Klešče za napone
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Takegale ima Bavarko in je za do 12 mm, za ok. €230.
Na tvoji povezavi podobni - taki na sliki - stanejo od $86 do $261 - odvisno od velikosti škarij od takih za do dobrih 8,7mm mimo takih za do 12,7 mm pa do takih za do 15,875 mm.
Tisti za pol cole - 12,7 mm piše da so za $185.00, ampak je treba šteti še stroške pošiljanja in dajatve.
Tudi luknja na držaju, kjer se da narediti zanko, da ti preveč zlahka ne pade v vodo, mi je pri tem modelu všeč.
Takle je pa $989.00 - pa mislim, da bo hidravličnega je na morju tudi težje in dražje vzdrževati v brezhibnem stanju, kot katerega od tistih zgoraj.

Na tvoji povezavi podobni - taki na sliki - stanejo od $86 do $261 - odvisno od velikosti škarij od takih za do dobrih 8,7mm mimo takih za do 12,7 mm pa do takih za do 15,875 mm.
Tisti za pol cole - 12,7 mm piše da so za $185.00, ampak je treba šteti še stroške pošiljanja in dajatve.
Tudi luknja na držaju, kjer se da narediti zanko, da ti preveč zlahka ne pade v vodo, mi je pri tem modelu všeč.
Takle je pa $989.00 - pa mislim, da bo hidravličnega je na morju tudi težje in dražje vzdrževati v brezhibnem stanju, kot katerega od tistih zgoraj.

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
Takegale ima Bavarko in je za do 12 mm, za ok. €230.

DR76 napisal/-a:P.S. Nekaljena jekla je sicer mogoče rezati s kakovostnimi žagami za železo pa je kdo že poizkusil odrezati jeklenico s takšno žago?
Poskusil in to več krat. Če zajla ni vpeta v primežu jo je potrebno naslonit na nekaj čvrstega. Z eno roko držiš zajlo pritisnjeno ob "tla" in z drugo roko žagaš. Ne zamišljam si kako bi to bilo v razburkanem morju z jamborjem, ki visi na boku in zajlami,ki opletajo naokoli.
-
al
Kar se tiče žaganja jeklenic z žago za žlezo, tega še nisem imel priložnosti preizkusiti, sem pa nekoč imel situacijo, kjer je bilo potrebno odžagati neko os, ki je bila jeklena in očitno površinsko kaljena. Rezultat je bil dva docela skrhana žagina lista, na osi pa se je moj trud komajda dobro poznal. Upoštevaje to izkušnjo in strukturo jeklenice, sem bil skeptičen nad možnostjo uporabe žage za rezanje le teh, očitno zmotno.
Če se vrnem na trditve mojih predhodnikov; vsi imajo nekako prav. V kolikor je glede na razmere mogoča uporaba električnega orodja, potem je kotni brusilnik nedvomno najboljša izbira. Hitro in učinkovito. Težava nastane, ker električno orodje in voda nista najboljša kombinacija, prav tako pa v kolikor je to napajano s pomočjo baterijskega akumulatorja, po Murphyju ta najraje odpove, ko je to najmanj potrebno. Iz tega stališča je uporaba sistema KIS (Keep it simple) še najuporabnejša.
Klešče so eno najbolj preprostih in zanesljivih orodij. Z zelo malo vzdrževanja so vedno na voljo, prav tako voda na njihovo delovanje nima vpliva, ščipanje pa je mogoče opraviti relativno hitro, niti se jeklenica pri tem ne izmika. Seveda morajo biti uporabljene takšne klešče, ki so namenske in čeljust jeklenico objamejo in ne ravne, kjer se ta kaj hitro izmakne. Slaba stran; potrebno je uporabiti obe roki, morda za uspešno rezanje celo celotno telesno težo, kar v slabih pogojih ni vedno enostavno.
Na podlagi trditev mojih predhodnikov, je očitno tudi žaga za železo ustrezno orodje za rezanje jeklenice, je pa vprašanje ali bi v slabih pogojih lahko zagotovili ustrezne pogoje; podlaga, drgnjenje po istem mestu, ipd. Tudi v kolikor bi to bilo mogoče, vsekakor ne z eno roko, kar je bil poglaviten argument za uporabo žage, prav tako pa domnevam, da bi rezanje trajalo dalj časa, je pa takšna žaga majhna in lahka.
Na koncu naj se dotaknem še mojega predloga. Res je, relativno težko orodje, nekoliko bolj zapleteno od navadnih klešč, posledično pa obstaja več možnosti za odpoved, ne nazadnje tudi drago, na drugi strani pa praktično ni nevarnosti, da kakršnekoli jeklenice nebi bilo mogoče odrezati in to z relativno majhnim naporom.
Če tako povzamemo; idealnega orodja ni. Vedno se je potrebno odločiti za kompromis, za katerega ocenimo, da je za nas najprimernejši. Vsekakor pa je najslabše tisto orodje, ki, ko ga najbolj potrebujemo, ne opravi svoje naloge. Posledično se nam lahko nakup cenejšega orodja, ki pa je slabše kakovosti, v določenem trenutku še kako maščuje. Naslednja zadeva pa je njegova ustrezna vzdrževanost. Še tako kakovostno orodje, ki v trenutku potrebe po uporabi ne deluje, ni dober nakup. Kot zadnje, ne glede na kakovost in vrsto orodja, za uspešno delo ima pomembno vlogo tudi spretnost uporabnika pri njegovi uporabi.
Če se vrnem na trditve mojih predhodnikov; vsi imajo nekako prav. V kolikor je glede na razmere mogoča uporaba električnega orodja, potem je kotni brusilnik nedvomno najboljša izbira. Hitro in učinkovito. Težava nastane, ker električno orodje in voda nista najboljša kombinacija, prav tako pa v kolikor je to napajano s pomočjo baterijskega akumulatorja, po Murphyju ta najraje odpove, ko je to najmanj potrebno. Iz tega stališča je uporaba sistema KIS (Keep it simple) še najuporabnejša.
Klešče so eno najbolj preprostih in zanesljivih orodij. Z zelo malo vzdrževanja so vedno na voljo, prav tako voda na njihovo delovanje nima vpliva, ščipanje pa je mogoče opraviti relativno hitro, niti se jeklenica pri tem ne izmika. Seveda morajo biti uporabljene takšne klešče, ki so namenske in čeljust jeklenico objamejo in ne ravne, kjer se ta kaj hitro izmakne. Slaba stran; potrebno je uporabiti obe roki, morda za uspešno rezanje celo celotno telesno težo, kar v slabih pogojih ni vedno enostavno.
Na podlagi trditev mojih predhodnikov, je očitno tudi žaga za železo ustrezno orodje za rezanje jeklenice, je pa vprašanje ali bi v slabih pogojih lahko zagotovili ustrezne pogoje; podlaga, drgnjenje po istem mestu, ipd. Tudi v kolikor bi to bilo mogoče, vsekakor ne z eno roko, kar je bil poglaviten argument za uporabo žage, prav tako pa domnevam, da bi rezanje trajalo dalj časa, je pa takšna žaga majhna in lahka.
Na koncu naj se dotaknem še mojega predloga. Res je, relativno težko orodje, nekoliko bolj zapleteno od navadnih klešč, posledično pa obstaja več možnosti za odpoved, ne nazadnje tudi drago, na drugi strani pa praktično ni nevarnosti, da kakršnekoli jeklenice nebi bilo mogoče odrezati in to z relativno majhnim naporom.
Če tako povzamemo; idealnega orodja ni. Vedno se je potrebno odločiti za kompromis, za katerega ocenimo, da je za nas najprimernejši. Vsekakor pa je najslabše tisto orodje, ki, ko ga najbolj potrebujemo, ne opravi svoje naloge. Posledično se nam lahko nakup cenejšega orodja, ki pa je slabše kakovosti, v določenem trenutku še kako maščuje. Naslednja zadeva pa je njegova ustrezna vzdrževanost. Še tako kakovostno orodje, ki v trenutku potrebe po uporabi ne deluje, ni dober nakup. Kot zadnje, ne glede na kakovost in vrsto orodja, za uspešno delo ima pomembno vlogo tudi spretnost uporabnika pri njegovi uporabi.
Sam sem že prakticiral rezanje jeklenic z žagico, ki je bila kvalitetne izdelave. Rezal sem na privezu v mirnem morju. Pa se zadeva ni obnesla. Kar nekaj časa in živcev sem potreboval, da sem jo prerezal. Verjetno bi bilo bolj uspešno, če bi bila jeklenica napeta.
Mojster pri katerem sem dal prešat jeklenice pa je uporabil večje klešče, kot jih uporabljajo npr. v Merkurju. Eno ročico je postavil na tla, na drugo pa se je uprl s svojo težo.
Najlažje in najhitreje sem jeklenico prerezal s kotno brusilko, ki ste jo že omenili kot rešitev.
(Obstaja pa še ena rešitev; in sicer "čudežni nož", ki ga je uporabil brodolomec v filmu Vse je izgubljeno
.)
Mojster pri katerem sem dal prešat jeklenice pa je uporabil večje klešče, kot jih uporabljajo npr. v Merkurju. Eno ročico je postavil na tla, na drugo pa se je uprl s svojo težo.
Najlažje in najhitreje sem jeklenico prerezal s kotno brusilko, ki ste jo že omenili kot rešitev.
(Obstaja pa še ena rešitev; in sicer "čudežni nož", ki ga je uporabil brodolomec v filmu Vse je izgubljeno
- Marjan Tomki
- Admiral
@Fleksarica iz Baubau
admin napisal/-a:Če je že res treba žagati jeklene pletenice si kupiš v Bauhausu kotno brusilko (fleksarco) in akcija. Ma ga ni jekla, da ne bi samo padlo skozi...
- Admin, misliš da tista iz Baubau dela pod vodo?
Rezanje pripon v sili bi pričakoval, da rabiš v situaciji, ko je kaj zlomilo jambor ali kaj podobnega, to pa največkrat pomeni močan veter in valove in leteči slani pršec, pa pripone, ki z jamborom vred ležijo v vodi - in to ne vem, kako bi to taka fleksarica prenesla.
Za delo v miru pa mislim da ni problema...
- Za prvo bi bilo dobro imeti kaj, na čemer lahko poskusiš - in če ne gre, bodisi ne kupiš bodisi kupiš urejeno tako, da lahko vrneš, če se izkaže, da ne ustreza.
In tiste cene, ki so dovolj visoke, da mora včasih nabava malo počakati, so največkrat povezane prav s kakovostjo (rezila itn.).
Če je rezilo dovolj dobro, da to prenese, ustrezno velik pritisk vedno lahko dosežeš z dovolj dolgo in trdno ročico - to pa bi lahko dosegel tako, da natakneš na ročaje ustrezno dolge - in trdne - cevi.
Predvidljivi problemi: take cevi običajno niso lahke, če so dovolj trdne, pa v valovih ne bi bilo ravno lahko zagotoviti, da ostanejo nataknjene na držajih...
- Še ena možnost je mogoče 'komandos' žaga, vpeta v ročaj za žago za železo. S tem - vsaj z nekaterimi - lahko žagaš tudi steklo, kaljenega jekla - na kakršnega moja običajna pila ne prime - pa še nisem poskusil, ampak ob kaki priliki bom. Čeprav to, kar večinoma lahko dobiš, verjetno ni dosti vredno, pa brez loka skoraj gotovo tudi ne.
Ampak v (vsaj nekaterih) kamnolomih z industrijskimi žičnimi žagami žagajo kamen, pa cevi v naftni industriji mislim da tudi... in če bi dobil tako s tako nitjo, mogoče...
Kakšna pa bi bila možnosti, da jeklenico prerežeš s signalno baklo ?
Verjetno bi s plamenom signalne bakle lahko točkovno pregrel jeklenico. V primeru njene obremenitve bi se lahko tudi pretrgala oziroma bi v nadaljevanju imel veliko lažje delo pri uporabi klešč ali žage.
Če ima kdo kakšno signalno baklo viška bi bil to zanimiv poizkus oziroma, če je že kdo kaj takšnega poizkusil bi bili izkušnje oziroma rezultati dobrodošli.
Verjetno bi s plamenom signalne bakle lahko točkovno pregrel jeklenico. V primeru njene obremenitve bi se lahko tudi pretrgala oziroma bi v nadaljevanju imel veliko lažje delo pri uporabi klešč ali žage.
Če ima kdo kakšno signalno baklo viška bi bil to zanimiv poizkus oziroma, če je že kdo kaj takšnega poizkusil bi bili izkušnje oziroma rezultati dobrodošli.
Klešče za betonsko železo bodo kar v redu, če so seveda rezila dobro nastavljena, niso popolnoma topa in klešče niso razmigane. Jeklenica je spletena iz manjših, drobnih žičk in največja težava je navadno prerezati zadnje žičke, ki še držijo. Zato je potrebno res kvalitetno in dobro vzdrževano orodje. Če s temi lješčami prerežemo 10mm jeklo, še ni rečeno, da bomo tudi 5mm jeklenico!
Škarje so boljša rešitev, a moramo pazit, da nimamo škarij za električne vodnike, ampak z kvalitetnimi rezili za jeklo.
Žagin list, na to jaz ne bi računal, morda, ko je jeklenica še napeta, pri sproščeni pa nikakor.
Sam imam škarje za betonsko železo 400mm, iz Bauhausa, poceni,.... Precizno sem naknadno nastavil še rezila. Preiskusil sem na 5mm jeklenici in jo prerezal v drugem poiskusu.
Slaba točka pa je, da so pospravljene nekje na barki, v zadnji luknji, trenutno se še sam ne spomnim, kam sem jih "varno pospravil"
Škarje so boljša rešitev, a moramo pazit, da nimamo škarij za električne vodnike, ampak z kvalitetnimi rezili za jeklo.
Žagin list, na to jaz ne bi računal, morda, ko je jeklenica še napeta, pri sproščeni pa nikakor.
Sam imam škarje za betonsko železo 400mm, iz Bauhausa, poceni,.... Precizno sem naknadno nastavil še rezila. Preiskusil sem na 5mm jeklenici in jo prerezal v drugem poiskusu.
Slaba točka pa je, da so pospravljene nekje na barki, v zadnji luknji, trenutno se še sam ne spomnim, kam sem jih "varno pospravil"
- Marjan Tomki
- Admiral
Videti je dobro narejeno - in vzvodje bi moralo zlahka razviti potrebno silo brez hidravlike.

Samo ne vem, če je fi 8 mm dovolj - če ni kaka pripona debelejša od tega...
Pa cene tudi še nisem našel. Se pa gotovo da vprašati.

Samo ne vem, če je fi 8 mm dovolj - če ni kaka pripona debelejša od tega...
Pa cene tudi še nisem našel. Se pa gotovo da vprašati.
Pozdravljeni.Spremljam vašo debato.Zajlo-jeklenico lahko presekaš z navadno-nabrušeno sekiro,z enim samim udarcem.Vendar mora bit pod njo kakšen konec deske-ploha,kak hrast...podobno.Namreč,sam že na gozdni vitli,ko ti "scefna" konec pletenice s sekiro to enostavno rešil in stvar hitro popravil.Je pa res to druga situacija,ampak podobnega premera 12mm.Mogoče pa komu prav pride.Meni je.lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta