Nekdo mi je ukrivil 25 fi inox po mojem načrtu. Moram reči, da je čudovito izpadlo - prav tako kot sem mislil. Zdaj lahko s tendo tudi jadram.
Sam sem še kupil inox spojke in sešil blago. Vse to u pola cene in manj.
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
admin napisal/-a:Bela tenda NAJBOLJ greje, najhladneje pa je pod črno ali temno modro dokler gre za bimini... Če pa zadevo popolnoma zapreš, pa je res, da je bela hladnejša, kar vemo vsi.
Ja termodinamika je zanimiva reč.![]()
In predno se vsuje kup lajičnih pripomb, naj razložim zakaj. Toplota se prenaša na več načinov in sicer:
1. z dotikom
2. s konvekcijo (kroženjem zraka)
3. s sevanjem
No in ko smo pri bimini tendi, sem prepričan, da prva točka takoj odpade, saj se z "ritjo" še nikoli nisem tiščal ob tendo.
No potem je druga točka konvekcija, tukaj tudi odpade, saj na morju vedno vsaj malenkostno pihlja in s tem se ta del toplote povsem izniči oziroma jo odpihne stran od plovila.
Ja na koncu je pa 3. točka. Tukaj pa nimaš kaj, ti si pod tendo in ona lapo izsevava toploto nate... In pri tem je bela barva popolni favorit, saj od nje izjemno "puhti". No črna pa je absolutni zmagovalec, če bi bila tenda res popolnoma črna, potem bi bila ta toplota celo nič!!!
Za primerjavo, domači radiator... Ima kdo v hiši črnega? Mislim, da ne, če pa že kdo, potem krepko slabše greje, saj gre preko njega vsa toplota v sobo samo s konvekcijo. Bel radiator pa odlično izsevava še ta del toplote in s tem bolje greje.
Ufff, sem razvil celo termodinamično teorijo iz ene bimini tende. No ja sorry za off-topic, ki pa vseeno ni povsem.![]()
LP
kr en napisal/-a:To, kar pravi admin (temna streha - odprti bočni prostor) je popolnoma res. Zgodovinsko preverjeno in čudno, vendar drži. Temna streha - hladnejše.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost