Porazdelitev nalog na jadrnici

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 08, 2013 09:27

@Poletni Veter
    Ostalo je do neke mere uporabno, tisto o puncah na jadrnici pa mi ni jasno. Če misliš, da morata biti šefici, ni dobro. Če misliš, da morata biti princeski, ki se jim vse prinese, tudi ni dobro. Če misliš, da morata biti samoumevno, po stereotipu za karkoli - pa karkoli to že je - v nobenem primeru ni dobro.

Zdaj mi je bolj jasno, zakaj toliko punc šele pri nas (JKB in mini-12) pride do veselja na plovbi, čeprav nekatere plovejo že leta, tudi desetletja. Če jih je kdo na barki - zlasti v začetku - tako uvedel v jadranje, potem ima lahko navdušen jadralec in navtik ženo, ki hoče imeti na barki sterilno kuhinjsko (in WC in kopalniško) področje, ki gnjavi, ko se morje malo vzdigne, namesto da bi lepo peljala čez val, da ti lahko takrat malo zadremaš - bog ne daj, da si nalomiš kaka rebra.

In, če jih kdo uvede s takim stereotipnim predsodkom, je jasno, če ta ali ona jemlje odhod na počitnice na plovbo kot žrtvovanje. In bi rajši šla v Rim, London ali Pariz, namesto da bi se strinjala, da gredo te finance za obnovitev antifoulinga - in tudi poiskala najboljšega za primerno ceno - in razpravljala s kapitanom, ali gre ostanek za Webasto ali za radar (tak pogovor si zlahka zamislim med kapitanom in od kapitana ženo).

In še, ko je Aleš napisal, da imata punci v bistvu največ izkušenj...

Bom o tem drugje...
@AlesDimnik
    Moj pristop bi bil drugačen, kot si si ga zamislil ti.

Pri tebi je najdragocenejši vir tvoj čas, zato ti je bistveno, da ne bi bilo treba vsakemu posebej spet in spet pripovedovati istih reči - in mimogrede, konvencionalne šole so več kot ne urejene po tvojem principu.

Pri meni je dragocenejši vir motivacija in rast sposobnosti tistih, ki pridejo k nam pluti - in to seveda pomeni tudi varno in gladko plovbo - ki jo preživijo, ki ostane v lepem spominu in k čemur - če je le mogoče - se vračajo.

Kar zadeva plovbo na barki, na kakršno greste, to za začetek pomeni ugotovitev, kaj približno kdo zmore in zdrži. To pomeni, da boš, če to vzameš resno, polno - in več - zaposlen z opazovanjem. Kdo pazi, kaj dela, ko nosi prtljago na barko? Kdo naredi, kar bi rad tudi, če mu ne razložiš podrobno - iz česar dobiš idejo, komu bo treba več ali manj stalno gledati pod prste in na koga se boš lahko precej v večji meri zanesel, da bo naredil, kar je treba, ne da ga tesno nadziraš...

Posebej glej pod prste tistemu, ki mu naročiš, naj dopolni tanke z vodo - Mic-Ticu se je zgodilo, da je nekdo dotočil vodo v tank za gorivo...

Kar zadeva plovbo na nemirnem morju, je po mojem med drugim naloga skiperja, da po eni plati ugotovi, komu bo slabo in komu ne - in ima v svoji 'lekarni' obliže proti temu, sicer se utegne zgoditi, da bodo vsi neuporabni in le upaš, da ti se ti kdo pri bruhanju ne prekucne čez ograjo - pa potem sam poskušaš narediti MOB/ČVM (Man Overboard/človek v morju)...

To je tudi razlog, da ob prvi primerni priliki narediš resno pridigo z vajo o tem, kje so plovni pripomočki (rešilni pasovi) in trakovi, s katerimi se pripneš, da te ne vrže v vodo. Če to pospremiš s primerno zgodbo - da zadeva ne izpade formalno nakladanje, ampak je lahko tudi šaljiva -, hkrati dosežeš, da vsi vedo, kje so te zadeve, si jih znajo nadeti in - če to odrediš, recimo s splošno znanim ukazom 'fantje, 'pi***arija bo, vsi vetrovke in rešilne pasove gor' ne boš izgubljal časa s tem, ali kdo bi ali nebi in zakaj ne bi - ravno takrat, ko moraš naročiti, kdo naj preveri, če so res zaprti vsi ventili in okna - in mu/jim po možnosti ni treba posebej naročiti, da če najdejo kaj odprtega, to temeljito zapro - pa kdo naj skrajša katero jadro, kot imaš časa v minuti-dveh-morda petih od svarila z značilno vrtečimi se oblački na pobočju Velebita, preden potegne burja na polno pri Senju.

Izid začetnega opazovanja - kdo kaj zmore in kdo je ali ni motiviran pa ti pomaga določiti, kdo bo v začetku kaj počel, potem pa greš od tam dalje.

Kadar je mogoče, jaz učim po scenarijih - na primer, za izplutje:
    - odvezali se bomo in izpluli, veter piha od tamle in nas bo tiščal sem, zato bo treba odvezati najprej to, potem ono, pa tam se bo treba najbrž odrivati. Pa na muring je treba paziti, da se ne namota okrog propelrja, tako da mora potoniti dovolj globoko, preden speljemo na motor, pa če piha ali ne...
    - ti, Francelj, odvežeš to privezno vrv z bitve in jo držiš zataknjeno tam, napeto, dokler ti ne rečem; ko ti rečem, spustiš tisti konec in vlečeš na palubo tistega, ki ostane privezan na bitvi
    - ti, Peter, odvežeš tale mooring in ko ti rečem, odvržeš v vodo - in ko bo potonil na meter ali več globoko, se zaderi
    - ti držiš bokobran tu, če bo treba, boš odrival tako, pri tem pazi na to, da ne vtakneš noge vmes...

Tako slišijo naloge vseh vsi - in ni problem, če mora kdo vskočiti na mestu, za katerega si predvidel koga drugega.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Po Jul 08, 2013 22:14

marjan tomki, glede nalog deklet na barki :

-šefici pa res ne smeta biti, to bi bila ladja nesreče...sej veš, da v starih časih babe spolh niso imele dostopa na ladjo...kaj šele šefice...

-princesk ne maram, razen ko sem jaz princ in princeska po prinčevsko skrbi zame...

-torej osten samo še tretja varianta, ki si jo pa vsak razlaga po svoje glede na svoje želje, potrebe, zahteve in seveda uslužnost deklet...zdej pa vključte domišljijo...

marjan, drugače so pa moji nsveti zelo uporabni in so plod mnogih zablod...sej veš, vsaka šola neki stane... a se s kaksnim mojim napotkom ne strinjaš ali pa bi kaj spremenil / dodal ?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 09, 2013 09:40

Poletni veter napisal/-a:no ,ales, ce imas gor 2 punci pol se ve kaj bo njihova naloga, -kot sem ze prej napisal....drugace pa ne planiraj in raznisljaj prvec, ker je vse brez zveze....vazno je , da ti ves kaj delas in potem sporti učiš in razalagaš ostalim...pa še veliko smeha bo na racun vseh nerodnosti in neumnosti..

je pa nekaj res vaznih stvari, ki jih mora skiper povedati telečji posadki ;
-ne odrivaj ladje z nogo, da ti ne zdrsne med ladji in boš ob nogo !
-pazi na prste , ko navijaš strike na vinče ali bitve..pri velikih silah so lahko prsti adijo
...
-da ne mečejo popirja v VC !!
-boom mora biti itak dovolj visoko, da ob preleti nikogar ne udari...pa boom itak ne sme preleleti kar tako !
-enktar mi je eno tele padlo na zobe na vinč pa si je zob izbilo...vsi smo jokal , amapk tega pač teletu ne moreš preperečit , ali pač..
-ja pa gtozno nevarno je delo s sidrom in ketno in električnim vinčem : prsti na nogah in rokah ali pa kar cele roke in noge adijo ...poznam moraskega psa z 20 leti izkušenj in lastno barko, ki je zgubu 3 prste, pa ni bil nobeno tele...

no, pa veliko sreče pa bog ti stoj ob strani pa oglasi se kako je bilo...jaz z novinci ne grem rad, ker si res ne znaš predtstavljat cesa vsega so zmozni !!

Vse, kar je napisano zgoraj, drži; problem je le, kdaj to in še veliko drugega podobno pomembnega povedati - oziroma dopovedati - začetnikom, ne da jim poide zbranost, zanimanje, veselje do plovbe...

Humor - omenil si veliko smeha - je eden od najboljših načinov za to, ampak vedno ne gre in samo s humorjem tudi ne gre. Vedo o tem, kako kaj kdaj komu najbolje povedati, imenujejo pedagogika - in pedagoški nastop kandidata za učitelja jadranja je ena od dveh reči, ki jih izrecno zajema praktični del tega izpita.

... 1. Teoretični del izpita je pisni.

Preverjalo se bo znanje iz:

* fizikalnih osnov jadranja,
* varnosti,
* meteorologije,
* metodike jadranja,
* organizacije dela,
* športne medicine in prve pomoči.

2. Praktični del:

* prikaz tehnike jadranja
* pedagoški nastop

Poletni veter napisal/-a:...
-zadolžiu nekoga da bo morenbtnemu človeku v vodi takoj vrgel podkvo pa še bokonran
...

Tole pa - po mojem - pri popolnih začetnikih, ki bodo imeli še veliko opravka sami s sabo - ni najboljše zato, ker
    če zato zadolžiš nekoga, pa ta odide pod palubo po karkoli - vetrovko, rešilni pas, ali pa v WC - se od ostalih lahko nekaj trenutkov predolgo ne bo nihče čutil poklicanega kaj ukreniti,
    najmanj enako pomembno je, da v razgibanjem morju ne izgubiš v vodo padlega izpred oči
    pritisniti gumb MOB na GPS ploterju je tudi treba takoj
.

Moj odgovor na marsikaj tega bi bil igrati se - pobiranje bokobrana v tem primeru. Ko imajo novinci izkušnjo, bo prvi, ki vidi - ali že tisti, ki pada v vodo - zaklical, najbližji GPS ploterju pritisnil gumb MOB in skušal obdržati v vodo padlega na očeh in tisti, ki je najbližji podkvi ali obroču vrgel tega - ali kaj drugega priročnega, kar zanesljivo plava.

Tak postopek ni več odvisen od tega, ali točno določeni nekdo v tem trenutku je na palubi ali v kabini... - če le je kdo tam, kjer lahko zazna padec v vodo, se bo odzval.

Taka igra bi tudi poskrbela, da se bo tisti, ki pada v vodo sam zadrl, ne pa da bo recimo tiho, ker bi mu bilo nerodno, saj bi iz lastne izkušnje okrog pobiranja bokobrana vedel, da že v manj ko minuti njegove glave ne bo več zlahka videti, če barka pelje kolikor toliko hitro.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Jul 09, 2013 09:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » To Jul 09, 2013 09:50

Marjan, kaj pa če nimaš ploterja pa funkcije MOB ...pa preden boš obrnil barko z začetniki pa se spolh znašel bo un revež že pod vodo...zato če kdo pade v vodo, mora biti eden ali 2 zadolžena da takoj vržte apodkvo pa še bokobran...vse to mora biti na plaubi, ne pa pod palubo....zdej se mi pa mudi, druagaće bi še pisal, soorry..
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral
Kraj: Lucija-Izola B33

OdgovorNapisal/-a clipper » Sr Jul 10, 2013 07:59

inspiron napisal/-a:Edina prava zadolzitev na barki za zacetnike je, da poskrbijo za skipperjevo lakoto in zejo. Ter da pazijo na betico, ko preletava boom.

Vse ostalo pa le, ce je kdo res zainteresiran in vidis, da nima dveh levih (pa se to skupaj zasitih) rok. Z izkusnjami sem se naucil, da je najboljse vecino stvari narediti sam. Drugace imas dvojno delo - se popravljas za njimi.

Kot je ze nekdo nad mano napisal to velja sploh takrat, ko zagusti.

To je pravi nasvet za naloge posadke :!: :wink:

Želim vam sretan put i mirno more :wink:
Semper Fidelis
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Jul 16, 2013 17:18

Najbolje je, da greš sam in če bo kaj narobe boš takoj vedel koga boš lahko nekam poslal.
NAVIDEZNI SVOBODI NAVKLJUB
TE BARKA NAREDI SUŽNJA
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 16, 2013 17:43

:D :D :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 16, 2013 18:14

Poletni veter napisal/-a:
je pa nekaj res vaznih stvari, ki jih mora skiper povedati telečji posadki ;
-ne odrivaj ladje z nogo, da ti ne zdrsne med ladji in boš ob nogo !
-pazi na prste , ko navijaš strike na vinče ali bitve..pri velikih silah so lahko prsti adijo
-zadolžiu nekoga da bo morenbtnemu človeku v vodi takoj vrgel podkvo pa še bokonran
-da ne mečejo popirja v VC !!
-boom mora biti itak dovolj visoko, da ob preleti nikogar ne udari...pa boom itak ne sme preleleti kar tako !
-enktar mi je eno tele padlo na zobe na vinč pa si je zob izbilo...vsi smo jokal , amapk tega pač teletu ne moreš preperečit , ali pač..
-ja pa gtozno nevarno je delo s sidrom in ketno in električnim vinčem : prsti na nogah in rokah ali pa kar cele roke in noge adijo ...poznam moraskega psa z 20 leti izkušenj in lastno barko, ki je zgubu 3 prste, pa ni bil nobeno tele...

Ti boga saj z jadrnico pluti je 10x bolj nevarno, kot iti v Irak na minsko polje ?!
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jul 16, 2013 19:44

heheheheheh zanimivo razmišljanje. Kaj vse človek ne spozna, ko nekaj let pluje. Na žalost vedno se najde situacija, ki jo ne predvidiš. Takrat pa je samo trezna glava in brez panike.
Ko maš neizkušene na barki pa je najbolje, da se sončijo in skrbijo za dobro voljo. Vse ostalo pa moraš met sam pod kontrolo in sam pripravljen, ob pravem trenutku daš jasen in odločen napotek če že rabiš pomoč.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Pe Avg 02, 2013 16:03

Jaz grem velikokrat tudi s samimi začetniki, pa ni noben problem. Toliko znanja imajo, kot jim ga skiper da. Skiper je tisti, ki mora vedeti s kom ima opravka in plovbo prilagoditi ekipi. Če ima začetnike ne bo z njimi dvigoval špinaker, za izkušene je pa dolgčas brez njega. Vsako napako posadke najprej pripišem sebi, ker nekoga nisem dobro pripravil na nalogo, ki sem mu jo dodelil.
Ne rečem, da je jadranje ful nevarno, ampak spoštujem moč narave, ki z nami lahko v trenutku pomete.
Moraš posadko pravilno spoznati z ladjo, z nevarnostmi, ki na njej prežijo in jih menjat po pozicijah, tudi zaradi tega, da jadranje ne postane dolgočasno. Zelo kmalu sami pokažejo interes za posamezno pozicijo. Nekateri se sploh nočejo dotaknit krmila, drugi bi pa samo to delali. Eni so boljši na glavnem jadru, drugi na Genovi. Pa balast, ki je tudi zelo pomembna, za jadranje. Tudi kuharji se večinoma sami prijavijo za to delo, ker je ogromno ljudi, ki radi kuhajo.
Kar se tiče vaje MOB je koristno enkrat to zvadit in razdelit naloge še preden se to kdaj zgodi. Vržeš bokobran in izvedeš vajo. Enkrat je en med plovbo skočil v vodo da preveri znanje ekipe. Pri hitrosti 8 vozlov se barka hitro odaljuje in človek postane mala pikica. Hitro smo ga pobrali. Bilo je zabavno, čeprav je sledila "kazen". Ker tudi izzivanje nevarnosti na barki ni zaželjeno.
Samo enkrat sem imel MOB, ki je 3 x preslišal opozorilo reful in je v obeh rokah držal piksni s pivom. Padec v 16 °c vode ni bil problematičen, ampak udarnine, ki jih je pridobil med padanjem. Na srečo ni bilo nič takega, razen šoka in bolečin. Šola pa je bila dobra. Pogosto se problemi pojavijo z konzumacijo alkoholnih pijač.
Jaz imam tri pomembna pravila, glede alkohola.

- alkohol je prepovedan zjutraj, pred izplutjem in dvigom jader.
- v vsakem trenutku lahko posamezniku prepovem alkohol, če ogroža svojo in varnost posadke
- alkohol se ne pije od cca 1h pred sončnim zahodom do pristanka

Obstajajo tudi podpravila, če je slaba napoved.

Pri dolgi plovbi je nujno tudi naučit ekipo, kako v slabem vremenu, rešilni pasovi, life line, kje in kako se vezat na barki, ravnanje če udari strela itd. Ne jih strašit, ampak, dobro je vedeti, predno se kaj zgodi. Mislim, da se tudi posadka bolje počuti, ko enkrat ve kje je kaj na barki. Skiper ne more vse sam narest in rabi sodelovanje posadke.

Skratka pripravit jih na vse, ker, kot skiper si odgovoren za njihova življenja.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 07, 2013 07:58

- alkohol je prepovedan zjutraj, pred izplutjem in dvigom jader.
- v vsakem trenutku lahko posamezniku prepovem alkohol, če ogroža svojo in varnost posadke
- alkohol se ne pije od cca 1h pred sončnim zahodom do pristanka

Pa sem že razmišljal, da bi šel v jadralske vode. :shock:
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Sr Avg 07, 2013 13:28

Red mora biti :), če se s posadko ne zmeniš na začetku, je lahko zelo klaveren konec. :roll: :(
To z alkotom, se mi zdi, da je eno od pomembnejših varnostnih pravil.
No, na koncu koncev, vse je odvisno s kom jadraš in v kakšnih pogojih. Bolj izkušenim jadralcem sploh ni treba teh pravil omenjat, ker je za njih to samoumevno.
Nisem antialkoholik in celo podpiram veselo "alkoholno meditacijo" in čustveno sprostitev, samo če nekdo nima meje, jih pač moram postavit.
Ni prijetno na barki imet člana, ki se obeša po zajlah, se rasuva po tleh al pa rjove, teži ostalim na barki in izven nje.:twisted:
Tolkrat sem videl tako nasekane posadke, da so komaj pristali, če niso še kako barko ali pomol stolkli.:shock:
Vsi skačemo po barkah, da nas ne rasujejo, oni so pa cool. Vse manevre opravijo z nadzvočno hitrostjo. Dumper se mi pa smili. Fulgas naprej, fulgas nazaj...da o sidranju ne govorim. Suvereno do amena.
Ne veš kaj naj takim rečeš in če se sploh splača.:oops:
Do zdaj so se ta moja pravila vedno obnesla in nisem imel občutka, da kdorkoli trpi zraven ;) 8)
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 07, 2013 14:50

Tole za alko itak!

Pri nas v družbi - oz. na barki se itak ne pije. Razen ev. zvečer, ko je barka sidrana/vezana, če ima ravno kdo veselje.
Najslabše plovne/pristajalno izpade vedno vidim pri alkoholno podloženih posadkah - in ponavadi priredijo največja sranja drugim. Tega se nihče ki ima kaj pojma o morju (kjer je ravno nesebična pomoč in podpora ključna) ne gre.
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Avg 08, 2013 12:07

A sploh obstaja kontrola alkoholiziranosti, če kakšna barka doživi havarijo?
Čudno se mi zdi, da zavarovalnica, ki je kasko zavarovala plovilo, po nesreči tega sploh ne zahteva. Nesreča se prijavi na kapetaniji in to je to. Če bi naliti kapitan plačal škodo, ki jo je naredil na najeti barki, bi mogoče bilo malo več reda na morju.
AlesDimnik
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » To Okt 01, 2013 22:01

Pozdravljeni!

Se oglašam po zelo doglem času. Sporočam vam toliko, da je moj sistem porazdelitve nalog popolnoma propadel oziroma še zaživel ni. Koskiperka (v Grčiji mora biti namreč še co-captain) se je zaradi visokih valov in strahu večino časa skrivala v salonu oziroma kabini, tako da je v upoštev prišel princip: kdor največ zna in je pripravljen pomagati, ta opravlja določeno delo na jadrnici.

Bom objavil še kakšen prispevek o jadranju po Grčiji. Za začetek rečem samo to, da je bilo precej težko, ker je na 6 rutah (od 11ih) bilo od 6 do 7 Bf (sunki pa tudi 8 Bf) zaradi česar ni šlo za klasično uživancijo na jadrnici ampak za precej veliko dela.

Smo na vezi.

Aleš

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov