Admiralsko sidro
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
MORJE, ŠIROKA CESTA..
u-r-o-s napisal/-a:admin napisal/-a:u-r-o-s napisal/-a:Se da zelo dobro najti zalive kjer "ne piha". To sicer ne pomeni da je čista kalma, ampak da si varen, če le malo poslušaš vremenske napovedi in temu primerno izbiraš sidrišča
S tem se 100% strinjam!u-r-o-s napisal/-a:Je pa zanimivo, da se predvsem jadralci nekako "izogibamo" marin, "motornjaki" pa ravno obratno, seveda so na obeh straneh izjeme.
S tem pa niti najmanj. V marino vsak večer "beži" ogromno število jadrnic, kot tudi motornih čolnov. In če tukaj potegneš črto, sem prepričan, da je razmerje nekje 50:50. Ko spim po zalivih, zjutraj še nikoli nisem okrog sebe videl več jadrnic kot motornih čolnov. Uroš, v katerem delu Jadrana si ti opazil tak trend?
LP
hehe, sej sem vedel da bom malce dregnil v osje gnezdo. Sicer nikoli ne štejem, ampak nekako po občutku sem napisal. Je pa res da statistiko "jadralcev" sigurno pokvarijo čarteraši, ki so večinoma na jadrnicah, kateri pa tako ali tako po večini vidijo le marine.
Uroš, nisi nič dregnil v osje gnezdo. Verjemi, da "motoristi" nismo niti malo alergični na jadralce (recimo 99%), obratno pa bi lahko rekel, da je mogoče 20% jadralcev, ki niso alergični na motornjake... Zakaj nimam pojma, slišal pa sem, da zaradi fovšije. Mene ne briga, sem motornjak, vedno bil in bom, zelo pa spoštujem jadralce, če so pravi.
No malce se pa včasih res ponorčujemo tudi iz jadralcev, vendar to je vedno samo v smehu in nikakor zaničevalno... Pred 14 dnevi z enim od članov foruma sediva na pirčku v novigradski marini. Pa pripluje Pershing 50. Oba gledava lepotca, kako bo pristal, potem pa možakar reče: "Pišuka je lep pogled s tukaj na ta dva pomola, še telih 10 "rjuharjev" premaknejo za 2 pomola v stran in bo pogled popoln!" Verjemi, da smeha naslednjih 5 minut ni manjkalo.
Me pa moti nekaj drugega:
Pred leti smo lahko v eni od naših revij v vsaki številki prebrali zgodbico, kako so se eden od novinarjev in njegova dva kompanjona nasekali enkrat na Olibu, drugič na Silbi, tretjič kar v Punatu... K sreči možakar ne piše več potopisov, ker meni so šli že na bruhanje... In ker so to jadralci, je to izpadlo, kot "frajersko", če pa bi to počeli motornjaki, bi rekli, da so nespodobni in pijanci... Pa ne mislit, da sem jaz abstinent, samo v člankih pa res ne pišem, kako sem "jedva" našel svojo barko, ki je bila privezana celih 20 metrov od oštarije...
Da so čarteraši večinoma na jadrnicah pa tudi ne bo res, saj poznam kar nekaj podjetij na HR (so moji osebni kolegi), ki imajo 50 do 100 plovil v charterju in do zadnjega so motornjaki!
Je pa res, da kakšni Čehi ali Poljaki pa najamejo striktno samo jadrnice. Mogoče oni sesuvajo povprečje.
LP
To bo vedno tako, tudi sam nimam načeloma nič proti motoristom, nasprotno tudi sam rad pogledam za kakšno plovilo na izključno motorni pogon. Me pa dobesedno vrže s tira ko kašen makaronar pripiči mimo s svojim Ferrettijem dobesedno "na metre", kljub temu da ima okoli in okoli milje proste vode in je treba loviti stvari po barki! In teh ni malo, tukaj ne vidim drugega kot preseravanje, ker če bi se peljal 1NM stran ga pač nihče nebi videl.
Glede fovšije ne vem no, težko bi rekel, ker tudi nekatere jadrnice hitro presežejo ceno kakšnih motornjakov, kljub veliko manjšemu udobju in razkošju, na račun užitkov pod jadri. Vsakemu svoje! Meni je pač užitek potovati z vetrom, brez ropotanja motorjev, nekako najdeš čas zase, vmes še najdeš kakšnega "sotekmovalca" pod jadri in se venomer dogaja.
Mogoče je od tu ta "zamera" na račun motoristov, ne vem...
Pa nekaj je dejstvo, kogarkoli ki ima nekaj soli v glavi boš posadil za krmilo motornjaka se bo peljal! Na jadrnicah je pa zgodba malo drugačna, ker je včasih dobro vedeti kateri štrik je treba potegniti in predvsem zakaj
Glede fovšije ne vem no, težko bi rekel, ker tudi nekatere jadrnice hitro presežejo ceno kakšnih motornjakov, kljub veliko manjšemu udobju in razkošju, na račun užitkov pod jadri. Vsakemu svoje! Meni je pač užitek potovati z vetrom, brez ropotanja motorjev, nekako najdeš čas zase, vmes še najdeš kakšnega "sotekmovalca" pod jadri in se venomer dogaja.
Mogoče je od tu ta "zamera" na račun motoristov, ne vem...
Pa nekaj je dejstvo, kogarkoli ki ima nekaj soli v glavi boš posadil za krmilo motornjaka se bo peljal! Na jadrnicah je pa zgodba malo drugačna, ker je včasih dobro vedeti kateri štrik je treba potegniti in predvsem zakaj
LP, Uroš.
Večna tema, jadra ali motorji...in kar nekako se je postavilo za pravilo, da ko sreča barka barko, si mahamo, ko srečamo motornjaka pa ne.. ne vem zakaj, jaz pomaham vsakemu...no ja, če je krmar kje skrit v kabini ki je kot aviokokpit, ga niti ne vidiš.. kakšen smisel pa potem vse skupaj sploh še ima plovba, če sediš v salonu pa gledaš na ekranu kje se pelješ? to lahko počnem doma ko gledam sailing chanel..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Ko se v marini privezuješ zraven jadrnice,takoj skočijo poprijet kako vrv,ko pa se privezuješ ob motornjaka velikokrat samo gledajo kako te veter j... brez prečnih motorjev ,ne da bi ti kdo pomagal...No jaz sicer nisem veliko po marinah,mojih par izkušenj je bilo pa približno takih.Se ve ,da so tudi spoštovanja vredne izjeme .
LP Iztok
LP Iztok
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
navigator napisal/-a:No, zamenjal sem sidro, obesil sem na barko Delto, in se je izkazala veliko bolje kot Bruce.. res pa sem dodal v ladijsko klet tudi Admiralca, a ker je tako nepriročen, ga nisem namontiral kar spredaj.. zdaj pa čakam, da bom kje na sidru, da pošteno pihne, pa da ga sprobam???
p.s.
upam da se bom še javil...
Pa če se še malo vrnemo k sidrom;
Tudi sam imam zdaj na barki Delto... in je fajn.
Vendar za res zoprne situacije pa v skladišču admiralec cca 24 kg + 15 m pošteno debele verige + 80 m vrvi.
In to na barki malo pod 9m...
Bi pa rad opozoril, da po možnosti raje krepko predimenzionirajte sidra glede na priporočila. Sam imam sidra, ki so priporočena za polovico (in več) večje barke.
Res je, da je velikokrat trud brez veze - ampak zato sem pa takrat ko drugi skačejo okrog, motorirajo po zalivih in nasploh rešujejo situacijo dokaj miren in grem lahko spat.
Aja... še glede admiralca; ta je rešil situacijo na sidru v Grčiji, ko je nenapovedano pihnilo okrog 8 Bf na sidrišču. Brez njega bi bilo najbrž sr...
Morjeplovci, predvsem vsem lep pozdrav! Vrnil sem se iz Grčije, po dveh mesecih plovbe. Na hitro sem prišel domov, tako da sem malo pogledal v forum, vendar že bežim nazaj na morje.
Moram pa se obrniti na tebe Admin! V tem prispevku si ga pa kar 3 krat krepko pihnil.
Kot prvo ti povem, da bi tvojega 2 kg mačka pri 10 m plovilu, pri malo močnejšem vetru polomilo kot slamico. Sam sem že večkrat videl odlomljene krake pri velikih sidrih, tudi pri malo večjih mačkih. Tvoje mnenje je verjetno tako zato, ker sidraš le v lepem vremenu.?
Kar se tiče sidranja ti povem, da razen v redkih primerih, predvsem zaradi nabave nikoli ne vežem v marinah. Tudi ko sem bil letos v Grčiji je bilo podobno kot drugod po Jadranu. V veliki večini sidrajo samo jadralci in sicer 90 : 10 procentov. Pojdi samo enkrat pogledat v Puljski svinjski zaliv - mislim, da mu uradno rečejo Vinkuranski zaliv. V sezoni tam sidra tudi do skoraj 100 plovil. Dvomim pa, da tam prenoči 10 procentov gliserjev, samo jadrnice.
Tudi kar se tiče fovšije med rjuharji in konzervarji nimaš prav. Nikdar ne bi moje stare jadrnice zamenjal še za tako lepega Pershinga. To je pač stvar osebnega prepričanja. Priznam pa da smo jadralci alergični, to pa predvsem zaradi ponašanja gliserašev.
Večina njih pojma nima o morjeplovstvu, ter kupi gliser zaradi tega ker lahko pritisne na gas ko pri avtu. Da pa bi poznali malo vzgoje morjeplovstva po so še daleč za jadralci. Jadralec se mora prvo naučiti upravljati z jadrnico, šele nato se lahko poda na morje. Povem pa ti, da sem alergičen predvsem na to, da mi v mirnem zalivu nek gliseraš pripelje mimo ravno v času kosila ali večerje in povzroča take valove, da moram vse posode in krožnike loviti po mizi. Tudi pri jadranju, posebno če ni močnega vetra, vozijo gliseraši ravno na tebe in zadnji moment spremenijo smer da me zopet premetava po vodi. Povsem vseeno bi bilo, če bi zapeljali 50 m bolj stran, saj ne bi s tem potrošil nič več benzina.
Pa lep pozdrav!
Luftar
Moram pa se obrniti na tebe Admin! V tem prispevku si ga pa kar 3 krat krepko pihnil.
Kot prvo ti povem, da bi tvojega 2 kg mačka pri 10 m plovilu, pri malo močnejšem vetru polomilo kot slamico. Sam sem že večkrat videl odlomljene krake pri velikih sidrih, tudi pri malo večjih mačkih. Tvoje mnenje je verjetno tako zato, ker sidraš le v lepem vremenu.?
Kar se tiče sidranja ti povem, da razen v redkih primerih, predvsem zaradi nabave nikoli ne vežem v marinah. Tudi ko sem bil letos v Grčiji je bilo podobno kot drugod po Jadranu. V veliki večini sidrajo samo jadralci in sicer 90 : 10 procentov. Pojdi samo enkrat pogledat v Puljski svinjski zaliv - mislim, da mu uradno rečejo Vinkuranski zaliv. V sezoni tam sidra tudi do skoraj 100 plovil. Dvomim pa, da tam prenoči 10 procentov gliserjev, samo jadrnice.
Tudi kar se tiče fovšije med rjuharji in konzervarji nimaš prav. Nikdar ne bi moje stare jadrnice zamenjal še za tako lepega Pershinga. To je pač stvar osebnega prepričanja. Priznam pa da smo jadralci alergični, to pa predvsem zaradi ponašanja gliserašev.
Večina njih pojma nima o morjeplovstvu, ter kupi gliser zaradi tega ker lahko pritisne na gas ko pri avtu. Da pa bi poznali malo vzgoje morjeplovstva po so še daleč za jadralci. Jadralec se mora prvo naučiti upravljati z jadrnico, šele nato se lahko poda na morje. Povem pa ti, da sem alergičen predvsem na to, da mi v mirnem zalivu nek gliseraš pripelje mimo ravno v času kosila ali večerje in povzroča take valove, da moram vse posode in krožnike loviti po mizi. Tudi pri jadranju, posebno če ni močnega vetra, vozijo gliseraši ravno na tebe in zadnji moment spremenijo smer da me zopet premetava po vodi. Povsem vseeno bi bilo, če bi zapeljali 50 m bolj stran, saj ne bi s tem potrošil nič več benzina.
Pa lep pozdrav!
Luftar
Fantje vsa čast vašim jadralskim podvigom in užitkom. Osebno jih ne vidim, ampak to je moje mnenje. Sedaj ne bom našteval prednosti in pomnkljivosti, ampak vam povem le tole. Vaši posti so zelo enostranski in že malo egoistični. Spominjajo me na unega, ki se je peljal po enosmerni cesti in je trobil vsem nasproti vozečim.
V življenju je potrebno malo strpnosti do neenakosti.
Kam pa bi prišli, če bi na morju bile le jadrnice, avtomobili bi bili vsi ene znamke in iste barve ?! Eni mamo radi blondinke, drugi mulatke, pa se med sabo ne zmerjamo.
P.S. Zamislite si le zamude trajektov, če bi morali razvijati jadra!
P.S. Zamislite si le zamude trajektov, če bi morali razvijati jadra!
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
No, no, no,.... jaz pa sem mislil, da smo vsi skupaj le morjeplovci!??
Zdi se mi, da smo postali malo šovinisti,....
Poznam jadralce in jih tudi vidim na morju (vsaj 60%) ki niso nikoli videli svojega jadra, na štrikih pa se samo spotaknejo in v roke ga vzamejo le takrat, kadar jim je v napoto. takšni "mornarji" poznajo le motor in so (beri) jadralci!
LP

Zdi se mi, da smo postali malo šovinisti,....
Poznam jadralce in jih tudi vidim na morju (vsaj 60%) ki niso nikoli videli svojega jadra, na štrikih pa se samo spotaknejo in v roke ga vzamejo le takrat, kadar jim je v napoto. takšni "mornarji" poznajo le motor in so (beri) jadralci!
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Mislim, da je brez veze razglabljati o tem, kaj je bolje in kdo koga ne spoštuje. Na morju pozdravim vsako plovilo, spoštujem in cenim pa vse morjeplovce razen tistih, ki imajo jadrnico zato, da motorirajo iz marine do prvega varnega zaliva na celodnevno sončenje in kopanje. Sam sem pa motornjak, kar bom tudi ostal. Imam pač hiter tempo dela, pa se sprostim z užitki pri glisiranju. Sicer pa je debata o sidrih,mar ne?
Lp,T
Lp,T
janadino napisal/-a:Kako smo si različni, jaz pa ljudi delim samo na dobre in slabe.
In zate bi bil tisti, ki ti polije kosilo po barki zaradi svojega "hitrega tempa življenja..., ki pridrvi na sidrišče, da križi sosednjih jadrnic tolčejo skupaj, ki ti pred nosom po premcu objestno zavije stran, dober človek
popaj napisal/-a:janadino napisal/-a:Kako smo si različni, jaz pa ljudi delim samo na dobre in slabe.
In zate bi bil tisti, ki ti polije kosilo po barki zaradi svojega "hitrega tempa življenja..., ki pridrvi na sidrišče, da križi sosednjih jadrnic tolčejo skupaj, ki ti pred nosom po premcu objestno zavije stran, dober človek. Vse to in še marsikaj sem že doživel v dvajsetih letih. A ni čudno: vedno le od strani "motornih". Večno vprašanje: Ali je treba sproščat svojo napetost pred premcem jadrnic in za nameček ti še pomaha v pozdrav???? In potem se čudi, če ga ne pozdravim nazaj??? Višek!!! Žal, dokler se odnos do nas, "rjuharjev" (sicer ta izraz meni ni smešen, prej žaljiv) ne bo spremenil, bom vedno zadržan do vas "motornih". In še to: tudi sam sem prepričan, da je pomorsko znanje jadralcev na veliko višjem nivoju. To je moje prepričanje, pridobljeno iz lastnih opažanj in izkušenj.
Res ne vidim, da bi kje napisal, da so za mene ljudje, ki vam polijejo kosilo dobri ljudje.
Guma je guma, zaenkrat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov