pešekan napisal/-a:to je kot če vodo izpustiš iz umivalnika, vrtinec je zmeraj v smeri urnega kazalca. Na južni polobli pa kontra.![]()
![]()
Najlepše se pa to na starih wc školjkah vidi!
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
inspiron napisal/-a:kekeck napisal/-a:
...
Mogoče je zanimivo tudi to, da je v veter na enem boku jadrala občutno bolje kot na drugem. Sicer ne vem, če ima to kakšno povezavo z krmilom.
...
Ista stvar letos na rentani Oceanis 331: na desno uzdo je sla v veter po pricakovanjih, na levo pa bi se ob istem kotu v veter kar ustavil. Res obcutna razlika.
Zavijala na krmilu pa ni.
mv112 napisal/-a:Letos sem imel v najemu bavario 37 cruiser, letnik 2007, s krmilnim kolesom. Počela je isto, v bonaci je nič kaj nežno je zabijalo krmilo do konca. To ne more biti posledica vrtenja propelerja. Tak občutek ponavadi vrača zelo močen veter.
Verjetno je bila posledica kakšnega bližjega stika kobilice in dna. Kobilica je bila namreč pošteno zrašpana.
mv112 napisal/-a:Letos sem imel v najemu bavario 37 cruiser, letnik 2007, s krmilnim kolesom. Počela je isto, v bonaci je nič kaj nežno je zabijalo krmilo do konca. To ne more biti posledica vrtenja propelerja. Tak občutek ponavadi vrača zelo močen veter.
...
Če si spustil krmillno kolo iz rok, ga je v 2sekundah zabilo do konca v levo. Po moje da je to znak da kobilica in krmilni list nista navpično poravnana
Marjan Tomki napisal/-a:Glede na to, da je bila barka najeta, najbrž ne bo prilike pogledati in ugotoviti, kaj je bilo pri tej in bo ta uganka mv112 najbrž ostala nerešena.
Jaz bi si sicer postavil še naslednji vprašanji - in to utegne priti prav tudi pri tem, kar opiše jozerali krmilo pri stoječi - recimo zasidrani - barki miruje v srednji (ali poljubni legi, kamor jo postaviš) - naletel sem že nekam v prenos zapleteno elastiko ('pajka'), kar je vleklo krmilo na stran
Mogoče vpliva tudi, če je zvita njegova os (naletel na to, ampak ko sem to opazil, sem menjal - tudi poškodovano - krmilo, ne da bi pred menjavo še preizkušal, kako se obnaša barka s takim krmilom).
ali je krmilo samo nepoškodovano (in simetrično)mv112 napisal/-a:Letos sem imel v najemu bavario 37 cruiser, letnik 2007, s krmilnim kolesom. Počela je isto, v bonaci je nič kaj nežno je zabijalo krmilo do konca. To ne more biti posledica vrtenja propelerja. Tak občutek ponavadi vrača zelo močen veter.
...
Če si spustil krmillno kolo iz rok, ga je v 2sekundah zabilo do konca v levo. Po moje da je to znak da kobilica in krmilni list nista navpično poravnana
Čakaj - mv112 - ali je bilo pri tebi to predvsem - ali (skoraj) samo v bonaci?
Je bilo pri večji hitrosti manj izrazito ali se ni dogajalo?
DR.E napisal/-a:mv112 napisal/-a:Letos sem imel v najemu bavario 37 cruiser, letnik 2007, s krmilnim kolesom. Počela je isto, v bonaci je nič kaj nežno je zabijalo krmilo do konca. To ne more biti posledica vrtenja propelerja. Tak občutek ponavadi vrača zelo močen veter.
Verjetno je bila posledica kakšnega bližjega stika kobilice in dna. Kobilica je bila namreč pošteno zrašpana.
ja potem pa bi morala biti v redu potegnjena da bi to vplivalo.
A ima ta Y33 pogonsko os ali sail drive?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti