JADRNICE in jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Avg 14, 2015 18:17

Kar se tiče jadrnic in JADRNIC je precej že zapisanega tule: Klik!
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Avg 14, 2015 18:40

No, v osnovi je sigurno jasno, da same trdnosti plovila in s tem primernosti območja plovbe ne moreš bistveno izboljšati. Lahko sicer narediš korake, ki izboljšajo varnost in zanesljivost plovila, ko pa govorimo o strukturni trdnosti nam slednje izboljšave lahko samo mirijo vest....saj sem nekaj naredil...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 14, 2015 19:26

DR.E napisal/-a:No, v osnovi je sigurno jasno, da same trdnosti plovila in s tem primernosti območja plovbe ne moreš bistveno izboljšati. Lahko sicer narediš korake, ki izboljšajo varnost in zanesljivost plovila, ko pa govorimo o strukturni trdnosti nam slednje izboljšave lahko samo mirijo vest....saj sem nekaj naredil...

Ne vem, no...

Primernost za področje plovbe...

Slika
Po prelomu Mol Confort
so objavili, da bodo (in verjetno so) strukturno ojačili njene sestrske ladje, pa se nekako ne spomnim, da bi se bodisi še tiste kasneje prelomile, bodisi da bi jih umaknili iz plovbe. Nasprotno - letos so pri Samsung Heavy Industries naročili - vsaj po videzu - z 316 na 400 m podaljšane različice (20000+ TEU) ladij. Objava govori o manjši porabi goriva in podobnem, pa o problematiki pristanišč zanje...

Iz tega v resnici sicer ne moreš nič sklepati, koliko je struktura novih ladij trdnejša in vzdržljivejša od prejšnjih - in sestrskih ladij prelomljene, ampak en komentar k poročilu iz sept. 2014
Dohlie said the MOL Comfort’s longitudinal girders should have been aligned to the vessel’s container grid and that the ship’s scantlings should have been as much as three millimeters thicker.

Strukturna pločevina bi morala biti do 3 mm debelejša? Spomnim se videa, kako se notranjost ene od sestrskih ladij zvija med plovbo... in kot sem rekel, da so takrat sporočili, da bodo sestrske ladje dobile strukturne ojačitve.

Trdnost jadrnice definitivno lahko naknadno povečaš - recimo z dodatnimi prečnimi pregradami, s tem da recimo premčno kabino s tako pregrado nepredušno zapreš in napolniš s peno in narediš kaj podobnega s krmnim delom - kot je to naredil tale
Slika

Doslej sem prebral o njeni plovbi od Plymoutha mislim da do blizu Azorov in zato, ker je ocenil, da bo zaradi zakasnive zašel v 'hurricane season', nazaj skozi Rokavski preliv do vzhodne obale Anglije.

Odvisno je torej, kako se spraviš na stvar - in koliko tisti, ki to počno, vedo, kaj delajo. Če početveriš število niti, ki v kompozitu prenašajo sile med priponami (boki, premec, krma in kobilico - in veš, kaj delaš, lahko približno ceniš, da bodo sidrišča pripon prenesla štirikrat močnejše sile pri sunkih.

Če imaš zato še mirnejšo vest, pa ni nič narobe.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti