Rt Kamenjak - rt stoterih obrazov
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Kadar je vodilo zavetrne škotine predaleč za tako ostro v veter, kot bi sicer lahko šlo, tudi jaz pritegnem še privetrno, dokler jadra nesejo.
Polanc, imaš na genovi (ki je rol, če se prav spomnim) kaj, da se ne namota preveč na tesno (kar najbolj pokvari profil)? Nekdo je tu na forumu omenjal neko peno - pa se ne spomnim, kje in kako.
Polanc, imaš na genovi (ki je rol, če se prav spomnim) kaj, da se ne namota preveč na tesno (kar najbolj pokvari profil)? Nekdo je tu na forumu omenjal neko peno - pa se ne spomnim, kje in kako.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Jaz imam v genovi peno. Navije se lepše kot brez pene, a vseeno je oblika neoptimalma za orco. Tu pomaga res le manjše jadro.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Re: Rt Kamenjak - rt stoterih obrazov
Marchi napisal/-a:Če imate takšno ali drugačno izkušnjo s Kamenjakom (rt Istre), jo opišite v tej temi. V nadaljevanju bom opisal izkušnjo tega vikenda, ki se mi zdi, da bo še koga zanimala.
Ha,
7.11.2015
Vreme je bilo fantastično, 20°C, 15kt NW.
Nove genove nisem sprobal, ker sem staro zjutraj opral od soli prejšnjega vikenda in se je morala sušiti, potem se mi pa sredi super jadranja ni dalo menjati jader. Bo že prišla na vrsto.
V glavnem, vetra je bilo dovolj, da tudi tokovi okrog Kamenjaka niso imeli pomembne vloge. S Potočarjem za krmilom, sva zadevo lepo speljala in zaorcala proti Verudi na krasno jesensko jadranje. Kar nekaj jadrnic je prišlo prezračit jadra. Res krasen dan. Ne morem, da ne bi prilepil nekaj fotk.
Portič, vedno varno zavetje, kjer ponavadi končamo dnevna jadranja.
https://youtu.be/xv1aecAJ_9E
Vreme je bilo fantastično, 20°C, 15kt NW.
Nove genove nisem sprobal, ker sem staro zjutraj opral od soli prejšnjega vikenda in se je morala sušiti, potem se mi pa sredi super jadranja ni dalo menjati jader. Bo že prišla na vrsto.
V glavnem, vetra je bilo dovolj, da tudi tokovi okrog Kamenjaka niso imeli pomembne vloge. S Potočarjem za krmilom, sva zadevo lepo speljala in zaorcala proti Verudi na krasno jesensko jadranje. Kar nekaj jadrnic je prišlo prezračit jadra. Res krasen dan. Ne morem, da ne bi prilepil nekaj fotk.
Portič, vedno varno zavetje, kjer ponavadi končamo dnevna jadranja.
https://youtu.be/xv1aecAJ_9E
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Nov 08, 2015 15:22, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc napisal/-a:A ti vedno popuščaš glavno jadro po bumu?Se dost pozna razlika?
Včasih glavnega jadra po bumu sploh nisem popuščal, ampak če hočeš pravo obliko jadra oz. dobro ujeti krmni, polkrmni veter, je logično da ga ne loviš z napeto šperplato. Je pa na sliki bum preveč pritegnjen, če že kompliciram.
polanc napisal/-a:No, jaz sem še len, za to delat,zato me je zanimalo, kolk je razlike ,da vidim ,kolk zgubljam..
Občutno, tudi več kot miljo na uro. V šibkih vetrovih z boka in pol krme obvezno popustimo bazo jadra, da dobi malo trebuha in s tem dovolj vzgona. Tudi dvižnico na jamboru malo popustimo. Nasprotno pa je v močnejšem vetru. Takrat pa mora biti jadro čim bolj sploščeno (pritegnemo po bazi in dvižnico na jamboru, po potrebi pa še cuningham), da nas ne nagiba preveč, saj s tem samo izgubljamo na hitrosti.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Leut napisal/-a:polanc napisal/-a:No, jaz sem še len, za to delat,zato me je zanimalo, kolk je razlike ,da vidim ,kolk zgubljam..
Občutno, tudi več kot miljo na uro. V šibkih vetrovih z boka in pol krme obvezno popustimo bazo jadra, da dobi malo trebuha in s tem dovolj vzgona. Tudi dvižnico na jamboru malo popustimo. Nasprotno pa je v močnejšem vetru. Takrat pa mora biti jadro čim bolj sploščeno (pritegnemo po bazi in dvižnico na jamboru, po potrebi pa še cuningham), da nas ne nagiba preveč, saj s tem samo izgubljamo na hitrosti.
Zelo odvisno je od tipa jadrovja (riga), razmerja gl. jadro - genova, pa tudi moči vetra in zaraščenosti trupa.
Pri sebi imam ugotovljeno za zmerne vetrove - tja do 4 Bf - je razlike od 02, do 0,5 vozla.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta