JADRALCI, KJE STE?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
JADRALCI, KJE STE?
V tem času, odkar sem se registriral na forumu, opažam, da je še najmanj objavljenih tem, povezanih z jadranjem. Sem kar malo razočaran, zato sem se drznil vprašati, JADRALCI, KJE STE?
Kaj res nimate nobenih vprašanj, ali vam nikoli nič ne crkne, recimo kakšen ležaj, pa osovina ali karkolo drugega? Ali pa imamo res tako malo problemov z jadrnicami, da pač samo prebiramo ostale teme.
Brez zamere in lep dan, konec tedna bo pihalo.
Kaj res nimate nobenih vprašanj, ali vam nikoli nič ne crkne, recimo kakšen ležaj, pa osovina ali karkolo drugega? Ali pa imamo res tako malo problemov z jadrnicami, da pač samo prebiramo ostale teme.
Ojla, jaz sem na barki za vikende kadar je vreme kolikor toliko OK (razen če je dež). Drugače pa če rabim kakšno pomoč glede informacij o delu na jadrnici običajno povprašam pod ostalimi za to namenjenimi rubrikami (npr. popravila in obnova). Se pa strinjam, da bi morda lahko užgali kakšno debato o samem jadranju .... npr. na kaj je potrebno paziti pri nastavitvah jader (finese, špinaker, genaker,...), izkušnje jadralcev z neverinom, itd.
Tole glede ravnanja z jadrnico v slabem vremnu (ko te ujame neverin), bi morda lahko odprli kakšno temo pa si malo izmenjali izkušnje...
Drugače pa tudi pozimi veselo jadramo.....
Lp Andrej
Tole glede ravnanja z jadrnico v slabem vremnu (ko te ujame neverin), bi morda lahko odprli kakšno temo pa si malo izmenjali izkušnje...
Drugače pa tudi pozimi veselo jadramo.....
Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Smo prisotni, smo. Mogoče imamo res manj problemov kot motoristi, ali pa raje zamolčimo, če kaj polomimo, raztržemo, razbijemo. Saj poznate tisto: meni se pa to ne more zgodit.
Vendar predlog je dober. Izmenjava jadralskih izkušenj bi marsikomu prišla prav. Pravilna nastavitev jader je še kako pomembna tudi pri ''dopustniškem'' jadranju. Če pridobimo 0,5 vozla hitrosti, je to pri daljši turi, npr. 10 ur, lahko ena ura prednosti. V tem času mirno zasidramo ali privežemo jadrnico, ter spijemo pivo v bližnji konobi, ko za nami prijadra kolega s slabše strimano jadrnico.
Pa naj ponudim prvo kost za glodat. Kako imate nastavljen VANG.
Na svoji jadrnici, stari Elan 31s, nastavim tako da pri vožnji v orco zategnem vang toliko da se poravna deblo (boom), z drugo letvico v glavnem jadru, gledano od zgoraj navzdol. Jadrnica tedaj občutno pospeši. Bil sem pa s kolegom na njegovi jadrnici, katera ima za moje pojme nesorazmerno debel boom, ima pa tudi trdi vang. Moram priznati, da ta moja praksa pri njemu ni delovala.
Pa lep jadralski pozdrav.
Vendar predlog je dober. Izmenjava jadralskih izkušenj bi marsikomu prišla prav. Pravilna nastavitev jader je še kako pomembna tudi pri ''dopustniškem'' jadranju. Če pridobimo 0,5 vozla hitrosti, je to pri daljši turi, npr. 10 ur, lahko ena ura prednosti. V tem času mirno zasidramo ali privežemo jadrnico, ter spijemo pivo v bližnji konobi, ko za nami prijadra kolega s slabše strimano jadrnico.
Pa naj ponudim prvo kost za glodat. Kako imate nastavljen VANG.
Na svoji jadrnici, stari Elan 31s, nastavim tako da pri vožnji v orco zategnem vang toliko da se poravna deblo (boom), z drugo letvico v glavnem jadru, gledano od zgoraj navzdol. Jadrnica tedaj občutno pospeši. Bil sem pa s kolegom na njegovi jadrnici, katera ima za moje pojme nesorazmerno debel boom, ima pa tudi trdi vang. Moram priznati, da ta moja praksa pri njemu ni delovala.
Pa lep jadralski pozdrav.
Jadranje je odklop
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Re: JADRALCI, KJE STE?
Joško napisal/-a:V tem času, odkar sem se registriral na forumu, opažam, da je še najmanj objavljenih tem, povezanih z jadranjem. Sem kar malo razočaran, zato sem se drznil vprašati, JADRALCI, KJE STE?
Jadramo ta vikend. Izhodišče Pag Šimuni. Osovino in ležaje na njej pa si bo potrebno spomladi pobližje ogledat ko bo šla barka iz vode
Jadralski in ribiški pozdrav
FISHING & SAILING IS LIFE
Jadralcem tud če nam motor crkne ni konec sveta, zato bolj malo tem verjetno
Improvizacija hehe.
MarjanT: vang zateguješ v orco? V orco ravno nima nekega pomena vang, saj to opravi že škota. Vang je namenjen jadranju z vetrom, oziroma večjim kotom od vetra, kjer ti škota več ne vleče booma dol, to opravi vang. Pri jadranju v veter se raje malce poigraj s "cunningham"om.
Improvizacija hehe.
MarjanT: vang zateguješ v orco? V orco ravno nima nekega pomena vang, saj to opravi že škota. Vang je namenjen jadranju z vetrom, oziroma večjim kotom od vetra, kjer ti škota več ne vleče booma dol, to opravi vang. Pri jadranju v veter se raje malce poigraj s "cunningham"om.
LP, Uroš.
Ej prjatu moj kar je enim strah je drugim užitek.
Saj veš kako to gre k piha pa saj ni važno kaj razen juga eni uživajo, parajlije z motornjaki pa po konobah troše kune in everčke, ko pa čisto nič ne pihlja pa je sirotinja spet tam nekje nasred morja in čakajo veter ob špagetih tapravi kapitani pa spet od vale do vale od marine do marine
Jutri pa se tak vidimo, če sploh kaj bo
Saj veš kako to gre k piha pa saj ni važno kaj razen juga eni uživajo, parajlije z motornjaki pa po konobah troše kune in everčke, ko pa čisto nič ne pihlja pa je sirotinja spet tam nekje nasred morja in čakajo veter ob špagetih tapravi kapitani pa spet od vale do vale od marine do marine
Jutri pa se tak vidimo, če sploh kaj bo
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
El Capitano, se vidimo na Pagu, dogovorjen sem z Branetom na Beneteau. Ga zebe! Baje gresta skupaj, celo brez spremstva? Upam, da bo trajekt vozil.
Sicer pa sem v Burji reden gost, zjutraj si rad privoščim kavo, potem pa je odvisno od tega, kje delam. Ta teden sem v Kopru na novi Bavariji 32.
Vsekakor si imamo jadralci veliko za povedat in si izmenjat izkušnje. Je pa treba odpret temo in vprašat. Trenutno mi nič ne pade na pamet.
LP
Sicer pa sem v Burji reden gost, zjutraj si rad privoščim kavo, potem pa je odvisno od tega, kje delam. Ta teden sem v Kopru na novi Bavariji 32.
Vsekakor si imamo jadralci veliko za povedat in si izmenjat izkušnje. Je pa treba odpret temo in vprašat. Trenutno mi nič ne pade na pamet.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti