Jadrnica za začetnika

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 02, 2013 08:24

elbarto napisal/-a:topcat.
zabava garantirana.
Tudi sam, ko nisem imel pojma o tovrstnem jadranju, sem jo lahko lepo peljal.
fantastičen užitek pa, ko sva z prijateljem v prijetnem vetru iskala najhitrejše surfarje v premanturi, da sva jih peljala hcat (dva 100 kg deda gor), nagnjena na cca 60°, da je krmilo komaj še držalo.
Ded obvlada krmilo v 0.
parkrat nama je uspelo tudi, da naju je sunek skotal in naju je vrglo preko jadra v vodo.
Ah... res užitek.
zgledalo je približno takole
http://www.youtube.com/watch?v=xSkyUssuswc

Pri tem videu za začetnika ni nič zabave, vsaj po mojem ne, še za kakaega starega carja je mogoče to malo preveč.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Jan 02, 2013 08:40

video je namenjen za prikaz, koliko zabave topcat omogoče, ko ga dobiš v grif.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 02, 2013 08:58

Se strinjam z Elbartom - katamarni so ena najbolj zabavnih zadev na vodi.

Edino za nekaj osnovnih zadev je treba poskrbeti:
- znati je treba katamaran po prevračanju obrniti nazaj (potrebna jadralna šola ali začeti z nekom, ki te nauči osnov)
- rešilni jopiči so obvezni
- ne kupovati home-made katamaranov, ampak obvezno serijske znane znamke, ker so le ti narejeni tako, da je obračanje možno (vodotesni trupci, vodotesen jambor etc.)

PS. Na katamaranu si premočen.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 02, 2013 11:40

Ne ga biksat!
Začetnik na katamaranu je lahko zelo nevarno početje, tudi za ljudi in plovila v okolici :!:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 02, 2013 13:32

Marchi napisal/-a:Ne ga biksat!
Začetnik na katamaranu je lahko zelo nevarno početje, tudi za ljudi in plovila v okolici :!:

Če je dal en tečaj / inštrukcije skozi in če ne gre ven v hudem vetru se ne strinjam (sem imel katamaran). Tudi s katamaranom se da voziti normalno - počasi in po obeh trupcih, zasidrati z marelo etc.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 02, 2013 13:50

Preveč Če-jev za začetnika.
Jaz ne bi bil rad blizu, ko mu bo pihnil refulček 5Bf, ali pa še kaj več.

Seveda je vse odvisno od tega, kako se človek zna obrnit in koliko levih rok ima, tako da vsak naj oceni po svoje. Za začetno izkušnjo, da bo sploh lahko ocenil kako in kaj, naj sproba kakšno bolj "soft" varianto, pa potem presedla na dirkalnik.

Sem že šolal preveč ljudi, da bi verjel temu, da so vsi sposobni vozit katamaran, po 5h urah vaje.

Primeri iz prakse:

Nekdo je zvozil s surfom po eni uri matranja in čofotanja, po treh urah je znal tudi obrniti in priti na izhodiščno točko.

Drugi te vaje ni osvojil še po desetih urah.

Tretji je, z manjšo jadrnico (walker bay "big optimist"), lepo speljal, kakor sem ga usmeril in mu dal navodila, potem pa se je na obratu lepo usedel v vodo, seveda, ker se ni presedel na drugo stran. Posledica je bila prevrnjena jadrnica, potopljen bum in plavanje...

Primer z večje jadrnice 11m. Človeku prepustim krmilo (kolo), polna paluba mamic in otrok, "motoriraj, krmari naravnost!" in grem v podpalubje po daljnogled. Človek spusti krmilo in si popravi hlače, tok s propelerja zagrabi krmilo in barka OSTRO zavije iz smeri. Malo je manjkalo, da bi vsi čmoknili v vodo.

Sto ludi sto čudi!
Nekaj kar se nekomu zdi samoumevno, je za nekoga znanstvena fantastika. Moj fotr je jadranje naštudiral v nulo. V nulo! ............ TEORETIČNO!
V PRAKSI pa se je z Walkerjem ravno on na obratu usedel v vodo, kljub temu, da je znal vsaj približno surfat in naj bi poznal logiko vetra. Pa je lepo zameditiral in logika je šla adijo. Še danes mu ne zaupam 11m jadrnice. Jebga, se mi kar srce para.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 02, 2013 14:52

Marchi napisal/-a:Preveč Če-jev za začetnika.
Jaz ne bi bil rad blizu, ko mu bo pihnil refulček 5Bf, ali pa še kaj več.

Seveda je vse odvisno od tega, kako se človek zna obrnit in koliko levih rok ima, tako da vsak naj oceni po svoje. Za začetno izkušnjo, da bo sploh lahko ocenil kako in kaj, naj sproba kakšno bolj "soft" varianto, pa potem presedla na dirkalnik.

Sem že šolal preveč ljudi, da bi verjel temu, da so vsi sposobni vozit katamaran, po 5h urah vaje.

Primeri iz prakse:

Nekdo je zvozil s surfom po eni uri matranja in čofotanja, po treh urah je znal tudi obrniti in priti na izhodiščno točko.

Drugi te vaje ni osvojil še po desetih urah.

Tretji je, z manjšo jadrnico (walker bay "big optimist"), lepo speljal, kakor sem ga usmeril in mu dal navodila, potem pa se je na obratu lepo usedel v vodo, seveda, ker se ni presedel na drugo stran. Posledica je bila prevrnjena jadrnica, potopljen bum in plavanje...

Primer z večje jadrnice 11m. Človeku prepustim krmilo (kolo), polna paluba mamic in otrok, "motoriraj, krmari naravnost!" in grem v podpalubje po daljnogled. Človek spusti krmilo in si popravi hlače, tok s propelerja zagrabi krmilo in barka OSTRO zavije iz smeri. Malo je manjkalo, da bi vsi čmoknili v vodo.

Sto ludi sto čudi!
Nekaj kar se nekomu zdi samoumevno, je za nekoga znanstvena fantastika. Moj fotr je jadranje naštudiral v nulo. V nulo! ............ TEORETIČNO!
V PRAKSI pa se je z Walkerjem ravno on na obratu usedel v vodo, kljub temu, da je znal vsaj približno surfat in naj bi poznal logiko vetra. Pa je lepo zameditiral in logika je šla adijo. Še danes mu ne zaupam 11m jadrnice. Jebga, se mi kar srce para.

Ja tu se moram z Marchi-jem strinjat. Nekomu, ki je povsem začetnik bi raje svetoval, da se pridruži kakšnemu jadralcu in snema dogajanje, sodeluje in pomaga. Je že res, da je super, če si nabaviš neko malo plovilo in se učiš sam, vendar zna biti precej nevarno.
In ravno zato, ker se nekdo nauči stat na deski surfa in vozit po eni uri, se bo nekdo drugi, ki ga je malo strah vetra odločil, da se bo učil, ko bo pihalo manj, pa mu nikoli ne bo uspelo, ker bo veter preslab, bi odsvetoval učenje iz nule v lastni režiji. Kadarkoli se lahko dvigne veter ali morje, nevihta, pa je težava že tu.

Aja pa še stranski efekt.... kupiš, probaš... kaj pa če ti ne bo všeč? Kaj pa čet ti bo prvi dan tako nabilo strah v kosti, da boš odnehal? Morda ravno zaradi tega, ker si poskusil sam?

@Marchi.. kar se pa tiče očeta, pa ti povem, da ni edini. Prav tako je s krmrajem in popravljanjem hlač... samo eni si gredo samo po pivo ali pa roke umit...

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jan 02, 2013 14:53

Mater, človek je vprašal povsem enostavno vprašanje in dobil spet testosteronske odgovore.

A ni finta v tem, da uživaš? In užitek zna biti za nekoga že spravljanje plovila v vodo in potem malo vezanje štrikcev... Sem mnenja, da ni treba viset s kakega trapeza...
Pa kaj pol, če se na enem plovilu bolj matraš, kot na drugem. Saj pravi, da bi rad šel od zalivčka, do zalivčka oz. čofotal na plaži. Kaj lepšega!

Mislim, da je dokaj vseeno kaj iz naštetega izbora se vzame, ker če ga bo zagrabilo potem bo itak sam najbolj vedel, kaj mu ustreza.
Bi bilo pa smiselno iti prvič s kakim "ne preveč zateženim teoretikom in show off frikom" na morje in samo upam, da bo vzljubil jadra. Ker tak primerek "inštrukturja/pametnega prijatelja" ti zna vse zagabit.

Srečno.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 02, 2013 15:10

al napisal/-a:Mater, človek je vprašal povsem enostavno vprašanje in dobil spet testosteronske odgovore.

:lol: :lol: :lol:
al, vedno nas razkrinkaš. Pravi NCIS, CSI, FBI detektiv si!
Kaj je lahko še bolj testosteronskega od tega?
:lol: :lol: :lol:

Malo odgovarjamo na vprašanje, še bolj pa debatiramo in meni se zdi vse skupaj precej zabavno in tudi nekaj malega poučno.
Človek je pa že zdavnaj dobil odgovor na svoje vprašanje.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jan 02, 2013 15:16

Meni je od teh najbolj všeč tisti elan430. Če bi sam imel dovolj denarja (in premalo za kaj konkretnejšega) in/ali poceni prosti vez, bi ga takoj kupil in imel namesto malega gumenjaka. Če ni vetra, lepo upališ tomosa in pičiš malo po plažicah, otočkih..pa še relativno prostoren je, daš notri še kako hladilno torbo za pir in je to to.
Katamarani so pa bolj igrača, no, resna igrača 8)
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 02, 2013 15:19

al napisal/-a:...Pa kaj pol, če se na enem plovilu bolj matraš, kot na drugem. Saj pravi, da bi rad šel od zalivčka, do zalivčka oz. čofotal na plaži. Kaj lepšega! ...

V bistvu je pomembno, da pride še nazaj v zaliv iz katerega je štartal... in ohrani voljo do jadranja.

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jan 02, 2013 15:31

hrošč napisal/-a:Meni je od teh najbolj všeč tisti elan430. Če bi sam imel dovolj denarja (in premalo za kaj konkretnejšega) in/ali poceni prosti vez, bi ga takoj kupil in imel namesto malega gumenjaka. Če ni vetra, lepo upališ tomosa in pičiš malo po plažicah, otočkih..pa še relativno prostoren je, daš notri še kako hladilno torbo za pir in je to to.
Katamarani so pa bolj igrača, no, resna igrača 8)

Strinjam! Sploh pri hladilni torbi, hehe.
Mogoče smo mi (okoli letnika 75) "cepljeni" na Elan 430, ker smo jih skoraj vsi v mladosti drgnili.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 02, 2013 19:51

Mitjap, praktično nič nisi napisal o svojih možnostih, željah in pričakovanjih, zato so tudi možnosti, ki smo jih našteli, tako raznolike.

Nič ne vemo, kje in kako bi lahko hranil malo barko izven sezone (dostopen kak kozolec, senik, hala, garaža, podstreha... - ali pa kako gostovanje pri Polancu), nič ne vemo, ali bi se vozil sam, s svojo družino in otroki ali si še dijak in bi vzel s sabo brata, 'punco' ali pa očeta, ali pa bi na barki dirkal sam.

Elan 430S
    polanc napisal/-a:Za popolnega začetnika priporočam, da se pripelje sam ali z starši en mal vetroven dan na Orehovo k meni,bomo dali Elan 430 v Savo ,tastari pili pr men kavo,tamladi pa jadral in bo poba vidu al je to to..
    Cena en popoldne časa,zaključek ..en kup nasmejanih in zadovoljnih obrazov..
    Bo v redu???
    LP Iztok

To mislim, da je ponudba za test, od katere ni boljše - iz tega boš videl, kaj lahko pričakuješ od te in približno tudi od FJ.

Če ugotoviš, da ti ustreza točno ta vrsta, je tu nekaj po mojem dobrih ponudb. Skoraj gotovo pa se najde tudi še kakšna te vrste, ki se jo lahko spraviš ti obnoviti, če imaš željo in roko za to.

Ampak beri tudi naprej...
Mali katamarani
    elbarto napisal/-a:video je namenjen za prikaz, koliko zabave topcat omogoče, ko ga dobiš v grif.

Katamaran zna biti krasna reč, ampak preden ga greš kupit, se prilepi k komu, ki ga ima, ko rabi flokista. Potem boš videl, ali (in če, kdaj) nabaviš (in kako ga prepelješ, kam ga spraviš izven sezonie itn.).

O več ko enem napihljivem je tudi na forumu že bilo govora - ene take se da tudi najeti (recimo za en teden).

Evropa
    snake napisal/-a:V vsakem primeru kupi jadrnico samo z glavnim jadrom. Mislim,da je Evropa res zelo primerna za se učit. Pelje pa tudi tja do 100 kilaša,no,recmo 90kg naj bi bila uradna meja.Odkar ni več olimpiska klasa so jim cene padle. Najbolš bo da greš po klubih in vprašaš,če kdo prodaja. Tako sem jo jaz kupil za hčer se vozim pa tudi jaz. Pa ne pozabi na klube v Italiji.Jaz sem jo kupil v Sireni v Trstu.
    Prevažat se jo pa da komot na avtu. BMW serija3 je glih za glih dolga zaradi jamborja,tolk za miro avta. :D

Slika

Jaz bi si poskusil tudi kaj takega najprej sposoditi, preden bi kupil. Evropa je podoben dirkalnik in velja približno isto, kot je Marchi napisal za Laser in jaz za približno podobno, (in mogoče starejšo) Zeto.

To je barka z enim jadrom, na kateri držiš ravnovesje podobno kot na kolesu (ko znaš, ni nič večji problem kot voziti kolo), ampak ne daje veščin, neposredno uporabnih na večjih (nimaš sprednjega jadra, ki je lahko rol, ni glavnega jadra ki se krajša, ni genakerja, špinakerja...), od česar FJ recimo precej ima, Elan pa tudi precej.

In na Evropi se po vsem sodeč pelje samo eden naenkrat.

mitjap napisal/-a:@Marjan Tomki:
Snark in aquaglide zgledata oba praktičnaza transport in super za prve "korake" a se bojim da bi ju hitro "prerasel".

Snark Sea Skimmer
    Kljub temu, da se veliko vozim z malimi barkami - še vedno sanjam o tem, da bi se spet peljal z njim.

Takega sem lepo sam od avta prinesel na obalo in v petih minutah plul. Z ničemer drugim nisem bil tako hitro na vetru, tudi s surfom ne (verjetno premalo surfal :lol: :lol: ).

Pelje jo lahko en otrok ali pa dva odrasla (če nista res pretežka), in prevrneš jo res težko, nazaj postaviš pa zlahka (res pa je najbolje, če ti to za prvič kdo pokaže). S prednjim in glavnim jadrom se ravna enako kot na velikih barkah, ni pa krajšanja. Jaz sem z njo krepko glisiral po refulih burje (ob refulu gladko šibnil gumenjak z motorjem, ki je glisiral) in se leže na hrbtu z nogo na krmilu in z pogledom čez premec guncal po skoraj bonaci.

Če imaš primerno garažo, tistega snarka obesiš pod strop in tam jemlje 20 cm višine, in tudi ko imaš zraven večjo barko, ti ni nič odveč. Če bi zdaj imel garažo, kamor bi ga lahko dal, bi ga čisto verjetno spet nabavil; ampak v naši kleti v stolpnici za zdaj ni prostora. Po vsem sodeč pa ga vsaj doslej pač še nisem prerasel.

V glavnem, praktično enak model delajo že vsaj nekje od leta 1970 - torej ga tudi čas vsaj doslej nekako ni prerasel.

Aquaglide multisport 270
    Slika
    Kolikor lahko vidim, za aquaglide velja enako. Napihnjen 270cm dolg, da se jadrati, surfati, tubati, veslati z veslom za kajak, padati v vodo na tisoč in en način in sploh...

Če torej kasneje nabaviš gliser, je aquaglide še vedno lahko za tubo,
    za surfanje po vetru, da komu ni dolgčas, ko kdo drug lovi ribe z barke na sidru,
    pa tudi za 'tekmo' z večjo jadrnico, ki plove ob obali v primernem vetru.
    Slika

Polico, na katero to zloženo spraviš čez zimo pa najdeš še lažje kot za tistih 20 cm pod stropom, ki sem jih omenjal za tisto vrsto snarka.
    Slika

Mini-12
    mitjap napisal/-a:Z veseljem bi se preizkusil na Mini-12. Kdaj se pa odpre sezona za jadranje? Verjetno se to dnevno najame jadrnico po predhodnem dogovoru?

Zadnja leta smo jih postavili na Bohinjsko jezero v začetku aprila, je pa to odvisno od vremena, temperature itn. Če bomo letos o pravem času, bomo poskusili narediti aprilsko srečanje morjeplovcev tako, da bo zraven plovba s temi barkami.

O njih je na forumu precej napisanega tule o tipu mini-12 v bazi znanja na forumu in v temi o tekmah in ostalih dogodkih z mini-12 .

Mimogrede, Mitja je rekel, da je lani prebral vse, kar sem napisal na forumu in evidentno je to dobro porabil in bil - novinec na mini-12 - na lani koncu medklubskega tekmovanja 2012 skupno četrti. Jaz sem bil letos skupno osmi (pa predlanskim skupno zmagal - so rekli, da me mora biti letos sram :oops: ).

To so balastne (ok. 100kg svinca) barke, ki jih sicer lahko do vrha zaliješ, če pustiš, da jih veter položi in drži položene (česar ne priporočam, razen na višku poletja, ker je drugače voda prehladna). Ne moreš pa jih prevrniti (in jih zato ni treba postavljati nazaj).

Imajo prvo rol jadro, glavno se krajša in ko si s tem domač, še genaker. Vse naučeno je neposredno uporabno v velikih balastnih barkah, kakršne se najpogosteje najemajo.

Če bi rad z njimi jadral več, se včlaniš v JK Bohinj, kjer za letno članarino (verjetno bo €50 za odraslega) in sodelovanje pri potrebnih opravilih (spomladi v vodo, jeseni na zimovanje ipd.) dobiš tudi uporabo proste barke. Če kdo najame celo 'floto' (regata za podjetje in podobno), lahko takrat ni prostih, ampak praviloma to ni problem. Vključeno je tudi to, da novo 'žrtev jadralske mrzlice' naučimo jadrati - in ta tip barke, veter in voda so (v kombinaciji z nami, ampak oni so glavni) izjemni učitelji.

Če nas je dovolj in je veter primeren, da novincem barka lepo steče, se velikokrat hitro začnemo 'igrati regato' in pri tem mimogrede vzamemo osnove pravil za izogibanje trčenjem na vodi (ki so skrita v jadralnih regatnih pravilih) - in tako naprej.

To seveda ne pomeni, da ne pride prav tečaj tudi na večji barki - ampak po vožnji z malo se tudi na večji vožnje pod jadri učiš veliko veliko hitreje.

Vsako leto imajo na teh mini-12 tečaj in nekaj treningov člani kluba Odisej, ki sicer večinoma jadrajo in tekmujejo na večjih, in pravijo, da zelo dobro vedo, zakaj.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 02, 2013 19:52

Marchi napisal/-a:Sem že šolal preveč ljudi, da bi verjel temu, da so vsi sposobni vozit katamaran, po 5h urah vaje.

Z moje strani ni bilo mišljeno 5 ur vožnje, temveč konkreten vsaj 1 tedenski tečaj, kjer si na vodi cel dan. Jaz sem šel s tem namenom v tole šolo v Grčiji: http://www.wildwind.co.uk/
Nazadnje spremenil Grega295, dne Pe Jan 04, 2013 02:47, skupaj popravljeno 1 krat.
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Jan 03, 2013 07:46

Moja izkušnja je sledeča. S punco sva se želela naučit jadranja. Doma sva imela od njenega očeta staro Evropo, katero sva naložila na avto, peljala na Bled, z rokami veslala na sredo jezera in dvignila jadro. Imela sva srečo z vetrom in v dveh urah sva se že lepo vozila sem in tja, v veter z vetrom itd. Prej nihče ni imel pojma o jadranju.

Ker je bila Evropa za dva premajhna sva kmalu začela razmišljati o nečem večjem. Gledala sva nek Flying junior ampak na koncu sva nabavila 470, popoplnoma obnovljeno. Po naročilu so nama naredili prikolico s katero sva šla po barko v Portorož in direktno naprej na Hvar. Prodajalec nama je pokazal uporabo vseh "150" vrvic, vključno z uporabo špinakerja. Takrat sva si zapomnila samo osnovne stvari. Na Hvaru sva lepo posavila jambor in se vozila. Zadeva je bila raketa. Je pa res, da sva imela problem, ker se ni dalo krajšat jader in da sva bila po kilah narobe razporejena. Punca piščanček s 50kg na floku in trapezu, jaz s slabimi 80-imi na krmilu in glavnem jadru. Da je bila ona na krmilu se ni obneslo, ker sva prevečkrat "plavala".

Špinakerja nisva uporabjala nikoli. Po nekaj letih je prišla poroka, otroci in seveda čas za prodajo 470-ke.

Sedaj jadramo na čarter barkah, vsi skupaj. Evropo še imava, da bodo lahko otroci malo probali, kako gre na veter.

Se pa ne strinjam z enim od predhodnikov, da se na malih jadrnicah ne naučiš uporabnega znanja za velike barke. Moje izkušnje so sledeče. Na 470 je bila cena zamujenega manevra ali prepočasnega popuščanja jader "plavanje" in postavljanje barke nazaj. Pri večjih barkah (seveda ob primernih razmerah) če kaj zamočiš malo ropota, plapola, lahko te zasuka v veter. Predvsem gre vse malo počasneje. Po mojih izkušnjah precej manj zahtevno jadranje, seveda z manj pristnimi užitki. Se je pa treba navadit krajšanja in manevrv z jadri, ki so na vaski barki za odtenek drugačni. Zahtevnejši pa so manevri v marinah, pristaniščih. Pa manj občutka imaš na krmilu, sploh če je barka z volanom. Letos (oz. lani - 2012) poleti sem spet malo jadral z Laserjem v nekem kampu in je bilo skupaj z močnim maestralom prav prijetno.

Torej če vprašaš mene, je treba samo dobit nekje kakšno manjšo barko in probat. Meni osebno je šlo precej hitro in sem se veliko naučil na svojih napakah. Res pa je, da je treba izbrat razmere, ki so objektivno primerne za učenje.
LP, Sodnick

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost