navijalno glavno v full batten

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Dec 02, 2012 20:42

DR.E napisal/-a:Edino, kar je zelo moteče je, da je pospravljanje jadra v lazy bag težavno, saj je lazy bag ob jamboru visok in potrebuješ obvezno stopnice na jambor.

Ampak kdaj moraš to plezati na jambor: že med samem spuščanjem jadra ali šele na koncu, ko je treba samo kako gubo popraviti pa zadrgo zapreti?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Dec 02, 2012 21:16

Grega295 napisal/-a:
DR.E napisal/-a:Edino, kar je zelo moteče je, da je pospravljanje jadra v lazy bag težavno, saj je lazy bag ob jamboru visok in potrebuješ obvezno stopnice na jambor.

Ampak kdaj moraš to plezati na jambor: že med samem spuščanjem jadra ali šele na koncu, ko je treba samo kako gubo popraviti pa zadrgo zapreti?

Ko zapiraš vrečo lazy bag moraš stopit na dve stopnički na jamboru, da zapreš zadrgo na vreči, računaj, da je vsak voziček cca 8cm, pa dvojni so, če si pogledal video, se pravi voziček - vpetje jadra - voziček, pri višini jambora 17,5m nad palubo se kar nekaj teh nabre, ko jih zložiš skupaj.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Dec 02, 2012 21:16

Grega295 napisal/-a:

Jaz se kaj dosti ne sekiram, fliknem jadro v lazy bag, malce zategnem štrike, da ne visi ravno ven, z zadrgo pa se navadno ne ubadam, saj gre naslednji dan spet gor :idea:
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Dec 02, 2012 21:22

Jasno da ne zapiramo za vsako spuščanje... :D :D pri meni se otroci hočejo kopati, ravno takrat, ko gre najlepše... tako, da je spuščanje jadra navada....., iz kokpita!!!

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Dec 03, 2012 02:06

DR.E napisal/-a:Jaz imam na jadrnici Harken Batcars, s krogličnimi ležaji, dejstvo, da gre jadro gor in kar je še važneje dol, brez vsake težave, zatikanja in cukanja za rob jadra ob jamboru govori v prid tega sistema.

Še to me zanima - če bi odprl štoper in spustil dvižnico - bi jadro samo padlo dol do konca?
Predvidevam namreč, da pri Harken Battcars ni treba jadra nič vleči dol, ker gre samo ... kar je res komot.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Dec 03, 2012 09:43

Jaz nimam Harkena, imam menda Seldnov sistem. Utor v jamboru, plastični drsniki z koleščki, jadro vpeto na drsnike podobno, kot pri Harkenu, nobenih težav pri spuščanju jadra. Če odpreš štoper, pade celo v lazy bag, če ga pa spuščaš počasi, pa je cca zadnji meter jadra potrebno potegnit dol na roke.
Načeloma jadro spuščaš počasi in ga pri jamborju pomagaš zlagat v harmoniko v lazy bag, da ne izgledaš ravno kot cigan na vodi :evil:
Če pa je nuja, pa ga kar prosto spustiš v lazy bag, ga pač ob prvi priliki povlečeš nazaj in lepo zložiš nazaj.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Dec 03, 2012 10:50

zlatko83 napisal/-a:Načeloma jadro spuščaš počasi in ga pri jamborju pomagaš zlagat v harmoniko v lazy bag, da ne izgledaš ravno kot cigan na vodi :evil: Če pa je nuja, pa ga kar prosto spustiš v lazy bag, ga pač ob prvi priliki povlečeš nazaj in lepo zložiš nazaj.

Vem, vem ... sprašujem iz zavidanja, ker meni se, če odprem štoper in spustim dvižnico, vse skupaj nekje na polovici jambora ustavi 8)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Dec 03, 2012 16:46

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:18, skupaj popravljeno 2 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 03, 2012 17:32

EDO napisal/-a:Problem je v velikosti. Čim večja barka-večje jadro, večje jadro-težje jadro, težje jadro-hitreje pada. Poanta: nabavi večjo barko 8)

Edo, ali bi potem Baumgartner prebil dvakratno hitrost zvoka, če bi bil dvakrat večji? :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Dec 03, 2012 17:56

Marjan Tomki napisal/-a:Edo, ali bi potem Baumgartner prebil dvakratno hitrost zvoka, če bi bil dvakrat večji? :lol: :lol: :lol:

Edo ima prav. Da jadro ne pade lepo dol, je krivo preveliko trenje pri drsnikih in pa čvrstost jadra; moje recimo je ko karton in se nerado zguba (skorajda samo stoji pokonci).
Če je jadro težje, je sila na voziček, ki ga sicer zaustavlja trenje, večja in zaradi teže se jadro tudi prej zguba.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 03, 2012 18:12

Ni nujno. Če je jadro iz težje tkanine (gramatura), je ta lahko (ni nujno...) hkrati tudi bolj toga - in v tem primeru se kljub temu, da je težje jadro ne bo nujno lepše zložilo.

Zlasti to velja za zgornji del - spodnji del se zloži pod težo jadra nad njim, kar je imel v mislih Edo; za tisto do vrha pa smo - po mojem - na podobnem, kot pri bolj majhni jadrnici.

Ne an istem - če pustimo, da jadro pade, bo pri padanju dobilo zalet in zaustavljanje po tem bo verjetno bolj nabilo skupaj zgornje vozičke tudi, če bi se sicer kje zatikali.

Če pa jadro spustimo počasi, pa smo najbrž na precej podobnem, kot pri manjši jadrnici in manjšem jadru.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Dec 03, 2012 18:54

Točno tako, bolj je jadro trdo težje se zloži, kljub teži materiala, potem pa še bolj je staro lepše se zloži..

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Dec 03, 2012 19:44

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
mv112
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mv112 » To Dec 04, 2012 08:55

Če so zelo napete "šteke" (ojačitve) pri full batten lahko to povzroči malo povečano trenje in je treba jadru malo pomagati dol.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Maj 12, 2017 16:03

Letos je prišla na vrsto tudi montaža tračnice za vozičke glavnega jadra in predelava glavnega jadra - prišitje teh vozičkov (še v delu trenutno). Na koncu sem se odločil za sistem od firme Antal; prišel me je precej ceneje kot od Harken-a. Dobava in montaža - jadrarna Supreme.

Slika

Slika

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost