Jadranje

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kraj: Straža
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » So Feb 11, 2017 08:40

še nekaj slikic iz Navionicsa.

Takole je prenešeno v Google earth. Zgoraj desno se vidi tudi Gorjansko.

Slika

Na tej sliki se lepo vidi, da ni bila klasična burja. Ko sva naredila kratke cik-cake je vleklo iz Trsta, šele, ko sva se vračala je potegnilo iz Krasa.

Slika

Vplutje v kanal
Slika

Nekaj podatkov iz Navionicsa. Sicer je Alejojev GPS kazal 9, moj Navionics pa 6,5 kts. Na Navionicsu sem Track vklučil šele pri Sesljanu, zato sta čas in distanca majnša.

Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Feb 11, 2017 11:06

Res sva imela en moment najvišjo hitrost 9 vozlov pri refulu in takrat je barka skoraj zglisirala. Ko pa sva se vračala od zasidranega tankerja proti devinu je bila hitrost konstantno blizu 7 vozlov 8)
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Feb 11, 2017 11:06

johnny1300 napisal/-a: . . . Sicer je Alejojev GPS kazal 9, moj Navionics pa 6,5 kts.

Of, to je pa ogromna razlika.
Po mojih izkušnjah GPS-i vsi kažejo isto (razen tu pa tam kak mali skok v + ali -, a na daljši rok se izenačijo.
Ali te to možno zaradi valov (eden povpreči in kaže pravo hitrost, drugi pa vse dvige in padce prikaže kot hitrost?
Ali ima kdo kako pametno razlago ?
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Feb 11, 2017 11:22

Mi smo bilo - kot sem napovedal - od opoldne dalje do mraka s štirimi jadrnicami na Zbiljskem jezeru. Vetrc je bil zmeren, kandidatov za jadranje nekaj več kot jadrnic, tako da se je bilo treba malo izmenjati.

Pred začetkom je bilo pa treba še zamenjati rol-flok, ki ga je malo po novem letu znancu (ki je bil na taki jadrnici privič, ima pa svojo večjo že desetletja) razparalo ob zavetrnem šivu več ko meter na dolgo.

Fotka raztrganine pride...
heron napisal/-a:
johnny1300 napisal/-a: . . . Sicer je Alejojev GPS kazal 9, moj Navionics pa 6,5 kts.

Of, to je pa ogromna razlika.
Po mojih izkušnjah GPS-i vsi kažejo isto (razen tu pa tam kak mali skok v + ali -, a na daljši rok se izenačijo.
Ali te to možno zaradi valov (eden povpreči in kaže pravo hitrost, drugi pa vse dvige in padce prikaže kot hitrost?
Ali ima kdo kako pametno razlago ?

Utemeljene ne brez specifikacije obeh naprav in SW-ja na njih.

Domneva (wild ass guess) da imata bistveno različen čas vzorčenja položajev, iz česar potem izračunata hitrost. Če ima alesjov eno sekundo, johny-jev pa 10 ali več sekund, bi pri drugem ne bilo trenutnih hitrosti ampak intervalne.

Zdaj pa spet na Zbiljsko jezero.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Feb 11, 2017 11:50

Kot pravi Marjan, čas vzorčenja je lahko različen. To je najbolj verjetno. Včasih tudi kvaliteta gps ampak to je veljalo pred časom, zdaj je več satelitov, boljši gpsi, tako da bi morali prav vsi kazat točne podatke.
Navionics app pa ima zapečen čas vzorčenja. Ne vem na koliko, samo nastavit se ga ne da. Johny naj pogleda v track log na koliko sekund zapisuje podatke.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Feb 11, 2017 16:02

Marchi napisal/-a:Kot pravi Marjan, čas vzorčenja je lahko različen. To je najbolj verjetno. Včasih tudi kvaliteta gps ampak to je veljalo pred časom, zdaj je več satelitov, boljši gpsi, tako da bi morali prav vsi kazat točne podatke.
Navionics app pa ima zapečen čas vzorčenja. Ne vem na koliko, samo nastavit se ga ne da. Johny naj pogleda v track log na koliko sekund zapisuje podatke.

Jaz uporabljam Navionics na iPad-u in se vidi, da iz par vzorcev izračunava neko povprečje, ker ima nekaj sedund zamika sicer pa je dokaj stabilen. Pri hitrem pospešku postopoma narašča hitrost. To se lepo vidi na primer v avtu.
So pa vsi moji GPS-i na barki precej konsistentni:
( Navionics app na iPadu, Garmin GPSMAP 278, Lowrence HDS7, AIS VesperMarine, Ročni VFH)
Do zdaj še nisem zasledil razlike med njim za več kot 0,1 vozla, razen morda za nekaj sekund, tako da sem mislil, da so te zadeve bolj točne.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
s57ra
Višji štabni praporščak

merjenje hitrosti z GPS

OdgovorNapisal/-a s57ra » So Feb 11, 2017 17:03

GPS merjenje hitrosti je odvisno od natančnosti fixov (izračunanih pozicij posameznih točk), saj se hitrost z navadnimi GPS-i ne meri neposredo temveč se izračunava tako da se izračuna razdalja med točkami in deli s časom.

Meritev ima dva glavna parametra, frekvenco vzorčenja (kolikokrat na sekundo se izračuna pozicija) - ta je običajno 1 sekunda, le za zahtevnejše meritve kjer imamo opravka z višjimi hitrostmi in premembami smeri je ta frekvenca višja (do 5 Hz), drugi parameter pa je povprečenje, ki pove, koliko zadnjih vzorcev se upošteva pri izračunu drseče sredine in morebitne korekcije. Če bi gps za eno od vmesnih točk izračunal da je zelo stran, se ta najverjetneje pri izračunu ne bi upoštevala - stvar softwera.

Različne maksimalne hitrosti verjetno izvirajo iz tega, da je en sprejemnik izračunano hitrost z velikim odmikom navzgor zavrgel ali pa jo je izpovprečil, mogoče pa je tudi to da je bila ta meritev napačna, zaradi različnih pogojev (vidnost satelitov ali podobno).

Obstajajo sicer metode ki z metitvijo doplerjevega zamika povečajo natančnost na stotino vozla, a to bomo potrebovali šele poleti ;)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Feb 11, 2017 18:12

:) pravkar sem se vrnil domov z popoldanskega jadranja, imel sem vžgan garminov gps in zraven še navionics na tablici, oba sta kazala enako hitrost, razlika pa je ta, da gps garmin kaže hitrost na manj kot sekundo navionics pa od 3 sekunde do 9 sekund, odvisno od hitrosti večja kot je hitrost pogostejše so meritve, take so moje ugotovitve. Je pa bilo današnje jadranje bolj na izi od 1,5 vozlička in max. 4,5, tako bolj za relax 8) :D
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Feb 11, 2017 19:15

Pravzaprav ne vem ali je ta počasnost težava tablice in njenega GPS sprejemnika ali je res taka nastavitev v Navionicsu. Meni naprimer hitrosti pod 3kt sploh ne pokaže, vsakih nekaj sekund se na zemljevidu skokovite premaknem. Bom poskusil na tablico povezati zunanji GPS, ki si tudi sam zapisuje pot vsako sekundo. Bom primerjal.
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » Ne Feb 12, 2017 09:58

Marchy, nikjer ne najdem track log. Me navigiras?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Feb 12, 2017 10:08

johnny1300 napisal/-a:Marchy, nikjer ne najdem track log. Me navigiras?

Hm, hja. Kaj pa vem!? Nek kmz, kml fajl ali kaj podobnega bi moral najti. A si v google earth uvozil track ali kako?
Če najdeš mapo Navionics, potem mapo data in potem kmz, bi moralo biti kaj not.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Feb 12, 2017 12:08

Včeraj od poldneva skoraj do mraka na Zbiljskem jezeru (štiri jadrnice za eno osebo).

Jadrali i so štirje ali pet članov kluba ter štiri novinke in en novinec prvič. Vetrc bil ravno primeren za začetnike - skoraj ves čas toliko, da se ga na jadrih čuti, a ne toliko, da bi komu že delalo težave.

Polovica od novih se je naučilia tudi tega, da je vsaj v avtu dobro imeti še kak kos tople obleke, če nameravaš biti v tem letnem času na in ob vodi, poskusili so pa vseeno.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Feb 12, 2017 12:17

Hm, hja. Kaj pa vem!? Nek kmz, kml fajl ali kaj podobnega bi moral najti. A si v google earth uvozil track ali kako?
Če najdeš mapo Navionics, potem mapo data in potem kmz, bi moralo biti kaj not.

Ne, česa tako prijaznega ni pri Navionicsu. Vse je nekje skrito in zakodirano.

Gre pa malo okoli ovinka takole:
Menu -> tracks (tapneš puščico na desni pri tistem, ki ga želiš izvoziti) -> izbereš Share (NE save) -> si pošlješ na mail, Facebook, Twitter .

Jaz izberem Share in mail. Ponudi mi kopico programov za pošiljanje mailov, od Gmaila, Androidove E-pošte, Skypa... do Total Commanderja. Če izberem slednjega, ni treba tracka nikamor pošiljati, enostavno vpraša kam naj ga spravi v tablico
:wink:
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » Ne Feb 12, 2017 13:43

Da sem track dobil v G Earth, sem ga izvozil tako kot je zgoraj opisal Francelj. Poslal sem ga po gmailu, dobil .kmz in ga v G earthu normalno odprl. Ne vem pa kje bi pogledal na koliko casa odcitava podatke.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Feb 12, 2017 14:27

johnny1300 napisal/-a:Da sem track dobil v G Earth, sem ga izvozil tako kot je zgoraj opisal Francelj. Poslal sem ga po gmailu, dobil .kmz in ga v G earthu normalno odprl. Ne vem pa kje bi pogledal na koliko casa odcitava podatke.

Probaj pretvorit kmz v txt pa boš videl kaj je not.
http://www.gpsvisualizer.com/convert_input

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta