Pregled pred nakupom - surveyer, izvedenec

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Aljo
Višji štabni vodnik

Pregled pred nakupom - surveyer, izvedenec

OdgovorNapisal/-a Aljo » To Dec 30, 2025 22:52

Pozdravljeni,
Prosil bi za kontakte oziroma priporočila strokovnjakov, lociranih v Sloveniji in na Hrvaškem, ki se ukvarjajo z pregledi plovil-natančneje jadrnic, pred nakupom. Po možnosti takih s katerimi imate dejanske izkušnje.
Hvala za pomoč!
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

Re: Pregled pred nakupom - surveyer, izvedenec

OdgovorNapisal/-a Kristijan » Če Jan 01, 2026 09:47

Egon Mihačič iz Izole. Dolgoletni cenilec plovil in strokovnjak za preglede plovil.

Ima tudi merilec vlage za podvodni del za preverjanje vlage v plastiki na podvodnem delu.

041643926
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » Če Jan 01, 2026 09:54

Hvala Kristjan! Upam da dobim še kak kontakt, definitivno pa kontaktiram tega gospoda!
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » So Jan 03, 2026 11:16

S hrvaske meni je pregledal pred nakupom.Pride tudi v Slovenijo in Italijo ce je tam plovilo.
Izredno zadovoljen sem bil
Vinko Sesko z Vodic
Imam tel.ce bos rabu
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » So Jan 03, 2026 22:22

Evo napisem se tu ce kkmu rabi ker mi je pisal na ZS
Meni je naredu prvo predpregled na grobo in mislim da mi je uzel 400e
Po tem pregledu se je videlo da je vse ok-bistveni deli in nato je se detaljno vse pregledal in mislim da je blo se 700-800 nekje .Ja pol sem kupu in blo vse ok.Tip pregleda res u nulo cca 400slik naredil
Cene so pa vse vec al manj enake.Mislim da je bil on se mal cenejsi ko ostali Rijeka in s Krka.
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » Ne Jan 04, 2026 09:36

Hvala za informacijo Spyder!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 04, 2026 10:15

Egon je zelo izkušen in tudi jaz ti ga priporočam.

Res je da metodično surveyer pregleda zadeve in preveri dokumentacijo vendar je treba vedeti, da so določene cake, ki jih niti surveyer ne more dobro pregledat in se prav tako nasmoliš.

Nas je nekoč en prodajalec na nizozemskem tako nategnil, da ne moreš verjet.
1. Barka je bila udarjena in poškodovana na boku, vendar so čisto poleg nje postavili drugo, tako da ni bilo možno opaziti poškodbe na trupu.
2. Zlagal se je, da webasto ugaša zato, ker ni dovolj hladno - dejansko pa cevi sploh niso bile razpeljane. Bila je le ena cev za zrak speljana pod posteljo na izpuhe pa le do prvega vogala, kjer ni bilo možno pogledat in tako ostala nepriklopljena. Webasto nateg na celi črti. To smo ugotovili šele ob remontu v Izoli.
3. Stern thruster, da ne deluje, ker so verjetno baterije prazne... izkazalo se je da nikoli ni deloval, ker je bil previsoko montiran in ga lastnik sploh ni uporabljal, zato so bile baterije fuč.
4. Radar je bil položen na posteljo. Vprašal sem ga zakaj in pojasnil je, da je prišel iz servisa in da ga je potrebno samo še montirati nazaj na jambor. Mi je bilo sumljivo sem slikal številke in kasneje ugotovil, da ta radar NIKOLI ni bil na uradnem servisu še najmanj tam kjer je lastnik zatrdil. Ta Simrad radar ni deloval in ker je bil izven garancije je tako tudi ostalo... Radar smo lahko sprobali šele v Izoli ko je bil jambor postavljen.
Naredil sem listo nedelujočih in sumljivih zadev, katerih ni bilo moč preizkusiti.
...
še precej nategov je bilo na tej barki, med drugim se je prodajalec lagal, da ne zna angleško... Izkazalo se je, da je zelo poznan odvetnik in da je pretkan prevarant. Uradna prijava ne bi imela smisla, ker je imel strašne zveze na položajih.
Skratka na barki smo bili trije (stručko za riging, surveyer in jaz za elektriko) vsak za svoje področje in vse so poskušali nategniti. Kljub temu mu je uspelo nategniti lastnika, čeprav sem pred podpisom pogodbe zahteval, da morajo za vse zadeve katere ni moč preizkusiti in niso dokazano v delujočem stanju, spisati posebno klavzulo. Sestavili so pogodbo, ki je to klavzulo tudi vsebovala, ko smo jo prebrali. Na podpisanih izvodih pa je ta klavzula izginila in se taka tudi podpisala. Kupec se je samo obrisal pod nosom. Da je kasneje vse porihtal ga je to stalo dodatnih cca 50.000,00€.

Ni sigurno, da bo vse ok tudi, če barko surveyer pregleda, še najbolj pomembno je, da imaš ob sebi dobrega odvetnika, ki zagotovi, da podpisana pogodba ščiti kupca pred takimi prevaranti.
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » Ne Jan 04, 2026 10:32

Hvala za tole Nikola,
vsekakor, možnost natega vedno obstaja, ampak z dobrim surveyerjem si vsaj ne očitaš, da se nisi potrudil tega preprečiti. Pa tudi, ko berem tvoj zapis, je bilo kar nekaj "red flagov" ob ogledu...verjetno pa je bila cena zelo ugodna, ali pa zelo specifičen model barke, da se je kupec vendarle odločil. Kolikor razumem ste imeli dokaj omejen obseg stvari, ki ste jih lahko pogledali, jambor ni stal, pluli z barko niste, barka tudi ni šla iz vode za pregled trupa.

Osebno dam kar nekaj tudi na intuicijo. Verjetno bi imel sam kar nekaj pomislekov pri kupovanju od Nizozemca, vem da gre za posploševanje, ampak sem kar nekaj delal z njimi in pri njih in so bolj kot ne nateguni po mojih izkušnjah:)). Je pa res, da vsaj preko oglasov izgleda da imajo precej lepih bark!
Sicer vprašanje izven teme, ampak kako pa je novi lastnik barko spravil na Jadran? Po cesti ali po morju?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 04, 2026 11:24

Natanko zaradi precej sumljivih zadev sem naredil točen popis napak. Na koncu se je dejansko izkazalo, da so bile moje slutnje še kako upravičene. Problem je bil samo v tem, da je šlo za zelo premišljeno prevaro še posebej v delu priprave in podpisa pogodbe.

Barko se je prepeljalo po kopnem, kar ni bilo poceni.

Šlo pa je za barko, ki je bila od vseh v seriji tega modela definitivno najboljša. Prvi lastnik te barke je bil znan ladjedelec na Nizozemskem in jo je naročil s posebnimi trdnostnimi ojačitvami tako, da je barka v osnovi odlična in zelo hitra. Sem preveril vsa dejstva s projektantom in je to vse potrdil ter zagotovil, da gre za "one of a kind" jadrnico tega modela. Tukaj ni bilo nobenega dvoma in barka je zares odlična v vseh pogledih.
Sedaj, ko ima vse poštimano v nulo ter praktično nova jadra, bi jo mirno priporočil tistemu, ki ceni kvaliteto in odlične jadralne lastnosti in se obenem ni pripravljen odreču luksuzu udobnega bivanja. Z njo sem plul iz Sicilije do doma in lahko samo potrdim iz prve roke, da gre za odlično barko.

Barka Grand Soleil 46,3 se prodaja na Yacht World...
Barka ima "in boom furling full batten jadra! Je v odličnem stanju, saj je bila barka vedno v uporabi zgolj s strani lastnikov brez otrok. Vse je poštimano v nulo, vse deluje. Električne instalacije so vse pregledane, obnovljene in posodobljeni so vsi sistemi.
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Ne Jan 04, 2026 14:32

Res je ja kod pravi NT treba pazit.Pri meni je tudi vebasto bil zjeban in generator za strom.Tudi survayer reku da verjetno zaradi tega ker stoji 2leti uzunaj jadrnica.Al klub temu sem vracunal to v ceno in se mi je splacalo.
Srecno z nakupom
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » Ne Jan 04, 2026 17:35

Ja...se mi je zdelo da je šlo za specifičen tip barke:) Zelo lepa je, vedno sem vesel ko GS vidim na vodi. Je pa za cca 50k nad mojim max proračunom, gledam barke tja do 70k + 30k za popravila in nadgradnje.
Pa GS rad gledam, za nas pa niso primerne, tisto njihovo vodilo drsnika buma je pri vseh GS na napačnem mestu pravi žena...in se strinjam, ker se gremo cruising, ne regatiranja:)
Aljo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Aljo » Ne Jan 04, 2026 17:37

spyder napisal/-a:Res je ja kod pravi NT treba pazit.Pri meni je tudi vebasto bil zjeban in generator za strom.Tudi survayer reku da verjetno zaradi tega ker stoji 2leti uzunaj jadrnica.Al klub temu sem vracunal to v ceno in se mi je splacalo.
Srecno z nakupom

Ja, saj to je bistvo surveyerja, da ti pokaže napake, vsaka rabljena jih ima, potem je pa stvar dogovora okrog cene in pa odločitve v katere projekte si se pripravljen spuščat in v katere ne.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost