo, razbijemo. Saj poznate tisto: meni se pa to ne more zgodit.
Vendar predlog je dober. Izmenjava jadralskih izkušenj bi marsikomu prišla prav. Pravilna nastavitev jader je še kako pomembna tudi pri ''dopustniškem'' jadranju. Če pridobimo 0,5 vozla hitrosti, je to pri daljši turi, npr. 10 ur, lahko ena ura prednosti. V tem času mirno zasidramo ali privežemo jadrnico, ter spijemo pivo v bližnji konobi, ko za nami prijadra kolega s slabše strimano jadrnico.
Pa naj ponudim prvo kost za glodat. Kako imate nastavljen VANG.
Na svoji jadrnici, stari Elan 31s, nastavim tako da pri vožnji v orco zategnem vang toliko da se poravna deblo (boom), z drugo letvico v glavnem jadru, gledano od zgoraj navzdol. Jadrnica tedaj občutno pospeši. Bil sem pa s kolegom na njegovi jadrnici, katera ima za moje pojme nesorazmerno debel boom, ima pa tudi trdi vang. Moram priznati, da ta moja praksa pri njemu ni delovala.
Pa lep jadralski pozdrav.
Jadranje je odklop
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

Re: JADRALCI, KJE STE?

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Dec 09, 2009 11:59

Joško napisal/-a:V tem času, odkar sem se registriral na forumu, opažam, da je še najmanj objavljenih tem, povezanih z jadranjem. Sem kar malo razočaran, zato sem se drznil vprašati, JADRALCI, KJE STE?
Kaj res nimate nobenih vprašanj, ali vam nikoli nič ne crkne, recimo kakšen ležaj, pa osovina ali karkolo drugega? Ali pa imamo res tako malo problemov z jadrnicami, da pač samo prebiramo ostale teme.
Brez zamere in lep dan, konec tedna bo pihalo.

Jadramo ta vikend. Izhodišče Pag Šimuni. Osovino in ležaje na njej pa si bo potrebno spomladi pobližje ogledat ko bo šla barka iz vode :lol:
Jadralski in ribiški pozdrav :!:
FISHING & SAILING IS LIFE
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » Sr Dec 09, 2009 12:07

V soboto grem na vožnjo z novo Bavario 32. Upam da bo kaj vetra...
Veliko vetra in mirno morje
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Dec 09, 2009 12:23

EL CAPITANO, tole tvoje jadranje bi pa rad vidu, a si kej gledu napoved? Paška bura do kosti. Tud jaz sem mislu mal dol pa sem se premislu. Uživajte.
lpg
https://medisken.si
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Dec 09, 2009 13:09

Jadralcem tud če nam motor crkne ni konec sveta, zato bolj malo tem verjetno :D

Improvizacija hehe.

MarjanT: vang zateguješ v orco? V orco ravno nima nekega pomena vang, saj to opravi že škota. Vang je namenjen jadranju z vetrom, oziroma večjim kotom od vetra, kjer ti škota več ne vleče booma dol, to opravi vang. Pri jadranju v veter se raje malce poigraj s "cunningham"om.
LP, Uroš.
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Sr Dec 09, 2009 13:18

Ej prjatu moj kar je enim strah je drugim užitek. :lol:
Saj veš kako to gre k piha pa saj ni važno kaj razen juga eni uživajo, parajlije z motornjaki pa po konobah troše kune in everčke, ko pa čisto nič ne pihlja pa je sirotinja spet tam nekje nasred morja in čakajo veter ob špagetih tapravi kapitani pa spet od vale do vale od marine do marine :lol: :lol:
Jutri pa se tak vidimo, če sploh kaj bo :D
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Dec 09, 2009 17:05

u-r-o-s: Nastavitev jader je stvar izkušenj posameznika, zato je dobro, da vsak pove svoje mnenje. Ko boš jadral v orco vseeno poizkusi uporabit tudi vang. Iztočasni ko ga zateguješ opazuj zadnji rob jadra, ter hitrost. Velja pa to za močnejši veter.
Jadranje je odklop
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Dec 09, 2009 17:14

Jest pa veselo iščem (kupujem) novo. Časa imam na pretek - no do marca :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Dec 09, 2009 20:14

Jaz pa veselo pripravljam nekatere izboljšave in se pripravljam na dvig in premazovanje podvodnega dela. Ali ima kdo izkušnje s teflonskim premazom? lp
jaka
Desetnik
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a jaka » Sr Dec 09, 2009 21:10

direkt iz regate 8)
brez panike fantje
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Dec 09, 2009 21:57

El Capitano, se vidimo na Pagu, dogovorjen sem z Branetom na Beneteau. Ga zebe! Baje gresta skupaj, celo brez spremstva? Upam, da bo trajekt vozil.

Sicer pa sem v Burji reden gost, zjutraj si rad privoščim kavo, potem pa je odvisno od tega, kje delam. Ta teden sem v Kopru na novi Bavariji 32.

Vsekakor si imamo jadralci veliko za povedat in si izmenjat izkušnje. Je pa treba odpret temo in vprašat. Trenutno mi nič ne pade na pamet.
LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti