Ampak tako delo raje delam kot pa tisto na šihtu!!
JADRALCI, KJE STE?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Mam pa drgjenja barke za več ku eno leto dovolj.
Roke mi bodo odpadle, ampak, sem pa dal gor prvi prajmer!
Drugi teden še drugega in prvi antivegetativni premaz.
Brez nasveta polanca, bi bila kriza še večja!
Pa še kabel mi je posodil, ker so me dali v YC Izola na konec sveta, sem dolžan rundo ostal!
Roke mi bodo odpadle, ampak, sem pa dal gor prvi prajmer!
Drugi teden še drugega in prvi antivegetativni premaz.
Brez nasveta polanca, bi bila kriza še večja!
Pa še kabel mi je posodil, ker so me dali v YC Izola na konec sveta, sem dolžan rundo ostal!
Vrnil sem se s štiridnevnega jadranja.
Najdaljša etapa samo na jadra pri jugu 12 - 17 vozlov: start ob 8h iz Muline na Ugljanu mimo Božave, razbitine na vrhu Dugega otoka, po zunanji strani le tega, skozi Malo Proverso pridemo v Sali ob 18h. Prevoženih nekaj nad 60 milj. Med plovbo nas pri razbitini 2X preseneti skok TUNE iz morja - dolžine krepko čez meter. Kasneje pa nas nekaj časa spremljajo štirje delfini.
Kakšne fotke prinesem na srečanje v aprilu.
Najdaljša etapa samo na jadra pri jugu 12 - 17 vozlov: start ob 8h iz Muline na Ugljanu mimo Božave, razbitine na vrhu Dugega otoka, po zunanji strani le tega, skozi Malo Proverso pridemo v Sali ob 18h. Prevoženih nekaj nad 60 milj. Med plovbo nas pri razbitini 2X preseneti skok TUNE iz morja - dolžine krepko čez meter. Kasneje pa nas nekaj časa spremljajo štirje delfini.
Kakšne fotke prinesem na srečanje v aprilu.
Veliko vetra in mirno morje
burjovc napisal/-a:Ali ima kdo izkušnje kako izteka voda izpod jadrnice z dvema krmilnima listoma. Ko smo bili na levem ali desnem boku nam je voda iztekala iz sredine na stran in se ob tem tudi vrtinčila. Je to normalno?
Ne, ni normalno, kot je že Gregor rekel. Vrtinčenje v stran za barko je znak (precejšnjega) odklona krmila, ponavadi zaradi napačnega trimanja jader (kot posledica neenakomernega bočnega potiska na prednje in zadnje jadro in potrebe po ohranjanju smeri).
Če je zgornja slika karkoli v zvezi z vašim jadranjem, je jasno, da ste imeli jadra mnogo preveč zategnjena, zato je bila bočna komponenta odločno prevelika (nagnjenost barke cca 45 stopinj!).
Ograjica jadrnice v normalnih okoliščinah nima kaj delati pod vodo. Pomoje ste razlili tudi vso pijačo...
Pri takem vetru in orcanju je normalna nagnjenost cca 15-20 stopinj, leti pa kot raketa...
LP
a-lex napisal/-a:Ja, Joško, sem te klical na cifro katero si mi napisal, pa "Številka ne obstaja!"
Sva bila z Iztokom (polanc) zatopljena vsak na svojem koncu, da je bilo kar grozljivo.
Upam da bo drug vikend bolje!!![]()
![]()
![]()
![]()
Jaz sem bil tudi prejšnji vikend pri Polancu, pa še enmu kolegu sem pomagal barko rihtat. Joško in a-lex se bo treba enkrat skupaj zmenit pa se mal dobit pri Polancu. A-lex midva se "pomoje" še ne poznava, tako, da bom naslednjič Polanca zaslišal kje se skrivaš
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Ne ni problem v pretirani nagnjenosti - kot na sliki, je pač prišlo do krepkega refula ( 25 knt )
Zgoraj opisano dogajanje je tudi pri jadranju z vetrom v polkrmo, laško orco, jadranju z genakerjem, skratka vedno ko je jadrnica nagnjena več kot cca 5°. Tudi ob čisti krmi ko premakneš posadko levo ali desno se dogaja isto - sicer manj izrazito a vendar.
Zgoraj opisano dogajanje je tudi pri jadranju z vetrom v polkrmo, laško orco, jadranju z genakerjem, skratka vedno ko je jadrnica nagnjena več kot cca 5°. Tudi ob čisti krmi ko premakneš posadko levo ali desno se dogaja isto - sicer manj izrazito a vendar.
Veliko vetra in mirno morje
Ne vem če povsem razumem tvoje vprašanje, burjovc. Ampak ja, tako kot je napisal maestral, glede trimanja jader. Krmilo naj bi bilo povsem lahko, tako da ko ga spustiš, pelje barka vsaj nekaj sekund brez spremembe smeri, če odmislimo valove in refule.
Kakšna je sled za barko težko rečem. Pri meni (eno krmilo), pri nizkih hitrostih ni zaznati brazde amapk samo gladka mehurčkasta sled. Pri večjih hitrostih in močnejšem vetru pa stremim k temu, da je brazda čim manjša, kar spet pomeni, da je vse natrimano ok.
Z dvema krmiloma pa nimam izkušen ampak načeloma mora biti krmilo v liniji s trupom in optimirano na določen kot nagnjene barke. Vse izven tega kota pomeni, da je krmilo pod neoptimalnim kotom, to pa pomeni, da zavira, ustvarja sled.
Malo pametujem. Bo še kdo drug kaj povedal na to temo.
Za katero barko pa gre?
Kakšna je sled za barko težko rečem. Pri meni (eno krmilo), pri nizkih hitrostih ni zaznati brazde amapk samo gladka mehurčkasta sled. Pri večjih hitrostih in močnejšem vetru pa stremim k temu, da je brazda čim manjša, kar spet pomeni, da je vse natrimano ok.
Z dvema krmiloma pa nimam izkušen ampak načeloma mora biti krmilo v liniji s trupom in optimirano na določen kot nagnjene barke. Vse izven tega kota pomeni, da je krmilo pod neoptimalnim kotom, to pa pomeni, da zavira, ustvarja sled.
Malo pametujem. Bo še kdo drug kaj povedal na to temo.
Za katero barko pa gre?
Hojla,
mene je tudi reful na 410-ki tako položil, drugače pa, kot pravijo ostali, takle nagib hudo škodi hitrosti. Moja izkušnja s 410-ko - še nobene barke nisem vozil tako ostro v veter kot nje, pogrešal sem edino malo večje prednje jadro. Če vse natrimaš, tako kot treba jo pelješ z enim prstom tudi pri 20+ vozlih !!
Glede morjeplovčeve regate .... a komu manjka kak član posadke ??? jes bi tut šou
lp
kvizko
mene je tudi reful na 410-ki tako položil, drugače pa, kot pravijo ostali, takle nagib hudo škodi hitrosti. Moja izkušnja s 410-ko - še nobene barke nisem vozil tako ostro v veter kot nje, pogrešal sem edino malo večje prednje jadro. Če vse natrimaš, tako kot treba jo pelješ z enim prstom tudi pri 20+ vozlih !!
Glede morjeplovčeve regate .... a komu manjka kak član posadke ??? jes bi tut šou
lp
kvizko
dober veter
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta