Le kako vam vse to uspe ?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Okt 29, 2012 11:45

brane40 napisal/-a:A si bral tudi Kiyosakija?

Tudi, Rich Dad Poor dad je v prvi tretjini zagotovo legendarna knjiga.

Se splača prebrati pa tudi kak zapis od kakega "našega", ki ubere drugačno pot od stereotipa. Recimo:
http://www.peterlamut.com/sto-jurjev/
http://www.peterlamut.com/pet-let-in-se ... d-kicking/

Ali pa vedno zanimivi Jakopin:
http://youtu.be/aNnXA49ACJQ
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Okt 29, 2012 11:56

En brezplačen nasvet Poletni veter: če si resnično želiš uspet in obogatet, opazuj in posnemaj ljudi, ki jim je to že uspelo. Druži se z uspešnimi ljudmi, ne pa z zgubami, ki samo jamrajo in nič ne naredijo. Preberi vse kar ti pride pod roko na to temo in se nauči ločiti zrno od plevela... obiskuj seminarje in predavanja... predvsem pa ukrepaj. Če boš samo sanjal in nič naredil, boš težko uspel. Najprej se moraš pa sam pri sebi odločit, ali si pripravljen plačati ceno za uspeh... ker vsi je niso.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Okt 29, 2012 12:08

Grega295 napisal/-a:Ali pa vedno zanimivi Jakopin:
http://youtu.be/aNnXA49ACJQ

Jakopina sem ravno prejšnji teden poslušal na Brdu in ga že od nekdaj spoštujem :wink:
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Okt 29, 2012 13:40

Barke so take in onake.
Nove so drage. Malo starejše cenejše.
Imaš Večje in manjše in različne tipe, kot avtomobile. Od Fičota, VW do Jaguarja ali RR. Ista dolžina 4x cena....
Sigurno pa ne moreš imeti vikend hišico v Kranjski gori, Jahto v marini,
Kakšen dober avto v garaži, pa 14 dni smučanja v Avstriji če si normalen državljan ali pa?
Nečemu daš prednost.
Jadranje je način življenja, tako kot če imaš avto dom ali pa kaj temu podobnega. Seveda pa mora biti tvoj partner tudi tak zanesenjak.

Imaš pa več možnosti.
Da kupiš ali narediš barko in jo potem izkoristiš kolikor jo lahko. (tudi prazniki in konci tednov)
Ali pa jo rentaš tam doli na jugu za 14 dni in potem še enkrat s prijatelji, nato pa živiš od spominov.
Vsak lastniška hiša je dražja od "normalne" jadrnice (tam okoli 10m) vsaj za 10x
Pa poglej malo okoli sebe koliko lastniških hiš je.
Zadnjič mi je nekdo tožil ravno tako kot ti, samo, da je besedo jadrnico zamenjal z besedo lastno stanovanje....

Samo dovolj si moraš neko stvar želeti .....
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Po Okt 29, 2012 14:15

Poletni veter
Hja da še jaz dodam svoj piskrček. Treba se je odločit in narediti korak. Tako se začne vsaka pot. Sej ni treba, da je jadrnica nova s full opreme. Pač kupiš tisto za katero misliš, da jo boš obvladoval - tako finančno, kot časovno. Sam sem najprej rental, potem kupil 7m (5k€) pa zrasel na 10m (20k€) in to je to. Kupil staro, veliko stvari popravil, dodal, izboljšal, poslabšal..... Kakor koli že jadrnico lahko kupiš za sebi primerne novce. Samo želeti in upati si je treba. Če pa že v startu razmišljaš v stilu "joj koliko to stane...." pol pa nebo kruha iz te moke.
Pa mirno morje in dober veter
še mal pa bo.... :-)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Okt 29, 2012 14:26

MicTic napisal/-a:Samo dovolj si moraš neko stvar želeti .....

Ena zanimiva zgodba na to temo: http://www.genspot.com/Blogs/ShowBlog.aspx?blog_id=16731
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Okt 29, 2012 15:33

Dobro preberi podpis.....
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Okt 29, 2012 18:20

Naj pristavim svoj lonček.
Že davno v mladih letih sem si želel, da bi živel ob morju, delal na morju in seveda imet svojo barčico. Nazadnje pri petdesetih letih mi je uspelo živet ob morju, službo imet ob morju. Seveda je manjkala še barčica. Se sprehajal od pomola pa do pomola in gledal to pa ono barčico. Točno sem vedel kako si želim. Denarja pa nikjer pa obračaj kot hočeš. Tako je ko začenjaš novo življenje in nova pota. Pa se je vse poklapalo. Prvo sem dobil slikico jadrnice in seveda na njej sem bil narisan z mojo drago. Napisat je bo treba datum kdaj bo krst. Optimistično napišem dve leti časa. Toda lej ga zlomka že je stal na vratih prijatelj, ki mi je namignil, da en ravno tako prodaja njegov kolega. Pa so ši ogledi pa malikovanje. Stara barčica cel kup popravila pa ..... Cena pa hej. Tako gresta dva meseca mimo. Pa me pokliče pa me pobara kako in kaj. Jst pa kot s topa ceno s katero bi si jo lahko privoščil. Res je bila več kot na pol manjša vendar s tem sem mislil da se bom zmazal. No tudi na to je pristal in postal sem lastnik plovila v borih treh mesecih. Potem pa še naprej, Privez je prišel tak kot si ga lahko privoščim. Delam več ali manj sam. Pa sej gre če imaš srčno željo in voljo.
No to je na kratko napisano je pa še ogromno bilo okoli te barčice. In kljub vsemu sem si letos privoščil dva meseca lepega dopusta na njej tako kot meni odgovarja. To bi si privoščil enako čeprav bi imel večji kupček evrčkov edino le da barčica bi bila malo drugačna. To pa v prihodnosti.
pomisli in zgodilo se bo
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Okt 29, 2012 19:37

Ljubo bravo, tako se dela! Res super zgodba in vsaka cast za pristop k uresnicenju nekih zelja - saj ni treba vse naenkrat!

Tudi jaz sem iz generacje trenutne starosti med 30-40. Nasi starsi so torej generacija rojstva okrog letnika 1950.

Povem zato, da bo lazje razumet, kar bom napisal - govoril bom iz izkusenj iz moje druzine.

Dejstvo 1:
Mama z partnerjem (z ocetom sta ze vrsto let locena) imata novejso hiso z pripadajoco parcelo na mirni, a atraktivni lokaciji. Vsi njeni otroci smo odrasli in samostojni.

Njen partner ima polovico hise iz prejsnjega zakona in kar nekaj zemljisca, tudi zazidljivega.

Mama je se lastnica sicer starega, a cisto uporabnega dvosovnega stanovanja kupljenega po smesno nizki ceni Jazbinskovega zakona v enem od vecjih slovenskih mest.

Oce je sam, a ima veliko hiso z pripadajoco manjso, od svojih starsec podedovano, kmetijo z gospodraskim poslopjem ter nekaj 10 hektari zemljisc - vecinoma kmetijskih povrsin, vendar je nekaj tega v zazidljivem nacrtu. Precej vec hektarov je gozdnih povrsin.

Dejstvo 2:
Oba starsa sta ze v penziji (precej zgodaj, tudi zaradi bonificiranega delovnega staza - delo na 3 izmene itd). Penzije so relativno nizke in je vzdrzevanje his/poslopij relativno tezko. Nekaj je se kreditov (predvsem mama).

Otroci veckrat priskocimo na pomoc tudi denarno, da pac olajsamo prezivetje.

Dejstvo 3:
Ze pred leti sem naredil "domaco nalogo" in je bila ocenjena vrednost vseh nepremicnine (obe hisi, kmetija z gospodarskim poslopjem, stanovanje, parcele, ...) vec kot miljon evrov.

Dejstvo 4:
Moji starsi so torej v resnici everski miljonarji, a hkrati revezi. Misel na to, da bi karkoli prodali je prakticno neverjetna in kakrsenkoli predlog na to temo je odgovor v stilu "cez prag mojega doma me bodo nesli samo v krsti" (ceprav samo samo ogrevanje tega doma vzame nekaj tisoc evrov letno).

Samo ce prodajo nepremicnine je obresti na leto vsaj 80.000-100.000 EUR s tem da GLAVNICA ostaja. Tak denar z lahkoto prezivi oceta in mamo z partnerjem s tem da lahko zivijo KJERKOLI. Tudi vsak na svoji jadrnici z potovanjem okrog sveta.

A slovenska mentaliteta jim to preprosto ne omogoca. Osebno sem zelo dobro preskrbljen in zato tudi z veseljem pomagam nasim 'revezem'. Veckrat dobim servirano na pladenj "jah saj bo vsem vam (otrokom) ostalo!". Ne razumejo pa, da jaz nic njihovega nocem - zelim le njim, da prezivijo do konca svojega zivljenja kar se da udobno.

Koliko od vas se najde vsaj v delu zgornje zgodbe (sploh starejsih od mene)? In spotoma pomislite se na vase babice/stare mame, ki zivijo v stanovanjih sredi mest in komaj ogrevajo tiste ledenice, ki so nemalokrat vredne celo premozenje?

Torej, Poletniveter: bodi posten do sebe in si izracunaj, kaksno je DEJANSKO stanje tvojega in vasega druzinskega premozenja (poglej tudi okrog sebe, recimo po starsevski liniji) - bos videl, da je tudi 55 jadrnica dosegljiva. :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Okt 29, 2012 19:49

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 29, 2012 20:11

Glede jezika, Poletni veter, prosim, da pišeš v neki okvirni slovenščini... Sleng in narečja ter pisanje brez ločil in brez velikih začetnic pri nas niso ravno zaželeni!

Glede samega besedila oziroma spraševanja samega sebe kaj delaš narobe in zavidanja drugim, pa upam, da se šališ in nas vse skupaj malo provociraš. :wink:
Ker če se pa res to sprašuješ ti lahko povem samo eno. Tisti, ki jim uspeva, so ugotovili kaj je treba delati in pa večina jih tudi vsakodnevno veliko tvega! Če pa se še vedno sprašujem, je jasno kaj je narobe... :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 29, 2012 21:32

Pa naj še jaz...
Poletni veter daj,preber še tole moje pisanje.Sem vzdrževalec,vozim Škodo,na morju sem pa bil v letu 2010 91 dni,ja enaindevetdeset..pa zasanjaj, kak mi to rata...
Daj, pa se bo tudi tebi dalo je moj moto....
Veš na prvi ruti morjeplovcev, sem eno jutro naložil v svoj čolniček nekaj vrst pijač in odplul k tavelikim in tamalim barkam,lastnikom ponudil pijačo,velikim in malim,ter jim tako pokazal, da jih spoštujem,da mi je lepo z njimi ne glede na težo njihovih mošnjičkov...
Nekaj kasneje pa sem plačal kar veliko kazen,ker sem glisiral po Savi..
Na naslednjem srečanju so mi morjeplovci v kuverti izročili prostovoljne prispevke,ki jih je bilo skoraj za celo kazen...Hvala še enkrat vsem,ki ste prispevali...
Dajaj Poletni veter in se ti bo dalo,pa ne dajaj fovšije ampak spoštovanje,dobro voljo in tako dalje...
LP Iztok
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Po Okt 29, 2012 22:37

fantje pozdrav iz mihna, kjer se trudim zasluzit za kaj vec kokr imam zdaj...ampak po vseh izkusnajh, ki jih imam vam povem takole:kdo visoko leta nizko pade...jaz poznam vec takih, ki so riskirali pa propadli pa naredil samomor...tko da sem kar zadovoljen z tem amlim kar imam....nej riskira kdor hoce....
Maestral9

OdgovorNapisal/-a Maestral9 » Po Okt 29, 2012 22:40

evovii napisal/-a:
spyder napisal/-a:Poletni veter bodi zadovoljen da imaš 25 dni dopusta,in da si lahko privoščiš čarter,ker nekateri nimajo niti službe,kaj šele to kar ti!

Napačno razmišljanje!! Saj ni čudno, da človek nič ne napreduje, če razmišlja na ta način. Če boš skoz mislil, da moraš biti zadovoljen s tem kar imaš potem ne boš imel nikoli nič več. Zakaj ne bi razmišljal kako in koga nategniti, da bi imel še več???? Ne pa tipično slovensko, sam vesel bod da maš šiht pa bod tih....

Tako sem jaz to prebral
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Po Okt 29, 2012 22:51

hm, sem prebral vse vase poste pa ste me kar ornk potolkl....vs eskupaj sem mislil bolj na hec....mal heca mora bit , ane ?vi me pa pameti ucite, kako zabitbda sem pa fous pa nesposoben....sej ne vsi, ampak ene par vasih postov me ja pa kar malo prizadelo....vidim, da smo slovenci grozn pametni za druge, za sebe pa malo manj....fantje, nobenmu nism fous, ce je posteno prisel do svojih dobrin...tudi jaz nisem revez pa sem marsikaj probal v ziveljenju....vseeno.
o hvala za dobronamerne nasvete, tiste, ki so bili res dobronamerni.....se neki, ce pisem brez ocal delam pravopisne napake, jasno.... pa zdarvi ostanite, vsi tapametni.....mogoce sem pa zgersil samo zgresil bit tega foruma...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti