Rt Kamenjak - rt stoterih obrazov

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 03, 2015 16:24

20 do 30 v veter z skrajšanimi jadri je v tko močnem vetru skor zelo težko,kar so tud drugi povedali.Jaz potegnem ven genive le tolk da je rogel pol metra do pripon in pol jo zategnem močno še z privetrno pripono in dobim vse hudičev kot.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 03, 2015 18:21

Kadar je vodilo zavetrne škotine predaleč za tako ostro v veter, kot bi sicer lahko šlo, tudi jaz pritegnem še privetrno, dokler jadra nesejo.

Polanc, imaš na genovi (ki je rol, če se prav spomnim) kaj, da se ne namota preveč na tesno (kar najbolj pokvari profil)? Nekdo je tu na forumu omenjal neko peno - pa se ne spomnim, kje in kako.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Nov 03, 2015 19:07

Jaz imam v genovi peno. Navije se lepše kot brez pene, a vseeno je oblika neoptimalma za orco. Tu pomaga res le manjše jadro.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 03, 2015 20:25

Ni problem da se pretrdo navije,problem je da naviti del če je brez pene ne poje trebuha genove in pol adijo dober profil,ki bi vlekel.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Rt Kamenjak - rt stoterih obrazov

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 03, 2015 22:07

Marchi napisal/-a:Če imate takšno ali drugačno izkušnjo s Kamenjakom (rt Istre), jo opišite v tej temi. V nadaljevanju bom opisal izkušnjo tega vikenda, ki se mi zdi, da bo še koga zanimala.

Ha, :lol: moja izkušnja z omenjenim rtom pa je taka, da sem tam imel največjo hitrost z prejšnjo jadrnico (palamido) ko sem po pestrem prečkanju kvarnerja dosegel med križnimi valovi hitrost 12 vozlov. Pa še to, samo enkrat sem tam plul v bonaci, vedno ko se tam znajdem je dokaj veselo :lol: tako, da od letos naprej smo ga preimenovali v CAPO HORN :wink: :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 05, 2015 19:34

Vreme je super in v soboto sledi revange rtu :twisted: Lahek vetrič NW in nova Supreme sails genova. To bo letelo. Delfini se mi bodo spet smejali. :lol:
Če bo kdo z barko v bližini, gremo lahko v napad na rt skupaj :wink:
Rt Kamenjak, sobota 7.10. okrog 12h se bom sukal tam okoli.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 08, 2015 11:02

7.11.2015
Vreme je bilo fantastično, 20°C, 15kt NW.
Nove genove nisem sprobal, ker sem staro zjutraj opral od soli prejšnjega vikenda in se je morala sušiti, potem se mi pa sredi super jadranja ni dalo menjati jader. Bo že prišla na vrsto.
V glavnem, vetra je bilo dovolj, da tudi tokovi okrog Kamenjaka niso imeli pomembne vloge. S Potočarjem za krmilom, sva zadevo lepo speljala in zaorcala proti Verudi na krasno jesensko jadranje. Kar nekaj jadrnic je prišlo prezračit jadra. Res krasen dan. Ne morem, da ne bi prilepil nekaj fotk.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Portič, vedno varno zavetje, kjer ponavadi končamo dnevna jadranja.
Slika

https://youtu.be/xv1aecAJ_9E
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Nov 08, 2015 15:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Ne Nov 08, 2015 15:18

Super jesenko jadranje.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 08, 2015 17:34

A ti vedno popuščaš glavno jadro po bumu?Se dost pozna razlika?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 08, 2015 17:50

polanc napisal/-a:A ti vedno popuščaš glavno jadro po bumu?Se dost pozna razlika?

Včasih glavnega jadra po bumu sploh nisem popuščal, ampak če hočeš pravo obliko jadra oz. dobro ujeti krmni, polkrmni veter, je logično da ga ne loviš z napeto šperplato. Je pa na sliki bum preveč pritegnjen, če že kompliciram. :)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 08, 2015 21:34

No, jaz sem še len, za to delat,zato me je zanimalo, kolk je razlike ,da vidim ,kolk zgubljam.. :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 08, 2015 21:41

Nimam pojma kolk pridobiš. Mogoče ti ga pri metuljčku težje zagrabi veter z druge strani. Po drugi strani pa so pri meni problem križi, ker se jadro hitro nasloni nanje in lako material trpi. Mogoče še kdo napiše, kako in kdaj trima glavno jadro po bumu.
Sicer pa narobe naštiman bum zgleda takole

Slika
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 08, 2015 22:01

Ja lepo jadranje si imel,bum ni tolk pomemben.Mislim pa da je pri vetru v krmo bolje imet zategnjeno jadro po bumu,ker se projekcija jadra poveča,bum pa naprej privezan.Pa še kak tangun za genovo ...pa žal ni dober tist za špin,ker je predolg
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Nov 08, 2015 23:39

polanc napisal/-a:No, jaz sem še len, za to delat,zato me je zanimalo, kolk je razlike ,da vidim ,kolk zgubljam.. :lol:

Občutno, tudi več kot miljo na uro. V šibkih vetrovih z boka in pol krme obvezno popustimo bazo jadra, da dobi malo trebuha in s tem dovolj vzgona. Tudi dvižnico na jamboru malo popustimo. Nasprotno pa je v močnejšem vetru. Takrat pa mora biti jadro čim bolj sploščeno (pritegnemo po bazi in dvižnico na jamboru, po potrebi pa še cuningham), da nas ne nagiba preveč, saj s tem samo izgubljamo na hitrosti.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Nov 09, 2015 08:29

Leut napisal/-a:
polanc napisal/-a:No, jaz sem še len, za to delat,zato me je zanimalo, kolk je razlike ,da vidim ,kolk zgubljam.. :lol:

Občutno, tudi več kot miljo na uro. V šibkih vetrovih z boka in pol krme obvezno popustimo bazo jadra, da dobi malo trebuha in s tem dovolj vzgona. Tudi dvižnico na jamboru malo popustimo. Nasprotno pa je v močnejšem vetru. Takrat pa mora biti jadro čim bolj sploščeno (pritegnemo po bazi in dvižnico na jamboru, po potrebi pa še cuningham), da nas ne nagiba preveč, saj s tem samo izgubljamo na hitrosti.

Zelo odvisno je od tipa jadrovja (riga), razmerja gl. jadro - genova, pa tudi moči vetra in zaraščenosti trupa.

Pri sebi imam ugotovljeno za zmerne vetrove - tja do 4 Bf - je razlike od 02, do 0,5 vozla.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta