Marchi napisal/-a:Preveč Če-jev za začetnika.
Jaz ne bi bil rad blizu, ko mu bo pihnil refulček 5Bf, ali pa še kaj več.
Seveda je vse odvisno od tega, kako se človek zna obrnit in koliko levih rok ima, tako da vsak naj oceni po svoje. Za začetno izkušnjo, da bo sploh lahko ocenil kako in kaj, naj sproba kakšno bolj "soft" varianto, pa potem presedla na dirkalnik.
Sem že šolal preveč ljudi, da bi verjel temu, da so vsi sposobni vozit katamaran, po 5h urah vaje.
Primeri iz prakse:
Nekdo je zvozil s surfom po eni uri matranja in čofotanja, po treh urah je znal tudi obrniti in priti na izhodiščno točko.
Drugi te vaje ni osvojil še po desetih urah.
Tretji je, z manjšo jadrnico (walker bay "big optimist"), lepo speljal, kakor sem ga usmeril in mu dal navodila, potem pa se je na obratu lepo usedel v vodo, seveda, ker se ni presedel na drugo stran. Posledica je bila prevrnjena jadrnica, potopljen bum in plavanje...
Primer z večje jadrnice 11m. Človeku prepustim krmilo (kolo), polna paluba mamic in otrok, "motoriraj, krmari naravnost!" in grem v podpalubje po daljnogled. Človek spusti krmilo in si popravi hlače, tok s propelerja zagrabi krmilo in barka OSTRO zavije iz smeri. Malo je manjkalo, da bi vsi čmoknili v vodo.
Sto ludi sto čudi!
Nekaj kar se nekomu zdi samoumevno, je za nekoga znanstvena fantastika. Moj fotr je jadranje naštudiral v nulo. V nulo! ............ TEORETIČNO!
V PRAKSI pa se je z Walkerjem ravno on na obratu usedel v vodo, kljub temu, da je znal vsaj približno surfat in naj bi poznal logiko vetra. Pa je lepo zameditiral in logika je šla adijo. Še danes mu ne zaupam 11m jadrnice. Jebga, se mi kar srce para.
Ja tu se moram z Marchi-jem strinjat. Nekomu, ki je povsem začetnik bi raje svetoval, da se pridruži kakšnemu jadralcu in snema dogajanje, sodeluje in pomaga. Je že res, da je super, če si nabaviš neko malo plovilo in se učiš sam, vendar zna biti precej nevarno.
In ravno zato, ker se nekdo nauči stat na deski surfa in vozit po eni uri, se bo nekdo drugi, ki ga je malo strah vetra odločil, da se bo učil, ko bo pihalo manj, pa mu nikoli ne bo uspelo, ker bo veter preslab, bi odsvetoval učenje iz nule v lastni režiji. Kadarkoli se lahko dvigne veter ali morje, nevihta, pa je težava že tu.
Aja pa še stranski efekt.... kupiš, probaš... kaj pa če ti ne bo všeč? Kaj pa čet ti bo prvi dan tako nabilo strah v kosti, da boš odnehal? Morda ravno zaradi tega, ker si poskusil sam?
@Marchi.. kar se pa tiče očeta, pa ti povem, da ni edini. Prav tako je s krmrajem in popravljanjem hlač... samo eni si gredo samo po pivo ali pa roke umit...