Za vse, ki razmišljate o oceanski plovbi

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Sr Jan 16, 2013 12:52

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jan 16, 2013 14:10

Mat2000 napisal/-a:
Al kakšne pa imaš ti izkušnje z oholi Angleži ?

No, nisem nacionalist ali predsodkarski a že po stilu pisanja na ybw forumu, se marsikaj čuti.
Moja izkušnja z vzvišenostjo Angležev je bila lani poleti v Grčiji, ko smo zjutraj reševali eno čarter barko (pograbil je verigo sidra soseda in si jo navil okoli propelerja, osi...). Pri tem sta pomagala dva starejša Angleža v tenderju (brez motorčka in je kar lepo pihalo...). Ko je bila akcija uspešno končana, sta me prosila ali bi jima rešil snop vrvi, ki jim je padla z barke medtem, ko so se vezali na obalo. Vse to se je dogajalo v zalivu mesteca Kioni na Itaki, kjer se dno strmo spušča in sidraš na 20m...
Na barki (star Oyster- a še zmeraj Oyster) sta bila dva starejša para. Ko jim štrik potegnem ven, so se sicer lepo zahvalili in vprašali od kje sem? Po tem ko so slišali za Slovenijo, se mi zdi, da sem se jim kar malo zasmilil. :)
No, težko je to zapisati.
Vsekarkor pa bi jaz postregel vsaj s kavo (čajem ali pirom- kljub zgodnji uri). Navsezadnje je tisti štrik kar nekaj vreden in kot mi je izgledalo, so se od njega že poslovili (na sidru so bili že dva dni).
Torej nič slabega a mislim, da bo tudi čas prinesel dejstvo, da niso več svetovna velesila in mogoče bodo pa čez nekaj let ravno Angleži tauhali štrike... Kitajcem :lol:
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Sr Jan 16, 2013 14:46

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jan 16, 2013 15:43

Uf... debata o davkih ali posledično politiki... ne v tej temi prosim :)
Novi davek na vodna plovila je s 1.1. v veljavi a ni neke strašne sile.
No ja, mogoče slučajno bere ta forum tudi kak Slo politik, tako da, ja... ful visoki davki.... ku** vas gleda :lol:

Tudi jaz sem ves čas poslušal kako so Angleži oh in sploh jadralci. Ja ok, a tekme s schoonerji in vrečami čaja so že zdavnaj mimo.
Dobro, Ben Ainslie je pobral lepo št. zlatih medalj na OI lani...
Samo mene prepričajo Francozi.
Tudi glede izdelave bark. Vedno bolj...
O hrani pa tako ali tako ne bi.

Samo ni kaj, Angležem je to v krvi in take sprejmeš ter se malo zabavaš. Saj se hitro ustrašijo kake balkanske kletvice, primernega bicepsa in grdega pogleda- če je že potrebno in če lepa beseda ne najde lepega mesta, hehe. No ja, dokler se vate ne zapiči kak angleški huligan iz kakega bližnjega hotelskega rezorta. Ti so pa pijani 24/7.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Jan 16, 2013 17:15

No, pa še ena o Angležih:
Pred par leti (še na čarterski barki) smo sidrali na Barbudi (država Antigua in Barbuda v Karibih). Zraven nas angleška barka, ki ima očitno težave s sidrom, ki se jim je zataknilo in ga ne morejo izvleči.
Na krovu dva starejša para (precej čez 60 let po glavi).
Pa vlečejo, pa z motorjem naprej, pa nazaj, pa okrog, ...
Na koncu so že zvili nosilec sidra.
Voda pa globoka le in topla 27 C.
Pa jih vprašam, če rabijo pomoč. Ja, rabijo. Vzamem masko, plavuti in grem dol, moja žena pa jim kaže kaj naj delajo z motorjem.
Veriga je bila dobro zavita okrog koral sredi sicer peščenega dna in sem se kar namučil, da to razpletem.
Nekako jih odvozlam in so rešeni.
Še hvala jim je šlo bolj težko z jezika, da bi mi pa ponudili kakšno steklenico vina/viskija/ruma za nagrado ali pa vsaj vprašali, če sem v redu in če imam še vse prste jim pa ni prišlo na misel.
Pač, Angleži.
So prejadrali Atlantik, pa še sidrat ne znajo. Vržejo sidro na edine korale daleč okoli. Takrat sem se definitivno odločil, da bom tudi sam prejadral Atlantik, če ga lahko taki pocarji. No in sem ga :-)
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Mar 27, 2013 19:29

Kako Tomaž? Kaj novega? Kakšni novi plani?
Kupuješ kak kos nove opreme, ki bi po opisu pasal v tole temo?

Jaz mam spet tiste dni, ko me "trese"....
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Mar 27, 2013 20:37

Trese tudi še nekoga!
Errata corrige,. Na morje it me trese, pustimo Atlantik letos na miru. Samo s to podaljšano zimo bomo še kasneje v vodi kot lani... Ehhh
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Jun 12, 2013 13:15

Neodgovorno ali super starsi?

http://www.youtube.com/watch?v=CaFvAFFjv44

(Ok, ziher boljs takole kot pa slovenske mame, ki svoje "moderne" otroke odklapljajo od joske tam okol tretjega razreda).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 12, 2013 13:26

Super!!
Ženka je pa itak najsrečnejša, ker ima vse na dohvat ruke in ji noben ne more nikamor pobegnit. Družina na kupu, all the time.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Jun 12, 2013 14:00

Sigurno bo kdo v tem videl neodgovornost, ampak jaz vidim lepe družinske trenutke + dobro jadranje. Zakon!

To seveda pišem kot človek, ki je gor rasel zelo podobno; na barki s starši, z vrvjo vezan na jambor ali fotra v časih ko sem bil še kar hiter plazilec...
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Nov 19, 2014 11:59

Malo obujam temo saj zima je čas za sanjarjenje.
Tale model se mi je zdel zanimiv. Zadnjič je bila jadrnica GARCIA EXPLORATION 45 obširno predstavljena v Yachting Worldu.
Zanimiva.
Za svojo pot si jo je naročil tudi Jimmy Cornell. Kdo je to, pogooglajte a njegova knjiga WORLD CRUISING ROUTES je najbrž kar stalnica na jadralcih, ki plujejo okoli sveta.

Slika

Slika

Ena od zanimivosti so vhodna vrata. Komot pa še dobro se jih da zapreti, ko ti kakšen Somalec trka s Kalašnikovom.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Nov 19, 2014 12:19

Huda :D Je že na seznamu priljubljenih :) Sam še tistih par $$ zberem pa bo ;)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Nov 19, 2014 14:30

evovii napisal/-a:Huda :D Je že na seznamu priljubljenih :) Sam še tistih par $$ zberem pa bo ;)

Hehe. Euro na euro... devalvacija :?

Daj objavi svojo "wish listo"....
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Nov 19, 2014 14:53

Evo nekaj v tem rangu :)

Evo tale mi je najbolj top :) OVNI 365 Če se bo kdaj nabralo dovolj $$ oz. če bo mogoče kakšen lastnik Ovnija hotel menjati za mojo lupino pa ga peljem zraven še na sladoled :) Uglavnem tale pločevinka mi najbolj zažiga

OVNI 365
http://www.alubat.com/ranges/ranges-ovn ... 5/?lang=en

Slika

Potem:

GARCIA EXPLORATION 45

HR 342 (ali pa morda kakšen meter večja...)
http://www.hallberg-rassy.com/yachts/af ... boats/342/

npr http://www.hallberg-rassy.com/yachts/af ... boats/372/

Pa kakšen Amel bi se najdu :)

Drugače tole je nekaj v tem rangu, da bi se lahko sam igral. Ok bi šlo še malo dlje ampak za eno familijo se mi zdi nekaj v rangu od 35-40ft čist OK.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
borro
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a borro » Sr Nov 19, 2014 15:07

še moj prispevek mokrim sanjam.. :D

"relativno" normalno:
http://www.allures.fr/site/allures-45-7.html
https://www.youtube.com/watch?v=YkwBY-CGHcA&list=TLBJSLMuF3fQ4

in pa v primeru jackpot-a: :P :P
http://www.discoveryyachts.com/our-yachts/discovery-55/
https://www.youtube.com/watch?v=bhZdI1eOXU0

pa seveda takoj na arc, pa enkrat okol..

zdej pa naprej delat...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta