navijalno glavno v full batten

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Ne vem celo če nisem jaz tisti...

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Jun 27, 2011 13:56

Bo verjetno kar držalo, da je "Novinec" verjetno omenjal kar mene (in 30 litrov nafte/sezono). Ja kakšnih 20 jih natočim v Zaglavu ali še nižje. Čez ostali del leta je pa en kanister za 10 l čisto OK. :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 01, 2011 01:43

Novinec napisal/-a:Kr en, popolnoma prav ti dam. Takšen je tudi Clipper in njegov nasvet sem poslušal in se ga še danes držim in ne jadram tam, kjer ni dovolj vetra.
Imam pa kolege, ki na leto porabijo 30 lit nafte (ali pa se samo hvalijo), vse ostalo pa jadrajo, pa makar orzajo in naredijo samo 10 Nm na dan dejanskega premika.
Brez zamere, tega pa res ne zastopim, kje je tu čar jadranja?

LP :wink: :wink:
Kot je že kdo napisal - odvisno od namena.
    Če je namen, da dirkaš, dirkaš (in če je dirka skoraj v brezvetrju se pač potrudiš, da si 'najhitrejši polžek v mestu')
    če imaš namen poslati dušo počivat, se lahko pelješ, kamor in kakor hitro - ali počasi - te veter nese
    če si razpoložen za šibanje po valovih in med njimi, poiščeš kraj in čas, ko dovolj piha
    in če se želiš (ali moraš - lahko tudi zaradi grozečega hudega poslabšanja vremena, ali pa zaradi krulečega želodca in zmenka z restavracijo) držati kakšnega urnika ali itinerarja, po potrebi poženeš motor.

Minulo soboto je bil v Bohinju v načrtu trening za mini-12 - od Ribčevega laza do kampa v Ukancu (s pavzo za pivo) in nazaj. (V Ukancu so imeli regato za Flying Junior-je in Fireball-e).

Jaz sem se izognil pivu v Ukancu in namesto tega odplul pogledat pod Pršivec, kakšen je del poti okrog jezera, ki gre tam čez melišče (razsut).

Ko so ostali štartali za nazaj, sem bil pol kilometra za njimi - in od časa do časa je deset ali petnajst minut rahlo pihalo, v ostalem času pa skoraj bonaca.

Nobenega problema - v času bonace sem prav z užitkom dremal (amak tudi tedaj sem se sicer počasi peljal), takoj ko je veter malo premaknil jadra, sem se pa zbudil malo bolj in prilagodil jadra (ali smer plovbe).

Za koga dolgčas in vročina, zame vsaj tokrat krasno dremanje. In ko so prvi od ostalih pristali, kljub dremanju nisem dosti zaostal, kar pomeni, da je bil tudi ta trening najbrž uspešen.

(Mislim, da učenju v snu rečejo "hipnopedija".)

Sicer pa mislim, da bi s še malo vaje lahko dobil delo za inštruktorja za uživanje v počivanju za Črnogorce, in če se naučim še Španščine, mogoče tudi inštruktorja za sieste.

Mislim, da je bistvo obeh bolj v tem, da se dobro imaš tam, kjer si in pri tem kar počneš, kot v tem, da se v neskončnost trudiš, da bi prišel nekam, kjer boš lahko užival. To z uživanjem seveda lahko velja tudi za glisiranje ob zvoku dobro poštimanega motorja ali podenje med valovi, ampak da se tudi brez tega.

In vsaj tokrat mi je to prav dobro ratalo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Artist
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Artist » Sr Jul 27, 2011 00:25

Pred tednom dni sem montiral glavno jadro. Full baten, Harkenov sistem. Naslednji teden ga bom temeljito preizkušal. Pravzaprav me res zanima, kako se bo obnesel.

Za ta sistem sem se odločil že pred desetimi leti. Ali sem se odločil prav ali ne bom zelo kmalu ugotovil. Mi pa se dopade, ker je vse zunaj in nič v jamboru. Tudi če se zatakne, je zunaj. Sem pa ravno prejšnji teden opazoval Harkenov sistem na koncu, ko se ena tračnica razdvoji v dve... Dejansko sistem za zlaganje jader.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Jul 27, 2011 19:13

V kolikor gre barka manj kot 4 Nm/h vžgem motor, razen ko se malo zezam od zalivčka do zalivčka. Lp
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 06, 2011 21:55

Rok-11 napisal/-a:Glede tegale imam idejo; poskusi narediti kaj podobnega, kot imamo mi - na vrhu jambora je razširjena glava, ki omogoča pripenjanje dveh prednjih pripon.
Spredaj na trupu pa tudi širši okov, ki ima dve mesti za vpenjanje.

Tako imamo dve sprednji priponi - na eni je roll sistem s ta veliko roll genovo, druga pa je prosta in v uporabi za resnejše vetrove in dam gor npr. klasični flok ali viharnik, če je kdaj treba.
V takem primeru roll genoo samo zvežem samo nase.

Morata pa priponi biti ravno dovolj narazen, da j evmes dovolj prostora za ravno še dovolj velik kolut za obstoječo višini jambora.

Sistem je stare sorte - angleški - vendar super za daljša jadranja, ker komot obesimo gor dva floka oz. dve genovi. Še podpreš z dvema tangunoma in barka gre skoraj sama... pa dosti neproblematično, ker ti ni treba pazit na bum.

Bi bilo možno dobiti kako fotko tega sistema; hvala vnaprej.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 06, 2011 21:56

Artist napisal/-a:Pred tednom dni sem montiral glavno jadro. Full baten, Harkenov sistem. Naslednji teden ga bom temeljito preizkušal. Pravzaprav me res zanima, kako se bo obnesel.

Za ta sistem sem se odločil že pred desetimi leti. Ali sem se odločil prav ali ne bom zelo kmalu ugotovil. Mi pa se dopade, ker je vse zunaj in nič v jamboru. Tudi če se zatakne, je zunaj. Sem pa ravno prejšnji teden opazoval Harkenov sistem na koncu, ko se ena tračnica razdvoji v dve... Dejansko sistem za zlaganje jader.

Čakamo na poročilo in kako fotko 8)
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Sep 09, 2011 18:40

Grega295 napisal/-a:Bi bilo možno dobiti kako fotko tega sistema; hvala vnaprej.

Nekaj časa me ni bilo, zato odgovor zdaj; Ja, seveda - bom pofotografiral ko bom naslednjič na barki in potem pokažem.

Bi znalo malo trajati, ker imam zdaj par tednov druge obveznosti - pride pa.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 12, 2011 11:05

EDO napisal/-a:Pa saj imaš že vse prištimano, hudimana :!: Ja, seveda, to je to. Pa kaj nisi vedel, da to maš :?: :roll:

Evo, sem usposobil sistem krajšanja z eno vrvjo. Nekajkrat sem treniral v bonaci, ni pa še bilo prilike probati v bolj vetrovnem. Prilagam spodaj link na poizkus št. 2. (vse gre še bolj počasi).
Vozički znotraj buma so 13 let stali na mestu in dobro bi bilo, da ob priliki odprem bum, ter očistim in namažem tračnice. Sicer pa zadeva deluje.
http://vimeo.com/28920733
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Sep 12, 2011 12:22

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 12, 2011 13:01

Edina ovira za hitrejši spust je drsenje glavnega jadra navzdol. Vse ostalo je rutina in nekaj navijanja, kar gre hitro, sploh če so tudi vrvi dobro označene. Nisem pa še menjal cenenih drsnikov g. jadra; je pa že dramatična razlika, če pred izplutjem drsnike v žlebu pošpricam s Kent Dry Lube (teflonski sprej).

Še to me zanima - ko kasneje glavno jadro ponovno vlečeš gor; ali vozičke znotraj buma oz. krajšave ročno potegneš nazaj? Jaz zgolj na vinč skorajda ne spravim glavnega nazaj gor. Če pa na koncu buma ročno potegnem krajšave (vozičke v bumu) nazaj, pred ponovnim dvigom glavnega po krajšanju, pa gre OK.

Si boš 3. krajšavo naredil za krajšanje na klasičen način (oko, ki gre na hakelj na jamboru) ali na sistem krajšanja z dvema vrvema? Pri tem nisi omejen s potjo vozička v bumu.

Slika
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Sep 12, 2011 14:00

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Artist
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Artist » Po Sep 12, 2011 18:27

Grega295 napisal/-a:
Artist napisal/-a:Pred tednom dni sem montiral glavno jadro. Full baten, Harkenov sistem. Naslednji teden ga bom temeljito preizkušal. Pravzaprav me res zanima, kako se bo obnesel.

Čakamo na poročilo in kako fotko 8)

Naslednji vikend, ko bom na morju ga bom pofotkal.

:D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 20, 2012 21:30

Glede na nekaj debat o tem, kar bi spadalo sem drugje, menim da bi bilo dobro obuditi tole temo.
Artist napisal/-a:Naslednji vikend, ko bom na morju ga bom pofotkal.

:D
:wink:

Tole je pa fotka z vodo - delno - na Al-ov 'mlin':
Razmeroma velika barka, ki jo se mislim že desetletje (in morda tudi več) čez oceane večji del krmari en par in jo - kot je videti zelo hitro - ženejo rol prva (v tem primeru oba genakerja) in full batten (+lazy jack) glavna jadra :lol: :lol:
Slika

Torej, glavno jadro sicer ni roll... je pa videti, da je barka aluminijasta :wink: in po zgodbah in slikah sodeč tudi udobna (tako pri plovbi kot upravljanju - tudi v težjem morju - kot na sidru...).
Slika

Edino zaslužit bo treba še malo...

Ja, povezave so pod slikama.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 20, 2012 22:44

To barko poznam, saj sem prebral knjigo Sailing Enciklopedia avtorja Steva Dashewa, ki je v devetdesetih gradil svojo zadnjo jadrnico Beowulf. Kasneje, ko je prišel v leta sta z ženo naredila Trawler, ki je sposoben prečkanj oceanov. Največ KORISTNIH nasvetov sem dobil prav iz njegove knjige. VEČ O STEVU PREBERI TUKAJ...
Jadrnica Beowulf ...
LP NT
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Nov 21, 2012 20:34

Če se ne motim je Steve Dashew tudi avtor sidra Rocna.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost